Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad našeg društva, pbp)

Featured Replies

pa ja sam neshto mislila, da je ta tamnica naroda imala neki urbanistichki plan (uz kao neko razumevanje da, ok, treba neshto da se pravi ne znam zaahto, ali progres, narod ishte, materine), da je pravljeno neshto shto se oslanja na neku vizuelnu lokalnu tradiciju, da izgleda kao da je neko neshto mislio, da kad neko dodje kaze (i) jao shto je ovo lepo. sa osvrtom na tu sloveniju, o kojoj ovde narod uredno kenja dugu i jednoroge...

• Replies 44.6k
  • Views 4.6m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

N1 Info RS
No image preview

Postavljen spomenik Palmi u Jagodini: "Statua treba da gr...

Spomenik nekadašnjem predsedniku Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi postavljen je danas u memorijalnom parku u Jagodini.

Postavljen spomenik Palmi u Jagodini

Spomenik nekadašnjem predsedniku Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi postavljen je danas u memorijalnom parku u Jagodini

Edited by Jeremija

@ragasto oš kupiš stan na Zlatiboru? Ne zezam se, prodajem. Lokacija super.

1 hour ago, Valk said:

@ragasto oš kupiš stan na Zlatiboru? Ne zezam se, prodajem. Lokacija super.

Ma kupiću dva stana, kako da ne fantom

Ne hvala, jedina nekretnina o kojoj razmisljam može da bude u Beogradu, ali s obzirom na cene verovatno mi je lakše da kupim kanap i da to završim vo vjeki vjekov.

Btw, nemoj da prodajes stan na ZL osim ako postoji neki jak razlog.

24 minutes ago, ragasto said:

Uvek postoji razlog, trebaju nam novci da uložimo u nešto drugo.

Ove godine, cini mi se, znacajno manje ljudi na Zlatiboru nego predhodne...

18 minutes ago, ragasto said:

Mislis da ce jednom da bude koristan?

mislim da ukoliko se nesto strukturalno ne uradi, zlatibor ce za 20-30 godina biti kao oni kineski ghost towns...

Ima previse stanova koji su prazni, zaista previse... A gradi se jos jako jako puno...

Da, to jeste problem ali mislim da nije katastrofalan. Gradi se i gradiće se ovoliko sve dok imamo OKG na vlasti, to smo raspravili odavno. Čak i da ovaj izgrađeni deo postane ghost town (čemu se iskreno nadam, pa i rušenju u nekoj budućnosti), tamo i dalje postoji populacija ljudi koja živi nekoliko generacija unazad. Već to u startu odvaja Zlatibor od slicnih turističkih mesta koja su van sezone prazna. Vidim da je prošle godine otvoreno novo obdanište, sećam se da je Singidunum nekad otvorio odsek za turizam, ne znam da li se to održalo.

Prednost Zlatibora je i što, za razliku od većine ruralnih i turističkih mesta, polako zaustavlja migracije ka gradovima. Mislim da su okolna sela živnula jer su se meštani okrenuli turizmu (pratećim uslugama, zanatima) a ne skoro mrtvoj poljoprivredi. To ima dobre šanse za dugoročnu održivost jer na Zlatiboru sezona može da se rastegne preko cele godine, ne bukvalno na 12 meseci, nego koliko je moguće. Blaga klima i odličan geografski polozaj (samo skreneš desno sa magistrale) to dozvoljavaju. Mislim da bi sledeći korak trebalo da bude aerodrom o kome se govori već x godina, kao i rešavanje problema male vanpansionske potrošnje. Sa tim se tradicionalno muče svi turistički centri i to je ogroman zalogaj.

Pišem nabacano sa telefona, samo da podvučem da nikome ne predlažem kupovinu nekretnine kao investiciju. Ali propast Zlatibora zaista ne vidim u budućnosti jer je već sada razvijen kao retko koji turistički centar kod nas. Nažalost, tome je najviše doprineo prljavi novac.

