Jump to content
IGNORED

Srbi i Srbijanci, još jedna od onih rasprava

stoka

Recommended Posts

Posted

Ova tri koja sam naveo, dobar deo njih sebe ne smatra Francuzima. Alzašani malo manje, Korzikanci najviše. Imaju svoj jezik, zastave, i sve što ih čini drugačijim od ostalih. To što nemaju svoju državu ne menja ništa. 

Posted

meni je zanimljiv odnos između Francuza iz francuske i frankofonih Belgijanaca, tzv.Valonaca 

Posted
1 minute ago, cedo said:

valjda ima nemaca u toj francuskoj :D

Nemoj Alzašanu reći da je Nemac (a ni Francuz) :D 

Posted (edited)

Dakle, Hrvati pre trideset i kusur godina korumpiraju pojam Srbijanac i pristojna i normalna reakcija je da se ogadi taj pojam dok bi svi drugi svoje regionalne specificnosti istorijske i kulturne zadrzali uz ono biti Srbin.

Njihova upotreba tog pojma treba da definise nas odnos prema pojmu koji je koristio i Matija Nenadovic?

Ko od integriteta, karaktera i ponosa i postovanja svoje savremene istorije sebi to radi?  

Srbijanac ima veze i sa drzavotvornoscu na teritoriji Knezevine Srbije u postustanickoj Srbiji. 

Edited by Moonwalker
  • +1 2
  • Hvala 2
Posted
1 minute ago, dragance said:

Ova tri koja sam naveo, dobar deo njih sebe ne smatra Francuzima. Alzašani malo manje, Korzikanci najviše. Imaju svoj jezik, zastave, i sve što ih čini drugačijim od ostalih. To što nemaju svoju državu ne menja ništa. 

Za mene su oni svi Francuzi

Posted
Just now, Filozof manijak said:

meni je zanimljiv odnos između Francuza iz francuske i frankofonih Belgijanaca, tzv.Valonaca 

To je već regionalna podela, iako su u dve države. Možda je i razlog što se mnogi Valonci tako osecaju, je taj što ih Flamanci ne podnose.

Posted
1 minute ago, Filozof manijak said:

Za mene su oni svi Francuzi

Izbegavaj onda Korziku radi sebe. Šteta, jer je jedan od najlepših delova Evrope. 

Posted

Ako su ljudi tamo takvi da bi trebalo da izbegavam, onda i nije šteta.

Elem, moja ponta je da se trebaju poštovati tuđi identiteti, kao i ono što smeta drugima. Ako nekome smeta da ga zovu Francuzom, ili Srbijancem, onda se to treba uvažiti i poštovati,

4 minutes ago, dragance said:

To je već regionalna podela, iako su u dve države. Možda je i razlog što se mnogi Valonci tako osecaju, je taj što ih Flamanci ne podnose.

Negde sam pročitao da postoje surevnjvosti i podjebavanja između original Fraancuza i Valonaca. 

Posted (edited)

korzika :heart:

nadjite bella cao od batiste

Edited by cedo
  • Wub 1
Posted
Just now, Filozof manijak said:

Ako su ljudi tamo takvi da bi trebalo da izbegavam, onda i nije šteta.

Elem, moja ponta je da se trebaju poštovati tuđi identiteti, kao i ono što smeta drugima. Ako nekome smeta da ga zovu Francuzom, ili Srbijancem, onda se to treba uvažiti i poštovati,

Negde sam pročitao da postoje surevnjvosti i podjebavanja između original Fraancuza i Valonaca. 

Ljudi su super, ali su donedavno dizali u vazduh sve što je predstavljalo Francusku, do pre nekih 30ak godina. 

A to da Francuzi zajebavaju Valonce, to je tačno. Oni su Mujo i Haso u svim vicevima skoro.

• Hvala 1
Posted

mala trivia, kad je Stromae gostovao na Exitu onomad, naglasio je da on nije Francuz nego Belgijanac. :D

• Haha 1
Posted
18 minutes ago, dragance said:

Kao i Baskija, Katalonija i Galicija itd. u Španiji, svi imaju svoje jezike i simbole. Španija recimo ima zanimljivu formulaciju u Ustavu, govori se o regionima i nacionalnostima (narodnostima) Španije, i ima asimetričnu autonomiju u zemlji - neki regioni imaju svoje policije i fiskalne suverenitete, neki nemaju. Sudstvo je pak jedinstveno u čitavoj zemlji. I jopet s tako nategnutom konstrukcijom se uspelo da svi budu Španci, i da svi izlaze na izbore.

Suština problematike, kako je ja vidim u odnosu na ovu našu Srbin - Srbijanac, leži u tome što recimo iako Galicija govori jezik skoro isti kao Portugal, u Španiji ne postoji portugalska nacionalna manjina nego autonomna Galicija, koja govori galego a ne portugalski.

Posted
1 minute ago, Tribun_Populi said:

Kao i Baskija, Katalonija i Galicija itd. u Španiji, svi imaju svoje jezike i simbole. Španija recimo ima zanimljivu formulaciju u Ustavu, govori se o regionima i nacionalnostima (narodnostima) Španije, i ima asimetričnu autonomiju u zemlji - neki regioni imaju svoje policije i fiskalne suverenitete, neki nemaju. Sudstvo je pak jedinstveno u čitavoj zemlji. I jopet s tako nategnutom konstrukcijom se uspelo da svi budu Španci, i da svi izlaze na izbore.

Suština problematike, kako je ja vidim u odnosu na ovu našu Srbin - Srbijanac, leži u tome što recimo iako Galicija govori jezik skoro isti kao Portugal, u Španiji ne postoji portugalska nacionalna manjina nego autonomna Galicija, koja govori galego a ne portugalski.

svuda ima slicnih problema, samo sto se kod nas resavaju na los nacin.

• +1 3