Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

sprzeno dvoriste se polako vraca u zivot. ovaj talas vreline mi je najteze pao. em sam umorna od leta, em je najduze trajao sa vise dana jakog toplog vetra. nije bilo sanse da izlazim i setam crevo.

zahvaljujuci rupicastim crevima basta je opstala. pre 15 dana je ocupano svo obolelo lisce i pobacani plodovi, svi do jednog osteceni, pa je isprskano protiv te tuta bestije.

danas je postupak ponovljen. ostecen:zdrav paradajz, otprilike 60:40. bice za salatu. ima cvetova, ima zametaka, ima zelenih plodova - videcemo.

za sledecu godinu, borba pocinje od ove jeseni, sa lecenjem zemljista.

krenula paprika ludaca. bracu je sa hoklice, koliko je izdzikljala.

poz

Edited by le petit nicolas

• Replies 895
  • Views 51.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Evo ga! Imam ovu jednu. Bljesnuo je blic pa nisam htela više da slikam, da ga ne traumiram.

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

Posted Images

gledam u lepsu jesenju buducnost: grozdje vec zri, maslina prepuna maslina, sipak dooobar, samo su malo sitniji sipci, morace na radikalno orezivanje. bice i mandarina, bas. iimun resio da rodi ko...limun.

jedva cekam septembar, pa ko mr & mrs e. na puste plaze.

kako padaju temperature, polako se prisecam zasto volim da zivim ovde.

poz

Edited by le petit nicolas

Maloprije mi YT algoritam izbaci neki recept za panakotu sa kajsijama u sirupu od smokvinog lista. Nisam znao da se list smokve moze na taj nacin koristiti i sad mi napeto da probam. Od zene sestra ima smokvu u basti pa cu uzeti koji list bas da probam. Ne znam radja li, nije bas ovde klima za smokve mada u zadnje vrijeme ko zna.

Isto tako se za citrusnu aromu moze koristiti list limunovog drveta. Imamo jedno u kancelariji pa cu i to ovih dana ovjeriti kad budem nadoso na ideju u sta da iskoristim. Ne odoh do ducana da vidim ima li smokvi ali ziv nisam dok ne probam taj crumble.

kajsije su kod nas za burzuje. sleep

kad bolje razmislim, ove godine je svo voce i povrce za burzuje.

ja se ne bih zezala sa smokvinim liscem. ne znam.

poz

I ovdje je voce skupo. Breskve i nektarine su £4/kg, kajsije isto tako,, mozda £5, pljosnate breskve £5. Tu je svo voce od £4-6/kg. Jedino su banane dzabe, 90p/kg.

Anyways, lisce smokve definitivno jestivo. Ovaj lik na videu iznad je poznati londonski chef, a nije tesko ni provjeriti:

Use of Fig Leaves

Fig leaves are edible and offer a versatile range of culinary applications, from infusing syrups and teas to wrapping foods and adding unique flavor to baked goods and desserts. They possess a distinctive flavor profile described as vanilla, coconut, and slightly nutty, which enhances various dishes and beverages.

• Fig leaves can be used to make syrup by steeping fresh or oven-toasted leaves in a simple syrup of sugar and water, resulting in a unique, sweet, and earthy flavoring suitable for cocktails, coffee, tea, pancakes, and desserts.

• They are commonly used as a wrap for cooking fish, meat, rice, and vegetables, imparting a delicate, sweet flavor; salmon baked in fig leaves is a popular example.

• Dried fig leaves can be used to make tea, either alone or combined with citrus, spices, or other herbs, and are valued for their potential health benefits, including aiding digestion and regulating blood sugar.

• The leaves can be dried and ground into a powder to create "fig leaf sugar" or used in baking, such as in cakes, ice cream, and custards, where they add a floral, coconut-like note.

• They can be incorporated into savory dishes like risotto, used in marinades, or even infused into spirits like vodka to create a "figgy coconut malibu".

• For preservation, leaves can be dried in an oven or dehydrator and stored for year-round use in syrups, ice cream, and dressings.

List smokve je definitivno jestiv a bogumi i ukusan, ja ga dodajem u biljnu mešavinu od koje leti pravim hladni napitak koji uvek stoji u frižideru, realno gledano hladan čaj od svega iz bašte. Pored toga ima kultni status među dijabetičarima kao suplement za obaranje nivoa glukoze u krvi no nijesam probavo ali hoću. Imam 2 smokve blizu kuće koje svake godine poseku u sklopu seoske prevencije požara, pa onda bude mnogo suvih listova dok ne izrastu nove grane.

@Seabass šta god ti kaže recept, ako su smokve zrele nemoj dodavati šećer u njih ili barem smanji na minimum, videćeš zašto.

