ivy Posted September 24, 2021 Author Posted September 24, 2021 @El Guapo kako propalo? sad sam stavila jednu teglu trnjina...bas me zanima...drenjine su mi odlicne tako...
El Guapo Posted September 25, 2021 Posted September 25, 2021 Ubuđalo se. Jel ovo jestivo? https://ibb.co/HY9WDx5
ivy Posted September 25, 2021 Author Posted September 25, 2021 4 hours ago, El Guapo said: Ubuđalo se. Jel ovo jestivo? https://ibb.co/HY9WDx5 Zavodnica,Omphalotus olearius,otrovna. 1
El Guapo Posted September 28, 2021 Posted September 28, 2021 Nađoh slučajno šumsko pile u blizini moje zgrade, neko je obalio sa džanarike. Pokupio sam je, baš je sveža, jel ima rizika?
ivy Posted September 28, 2021 Author Posted September 28, 2021 (edited) u principu se gljive iz urbanih sredina ne jedu jer pojacano upijaju toksine i teske metale...ali mozda je malo bolje stanje sa gljivama sa drveta jer ipak se hrane sokovima drveta...evo ne znam,sam odluci ima nekih naznaka da se npr pile sa gledicija i bagrema ne jede jer su domacini otrovni ali mi smo jednom jeli sa bagrema.. mislim do jednog puta nista nece biti...osim ako nije bas neka bulevracina blizu...ne znam,ja nemam iskustvo sa bas urbanim gljivama,moja nalazista van sume su polu urbana i na obali Dunava dosta daleko od automobila.. Edited September 28, 2021 by ivy
banatjanin Posted October 18, 2021 Posted October 18, 2021 (edited) Sunčanice za doručak. Tiganj podmazan puterom, na šešir so, biber i kockica putera, poklopim i lagano par minuta. Otklopim da ispari višak tečnosti, pa onda vruć hleb, krckava korica i još malo putera. Edited October 18, 2021 by banatjanin 5
ivy Posted October 21, 2021 Author Posted October 21, 2021 ja danas kupila sampinjone ,zadnje vreme doslo :( 1
Čutura Posted October 21, 2021 Posted October 21, 2021 On 25.9.2021. at 19:09, ivy said: Zavodnica,Omphalotus olearius,otrovna. jab je zamenio za lisicarku na 1, zato i kupujem samo sampinjone i vrganje
ivy Posted October 21, 2021 Author Posted October 21, 2021 to je cesta zabuna.. iako je sve sto ima je zajednicko samo boja u zutom spektru..
Frile Posted October 21, 2021 Posted October 21, 2021 česta zabuna kod sasvim neiskusnih i/ili lakomih berača kod onih što beru (ili otkupljuju) lisičarke za prodaju, zamena sa zavodnicom ne bi trebalo da bude problem olakšavajuća stvar je što zavodnica nije smrtno otrovna
duda Posted October 21, 2021 Posted October 21, 2021 jel' zna neko koje su ovo gljive ? ja znam samo ove klaične livadske, koje ovde jedu seljaci, znam vrganje, sunčanice i lisičarke ostalo i kada pronađem, bacim
ivy Posted October 21, 2021 Author Posted October 21, 2021 @dùda prva je neka iz Coprinus/Coprinopsis familije...jel rasla samo ta jedna ili u skupini? jel si ovoj ostrugala drsku?fale crne tackice/skrabe koje je imala? to je neki Leccinum ako je imao skrabe i rastao u hrastu onda je ,,Turcin,, ali svi leccinumi su jestivi samo pocrne kada se iseku ali su ukusni i mogu da se suse a ovo je verovatno Omphalotus olearius,Zavodnica ali fali slika cele gljive i jos detalja oko stanista npr da li raste iz panja/grane/drveta ili ne.. 1 1
duda Posted October 21, 2021 Posted October 21, 2021 Sve ove gljive su rasle na livadi, ova crvenkasta bliže šumi ali ipak van šume, kao vrganj. Nisam ništa strugala. Ova prva i ove crvene su pojedinačne , mada ih bude po nekoliko, dve- tri u blizini, a ova braonkasta je nekako u grupi, odnosno, može da bude jedna ili nekoliko njih povezano.
ivy Posted October 21, 2021 Author Posted October 21, 2021 (edited) dobro...za ovu znam da su neki Leccinum,verovatno Leccinum aurantiacum, Turcin pa mozes proguglati Edited October 21, 2021 by ivy 1
Vjekoslav Posted October 24, 2021 Posted October 24, 2021 evo jednog priloga iz Slavonije, sa sumovitih obronaka planine Krndije (izmedju Nasica i Djakova). https://www.youtube.com/watch?v=T17Vtri2zR4 i vi sad jedete tartuf istarski, a on je mozda u Nasicama ubran ili u Srbiji. ... bla-bla-bla, pa mrdnu 2 metra, pa nadju gljive, pa bla-bla-bla, po opet predju 2 metra, i opet nadju gljive, i tako stalno, nisu sve zajedno presli 300 metara, a pronasli malo more raznoraznih jestivih gljiva. fascinantno, zar ne? 1
Recommended Posts