Friday at 09:263 days Nisam nikad tero po snegu/leduKako se tu koci uopste? Motorom? Pustas gas i saltas u nize stepene sve dok ne stane sam? Kocnicama ces proklizati tu nema spasa Edited Friday at 09:273 days by Ratamahatta
Friday at 09:273 days Apsolutno, neam kontrole, nema inercije motora. U klizavim uslovima, sneg, led, bez kočenja motorom nikako.
Friday at 09:313 days 17 minutes ago, SNARC said:Iz druge u prvu se prebacuje samo ako zelis da cujes kako vozilo izgovara ime jednog jadranskog ostrva (Krk)Izgleda da nikad nisi vozio Yugo 45 Kad su mene učili da vozim uvek se ubacivalo u drugu, pa u prvu. Direktno u prvu je mogao samo instruktor i to kad je raspoložen.
Friday at 09:313 days 1 minute ago, Ratamahatta said:Nisam nikad tero po snegu/leduKako se tu koci uopste? Motorom? Pustas gas i saltas u nize stepene sve dok ne stane sam? Kocnicama ces proklizati tu nema spasaŠto više kočenja motorom, kočnicom blago i linearno, bez naglog nabadanja na pedalu kočnice, jer tu gubiš prianjanje i pretvaraš se u klizaljku. U snežnim uslovima nekad ima smisla kretati iz druge, jer u prvoj bude previsok obrtni momenat pa hoće auto da prokliza.Ima i varijanta sa "pumpanjem" kočnice, da se kočiona sila dozira nežno, i povremeno otpušta, u suštini neki vid emulacije ABS-a, otpuštaš pomalo da ako je neki točak krenuo da gubi trakciju dobije fore da opet uspostavi prianjanje. Edited Friday at 09:353 days by fillex
Friday at 09:333 days 20 minutes ago, fillex said:Apropo štednje goriva, upravo obrnuto - kočenje motorom štedi gorivo, jer tada se gasi dotok goriva, a klipove pokreću točkovi i na konto otpora u motoru se generiše kočiona sila. Kad se izbaci iz brzine, motor radi u leru i troši gorivo - jako malo, jer je to ler gas, ali opet troši.Ali kada je menjač u brzini gubi se na brzini kočenjem motora u odnosu na ler pa je potrebno dodavati gas da bi se kompenzovao taj gubitak. Nikome ta ušteda neće glavu spasiti, ali je zanimljiva tema.U starijim automobilima sa karburatorom, ler je bio no brainer glede uštede.
Friday at 09:373 days 2 minutes ago, kralj said:Ali kada je menjač u brzini gubi se na brzini kočenjem motora u odnosu na ler pa je potrebno dodavati gas da bi se kompenzovao taj gubitak.aj pojasni ovo
Friday at 09:383 days Just now, kud u maglu Simoviću said:aj pojasni ovoPa neće da koči nego da jeftino vozi.
Friday at 09:423 days Pa ako ideš recimo 50 na sat i ubaciš u četvrtu, auto će rećimo preći 200 metara dok ne stane. U leru će preći 400 jer nema kočenja motorom.
Friday at 10:273 days 31 minutes ago, kralj said:Pa ako ideš recimo 50 na sat i ubaciš u četvrtu, auto će rećimo preći 200 metara dok ne stane. U leru će preći 400 jer nema kočenja motorom.Evo može ovde, da ne trolujemo Doom.E, to je vidiš zanimljivo. Ja svakoga dana na putu do grada imam jednu blagu nizbrdicu van naselja gde je ograničenje 70 kmh dužine oko 2.5km sa blagom krivinom u levo ali rizičnom jer majmuni često i pored pune linije i autobuske stanice u blizini (jebo je ko je tu postavi), pretiču. Ako na početku nizbrdice navučem na 70kmh i ubacim u ler, do prve raskrsnice i ograničenja 50kmh stignem taman da imam tu brzinu, možda 55kmh. Ako ubrzam na 80kmh i ubacim u petu, na polovini nizbrdice (posle krivine) pritisnem lagano pedalu gasa i pustim je, koliko da podignem sa 60 na 70kmh, dobijem isti rezultat, na raskrsnici sam sa 50kmh. Zanimalo me je gde je veća ušteda pa sam dao ChatGPT-ju sve podatke i izračunao mi je da je u ovom slučaju ušteda čini mi se nešto kao 3-5% na strani vožnje u leru. To nije ni približno dovoljno da bih rizikovao susret sa kretenom koji uleće u makaze dok sam u leru, posebno ako je mokar kolovoz ili je napolju minus.
Friday at 10:293 days A kako uticu obrtaji na potrosnju goriva, recimo kad vozim 60 da budem u cetvrtoj ili petoj brzini?
Friday at 10:593 days ovo je ludilo. 19 postova zaredom na DOOM topiku o načinu vožnje, kočenju, auto školama.
Friday at 11:343 days 57 minutes ago, Choda said:A kako uticu obrtaji na potrosnju goriva, recimo kad vozim 60 da budem u cetvrtoj ili petoj brzini?Obrtaji u funkciji snage koja se isporuci i stepenu prenosa.Pogledaj grafikon BMW B47 motoraIdealni obrtaji su na mestu gde se 2 linije seku, optimum onrtnog memonta i izlazne snage. U ovom slucaju najoptimalnija voznja je izmedju 1500 i 3000 rpm. Ispod toga je mucenje za motor, nema obrtni momenat da bude efikasan. Iznad 3000 imas ogromnu snagu, i potrosnju, i u najvecem stepenu prenosa i vrlo nedozvoljenu brzinu. Kod benzinaca, ugrubo, dodaj 1000 do 1500 obrtaja vise za optimalnu voznju.
Friday at 11:583 days Ja to po zvukuKad krene da se napinje (a to bude oko 2000-2500 rpm) dam mu vecuLepse mi je iskustvo voznje kad cetvrtom teram 50 km/h nego trecom, tisi je i mirniji i nekako vise smooth. Ili kad teram trecom 30 km/h umesto drugom.E sad ne znam da li je zdravije po auto da bude tako. Ne dozvolim da padne ispod 1500, ako krene da pada ispod 1500, downshiftujem Edited Friday at 11:583 days by Ratamahatta
Friday at 12:073 days 70 80 na h i 2000 ob najljepše za vožnju, kao i na aputu, cca 120, 130 i 2500 ob. Kod lera je problem, kad vraćaš u brzinu, potrefiti pravu da motor ne turira😃 procijeniti kako kočiti zahtjeva ipak malo duži staž tj kilometara u raznim uslovima..