@radisa

Vidi, ja kontam sta kazes, razmisljao sam i sam o tome, dolazim 4-5 puta godisnje, i gledam razvoj situacije...

Primecujem.da je uvek do nekog nivoa zivo, zaista nikad nije mrtvo, i da je bas daleko od toga...

Ali premacujem da je u pikovima manje ljudi... Sto je malo indikativno...

Zlatibor je specifičan, tu rastu tipovi borova čije spore su pune joda i vazduh tamo je blagorodan za ljude sa obolelom štitnom žlezdom.

Iz zdravstvenih razloga je i kupljen tamo stan pre ~20 godina, kad je bilo pusto sve.

I dalje je lepo otići van sezone, još ako ste na nekoj ok lokaciji (onaj centar stvarno ne preporučujem) može da bude veoma korisno. Naravno, to što su cene od 2007. kad sam ja prvi put otišla tamo do danas potpuno sišle s uma - to je drugi par cipela.

5 minutes ago, radisa said:

Vidi, ja kontam sta kazes, razmisljao sam i sam o tome, dolazim 4-5 puta godisnje, i gledam razvoj situacije...

Primecujem.da je uvek do nekog nivoa zivo, zaista nikad nije mrtvo, i da je bas daleko od toga...

Ali premacujem da je u pikovima manje ljudi... Sto je malo indikativno...

Pikovi su uvek varljivi iz više razloga. Prvo, sada je i teže da se ošacuje broj turista jer je broj objekata veći, i stambenih i turističkih. Mislim da je logično da sada sve tamo izgleda prazno ili barem praznije. Onda, pikovi zavise i od umešnosti ljudi koji treba da te turiste dovedu i popune smeštajne kapacitete. Tu mislim na turističke organizacije, organizatore kongresnog turizma...na malo viši nivo organizacije. Od onog što može da se vidi golim okom, mislim da i dalje prednjače Bugari i Kinezi u organizzovanim dolascima, što uopšte nije loše, koliko god to samozvanim urođeničkim majstorima turizma izgleda kao nešto ispod časti jer očekuju engleske kraljevske loze da se drndaju magistralom do Zlatibora pa se posle dive livadama i kajmaku.

Tako da, zavisi iz kog se ugla sve gleda. Iz ugla održivosti, sa usponima i padovima, čini mi se da taj deo ide kako treba.

16 hours ago, ragasto said:

Pikovi su uvek varljivi iz više razloga. Prvo, sada je i teže da se ošacuje broj turista jer je broj objekata veći, i stambenih i turističkih. Mislim da je logično da sada sve tamo izgleda prazno ili barem praznije. Onda, pikovi zavise i od umešnosti ljudi koji treba da te turiste dovedu i popune smeštajne kapacitete. Tu mislim na turističke organizacije, organizatore kongresnog turizma...na malo viši nivo organizacije. Od onog što može da se vidi golim okom, mislim da i dalje prednjače Bugari i Kinezi u organizzovanim dolascima, što uopšte nije loše, koliko god to samozvanim urođeničkim majstorima turizma izgleda kao nešto ispod časti jer očekuju engleske kraljevske loze da se drndaju magistralom do Zlatibora pa se posle dive livadama i kajmaku.

Tako da, zavisi iz kog se ugla sve gleda. Iz ugla održivosti, sa usponima i padovima, čini mi se da taj deo ide kako treba.

Logično je da sve izgleda praznije zato što je veći broj stambenih i turističkih objekata? Bojim se da ne shvatam baš ovu logiku, onda bi Beograd trebao da izgleda praznije od nekog Knjaževca jer ima neuporedivo veći broj svih vrsta objekata - ili da se zadržimo na turizmu, Budva bi trebala da izgleda praznije nego pre 30 godina, a ne izgleda praznije. Biće da je i do broja ljudi koji se nalaze u tim objektima, a ne samo do broja objekata.

