ivy Posted September 11, 2022 Author Posted September 11, 2022 @mraki mozes susiti na suncu/vazduhu..ali da,potraga je prava stvar.. moji prijatelji planinari su se toliko navukli da smo isli i juce i danas 1
mraki Posted September 11, 2022 Posted September 11, 2022 Jedno glupo pitanje. Jesi sve ove sitne rupice u njima od crva? Mislim, nisam našao ni jednog crva, ali baš su rupičasti.
Ras Posted September 14, 2022 Posted September 14, 2022 3 hours ago, slepa živana said: krenula mi voda na usta Polako, nije rekla od kojih sedam vrsta. Spoiler 1
ivy Posted September 23, 2022 Author Posted September 23, 2022 (edited) Pakao fruskogorskih,blatnjavih lisicarki Edited September 23, 2022 by ivy 2 1
maheem Posted September 23, 2022 Posted September 23, 2022 46 minutes ago, ivy said: Pakao fruskogorskih,blatnjavih lisicarki Joj treba to očistiti
ivy Posted September 23, 2022 Author Posted September 23, 2022 8 minutes ago, maheem said: Joj treba to očistiti pakao izobilja srecom ne mora sve odjednom..
Venom Posted September 23, 2022 Posted September 23, 2022 Joj što mrzim skupljanje gljiva. Ajde što ih ne znam, i nemam želju da znam, ali tu maniju traženja teško podnosim. Pogotovo kad idemo normalno negde kroz šumu i sve je pod kontrolom i onda neko spazi jednu. I to je onda to, svi počnu kao obuzeti da piče po šumi, zagledaju iza žbunja i drveća, prevrću... Ili kad smo noćili s grupom u šumi, pa isto tako svi tražili, a jedan poznanik krenuo da diskutuje s ocem (penzionersko doba) da li je jedna gljiva prava ili lažna lisičarka. Zapenili obojica, sin malo više, malo je falilo da leti perje, otac je teška srca priznao da nije u pravu, mada možda je na kraju hteo samo da smiri situaciju. Pre par godina bili isto tako među nekim poznanicima, gde jedna živi u Holandiji. I u jednom trenutku se hvali kako ima pun frižider gljiva, pokazuje slike... Tek negde pred kraj joj se omakne, a da, u Holandiji je zabranjeno, ali ona ne može da odoli. Reko' baš je bilo zajebano među tolikom jakom konkurencijom nakupiti tolike gljive 😁. 1
duda Posted September 23, 2022 Posted September 23, 2022 Ima raznih gljiva u hercegovačkim šumama. Berem samo ono što znam, žao mi je što mnoge (i jestive verovatno) moram da eliminišem. Za neke znam zasigurno da su otrovne Sunčanice su baš lepe I ove, koje lokalci zovu prosto pečurke Ukratko, najela se gljiva za tri života, vrganja osušila za celu zimu 1 2
Duhovnost, ljubav i med Posted September 24, 2022 Posted September 24, 2022 11 hours ago, Venom said: , a jedan poznanik krenuo da diskutuje s ocem (penzionersko doba) da li je jedna gljiva prava ili lažna lisičarka. Zapenili obojica, sin malo više, malo je falilo da leti perje, otac je teška srca priznao da nije u pravu, mada možda je na kraju hteo samo da smiri situaciju. 😁 Можда је то и добро испало, јер лисичаркина двојница може бити отровна гљива заводница.
ivy Posted September 24, 2022 Author Posted September 24, 2022 9 hours ago, dùda said: Za neke znam zasigurno da su otrovne ako mislis na ovu da je otrovna jako je velika sansa da nije,nikako nije tacno da su vrganji koji plave otrovni...od svih vrganja ima samo 1 otrovna i nekoliko nejestvih vrsta treba jos slika ali to je verovatno lazna kraljevka @Duhovnost, ljubav i med ima i Hygrophoropsis aurantiaca koja je ,,lazna lisicarka,, 1
ivy Posted September 24, 2022 Author Posted September 24, 2022 11 hours ago, dùda said: I ove, koje lokalci zovu prosto pečurke zanimljivo je sto u Bosni sampinjone zovu pecurka ali ,,sampinjon,, ustvari znaci pecurka na francuskom.. tako da i mi njih ustvari zovemo pecurka samo na francuskom ti tvoji su verovatno Agaricus arvensis 1
Recommended Posts