Jump to content
IGNORED

Srpski film

Corkscrew

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

tamni vilajet

mahom zbog sirotinjstvatm tj ne radi se sinhronizacija već se koristi ton snimljen na setu. za ovo prvo bi morali glumci još jednom da snimaju replike u tonskom studiju pa da se radi njihov miks, pa kompletan miks tonske slike. ovako snime oni to ok , al se posle nagruvaju efekti bez da se vodi računa o nivoima efekata i govora

Radi se i kod nas ADR ali retko. Ja dolazim iz sveta tv-a tako da ne volim da čujem ADR.  Prihvatam ga kao nužno zlo jedino ako zvuk na terenu nije uspeo.

Drugo, sada je tehnika otišla daleko. Postoje odlični mikrofoni i ostalo. Ali većina tonaca ima neko svoje razmišljanje, izmišljaju neku novu toplu vodu.

Karijeru sam počeo kao tonac na tv-u i znam da ima tu puno izazova, pogotovo na terenu. Koliko puta sam morao da dokazujem ljudima da bubice ne rade dobro napolju. Kad snimaš reportera manje više, ali na glumcu je prilično neupotrebljiva.

A prvo pravilo mi je bilo da stavim što više mikrofona.  Tada se radilo sa VTR-ovima koji su imali 4 audio kanala. Nema problema, stavim ja 4 mikrofona, nije mi teško, plus po jedan za it na svakoj kameri. Nešto mora da se čuje.

Drugo, zvuk mora dobro da se čuje već na terenu u slušalicama, a ne da se nadaš da ćeš u postprodukciji da ga izvučeš. U postprodukciji možeš da ga eventualno malo obojiš, da uradiš stereo sliku i tek na kraju koriguješ dinamiku.

A glavno pravilo je da govor mora jasno da se razume.

Ima neko nepisano pravilo "30%" koje se prenosi sa kolena na koleno. Po njemu glavni glasovi idu na 0 (0dB) a sve ostalo (it ton, muzika, efekti) maksimalno na "30%" odnosno -30dB. Problem se kod tv emitovanja javlja ako ove ostale zvukove digneš više od toga, jer onda do izražaja dolazi kompresor-limiter u tv stanici koji pegla zvuk, ali je to glupi elektronski uređaj ili softver koji ga imitira. On nema pojma šta je glas, šta je njegov eho iz prostora, šta je muzika, šta su efekti.

Sada je sve digitalno i ovi nivoi su srazmerno niži. 

U staroj firmi smo imali neki šugav mali tv 14' sa još šugavijim zvučnikom. Na njemu smo kontrolisali konačnu verziju za emitovanje, jer ako se na njemu sve vidi i čuje na dobrom tv tek neće biti problema. 

Ne znam šta je sa ovim toncima danas? Radio stanice su uglavnom čuju loše, filmovi još gore.

Tomu sam gledao u bioskopu i svideo mi se zvuk, ali tu ima dijaloga koji su nerazgovetni.

• +1 2
Posted

Većina mlađih tonaca je navikla na presete i boli ih k.

rant off, morao sam.

• 2 weeks later...
Posted

Ceca i Mimi u prvom delu emisije govore o Zlatnom dečku

• Hvala 1
Posted

Jel ima Novi Stan?
Nešto ne mogu da nađem...

... Shiit has hit the fan

Posted

Pa to, tražio i ne vidim...

... Shiit has hit the fan

• 2 weeks later...
Posted

Gledao varilu nocas..stvarno filmcina i dalje..valjda ce uskoro remaster

• 2 weeks later...
Posted

Konačno odgledao Baba, koncentriši se.

Pjer Žalica je otprilike bosanski Miloš Radović voliš ga ili ga ne voliš.

On je tačno nastavio tamo gde je stao sa Kod Amidže Idriza. Kamerna atmosfera, više format tv filma i veština za rad sa velikim glumcima, manje-više stalnom postavkom njegovih filmova. Emir H, Jasna Žalica, Izudin Bajrović, Admir Glamočak rade zajedno još od Gori vatra, plus Bane Popović, Alma Prica I Mira Banjac, malo li je

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Posted

GledaoNecistu krv na Netfliksu, tacno se vidi da je serija snimana sve nedoreceno, nabacano.

