October 8, 2025Oct 8 Ja sam odlucio da idem na no-dig metodu, jebes kopanje. Razbacacu par kila chicken shit peleta na ova 3m2 ovih dana, ostalo skloniti u supu, neka stoji.Jesam li prijavio da sam narucio sjeme 7 vrsta paradajza? Mislim da jesam. Kupio sad jer idem dole da ponesem jednom kolezi, sebi sam ostavio po 10ak sjemenki od svakog. Sve su neki heirloom, zuti, crveni, ljubicasti, krupni, sitni, svega ima. Narucio prije dva dana jos tri vrste, za jednog druga sto ce doci po mene na aerodrom, neki poljski Malinak, jedan talijanski ox heart i cinimise neki zuti. Necu sebi odvaditi, dosta mi je ovih 7. Ako mi zafali, kupicu.Inace, crveni paradajz je sladji od zutog, sto ne znaci i da je bolji, nego je varijacija ukusa. Kad napravis salatu od sarenog paradajza to je ugodjaj za oci, a lijepo izgleda i u basti.
October 24, 2025Oct 24 ja sam došao na ostrvo da malo pospremim imanje za zimu, da pofrbamo spoljne stolarije i ako navatam janisa da mi opravi dvoja spoljna vrata koja su na ivici da se raspadnu. prosto, drvo slabijeg kvaliteta radi na suncu i po vlažnom vremenu, skuplja se i širi i posledica je da se na svim spojevima javljaju pukotine koje treba prebrusiti, napuniti silikonom za drvo i onda prefarbati. videćemo šta ćemo stići.pošto na kraju nisam stigao da počupam baštu, sem tikvica i dinja, zateklo me dosta paradajza koji je uzrio, taman da se malo sprema paradajz sa fetom muljem blukom i origanom. to ću možda već za vikend kad nam dođu gosti iz berlina. jutros sam nabrao par poslednjih paprika i stavio u kajganu, ukus starih vremena kao kod moje babe. i jedan patlidzan koji se bio sakrio kada sam nabrao poslednje, sad je narastao na veličinu koju nisam imao od drugih. videćemo kad ga rasečem ima li semenja.međutim najvećom me srećom ispunila poslednja smena u vegetaciji voća pred zimsku pauzu - zreli nar. od kraja maja početka juna to ide ovim redom: kajsije, smokve, badem, grožđe, kaktus (tzv indijska smokva, kačio sam slike) i na kraju nar. tu pre svega mislim na voće koje raste bez preterane kultivacije i cimanja, naravno ne dinje i lubenice (kome uspeju, meni ne). citrusi su isto low mainteanance ali traže zavetrinu koju mi nemamo.ovo koliki mi je rodio nar ide u prilog tezi o orezivanju kao i tezi o tome da je bolje smanjiti prinos da bi time bili veći plodovi. sem orezivanja ništa drugo nije rađeno planski nego se priroda pobrinula da ludački meltemi u avgustu bukvalno oduva sve cvetove i mlade plodove sa vrha krošnje. tako da su ostali samo oni pri dnu, koji su bliže korenu i bolje hranjeni. komšija fotis ga je orezivao za medalju, bio sam popizdeo da će mi uništiti hladovinu što se nije desilo - em smo imali hlad bolji nego ikad em je rezanjem unutrašnjih grana sproveo sokove iz zemlje ka spoljnim plodovima. bravo fotis, imamo najkrupniji nar ove sezone na ostrvu.nabrali smo sve što je rodilo, levo su ovi načeti koji će morati brže da se pojedu. svaki plod ima par cm grane sa ponekim zelenim listom, to pomaže da duže ostane svež i zdrav jednom kad je ubran.ovo će biti doručak naredne 3 nedelje a možda i duže
October 24, 2025Oct 24 nemam onu skalameriju u vidu prese za sok, možda bi se i otvorio nego mi bilo skupo kad sam gledao. a i nabio bi sebi šećer u nebesa ako bi i to uveo u redovni meni. srećom dolaze nam prijatelji u narednih 7-10 dana pa će ovih 20 kila da se pojede a biće i koji da se ponese drugarima za beograd.@Seabass daj malo više o toj tvojoj no dig metodi koju misliš da trošiš, ne isključujem to ni ovde koliko je loša i kalcijumom siromašna zemlja
