Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

18 hours ago, Eleniko said:

tikvice ostaju i to ću da proširim repertoar i na zelene

Monty Don, bastovanski guru sa Gardener's World (BBC), kaze da nikome ne treba vise od dvije biljke tikvica jer ako ih potrefis, ima da beres 5-6 svaki dan dok radjaju. To je dovoljno da ti na usi izlaze. One vole dobro nadjubreno zemljiste i ne moraju se stalno zalijevati jer onim listovima dobro zaklanjaju sunce te je isparavanje sporije. Meni tikvica u ogromnoj saksiji i nije bas uspjela jer su je napale vjeverice, tek sad izbacuje opet sitne plodove ali je pitanje hoce li se oprasiti. Vidim i par muskih cvjetova ali zenski su jos sitni i nisu se otvorili. Bojim se da ovi ne prodju dok ovi nadodju, such is my luck. Elem, oko tikvice je dobro posijati grah i kukuruz, pominjao sam to. Three sisters. Grah se penje uz kukuruz, a tikvica sprecava isparavanje, istovremeno grah uzima azot iz atmosfere i nosi ga dole u zemlju. Nemam kukuruz ali mi je grah oko tikvice i bujan je i plodonosan. I beri tikvice dok su mlade, do 15cm duzine, vec preko budu vodenaste i bezukusne. I onako nemaju bas neki ukus, vise su nosaci drugih ukusa.

Iduce godine idem samo na krupniji paradajz, nista ove djecije. Ne zato sto ih ne volim nego izgleda da mogu imati ogranicen broj plodova pa mi je bolje da su plodovi krupniji.

people sub GIF

Opet cu posijati grah, vjerovatno neku drugu vrstu, mozda dvije i 3-4 vrste chili papricica; rocoto, serrano, lemondrops i mozda jednu ludacki ljutu tpa Trinidad Moruga, Carolina reaper, svejedno.

Edited by Seabass

• Replies 895
  • Views 51.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Evo ga! Imam ovu jednu. Bljesnuo je blic pa nisam htela više da slikam, da ga ne traumiram.

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

Posted Images

Ljudi, ma je li to moguce? laugh

ljJKrfx.jpg

JjDdtoe.jpg

Ovo nesto ima da je manje zeleno ili sam poludio?

IckO80S.jpg

Rodila bubamara ove godine fenomenalno.

Monsun danas opet. Toliko je vlage u zraku da se odjeca lijepi za tijelo. Paradajz i dalje zelen, nece jos prevrnuti boju. Fml.

počela je nova era, od sutra do početka oktobra svako jutro po nekoliko zrelih ljubičastih smokvi za doručak. prvi u selu...

GwtXCF6WEAAy3CG?format=jpg&name=large

GwtXCNxWkAIRnkk?format=jpg&name=large

GwtXCM5XIAA1-XU?format=jpg&name=large

tikvice smo inače pustili da izrastu na džinovsko ali su zapanjujuće ukusne i jestive. paradajs nije iz bašte, XXL nije rodio

GwtWUcaXMAEF9xI?format=jpg&name=large

GwtWUbaW0AED92m?format=jpg&name=large

Kod tebe nova era, kod mene i dalje paleolitik. Sve isto ko i prije 15 dana. Pojeo sam doduse dva djecija paradajza. Ubio sam dvije smrdibube koje sam zatekao in flagrante na paradajzu. Svako jutro izadjem da vidim sta ima i sve isto. Jedino ima buranije, na usi mi izlazi.

Edited by Seabass

Ne mogu se zaliti, nije ni ovo malo:

oqGP2d8.jpg

Bice opet neki crumble, nekako najbrze i najlakse.

A-ha!

img%5D

jel to čiroki?

57 minutes ago, Eleniko said:

jel to čiroki?

Ovo je tigerella. Ciroki je slicne velicine (ping pong loptica) ali se oblika sljive.

