Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kakav ste vozač?

Featured Replies

Juce sam imao slicnu situaciju:

• Replies 268
  • Views 30.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mislim da je ono kada neko stane da se uparkira pa ide napred nazad jer ne ume da nacilja jebeno mesto pa popizdiš i uz ciku guma ga obiđeš vičući "Mamlaze" i mlateći amrelom ka nesretniku/ci slobodno

• Treba da se prosiri tema sa 'kakav ste suvozac' Mislim da mi je garantovana titula sa nejvecim brojem 'stani! Da izadjem.'

• Moj muž često viče PAZI! kad idemo glavnim putem a neko pokušava da se uključi sa sporednog ili iz bloka. Normalno, automobil malo izviri i vozač zastane da mi prođemo, ali to ovog ne sprečava da me i

Posted Images

5 hours ago, bags said:

Juce sam imao slicnu situaciju:

Jesi i ti iščukao parkirane kao ovaj majstor? :D

Ja sam ovaj donji beli...

• 1 year later...

motorom se koči kada se iz 4. prebaci u 3., pa u 2.

kad je u leru motor ne usporava, msm usporava usled sila otpora, ne motora

sleep

Just now, kud u maglu Simoviću said:

motorom se koči kada se iz 4. prebaci u 3., pa u 2.

kad je u leru motor ne usporava, msm usporava usled sila otpora, ne motora

sleep

Neutral, pa skidanje nogu s obe papucice, pa kocnica na kraju lagano ako nije stao sam. Umesto 4-3-2-1. Pogresno se izrazio

Tako teram kad nailazim na semafor/raskrsnicu, jebe mi se da drkam menjac 4x kao na obuci

Ako docekam zeleno dok sam jos u prilasku, vratim ga iz N u drugu/trecu u zavisnosti od km/h i obrtaja kojim picim i teram dalje

Edited by Ratamahatta

21 hours ago, Ratamahatta said:

Uopste ne vozim kako sam vozio dok sam bio na obuci, moras jako ustogljeno tamo. Postupno iz cetvrte u prvu jedno po jedno, umesto da ga izbacis i kocis motorom, i tu dobijes bodove

Malo je oftopik, ali lepo ilustruje ovo što pišeš o auto školama.

Ako auto izbaciš iz brzine ne možeš da kočiš motorom.

A motorom treba kočiti uvek. Kočenje kočnicama troši diskove i pretvara energiju koju si kupio na benzinskoj pumpi u beskorisnu toplotu.

O bezbednosti da ne pričamo.

Meni je iz auto škole ostala ta downshift navika, da kad kočim šaltam unazad, s tim da nekad naravno pre ima smisla preskočiti neku brzinu ako se nema vremena. Ali uvek kočenje motorom, bolje da se malo ojede lamela nego da se opterete diskovi, a i veća kočiona sila.

Ja smanjujem samo do 3-ce, nikad ne ubacujem u prvu i drugu da bi kocio.

Jer kao sto znamo kineticka energija je mv2/2, kada brzina dovoljno padne, preostala energija za kocenje je ionako mala.

To se poklapa sa praksom.

ko koci prvom jbt, druga ofc

Saltam iz trece u drugu kad skrecem uglavnom, nekad i u trecoj skrecem zavisi kakav je ugao i koliko je prostora, cetvrtom retko i vozim. Uglavnom van grada 4 i 5

Al' fala na savetu, primenicu. Meni rekose da stedim na gorivu kad tako na pola coska izbacim iz brzine i pustim ga da ide ka crvenom svetlu/stopu u neutralu

Ostala mi je dobra navika da ne obilazim bicikliste i kola u raskrsnici i da svugde stajem pesacima. 90% ljudi ovo prvo rade, ovo drugo ne rade

Babe i dede na onim elektricnim motoricima/biciklima su gori od komaraca. Najveca opasnost ubedljivo

Edited by Ratamahatta

Mene je instruktor učio da se staje u drugoj, tako da se tokom kočenja spušta do druge, ne do prve. I to mi ima smisla u praksi, mislim da autu ne bi prijalo vraćanje u prvu.

Tako je, prvom se samo kreće iz stacionarnog položaja

• Popular Post

Iz druge u prvu se prebacuje samo ako zelis da cujes kako vozilo izgovara ime jednog jadranskog ostrva (Krk)

Apropo štednje goriva, upravo obrnuto - kočenje motorom štedi gorivo, jer tada se gasi dotok goriva, a klipove pokreću točkovi i na konto otpora u motoru se generiše kočiona sila. Kad se izbaci iz brzine, motor radi u leru i troši gorivo - jako malo, jer je to ler gas, ali opet troši.

• Popular Post

sve te uštede su minorne u odnosu na bezbednost. kada je auto u leru ne kontrolišeš u potpunosti kretanje vozila što može dovesti do velike opasnosti, naročito u slučajevima kiše, snega, leda i black ice-a

tad si bkvln ćao