July 30, 2025Jul 30 e, bravo, gosn bastovan!meni te susilice ne odgovaraju jer su malog kapaciteta. inace, moji nisu trosili silne evre, nego: daska, zicani kavez, okolo mrezica, dve zice na kuku, pa na gredu od odrine.posto smo, jelte napredovali, ja ukljucujem u ponoc (jer struja), pa skacem u 5 ujutro da promesam tanjire jer makina ne susi ravnomerno, najvise se osuse najnizi i najvisi, pa drugi deo ciklusa do 8.mislim da ne treba mnogo soli.zacine (bluk i ruzmarin/bosiljak) dodajem na kraju, kad ga poredjam u teglu i nalijem ulje.rupicasto crevo je zakon. kad se setim koliko sam svako vece dzedzala sa crevom, od biljke do biljke. zeznula sam se samo sa drvecem, sadjenim kojekude, pa se mora topiti po starinski. srecom, jednom u 10-15 dana.
July 30, 2025Jul 30 sad sam ubrao prvi rod egejskog jabučara, ipak ima aktivnosti što smrde što vršne truleži u početnom stadijumu ali ništa što se ne može očistiti. ok smo, sve ide u rok službe učenja za naredne sezone....to je ovaj paradajz, ništa što već ne znamo iz sela naše domovine ali eto, ovde se slabo nalazi tako nešto:Food Junkie not junk foodBatala, the Greek Heirloom Tomato and a recipe/ Η «μπατάλ...If you wondered ever so slightly where I spend my month-long vacation and you are imagining exotic Greek islands with deserted beaches, or trendy seaside resorts, let me burst you bubble: I was onl…evo ga na stabljici u zrenjusušilica - komarnik, sa prvim punjenjemu komarnicima je ovo, pred pranje, sečenje i pripremu za sušenjemaločas sam otvorio komarnik i probao 2-3 kom, paradajz nije još skroz suv ali je jako ukusan, nisam ništa očekivao ali je super, nisam presolio i može i ovako da se jede. plus što mu koža nije tako debela kako mi se učinilo, biće svega....super stvar sa baštom je što uvek možeš da nabereš poklon za drugara, ovo je za vasilisov rođendan i izazvalo je iskreno oduševljenje
July 30, 2025Jul 30 3 minutes ago, ivy said:@Elenikozar metalna mreza nece oksidirati od kiseline iz paradajza?ne znam, ako ništa drugo nisu u fizičkom dodiru, ispod paradajza je papir. a pretpostavio bi da i sir ima neku (mlečnu) kiselinu... pa ako je dobro za sir biće dobro i za paradajz, masline, smokve...
July 30, 2025Jul 30 aha..sad vidim sliku..super izgleda...kad bi mogao jos koji red da se ubaci :D ali videces..kako se bude smanjivao mozes spajati redove pa ubacivati nove ture...
July 30, 2025Jul 30 ne znam da li pomaže ali sve je napravljeno od pocinkovanog lima, i mrežice i sam komarnik. jer i sve da nema kiseline od slanog vazduha i blizine mora ovo bi bilo zahrđalo posle jedne sezone.@le petit nicolas ako barataš količinama za sušenje, možda ima rezona da ti neko ko se razume pogleda u opcije za kineske solarne panele, tome je sada pala cena i moj komšija nemac je za za tipa 320e kupio 4 panela kojima tera struju u kući. ilegalno naravno, strujomer mu se vrti unazad kad su paneli povezani pa mu je drama da ga ne uhvate i onda samo izmišlja razloge da troši struju ko nenormalan. tako je doneo neke sušilice u koje trpa sve što mu rodi, od kajsija do smokava. mislim, kao nemac naravno nema pojma, sve mu je presušeno i suvo ali pominjem kao opciju koja ima rezona a tebi bi bio dovoljan i jedan panel od tih 80e. Edited July 30, 2025Jul 30 by Eleniko
July 30, 2025Jul 30 ti ne cistis semenke i vodenasti deo paradajza?meni ne radi nista sto je na otvorenom jer je kad zadje sunce veoma velika vlaga. otac je susio smokve, pa je svako predvece, oko 7 sati trcao da ih pokriva i ujutro ih otkrivao. stvarno nemam psiho-fizickih resursa da uvodim sebi jos jedan termin pored svih drugih koje imam. susilica is, and will be.kad sam pocinjala, prve godine sam presusila pradajz i mogao je da se hrska, gricka. sad sam uhvatila meru. ima parcica koji budu suvlji i onih kojima ostane nesto mekoce i socnosti - smijesano, najlakse se ije.osim toga, moje naveliko je veliko za mene. nije to neka industrijska kolicina - 50 strukova. od toga se jede, pravi sataras za zamrzivac, malo zamrzne svezih plodova.vazno! kad ga spakujes u tegle, pasterizuj jer hoce da cikne, iako je u ulju. lako je: pamucna krpa na dno serpe, zatvorene tegle u serpu, da se ne dodiruju, nalij hladne vode do 2/3 visine tegli. zagrej da provri, nek vri na tiho 15 min. ostavi u vodi da se ohladi.a pokloni su reseni. gde idem (po beogradu), ponesem teglicu paradajza ili maslina, ili flasu likera. ljudi bas zadovoljni.kad su bile drugarice i drugarica drugarice, i muzevi, i svi, stvarno su cenili gest: cinija paradajza ili cinijica jagoda na stolu koja ih ujutro saceka. deca sama brala jagode - ushicenje.poz Edited July 30, 2025Jul 30 by le petit nicolas