Bogumi nije ni ovde mnogo jeftinije voće. Breskve i nektarine stižu sa kopna pa su u supermarketu 3.50, u piljari 4.50 a najbolje ogromne iz voćarskih krajeva tipa Nemea 5.50. Lokalne stvari budu jevtinije, lubenica je 0.75, spektakularno dobra ostrvska dinja 1.50. Prvo grožđe je 3, to mora da padne jer je krenula berba. Limun skup, 3-3.50, više se isplati lajm sa 3.80. Banane 1.50-2.

kad mi materijalizuju ovaj bulevar ispod kuce, krecem u sredjivanje prednjeg dvorista. dosta je bilo dzindzula i nespula. sadim tresnju i kajsiju. hihi

poz

5 hours ago, makaronee said:

Skoro sam gledao dokumentarac o ovome, istrazivanje je bilo na paradajzu. Mozda je The Private Life of Plants, sa Attenboroughom?

~~

Berem jos malo paradajza, skidam ga cim pocne da se stidi i onda zavrsi zrenje na prozoru. Da ga ne bi kakve bube napale sad ali to je to, zavrsena sezona. Ovaj vikend bih mogao sve da pocistim da sam spreman za proljece.

5RdhiyE.jpg

Smokve £12/kg, fuck that, sigurno su kisele. Kupio kruske i breskve, jedem ih 'onako'.

Anyway, odlucio sam svakako da skinem koju kilu. Prije 10ak dana vadio krv i zena me isprepadala; kao ne bih smio jesti nista osim zelja i kupusa da ne zacepim stentove, a moram priznati da sam s te strane u zadnje vrijem nedisciplinovan. I tako zadnjih nekoliko dana nisam jeo slatko i kaliram sa 94 na 92kg. Da li secer zadrzava vodu pa sam ispisao, nemam pojma ali mi se svidja brzina. Danas nazvase iz medicinskog centra, kaze svi nalazi tip-top. Toliko sam se motivisao da sam istrcao 5km. Jos 10kg da skinem i bicu u fighting weight. Taman da se spremim za Olimpijadu 2028.

Edited by Seabass

Bhut Jolokia (ghost pepper) krenule da zriju:

aqlcmsS.jpg

Ovo je izgleda zuta varijanta.

49 minutes ago, Seabass said:

Bhut Jolokia (ghost pepper) krenule da zriju:

aqlcmsS.jpg

Ovo je izgleda zuta varijanta.

Bhut Jolokia ne drzi vise rekord, vjerovatno sad ima neki strain koji je prevazisao i Carolina Reaper. Ja sam prije nekoliko godina imao vise vrsta ovih ludara i ako se pametno koriste, imaju jako prijatnu aromu. Pojesti ovako sirovu je sumanuto ali ko ima priliku, treba probati. Iskustvo je u ravni sa bungee jumpom, cista euforija i adrenalin.

Sad imam dvije biljke od kojih je jedna rodila i sve papricice cu dati jednom kolezi koji to jede kao jagode.

Edited by Seabass

12 minutes ago, Seabass said:

Bhut Jolokia ne drzi vise rekord, vjerovatno sad ima neki strain koji je prevazisao i Carolina Reaper. Ja sam prije nekoliko godina imao vise vrsta ovih ludara i ako se pametno koriste, imaju jako prijatnu aromu. Pojesti ovako sirovu je sumanuto ali ko ima priliku, treba probati. Iskustvo je u ravni sa bungee jumpom, cista euforija i adrenalin.

Sad imam dvije biljke od kojih je jedna rodila i sve papricice cu dati jednom kolezi koji to jede kao jagode.

Sto ne osusis, iseckas sitno makar jednu svoju papricicu i dodas u neki gulas?

1 minute ago, Mel said:

Sto ne osusis, iseckas sitno makar jednu svoju papricicu i dodas u neki gulas?

Bhut Jolokia bi isla uz neku africku kuhinju ali je toliko ljuta da bi se jedna paprika dobro osjetila i u kazanu od 100L pa nisam bas musterija za patnju.

Ali ostale trosim kako su pocele zriti, po potrebi. Mirch masala i ove sto su trebale biti lemon drop, su okej da dodaju malo topline i interesantnosti. Cekam jos tabasco i machu pichu da uzriju, cini se da sam tu dobio korektno sjeme.

Tabasco (treba da pocrvene)

PsJfbXb.jpg

Machu pichu:

E6iBe7F.jpg

O5kzqZN.jpg

Lol, ima smokva preko puta, 10ak metara od mene. Taman da probam caj/sirup za neki desert kad mi nadodje ideja.