Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poslednji film koji ste gledali Part II

Featured Replies

34 minutes ago, goofs said:

bas na tu temu

Pa da, ali vidis, misljenja sam da to moze i na filmu, bar je nekad moglo. Kako, ne znam, ali je moglo. Ove sve mini serije npr. od 6, 8 ili 10 epizoda koje su godinama hit i koje svi gledamo, nekad je sve to moglo da stane lepo u film od 2 sata, nekad mozda 2 i po, eventualno 3. Kako sad ne moze, nego mora u 8 sati? A opet je bilo "mirno" i "disalo je". Da li su se nekad bolje razumeli u pripovedanje? bemliga

• Replies 23.7k
  • Views 2.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Evo, upravo sam se vratio iz Cineplexxa sa Barbie, pa da bacim koju. Nije da je ovo bio moj prvi izbor za gledanje, ali sam dobio u zadatak da vodim ženinu bratanicu u bioskop, te izbor između Barbie

• Nikada se nisam ozbiljno pozabavio, niti mogu da odredim od kada je počela moja fascinacija industrijskim predgrađem?   Gotovo sam siguran da u vreme kada sam po prvi put gledao Psa koji je

• Uobičajen problem vas mladih.   Za ozbiljno, postoje zaista sjajne sekvence, ali bih o filmu rekao da je pre skrpljen, nego montiran i zapravo ostaje utisak propuštene šanse da se napravi (j

Posted Images

A mene ubeđuju kako je Stalker spor i dosadan fantom

18 minutes ago, Sludge Factory said:

Pa da, ali vidis, misljenja sam da to moze i na filmu, bar je nekad moglo. Kako, ne znam, ali je moglo. Ove sve mini serije npr. od 6, 8 ili 10 epizoda koje su godinama hit i koje svi gledamo, nekad je sve to moglo da stane lepo u film od 2 sata, nekad mozda 2 i po, eventualno 3. Kako sad ne moze, nego mora u 8 sati? A opet je bilo "mirno" i "disalo je". Da li su se nekad bolje razumeli u pripovedanje? bemliga

Ma i ranije se trazilo od reditelja da skracuju, sto je znalo da dovede do takvog kasapljenja da je razlika izmedju bioskopske i rediteljske verzije nebo i zemlja. Jedan od cuvenih primera Bilo jednom u Americi. Ne moze sve da se spakuje u 2 sata ili manje (a to je bitno da bi film imao vise projekcija dnevno). Sa usponom kablovske TV, pa dalje striminga, tih limita fakticki nema.

TI i film od 2 i po ili 3 sata moras dobrano da kratis i zato je format mini serije idealan. Skoro u nekom intervjuu Goran Markovic prica da je bio primoran da izbaci pola snimljenog materijala u Specijalnom vaspitanju, i to kako kaze nekih najboljih scena koje je ikada snimio, da bi spustio na ispod 2 sata. A nazalost nije ostao sacuvan materijal, pa da se izmontira kasnije za mini seriju sto je bila praksa za dosta nasih filmova. Kod Amerikanaca i generalno na zapadu nije. Ono sto je Tarantino uradio sa H8, prvo izmontiravsi film, a potom 4-delnu seriju je retkost. A njegovi filmovi su ko stvoreni za to jer su napisani kroz poglavlja, pa se prirodno mogu podeliti na epizode..

Mozda je Goran u pravu, ali meni u tom filmu nista ne nedostaje, savrsen mi je ovakav kakvog smo ga dobili (sa svim objektivnim nedostacima koje mozda ima). Ne kazem da ne bih voleo da vidim i te scene, ali vise iz radoznalosti i kao lep dodatak. Ne bih ih sad naknadno ubacivao u film.

Volim Apokalipsu Redux, ali isto tako mogu i bez onih dodatih delova, iako deo sa Francuzima jeste bitan i ima svoju tezinu zbog citave istorije i sustine tog sukoba o kom govori, ali film nije nista manje remek-delo i bez dodatih segmenata.

A Bilo jednom u Americi je kasapljen, ali na kraju i vracen u prvobitno stanje po Leoneovoj zelji i dalje je feature film, bioskopski, malo duzi, ali ipak bioskopski. Ne treba mu mini serija.

Imas i Skorsezea koji kaze da ne postoji director's cut, ono sto izadje u bioskope je director's cut. Bitno je da ga sam reditelj dovede do tog nivoa, a ne da mu neko drugi to radi bez njegovog znanja ili ucesca. Ali borba sa pritiscima i uslovima je deo rediteljskog posla, jbg.