October 24, 2025Oct 24 ja sam viđao po 40-50-tak evra kvalitetnije i masivnije, tipa 7-8kg da možeš ljudski da je pritisneš a da se ne strmekne. videću šta mogu da uradim sa ovim običnim kuhinjskim gde cedim limun i narandžu na mišiće, tih imam nekoliko plastičnih i jednu retro staklenu. pa ako ne ide, možda se i otvorim. ima ih i jeftinijih u rangu 25e ali mislim da bi moja iskonska snaga mužjaka to razvalila posle 2 dana.https://www.skroutz.gr/search?keyphrase=%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%B6%CE%B9%CE%B1+%CE%A0%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B1
November 11, 2025Nov 11 naravno, ništa nisam uradio za 3 nedelje na otoku, sem što sam ubrao poslednje paradjziće i kuvao sa njima. počupao sam i ostavio da se suše nekoliko strukova limun bosiljka koji bi rado sadio sledeće proleće, ako uspem da iskoristim seme da proklija, bumo videli. mnogo je bolji od grčkog bosiljka, kako po ukusu tako još više po snazi da opstane u nemogućim uslovima vreline. bukvalno su se svi do jednog primili, mada to može da bude i do rasadnika u kome sam ga kupio, koji pre ili kasnije moram posetiti iako mi je ozbiljan detour od par sati kada idem ka solunu. na mapi je par desetina km od makedonske granice ali u stvarnosti grčke džade, potrajaće.ako nismo pripremili baštu barem sam nabrao to nešto malina što je ostalo i pospremio u so da se lagano čvare do proleća.ove krupnije, okrugle smo kasnije prebacili sa nekim drugim krupnim (halkidiki sorta) maslinama koje idu u salamuru a ove sitne duguljaste (koroniki) ostavili za u so. to radim prvi put pa bumo videli šta će da ispadne, sa ovima iz salamure nemam problem.naravno, bili smo lenji jer smo preferirali ovaj ambijent, kraj sezone smo bukvalno doživeli kao kraj sveta
November 11, 2025Nov 11 On 24. 10. 2025. at 13:04, Marcus Wulffings said:Ništa bolje od sveže ceđenog soka od nara.meni je sok od grejpa bolji. cak sam hteo pre 15ak godina da nabavim presu i prodajem sok od sveze ohladjenog voca na adi.
November 12, 2025Nov 12 22 hours ago, Mr.Mxyzptlk said:meni je sok od grejpa bolji. cak sam hteo pre 15ak godina da nabavim presu i prodajem sok od sveze ohladjenog voca na adi.sokom od grejpa možeš nehotice da ubiješ nekog. živimo u vremenu tromboza i sličnih poremećaja izazvanih zgrušavanjem krvi pa više nego ikad se piju lekovi iz grupe antikoagulanata u rasponu od aspirina do fraxiparina i slične teške artiljerije. a u kombinaciji sa njima, sok od grejpfruta je visoko na no-no listi.nazad na temu7 dana kako smo masline koroneiki stavili u tegle sa 10% nejodirane soli (nabrane na slanom jezeru na ostrvu), već su krenule da fermentišu i menjaju boju. em što nisam očekivao da uopšte pocrne, em ne ovako brzo. sad barem znam da svaka maslina, crna zelena itd po defaultu pocrni kada je staviš u so. možda će moći da se jedu i pre planirana 2 meseca "zrenja" u tegli. još jedna primorska disciplina kojom će se ovladati. što za ličnu upotrebu što za poklon.na proleće kreću radovi oko ovih 5 malih stabala masline, neka idu vrlo dobro, neka su zakržljala i ne rađaju. sledeću godinu ću ih lepo tretirati, ugradim kap po kap plus redovna prihrana aminokiselinama, sve ono što nikad nisam uradio do sada. grešan sam.
November 12, 2025Nov 12 2 hours ago, Eleniko said:možda će moći da se jedu i pre planirana 2 meseca "zrenja" u tegli. još jedna primorska disciplina kojom će se ovladati.Uvijek smo ih držali (buže) u soli (oko 30 grama krupne/kg) 21 dan, pod laganim teretom da puste vodu, a zatim u tegle pa zalili uljem. Edited November 12, 2025Nov 12 by Zis
November 12, 2025Nov 12 Grčki recept je 10% soli. Ja sam sipao odokativno, vrv možda 5-6%. Biće dobro.
November 12, 2025Nov 12 On 24. 10. 2025. at 12:18, Eleniko said:daj malo više o toj tvojoj no dig metodi koju misliš da trošiš, ne isključujem to ni ovde koliko je loša i kalcijumom siromašna zemljaNe znam ni ja mnogo o tome osim da ne treba kopati ko budala, nego samo toliko da se zasadi biljka. I to relativno plitko jer najaktivniji biom je do 15ak cm dubine.Ovo je kanal na koji sam naletio i cini se da lik zna o cemu prica: