Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

pogledaću kanal ali no dig je stvarno no dig, ništa se ne okopava, ako sam dobro shvatio ređaju se slojevi razne zemlje jedan na drugi.

najbliže ovom tvom je danas okačio moj guru žika iz ćuprije koji je prvo istresao ne znam koliko kubika stajnjaka i posebne zemlje koja ostane kada se povuće izlivena reka, mislim da se zove tinja, u svoj plastenik i onda je kroz to prošao malom frezom - tzv motokultivatorom. verujem da je njemu to sasvim dovoljno. ja tu zemlju nemam gde da nađem, bukvalno, a ni stajnjak pravi nego granulirani stajnjak (pelet). razmisliću o svemu.

trenutno mi je veća misterija kako da, ako uzmem parče zemlje uz koje dobijam pravo korišćenja bunara sa vodom, rešim pitanje pumpe kojom se crpi voda iz bunara koja je povezana sa tajmerom i kap po kap sistemom. studio, ideje?

meni jedino pada napamet da pumpa koja radi na benzin puni neku cisternu kapaciteta 100-200 litara svakih par dana i dopunjava se kad se isprazi (automatika u pičku mater što bi se reklo). za to vreme na izlazu iz cisterne razvučen sistem za navodnjavanje po lejama sa tajmerom iz LIDL-a na solarni pogon.

• Replies 895
  • Views 51.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Evo ga! Imam ovu jednu. Bljesnuo je blic pa nisam htela više da slikam, da ga ne traumiram.

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

Posted Images

1 hour ago, Eleniko said:

li no dig je stvarno no dig, ništa se ne okopava, ako sam dobro shvatio ređaju se slojevi razne zemlje jedan na drugi.

No dig u smislu da ne ides asovom ili traktorom i prevrces zemlju, pa sitnis i drljas. Ako sam dobro ukapirao, to je lose za mikroorganizme i crve koji pomazu biljkama da konvertuju hranu. Ja se ne bavim ni ovim kartonima i redanjem slojeva zemlje, nego samo iskopam onoliko koliko je potrebno da zasadim biljku. U tu rupu ubacim malo komposta, pilecih peleta i zagrnem. Odozgo moze jos malo komposta kao mulch i to je to. Meni se moze tako jer obradjujem ogromnu povrsinu od 2m2 i svih 10ak struka paradajza, posao od 15 minuta.

• 4 months later...

Fali kolega Eleniko, propade topik. Ja ove godine nisam ni posijao jer nemam s kim razmijenit koju. Eh.

Bice jabuka ove godine:

20260410_120410.jpg

20260410-120351.jpg

20260410_120355.jpg

@Seabass sadićeš nešto?! Mi očekujemo i čekamo wub

24 minutes ago, Boksi said:

@Seabass sadićeš nešto?! Mi očekujemo i čekamo wub

Nemam pojma. Mozda kupim sadnice, zakasnio sam sa sjetvom. Vjerovatno cu samo posijati grah. To mi uvijek dobro ispadne i bude ga dosta.

• 2 weeks later...

Zanimljiva ideja.

In other news, zabo sam 9 paradajza (od toga 3 čerija) i tri krastavca.

Mrzelo me ove godine da se mlatim sa lukom, ionako većinu pojedem dok je mlad, ostane za džakče.

ha, puks! ispostavlja se da je kuzma gladisev bio neshvaceni genije. D

poz

Ja sam jednom pokusao da graft neke razlicite vrste papricice na jednu biljku i izgledalo je kao da ce uspjeti neko vrijeme, a onda je sve otislo u pm. Ovo sa krompirom i paradajzom (patlidzan takodje) sam znao ali mi se nije dalo da eksperimentisem nakon debakla sa papricicama.

Nije to ni bas tako jednostavno kako ovaj kratki uradak opisuje. U teoriji je moguce ali u praksi to je mrsavo i dole i gore, inace bi bila uobicajena praksa.

Ja sam juce pokosio. Nista nisam posijao jos.