Hocu da kazem, sve ima/moze da ima svoju vrednost, ne sporim, niti je za kvalitet sustinski bitno koliko traje, ako valja, valja. Ali moze se isti efekat postici i sa manje vremena, to smo imali prilike kroz istoriju da vidimo. A danas se meni cini da se na silu stvari produzavaju da bi se fingirao kvalitet.

Pre nekoliko dana konacno zavrsih i sa hororom za 1983. godinu!

Od ukupno 82 filma na broju, odgledao sam 77, jer pet sam vec ranije gledao, mnoge od njih i xy puta (rec je o fenomenalim filmovima poput Videodroma, Psiha 2 i Kristine i ne toliko fenomenalnim Ajkule 3D i Amitivila 3D)! I, kad se utisci slegnu, moram da priznam da je ova godina bila bas losa berba, do sada najslabija od svih horora, uljucujuci tu cak i deceniju 1930! Da li je bilo dobrih filmova? Da, naravno. Bilo je nekoliko odlicnih, ali nije bilo niti jednog bas spektakularnog. Takodje, ove godine falilo je onih filmova so bad that is good, iako su italijani, a videcemo i neki drugi, odrzali odredjeni nivo, ipak, nivo gore-a na koji sam navikao do sada mi je manjkao. No da krenemo sa seciranjem, i to upravo stranih filmova.

Kanadjani su imali, ne racunam naravno Videodrom, 6 fimova (od kojih je jedan koprodukcija sa amerima), i pored te koprodukcije, vredan donekle pomena je film Spasms sa Oliverom Ridom i Piterom Fondom (i mikronezijskom superanakondom). Drugi je Of uknkown origin sa Piterom Velerom robokapom koji se ovde bori sa pacovom u kuci. Zaista sam mnogo vise ocekivao od filma, iako sam Veler je odlican, ali ne moze da iznese tanan scenario. Spanci su imali cetiri (peti je koprodukcija sa francuzima, ali cu o njemu vise kada zabari dodju na red), i jedan je bio katastrofa nevidjena, jedan jedva gledljiv (a oba filma su od Dzesija Franka), dok sam vec pricao o Panic Beatsu i poslednjem El Hombre Lobo osmadesetih u poslednjem mom postu. Potom slede dva odlicna holandska filma: Cetvrti covek Pola Verhovena, koji ce posle ovoga naci posao u Holivudu, te The Lift Dika Masa. Kinezi (odnosno Hong Kong) imali su 6 filmova, ali ja moram da priznam da nisam nesto preterano uzivao skoro ni u jednom od njih. Navikao sam da kada gledam kineske filmove oni budu suludo zabavni, medjutim to je sada izostalo, osim u slucaju filma Esprit D'Amour i donekle, ali samo donekle u filmu The Trail. Ako je neko bio kozistentan, mada ne i superkvalitetan, to su englezi. Oni su imali sedam filmova, od kojih je Baskervilski pas sa fantasticnom glumackom ekipom Ianom Ricardsonom, Denolmom Eliotom (Dr. Markus Brodi iz Inidijane Dzonsa), te Brajanom Blesidom radjena u koprdukciji sa amerikancima. Ovde svakako treba pomenuti i House of the long shadows, ne zbog same radnje, koje nazalost nema, vec zbog glumacke postave: Dezi Arez Mladji (sin Dezi Arez i Lusi Bel, znate onih bez koji ne bi bilo Zvezdanih staza), Dzon Karadin, Piter Kusing, Vinsent Prajs i Kristofer Li! Slicno vazi i za italijane, koji su imali cetiri solidna filma, ja bih ovde izdvojio dva: Zeder, kao jedan zanimljiv zombi horor, te Women's prison massacre, ne zbog toga sto je dobar, naprotiv, uzasno je dosadan i slaba kopija gotovo istovetnog filma koji je sniman na istoj lokaciji godinu dana ranije (Violence in a women prison), vec zbog toga sto je ovo poslednji film u seriji Black Emmanule. Ko se jos ne seca Laure Gemser?!?:)))naughty

Ako sam do sada i imao sta da proberem i da kazem nesto lepo o stranim filmovima, ovde to sad necete naci. Francuzi su imali dva komada na broju, od kojih je jedan vec pomenuta koprodukcija sa spancima, a rec je o ET visitors. Ja sam bio zaprepascen kako je ovaj film uopste ugledao svetlost dana jer je vanzemaljac pljunuti Singuz!

OIP.D9L5IvnT2i0M7x7tMFQiEwHaEK?pid=Api&h Shingouz-Valerian-Laureline-h3-transmute

Drugi film je nem. Ne salim se. Rec je o Ogrofu ili Mad Mutilatoru, i posto je film sniman na 8mm traci, konverzacija je svedena na minimum. Malo je receno da je sam film, koje je producirao lokalni vlasnik VHS videoteke, katastrofa. Na samom kraju, kao vampir, potpuno nevezano za dotadasnju radnju, pojavljuje se Hauard Vernon, glumac koji je sudbinu svoju vezao za vec pominjanog Dzesija Franka, za koga je radio vise decenija. Po jedan film imali su i Novozelandjani, Austrijanci i Turci. Novozelandski The lost tribe je imao potencijal, ali osim sjajne kinematografije (nije ni cudo sto je tamo sniman Lord ov d ringz kasnije), nismo dobili ic od price, niti trag od izgubljenog plemena. Austrijski Angst je reklamiran kao tezak za gledanje, a ja sam se strasno dosadjivao (moze biti i da je to do mog poremecenog uma, ko zna), a turski Col/Pustinja je ovde samo zato sto se lazno reklamira kao Turska Ajkula. Naravno da nema veze sa ajkulom, rec je o pre svega akcionom filmu, a sama ajkula, koja je urnebesna, pojavljuje se 5 minuta pre kraja filma. No, nije sve tako crno, umirao sam od smeha upravo u tim akcionim scenama dok pici Aj ov d Tajgr!

Dobro, sad kad smo se resili strane kinematografije, sta je to dobro, a sta lose kod domace? Dobro je pre svega Stiven King. Pored recene Kristine, imali smo jos dva filma na osnovu njegovih romana, The Dead Zone i Cujo. Za mene je ipak Dead zone bolji i zanimljiviji film, iako je i dzukela bila odlicna, no, ipak cu dati Kristoferu Vokenu vecu ocenu za njegov performans. Odmah iza njih sledi Sleepaway Camp (ako ste ga gledali, znate zasto ga cenim vako visoko), pa iza njega The Hunger sa Dejvidom Bouvijem, Ketrin Denev i Suzan Sarandon. Zeleo sam da ovo bude i jos bolji film nego sto jeste, nazalost, previse se gubi fokus tamo gde ne treba zarad da film bude artisticki, pa moram da ovom filmu dam minuse (sto ne znaci da nije medju ponajboljima za ovu godinu). Odmah iza slede Dzuli Darling (vrlo dobar tejk na Bad Seed), Olivija Ulija Lomela, te ultracip ali zanimljivo ipak zabavan The Deadly Spawn. Sada sledi serija filmova koja nit smrdi nit misrise: Something Wicked this way Comes (obrada novele Reja Bredberija, toliko dosadna, da sam hteo da se ubijem, ubrazava tek pred kraj), Mausoleum, Twilight Zone The Movie (sastoji se od vise neujednacenih segmenata), Mountaintop Motel Massacre (jeftin, ali ipak donekle zanimljiv film), Easy Flyer, Mortuary, Nightmares te Island Fury. Da li ima filmova za zaobilazenje? Svakako: Skulldugery, The Retrurning, Play Dead, On the Third day, The Alchemist, American Nightmare, Beasts, The Demon Murder Case, Dogs of War...

Kao sto rekoh na pocetku, ova godina je bila malkice razocaravajuca. Videcemo da li ce 84 da popravi utisak. Ipak, pre toga, skacemo na saj/faj i fentezi 82/83. I, o boj, kakav je to pocetak: Endgame, Hundra, Conquest...vesala

Bar mi se vratio jedan od mojih omiljenih glumaca, George Eastman.

MV5BNTFhYjdjNGUtYWM2My00M2YyLWFjZGUtOWVi

Zaista, svaka cast na sistematskom pristupu, lijepo i motivaciono je vidjeti takav polet. Mogao bi na kraju svake pregledane godine da slozis 10 npr najboljih, odnosnoi vrijednih gledanja, jer sigurno je brdo negledljivih? Znacilo bi mozda nekome. Evo, ja bih bukvalno sad pronasao i pogledao neki ako ga ti preporucis.

