ivy Posted June 14, 2022 Author Posted June 14, 2022 livadski sampinjon i neki verovatno neki xerocomus...ove male ne znam koje su...lose su ti slike...treba da se gljiva vidi od gore,od dole,cela drska,baza drske i presek... cak i za te sampinjone bi pomoglo da si slikao celu gljivu,izvadio je iz zemlje celu i slikao ..jer duzina drske i oblik drske dosta govore mi smo danas svasta nasli,najzad je suma kakva treba da bude puna gljiva.. malo lisicarki,koji vrganj i dosta drugih vrsta 3 1
triple_nippled Posted June 14, 2022 Posted June 14, 2022 @ivyimam celu sliku šampinjona. Ovih malih nemam. https://ibb.co/fCz8DPz
ivy Posted June 14, 2022 Author Posted June 14, 2022 mislila sam vise celu razvijenu gljivu sa svim karakteristikama ali ok..verovatno je livadski sampinjon..ako ne smrdi i ne zuti u bazi drske nema problema...plus xantodermus skoro nikad ne raste na livadi,ugl u sumi ili sumarcima
igoraki Posted June 16, 2022 Posted June 16, 2022 Evo ima neka gljivarska manifastacija u subotu na Adi, pa ko je u voljan... https://www.b92.net/lokal/beograd/drustvo-ljubitelji-gljiva-ce-posetiti-adu-ciganliju-preko-250-vrsta-gljiva-a-na-meniju-je-i-gljivas-foto-2171791 1
ivy Posted September 4, 2022 Author Posted September 4, 2022 evo najzaaaaadd gljivaaa..posle 3meseca jbte najzad nesto u sumi.. i to sta?puna suma!!!svega!! 3 4
ivy Posted September 6, 2022 Author Posted September 6, 2022 6 hours ago, slepa živana said: zlato da,da..dok ne dodjes kuci i shvatis koliko posla imas...evo vec dva dana se zahebavam sa susenjem a ima jos .. 1
slepa živana Posted September 6, 2022 Posted September 6, 2022 9 minutes ago, ivy said: da,da..dok ne dodjes kuci i shvatis koliko posla imas...evo vec dva dana se zahebavam sa susenjem a ima jos .. pa dobro, zato ćeš posle da se sladiš
mraki Posted September 6, 2022 Posted September 6, 2022 (edited) Bio danas u nekoj šumi, tako bar kažu ovi što su me vodili. Ja bih pre rekao šumarak, nije ni čudo što ništa jestivo nismo našli, a kao zna da bude dosta sunčanica u ovo doba godine. Komarci me izujedali i izgrebao se sav na to nisko rastinje. Naravno, divlja seča stabala je u punom jeku. Nadao sam se da ću naći bar jednu jestivu gljivu kad je već tako rodna sezona, doživljaja radi. Dobro, našao par šampinjona na livadi pored, to ne računam. Edited September 6, 2022 by mraki
ivy Posted September 7, 2022 Author Posted September 7, 2022 Pazi ja sam posle ovog cuda kada smo ubrali gomilu vrganja otisla u drugu sumu,ista planina samo ih deli jedno brdo i nasla 3kom(slovima TRI KOMADA) za 3sata hoda..ali je ta suma na grebenu a ova sa gomilom vrganja pored potoka...a komarci i izgrebanost je standardni dozivljaj, meni su noge vec skroz u belim dugackim oziljcima sto ostaju posle tih plitkih ogrebotina.. idi u sume oko Beograda na obroncima Avale oko Ripnja i sl..ili negde oko nekog potoka..mada sad je vec pred kraj talasa.. ja se nadam da cu jos sutra stici da odem ponovo da proverim sta je ostalo i da proverim u drugoj sumi sta ima..to se nikad ne zna.. ipetljavam se sa susenjem...juce sam zavrsila najzrelije,bukvalno sam radila trijazu stanja :D..danas ove sto su sazreli u medjuvremenu a najcvrsce ostvaljem za kraj oni mogu da secekaju jos 1 dan.. 1
Recommended Posts