July 30, 2025Jul 30 @le petit nicolas ne čistim ih barem ne u prvoj turi. ovo je paradajz veličine čerija, sumnjam da je teži od 20g santorini ili 30g hios, em je jebata čistiti to em mislim da nema toliko mesa ako se izbaci taj sadržaj. da je neka roma ili sličan, razmislio bi o tome, tj verovatno bi ga očisito, ovako nema šanse. pored toga ovo što sam jutros probao baš ide na dobro.hvala za tip za pasterizaciju, već sam mislio koliko i kako ovo može da izdrži, mada će se ionako pojesti. btw juče sam našao stenu pored mora na kojoj ima dosta kretame (motar) za nabrati pa možda neka kombinacija kretama suhi paradajs.ako me ne bude mrzelo
July 30, 2025Jul 30 Bravo majstore, pravi si farmer. Jedino se propazi tog pocincanog lima, mozda stavi nesto ispod papira da kiselina iz paradajza ne dovede do neke reakcije jer papir je porozan. Vidim da su poneki plodovi naprsli, to je znak da si eventualno previse zalio neki put. Druga stvar sto mi nikako ne polazi za rukom (lobanjom) da ukapiram su tolike kolicine kalcijuma. Pominjes vrece. Kalcijum je mikro nutrient, biljkama treba vrlo malo za normalan razvoj i najveci problem nije kolicina nego mogucnost biljke da ga absorbuje, zato je imo bolje srediti uredno navodnjavanje. Sve u svemu, sampionski si odradio sezonu, mislim da bi cak mogao biti u profitu. Kad uzmes u obzir da smo na pocetku racunali da je hobi koji kosta radi zabave, zanimacije i mental-health u koje je ulozeno manje od 100 eura, ovo je fenomenalan rezultat.Kod mene nije ispalo tako dobro ali nisam mnogo bolje ni ocekivao jer sam kasno i neplanski poceo. Ipak, ne zalim se. Imam jabuke, kupine, buraniju, chili papricice, mirodjije, a bice i nesto paradajza. Evo ga pocinje da se stidi, vec sam ubrao nekoliko i sladak je ko med. Iduce godine cu se fokusirati na grah i paradajz jer vjeverice ne diraju i uz nekoliko chili papricica ja cu biti zadovoljan ako bude iole bolje nego ove godine.Onwards and upwards!
July 30, 2025Jul 30 @le petit nicolasako se presusi paradajz moze da se samelje u prah pa tako koristi kao dodatak jelima/zacini ako se ima visak tikvica i one mogu da se suse pa melju u prah pa da se dodaje u jela i testa.. Edited July 30, 2025Jul 30 by ivy
July 30, 2025Jul 30 2 hours ago, Seabass said:Bravo majstore, pravi si farmer.Jedino se propazi tog pocincanog lima, mozda stavi nesto ispod papira da kiselina iz paradajza ne dovede do neke reakcije jer papir je porozan.Vidim da su poneki plodovi naprsli, to je znak da si eventualno previse zalio neki put. Druga stvar sto mi nikako ne polazi za rukom (lobanjom) da ukapiram su tolike kolicine kalcijuma. Pominjes vrece. Kalcijum je mikro nutrient, biljkama treba vrlo malo za normalan razvoj i najveci problem nije kolicina nego mogucnost biljke da ga absorbuje, zato je imo bolje srediti uredno navodnjavanje.Sve u svemu, sampionski si odradio sezonu, mislim da bi cak mogao biti u profitu. Kad uzmes u obzir da smo na pocetku racunali da je hobi koji kosta radi zabave, zanimacije i mental-health u koje je ulozeno manje od 100 eura, ovo je fenomenalan rezultat.Kod mene nije ispalo tako dobro ali nisam mnogo bolje ni ocekivao jer sam kasno i neplanski poceo. Ipak, ne zalim se. Imam jabuke, kupine, buraniju, chili papricice, mirodjije, a bice i nesto paradajza. Evo ga pocinje da se stidi, vec sam ubrao nekoliko i sladak je ko med. Iduce godine cu se fokusirati na grah i paradajz jer vjeverice ne diraju i uz nekoliko chili papricica ja cu biti zadovoljan ako bude iole bolje nego ove godine.Onwards and upwards!imas buraniju, a imas i buraniju... poz
July 30, 2025Jul 30 1 hour ago, ivy said:@le petit nicolasako se presusi paradajz moze da se samelje u prah pa tako koristi kao dodatak jelima/zacini ako se ima visak tikvica i one mogu da se suse pa melju u prah pa da se dodaje u jela i testa..Kakav je ukus sušenih tikvica? (Ni sveže nemaju nekih prepoznatljiv 😄)
July 30, 2025Jul 30 ma kontam da nemaju nikakav ukus(nisam ja probala ali vidim da ljudi rade)..mislim da je vise stvar da se iskoristi visak i da se ne baca..jos ako se ima susenje na sunce to je onda vrh..a sigurno da moze u svasta da se ubacuje kao prah..
July 30, 2025Jul 30 Tikvice nemaju nikakav ukus ni kad su svjeze, mogu zamisliti kako je kad se to koncentrise u prah. lolNe mogu zamisliti ikoga da se time cima, osim mozda neki restoran koji bi da ganja Michelin star. Kao gimmick.(od mojih tikvica nema nista jer su ih vjeverice masakrirale pa uzmite ovo kao kiselo grozdje s moje strane)