Jump to content

Bilje i gljive oko nas

Featured Replies

• Author

@goofs

pa livadski sampinjon

ako ima krem,roze ili braon listice onda jeste..lose su slike pa ne vidim,cini mi se da su krem listici..uberi jos neku pa ako ima roze listice i ako mirisi lepo na gljivu ili badem onda je livadski sampinjon

Edited by ivy

• Author

@goofs

sa sampinjonima je lako..ima samo jedan nejestiv ali on zuti na preseku i smrdi na gumu/plastiku pa ako ga i promasisi u svezem stanju sigurno neces pri kuvanju jer smrdi kao lud..

a svi ostali su ok..

• Author

u drugim zanimljivostima... Phallus hadriani 

img_2035.jpg

img_2034.jpg

kurčići niču iz zemlje. 

ima posla ko hoće da radi. 

• 2 weeks later...
  • Author

danas malo u borovima

31235310.jpg

To su neke rusule,jel?

• Author

laktarijusi iz borova,tri vrste.. da ne smaram sa vrstama...pustaju narandzasto i crveno mleko..

@ivyšta radiš sa tolikim gljivama? Prodaješ?

sto da prodaje, moze da se susi, moze da se zamrzne.

Otkud znam, pitam jer ne znam šta sve može sa gljivama da se radi. 

1 hour ago, ivy said:

laktarijusi iz borova,tri vrste.. da ne smaram sa vrstama...pustaju narandzasto i crveno mleko..

Народски: рујницe.

• Author
12 hours ago, Heaviside said:

@ivyšta radiš sa tolikim gljivama? Prodaješ?

ove jeseni je vanserijsko izobilje,npr prosle godine sam osuisla 3vrganja i nista vise,pa sam sad dosta susila ..tu sam mozda malo i preterala ali suve gljive mogu da stoje i poklanjacu,vec odavno ne kupujem poklone nego poklanjam svasta sto pravim iz sume...i zamrzavam za pite i imamo izlozbu za vikend pa cu odneti koji paketic za gulas..

ali to uopste nisu neke kolicine..ok osusila sam dosta i to se sporije trosi ali i to su sve ,,kucne kolicine,, nemam kolicine za prodaju...to je mnoogoo drugacija igra i ne na Fruskoj Gori..

a u zamrzivac sam stavila paketica za svega 6-7 pita u toku zime..

• Author
11 hours ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Народски: рујницe.

svasta su rujnice...Lactarius deliciosus se zna sta je..

Edited by ivy

Valjda bi laktarijus bile mlečnice.

Zato i preferiram latinske nazive, ovo domaće svako selo ima svoje ime za jednu pečurku.

a mlečnice čije je mleko crvene(*) boje, bile bi ... ?

(*) u stvari više vuče na narandžasto