9 minutes ago, kipo said:

Zaista, svaka cast na sistematskom pristupu, lijepo i motivaciono je vidjeti takav polet. Mogao bi na kraju svake pregledane godine da slozis 10 npr najboljih, odnosnoi vrijednih gledanja, jer sigurno je brdo negledljivih? Znacilo bi mozda nekome. Evo, ja bih bukvalno sad pronasao i pogledao neki ako ga ti preporucis.

Pa mozda bih i mogao, ali bi pored preporuke moralo da stoji i objasnjenje zasto. Mozda neko drugi na primer ne voli da uziva u flimu gde krv prsti na sve strane? Ili gde kanibali zvacu crevca i mozgice (mada cisto sumnjam da bi kanibli dogurali do topten koliko god da ja uzivam u istim:))? Dakle, uz disklejmer? Hm?

13 minutes ago, Њујоркер said:

Pa mozda bih i mogao, ali bi pored preporuke moralo da stoji i objasnjenje zasto.

Samo lista prepuruka, vec dovoljno objasnjavas )

15 minutes ago, Њујоркер said:

Mozda neko drugi na primer ne voli da uziva u flimu gde krv prsti na sve strane? Ili gde kanibali zvacu crevca i mozgice

Pa ko to ne voli?!

Edited by kipo

Fakin' sajkoz ol ov ju!

Pa da poslusam brata @kipo -a i da krenem, hronosloski, a to znaci od starih dobrih:

1930's:

1) Svengali (1931)

2) Freaks (1932)

3) Vampyr, Nemacka (1932)

4) The Most Dangerous Game (1932)

5) M., Nemacka (1933)

6) Supernatural (1933)

7) The 9th Guest (1934)

8) J'accuse, Francuska (1938)

9) The Hound of Baskervilles UK (1939)

10) The Hunchback of Notre Dame (1939)

1980:

1) Cannibal Holocaust, Italija

2) Altered States

3) Alien 2 Sulla Terra, Italija

4) Patrick Vive Ancora, Italija

5) Prom Night

6) Anthropophgous, Italija

7) City of the Living Dead, Italija

8) Without Warning

9) Christmas Evil

10) The Beast's Carnival, Spanija

1981:

1) Fear No Evil

2) My Bloody Valentine

3) Road Games

4) Maniac

5) Evil Dead

6) Night of the Werewolf, Spanija

7) The Beyond, Italija

8) Dark Night of the Scarecrow

9) House by the Cemetery, Italija

10) Absurd, Italija

1982:

1) Pengabdi Setan/Satan's Slave, Indonezija

2) The New York Ripper, Italija

3) Cat People

4) Next of Kin, Australija

5) Der Fan, Nemacka

6) Raw Force

7) Manhattan Baby, Italija

8) The Last Horror Film

9) Eating Raoul

10) Nightbeast

1983:

1) Julie Darling

2) The 4th Man, Holandija

3) The Hunger

4) The Lift, Holandija

5) Panic Beats, Spanija

6) Cujo

7) Zeder, Italija

8) Dead Zone

9) Sleepaway Camp

10) The Beast and the Magic Sword, Spanija

Scifi filmovi

1980:

1) The Lathe of Haven

2) Deathwatch, Francuska

3) Pumaman, Italija

4) The Forbidden Zone

5) Hangar 18

6) The Final Countdown

7) Battle Beyond Stars

8) The Return

9) Simon

10) Saturn 3

1981:

1) Excalibur, US/UK

2) Outland, US/UK

3) Dragonslayer

4) School in the Crosshairs, Japan

5) Treshold, Kanada

6) War of the Worlds: Next Century, Poljska

7) Looker

8) Time Bandits, UK

9) Sex is Crazy, Spanija

10) Gundala, Indonezija

Filmovi nisu poredjani po nekom sistemu, osim sto sam izbegavao da navodim najveca dostignuca poput Drakule, Frankestajna i drugih monstera tridesetih, ili Supermena, Star Vorsa, Bekstva iz Njuroka ili Pobesnjelog Maksa ako se radi o sajfaju. Isto vazi i za najvece horore osamdesetih... Nadam se da ce svako naci ponesto na ovom spisku.

Gledao Loved iz 1997. Jennifer Rubin prelepa.Robin Wright . Counting Crows pesma na kraju.

Wm8kERj.jpeg

mučno i ne tako dobro.