Sent from my M2101K7BNY using Tapatalk

• +1 1
Posted

Film "Ključ" u tematskom i produkcijskom smislu porede sa Da Vinčijevim kodom, ali ono što je izvesno je da ovih dana puni bioskope širom Srbije.

Film reditelja Marka Sopića, koji je premijerno prikazan 22. februara, osvojio je publiku intrigantnom pričom, odličnom fotografijom i muzikom ali pre svega izuzetnim glumačkim ostvarenjima ekipe koju predvode Sonja Kolačarić, Radivoje Raša Bukvić i Branimir Popović.

Spisak glumaca u ovom filmu zaista je impresivan jer pored njih tu su i Mirko Vlahović, Rastko Janković, Džek Dimić, Isidora Građanin, Jelica Kovačević, Aleksandar Lazić, Lazar Đukić…. Uloga Ljubomira Ljube Bandović je mala, ali nezaboravna, dok je cenjeni Boris Komnenić, u ovom filmu odigrao jednu od svojih poslednjih uloga.

Na premijeri filma održanoj u Kombank dvorani, Marko Sopić, reditelj filma, naglasio je da je ideja tokom snimanja upravo bila da film asocira na sagu o Džejmsu Bondu.

U tom smislu produkcija se upustila u snimanje scena retko viđenih u srpskom filmu, poput drumske trke automobila sa pucanjem i skokove sa zgrade na zgradu sa upadom u stan uz efekat pucanja stakla. 

Glavna junakinja filma Vera, koju je maksimalno prirodnom glumom na platno donela Sonja Kolačarić, iznenada dolazi u centar borbe za veoma vrednu Vizantijsku relikviju – Konstantinovo blago, zaostavštinu Despota Stefana. Svečana premijera bila je uspešna i upečatljiva, а defile na crvenom tepihu ispred Kombank dvorane završen је prispećem producentkinje Milenije Perišić koja je pred publiku i novinare izašla iz kovčega iznetog iz pogrebnih kola.

Glumica Sonja Kolačarić istakla je da film donosi dublje emocije i inspiriše na razmišljanje o važnim životnim temama. Uzbudljivi scenario za film inače je koautorski rad Bojane Đoković i Miladina Ševarlića, po ideji producetkinje Milenije Perišić. Kao vrhunski direktor fotografije dokazao se Aleksandar Jakonić, dok posebnu vrednost filmu daje muzika čiji je autor Nikola Burovac.

Vau! :ziga::laugh:

Spletom nesretnih okolnosti dobih karte za premijeru, ne pamtim kad se ovakvo djubre pojavilo u bioskopima. Katastrofa na bukvalno svim nivoima. Rasa Bukvic se od sramote nije ni pojavio na premijeri, koju je bar 30 ljudi napustilo tokom filma.

Kad sam vec tu, da pohvalim "Leto kada sam naucila da letim" Rase Andrica. Jedan krajnje simpatican, topao i sarmantan filmic za sve generacije. Isao porodicno, film se mnogo dopao i klincima i matorcima. :)

• +1 4
  • Hvala 1
Posted (edited)

Slažem se.

Ključ je vjerovatno najgori i najbesmisleniji domaći film u 5-10 poslednjih godina...

Edited by colonelo
  • +1 2
Posted (edited)

Slobodan Šijan: Biljana Srbljanović me je odbila na konkursu

KULTURA Autor:Jelena Koprivica09. mar. 202221:59 > 22:31
Podeli:
Slobodan SIjan
Slobodan Šijan, Susreti sa stvaraocima - Masterklas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Da polovinom šezdesetih Živojin Pavlović nije primao klasu na Fakultetu dramskih umetnosti verovatno nikada ne bismo dobili remek-dela domaće kinematografije, od "Ko to tamo peva" do "Davitelja protiv davitelja", priznao je večeras reditelj Slobodan Šijan na masterklasu održanom u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Prvi filmski reditelj koji je postao akademik SANU Slobodan Šijan „prošetao“ se večeras u ovoj instituciji u okviru ciklusa „Susreti sa stvaraocima – Masterklas“ kroz svoj bogati opus, podelivši silna sećanja, anegdote, ali i probleme koji su ga pratili na umetničkom putu. Svečanu salu Srpske akademije nauka i umetnosti ispunili su studenti FDU, Šijanove kolege, poput Milutina Petrovića, akademici, od predsednika SANU Vladimira Kostića, preko „novih“ – Mrđana Bajića ili Miće Tabačkog, ali i ugledne kulturne ličnosti, kao što su Irina Subotić ili Božo Koprivica.