Anyway, kod nas proslo ljeto. Sad zima do maja 2026.

Edited by Seabass

Ovaj horror mora u spoiler, djeca ispod 16, srcani bolesnici i trudnice da ne gledaju, da im se ne slosi.

img%5D

img%5D

img%5D

Srecom puz nije napravio nikakvu stetu, odletio je 50m kod treceg komsije. Ovo ostalo su vjeverice, eventualno svraka napala krastavac. Jebiga.

Edited by Seabass

oduvala veceras vanglu paradajza na susenje. bacila otprl. petinu. jbg, stajao je skoro tri nedelje u frizideru jer nikako nisam smozala snage da nesto radim dok su bile vrucine.

ostalo jos tri. vangle.

glavni rod prolazi. bice za salatu.

glupe paprike kao dzungla, al bez i jednog cveta. ne razumem.

poz

Edited by le petit nicolas

Nemoj drzati paradajz u frizideru, nema potrebe. Ako plod nije ostecen, trajace mjesec dana u nekoj zdjeli u kuhinji. Frizider mu kvari ukus i teksturu.

Ja imam dvije paprike u kancelariji. Jedna je ghost pepper, druga tabasco. Sav cvat je opao, jedino su se dva-tri ploda formirala na tabasco papricici. Vjerovatno jer nema oprasivaca, ni insekata ni vjetra. Cudo da su se i ovih par komada formirale. A biljke su ogromne, sirokih krosnji, velikih listova, super zdrave.

Imam tamo i dva bonsai chilija. Njih tek sad savijam i razgranavam zicama, nece ove godine roditi ali iduce bi moglo biti. Slikacu ovih dana, chili bonsai je super stvar.

slikaj obavezno.

ne mogu na sobnoj temperaturi jer je pretoplo. prezivecemo ukus i teksturu koji su i dalje mnooogo bolji nego onih iz prodavnice, koji ne sastave ni u frizideru vise od 5-6 dana.

ja sam prve, i za sada poslednje, paprike ubrala jos krajem juna. posle - nista. nema uopste cvetova.

zato lude jagode, prvi put, cvetaju i radjaju celog leta. obicno rode u maju-junu i onda krenu da izbacuju izdanke - zbogom cvetanje i plodovi.

priroda je jedna velika tajna. sleep

poz

Edited by le petit nicolas

ja sam prvi put u životu stavio paradajz na sušenje.

otvorio sam se za 55e, to mi ispade najveća investicija ovog leta, za metalni tj limeni komarnik starinskog tipa koji je napravljen primarno za sušenje sira, koturovi se naslažu unutra na papiru za pečenje, vrata se zatvore i to iznese napolje na neko vreme da sir izgubi vlagu. mislim da isto rade i po crnoj gori. e ja tu unutra na 3 etaže stavim dečiji paradajz presečen na pola i tu se suši, pritom nije samo strujanje vazduha kroz mrežicu kojom je okružen nego i temperatura od zagrejanog lima, skoro kao solarna rerna. šta će ispasti ne znam, videćemo, začinio sam krupnom solju bogato da prevenira negativne hemijske procese na suncu i dosta origana. jedva čekam....

iz bašte sam počupao sve što je sada nekorisno, dinje, tikvice itd - otišlo na kompostiranje a ostale su biljke u koje još polažemo nade. tu je najslabiji cucumelon, glupavi pseudo krastavac koji neće da izbaci plodove iako je zaključno sa cvetanjem sve delovalo OK. kažu da treba preskočiti zalivanje par dana, stalno zaboravim da kažem ženi koja se zanese zalivajući svoje cveće i onda zalije i baštu, sve sem paradajza oko koga smo već imali jednu brakorazvodnu svađu i sada ga više ne zaliva.

