December 14, 2025Dec 14 56 minutes ago, Svemir Zeka said:Nema, to je kao musaka-sarma.Musarma Edit: ili mu-sarma-ka Edited December 14, 2025Dec 14 by Pixisis
December 14, 2025Dec 14 2 hours ago, Serena said:Ovo nisam jela 100godina Moja baba je pravila nekad tako, bas kako kazes serpa na pod pa mesaj da se i ono suvo u sredini pokvasi.Pitaj mamu (ja vise nemam koga 😟) kako uspe da spusti brasno na vodu a da se ne raspe i potone. Kako napravi to ostvo sa rupom u sredini?I kako zna kad je kuvanje zavrseno?Ona sve pravi otprilike, kuva svakodnevno vec pedeset godina, kad je pitam, pola koraka ili detalja propusti, jer joj se svasta podrazumeva Okvirno, na 1l vode ide 800g do 1kg brasna. Sprema se u malo siroj serpi. Voda se posoli i kad pocne da struji, pre nego sto prokljuca, skloni sa ringle. Onda se saku po saku dodaje brasno u sredinu serpe, napravi se kao neka kupa i obodi ostanu sto vise slobodni. Kupa se izravna varjacom (opet ti krajevi serpe nisu prekriveni brasnom, tu je samo voda), a drskom varjace lagano, malo po malo, busi se rupa u sredini. Ne sad da se odjednom zabode, nego lagano. Ringla se smanji na pola jacine i tako se kuva pola sata, voda sa spoljne strane struji, kljuca, unutra je sve suvo. Kada se skloni sa ringle, onda se u manju serpu presipa dobar deo vode, ostane je samo malo i onda se varjacom gnjeci da i oni suvi delovi brasna dodju do kontakta sa vodom, po potrebi dolije malo one vode, ne mnogo, da bude grudvasto. Ovaj deo je vrv zbog pritiskanja lakse raditi dok je serpa na podu.Zatim se u tiganju na zagrejanoj masti sva ta masa nastavi varjacom da gnjeci, pritiska, kako bi upilo sto vise, a da ne zagori, to traje pet minuta, ne duze.
December 14, 2025Dec 14 Samo pola sata se kuva? Meni se cini da je kod babe to puckalo par sati na laganoj vatri na smederevcu.Dok ja ustanem ona vec pristavljena tako da nikad nisam videla ubacivanje brasna u vodu. Kuvanje i mesanje na podu videla. Posle bi sve to, usitnjeno u grudvice rasirila po vecoj tepsiji i prelila nekom tecnoscu koja je bila providna i imala belicaste grudvice.Mozda mast voda i sir
December 14, 2025Dec 14 Pola sata, to je i mene zacudilo. Prespavala sam jutros postupak, pa opisujem kako mi je ispricala.Da, moze i sa sirom da se preliva, tj. da se prvo valjda sir uprzi na masti, ali kod nas neki ukucani jedu sa mlekom, pa ne sprema tako.
December 15, 2025Dec 15 današnji ručak: kotleti lososa sa listovima rotkvica skuvanim s krompirom i, naravno, kadaif. nije perfektan jer je zaboravljeno suvo grožđe, no, njam, njam.
December 16, 2025Dec 16 2 minutes ago, Klara said:Madeira beše portugalsko vino, tako?Ostrvo .Portugalsko
December 16, 2025Dec 16 5 minutes ago, Sandradjer said:Ostrvo .PortugalskoDa, ali postoji i sorta vina. :D Šljive se često potapaju u vino...
December 16, 2025Dec 16 Dobar je onaj dezert sa mlevenom šljivom koja je prelivena čokoladom, iz dm-a.Možda je malo presladak, a ostavlja utisak kao da jedeš medeno srce. Mana mu je i što je oko 100g i oko 100 puta više kcal, a alav, kakav sam, pojedem u dva zalogaja.Osim šljive, nema druge veze sa temom. Edited December 16, 2025Dec 16 by Ras
December 16, 2025Dec 16 14 minutes ago, Klara said:Da, ali postoji i sorta vina. :D Šljive se često potapaju u vino...Pretpostavljam da su sljive potopljene u vino u onom slatkisu koji je odlican. Ne secam se, jos neke sam jela, bas su lepi, marcipan, cokolada itd...Mislim na onaj Anthon Berg Edited December 16, 2025Dec 16 by Sandradjer
December 17, 2025Dec 17 On 14. 12. 2025. at 19:31, Stela said:Okvirno, na 1l vode ide 800g do 1kg brasna. Sprema se u malo siroj serpi. Voda se posoli i kad pocne da struji, pre nego sto prokljuca, skloni sa ringle. Onda se saku po saku dodaje brasno u sredinu serpe, napravi se kao neka kupa i obodi ostanu sto vise slobodni.Potonulo i sve se pomesalo sa vodom nista od kupe...