Dodatno, ja ne bih rekao da stvari na Zlatiboru idu u dobrom pravcu, barem na osnovu ograničenog iskustva iz mog neposrednog okruženja dobrostojećih ljudi srednje klase za srpske standarde. Ja sam išao na Zlatibor pre desetak - petnaest godina, ali mi on u poslednje vreme uopšte nije u razmatranju za bilo kakvu vrstu odmora, nije ni u prvih 20 destinacija o kojima razmišljam - preurbanizovan, preskup, sa istom ponudom sadržaja kao pre 20 godina, relativno lošom putnom vezom do Beograda. Niti je priroda, niti je urbani centar. Manje-više vidim i da je isto kod drugih ljudi koje znam, retko ko više i spominje da ide na Zlatibor, osim ako je u pitanju neki seminar i slično, svi će pre da sednu u avion ili u auto i da odu negde drugde, ili u neku metropolu, ili negde gde ima manje buke i ljudi, više zelenila i nema solitera, ili skijaši u ski centre. E sada, legitimno je i ako je strateški fokus na dovođenju organizovanih grupa Kineza i Bugara, ali je pitanje koliko je taj model održiv na neke duže staze i da li opravdava zidanje desetina Skadara na Bojani u poslednjih par godina.

1 hour ago, Ayatollah said:

Logično je da sve izgleda praznije zato što je veći broj stambenih i turističkih objekata? Bojim se da ne shvatam baš ovu logiku, onda bi Beograd trebao da izgleda praznije od nekog Knjaževca jer ima neuporedivo veći broj svih vrsta objekata - ili da se zadržimo na turizmu, Budva bi trebala da izgleda praznije nego pre 30 godina, a ne izgleda praznije. Biće da je i do broja ljudi koji se nalaze u tim objektima, a ne samo do broja objekata.

Dodatno, ja ne bih rekao da stvari na Zlatiboru idu u dobrom pravcu, barem na osnovu ograničenog iskustva iz mog neposrednog okruženja dobrostojećih ljudi srednje klase za srpske standarde. Ja sam išao na Zlatibor pre desetak - petnaest godina, ali mi on u poslednje vreme uopšte nije u razmatranju za bilo kakvu vrstu odmora, nije ni u prvih 20 destinacija o kojima razmišljam - preurbanizovan, preskup, sa istom ponudom sadržaja kao pre 20 godina, relativno lošom putnom vezom do Beograda. Niti je priroda, niti je urbani centar. Manje-više vidim i da je isto kod drugih ljudi koje znam, retko ko više i spominje da ide na Zlatibor, osim ako je u pitanju neki seminar i slično, svi će pre da sednu u avion ili u auto i da odu negde drugde, ili u neku metropolu, ili negde gde ima manje buke i ljudi, više zelenila i nema solitera, ili skijaši u ski centre. E sada, legitimno je i ako je strateški fokus na dovođenju organizovanih grupa Kineza i Bugara, ali je pitanje koliko je taj model održiv na neke duže staze i da li opravdava zidanje desetina Skadara na Bojani u poslednjih par godina.

Pa da, broj turista je pomenut u prethodnoj rečenici. Prave brojeve, ili bar približno prave ima samo turistička organizacija a mi samo možemo da gledamo i nešto malo poredimo, što je sve teže zbog broja objekata.

Znam i ja par ljudi koji su razočarani i ne planiraju ponovni boravak. To je, nažalost, sasvim logičan ishod pokušaja masovnog turizma na srpski način, mada nema ni razloga da neko uvek ide na istu destinaciju. Makar je danas sve dostupnije nego nekad. Za Bugare i Kineze nisam čak ni ubeđen da je u pitanju strateški fokus nego iznuđena odluka iz jednostavnog razloga - to im je najlakše.

N1 Info RS
No image preview

Izgoreo luksuzni automobil Bake Praseta u Beogradu na vodi

Bogdanu Iliću, jutjuberu poznatijem kao Baka Prase, jutros je izgoreo skupoceni automobil marke "Brabus"