IMG-20260418-WA0006.jpg

pa, razumno je da jedan sistem ishrane ne moze da hrani dva entiteta. kao kad bi jedan zeludac hranio dva coveka i oba bili krupni i napredni. gluposti zanosa da sve moze da raste i da ga bude vise u nedogled.

s obzirom na prosslogodisnju katastrofu zbog moljca paradajza, ove godine je prvo pala dezinfekcija zemljista. posle ce se paradiznik saditi u cik-cak. izmedju mladi luk, salata i paprika.

manje sadnica, mislim oko 40, ali ocekujem krupnije i zdrave plodove.

jagode pocele da cvetaju i zamecu plod. rano, cini mi se.

poz

Edited by le petit nicolas

zasadila sam tri i po salate i budim se ranom zorom da vidim jel su ih pojeli, kako se drze
tikvica jedna je nestala sa sve korenom u roku od jedne jedine noci
glad vreba u dvoristu

Obeshrabren homeopatskom ponudom svežeg začinskog bilja u okružnoj maloprodaji, udeno sam nekoliko rasada sirotinjskog izgleda i nejake konture, na oko 1kvm, u elipsoidnom zabranu ovalne forme, kako bi rekao fjodomihaljiċ.

Svojevremeno je otac, u nekom fanatičnom nastupu minimalizma u hortikulturi isjekao do ispod korena veliki žbun žalfije i nane, sad, posle bezmalo godinu, pokazalo se par stručaka nane, tako da sam na ovalu zasadio žalfiju, korijander, peršun.. dabre, nema krštene veze peršuna osim na pijaci na koju ne idem jer me nervira ceo mizanscen, plaćanje umuljanom gotovinom, miliOn glindžavih kesa i ciničnolažnog zaklinjanja u domaćedomaće.

Zatim, udenuh i limunski bosiljak, tu sam se možda zaleteo jer se pola avlije davi u matičnjaku, čiji lako užegli miris ne ljubim, a ovaj druškan pomalo vuče tude. Ruzmarin i timijan zatvaraju krug na 5 ćoškova..

ovde persun, celer, bosiljak i lavanda.

verovaliline, u sred mediterana vec godinama ne mogu da nadjem mazuranu, da posadim.

poz

U zadnjih desetak godina probao sam nekoliko vrsta bosiljka i ama bas nikakvog uspjeha nisam imao. Ni italijanski, ni thai ni kojekakve hibridne sorte, jok. Cim na njega kap vode padne kao da ga sprzi. Persun i ne pokusavam jer sam negdje procitao da ga je tesko uzgojiti. Osim toga, dobar svezanj koji mi potraje 10ak dana nije skupo pa se i ne maltretiram. Isto i sa korijanderom. Imam zalfiju, ruzmarin, neki creeping thyme, bay, oregano i to mi je konstanta zadnjih godina. Zalfija mi je fenomenalna i nemam pojma koliko puta sam je propagirao. Cim se malo razbukta, ja potkresem i pobodem grancice gdje stignem i primi ih se 70%.

Donio sam nekoliko strukova sremusa iz parka prije 4-5 godina i presadio. Pojavi se svako proljece, kako i spada.. Ne diram ga u nadi da ce pustiti sjeme i rasiriti se ali za sad samo originalna biljka izadje u martu, iscvjeta i nestane.

Selen (lovage) je dobra biljka za imati. Visegodisnja je biljka koja traje nekih 4-5 godina pa treba naci neko stalnije mjesto uz ogradu jer naraste do 2m visine i rasiri se jedno pola metra. Slicno kao i komorac, djikne na proljece, a na jesen se osusi i potpuno nestane do iduceg proljeca. Miris i ukus bi mogli da se opisu kao kombinacija persuna i celera na steroidima. Vrlo potentan miris, ne treba mnogo za ucinak.

Komorac je isto dobra biljka za imati. Osim sto odlicno ide uz razne recepte, magnet je za bubamare, parazitske osice i razne oprasivace i znao sam provesti vrijeme samo gledajuci koliko zivota se koncentrise oko jedne biljke.

Odoh sad naruciti selen, krajnji vakat da se posije.