Slobodan SIjan Slobodan Šijan, Susreti sa stvaraocima – Masterklas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Uz do sad neviđene fotografije iz detinjstva, studentskih dana, sa snimanja filmova, do onih načinjenih tokom života u Los Anđelesu reditelj, likovni umetnik, profesor i akademik pričao je o svojoj profesorki na Likovnoj akademiji, koju je završio, Cuci Sokić, prisetio se kako se u filmsku avanturu otisnuo kada je, oduševljen ostvarenjem „Buđenje pacova“, čuo da Živojin Pavlović prima klasu na FDU i okušao sreću. Primljen je, a od Pavlovića je dobijao sve same desetke, da bi godinama kasnije postao i njegov asistent na fakultetu. Pričao je o svojim prvim filmovima, ranim uticajima, poput Bunjuela, ali i tome koliko je Tomislav Gotovac, kojem je 2018. posvetio knjigu, promenio njegovo poimanje sedme umetnosti:

- Da je neko šezdesetih, kad sam ja studirao, rekao da je Hičkok dobar reditelj, svi bi mu se smejali. Ali, meni je Gotovac otvorio potpuno novi svet - priznao je Šijan.

Pričao je reditelj o svojim prvim ostvarenjima, ali i šta se dešavalo iza kulisa stvaranja kultnih ostvarenja domaćeg filma, poput "Ko to tamo peva" ili "Maratonci trče počasni krug". Otkrio je i da je originalno baš njega Dušan Kovačević zvao da režira "Balkanskog špijuna", i da su čak počeli rad…

Uprkos velikim bioskopskim hitovima, priznao je da ga ovdašnji filmski krugovi, a naročito kritičari nikada nisu voleli, jer nije "sedeo po pozorišnim bifeima":

- Za razliku od Beograda, uvek sam imao veliku podršku kritike u Hrvatskoj i Sloveniji. Ali, u bioskopu su rezultati uvek bili dobri i filmovi su zaživeli u narodu. A to je i najvažnije. Filmu me je i privuklo to što može da dopre do širokog kruga publike.

Reditelj je otvoreno govorio i o problemima s kojima se suočavao za vreme nekadašnje Jugoslavije, pa s kojima se čak i danas bori. Nikada nije, kako je istakao, išao po tradicionalnim pravilima, što ga je koštalo. Neki filmovi su bezrazložno zabranjivani, a konkurisao je mnogo puta za finansijska sredstva ne dobijajući ih:

- Ne može sve da prođe, ali bitno je da niste ograničeni na jedan projekat. Ja sam nekad konkurisao s tri projekta istovremeno. Prošli put su odbili mene i Gorana Markovića. U komisiji je bila Biljana Srbljanović i obrazloženje je bilo da smo mi toliko značajni autori da ne može nas da poredi s onima kojima će da daju pare. I zato se nisam ni prijavio na onaj konkurs za eminentne reditelje. Samo da završim ovaj film - kazao je reditelj, aludirajući na ostvarenje "Budi Bog s nama".

Slobodan SIjan Slobodan Šijan, Susreti sa stvaraocima - Masterklas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovaj film počeo je da snima još krajem decembra 2019. Biće to prvi Šijanov film posle "S.O.S. - Spasite naše duše" iz 2007. godine. A donosi priču o Bošku Tokinu, jednom od osnivača zenitizma na ovim prostorima i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, koga tumači Miloš Biković.

Osvrnuo se i na današnju holivudsku produkciju, dotakavši se žestokih osuda Martina Skorsezea ili Kopole spram "Marvelovih spektakala", odnosno popularnih franšiza o superherojima:

- Možda je to prejako, ali ni meni se specijalno ne dopadaju filmovi o superherojima. Ne geldam te spektakle. Mada ima nekih dobrih primera. Drugi nastavak “Betmena” je vrlo dobar, a ja sam svojevremeno imao ideju da snimim film po "Alan Fordu" i fokusiram se na junaka Superhika - otkrio je, između ostalog, Slobodan Šijan na masterklasu u SANU.

Edited by 3opge