paradajz je najbolji, obe dečije sorte kidaju u najbukvalnijem značenju, da je iole krupnija sorta imao bi stotine kilograma, ne preterujem, broj plodova santorinija se meri stotinama. dobra vest je što su štetočine u mirovanju ili su dva zahvata sa ukupno 15-tak ulovljenih malih smrdibuba desetkovale njihovu aktivnost. egejski jabučar je ušao u zrenje, ima dovoljno plodova mada je to daleko od slika sa you tube iz raznih fensi rasadnika i uzgajivača ali najbitnije - nenormalno je ukusan, pravi stari paradajz kakvog nema. poneki ima ogrebotinu ili tačkicu od nečega ali vršne truleži nema otkako sam ga našopao industrijskim kalcijumom u tečnoj formi, tu sam izgleda pogodio trenutak. plodovi nisu krupni, osetno je sitniji od očekivanja ali tu imam razne teorije. glavna mi je da sam promašio u navodnjavanju, nema druge do kap po kap a to sam video kada sam pre par dana posetio druga koji je ove godine postao profesionalni farmer. kap po kap mora za paradajz, papriku i patlidžan jer se sigurno dobije puno roda maksimalne veličine za sortu. ovako, kada ja procenjujem da li biljka treba vode ili ne, nećemo dogurati daleko. ipak, zadovoljan sam jer mogu da se fokusiram na pripremu semena za proleće, pritom mi se tu sviđaju razne male forice kojima se da kontrolisati šta će izrasti. santorini recimo ima 2 vrste ploda, jedan je klasičan glupi čeri, sitan i okrugao, a drugi je naboran i nepravilan kao mali jabučar i naravno nešto veći, e tu ću gledati da uzmem seme. isto mi je važno da uzmem i seme egejskog jabučara jer bi izbegao da naručujem rasad kao ove godine, to mi je bila stresna akcija. drugar janakis (pomenuti farmer u nastajanju), njemu planiram da dam seme a da mi za uzvrati uzgoji po 4 struka od svake sorte, ne treba mi više naročito ako se za sledeću sezonu častim sa još 2-3 vrste po toliko strukova, tipa marmande, čiroki ili nešto od ludog žike, da proberem tako da dolazi sa različitim tajminog da bude zabavno.

patlidžan tek ulazi u završnu fazu, prve ćemo ubrati sledeće nedelje, biće toga na kraju puno, pogotovo što su se svi probudili u isto vreme i sad će svaki struk imati po nekoliko plodova. znači neka turšija ili marinirani grilovani u formi antipasta. aristidis mi kaže da je njegovom ocu, 80+ ali vrhunski farmer, patlidzan skroz zakazao i da ima neki problem na relaciji vreme - zemlja.

paprika nije tako loše kao kod le petite nicolas ali nije za izložbu, potpuno sam promašio sa odabirom sorte. ta neka stara grčko makedonska sorta, kratka i sa tankim zidovima, nemam pojma čemu to služi. nasuprot tome strukovi koje sam doneo iz srbije (7 kom za 200 din na pančevačkom buvljaku), koje je vetar odmah po rasađivanju obrijao skroz do stabla, nijedan list nije ostao, rodili su poneku papriku koja ima pošteno meso i bila je super za doručak sa seoskim jajima i fetom. sledeće godine ću ili da odjebem paprike skroz ili će kroz kap po kap i pametniji izbor (iz nekog lokalnog ostrvskog rasadnika gde se prodaje samo bullet proof) da se dovedu u red.

generalno sam zadovoljan, ono što mi je najvažnije sam dosta uspešno sačuvao, tu pre svega mislim na paradajz, štetočine i standardne probleme na ostrvu. janakis mi je rekao da je nedostatak kalcijuma takav da planira da preko zime na svaka 2 meseca baci po 40kg kalcijuma u zemlju, preore i ponovi pa tako do sadnje. bilo je i kod njega dosta vršne truleži, očito je to veliki problem sa kojim se svi bore. mislim, da ne ureknem, da će ovde kod mene šteta biti zanemariva i da se trud isplatio.