Jump to content
IGNORED

E-commerce u Srbiji

rajka

Recommended Posts

Posted

El stizu krpe iz Amerike? I kolko oderu troskove slanja okvirno?Takodje, je l mora da se ima devizni racun ili je dovoljan obican tekuci, dinarski?

• Replies 363
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• rajka

22

• nera

21

• nbg4ever

19

• Skyhighatrist

15

Posted

Može i dinarski račun, bitno je samo da imaš karticu sa kojom može da se plaća na netu. Meni su ocarinili neke donacije, tj. poklon risivere baš sad u ponedeljak, na vrednost risivera od 200€ morao sam da platim 8220 dinara, plus 11 dinara "ležarine" za svaki dan u pošti.

Posted
Carini se vrednost robe sa poštarinom.
To sam vec rekao. Pitanje je bilo za slucaj da vrednost robe ispod granice za carinjenje.
Posted (edited)

Nisam siguran da je tako (roba 49, poštarina 25 i nikom ništa).Pokušavam da iskopam validan podatak na carina.rs, ali su tako majstorski zatrpali sajt sa milionima pedeefova od poslednje tri godine, da niko živ ne mož' da se snađe :frust:Hm, evo nešto što se odnosi na ono kad ti neko pošalje poklon:

Вредност пошиљке из става 2. члана 6. Уредбе (70 евра*) не обухвата износ стварно плаћених трошкова превоза, односно поштарине.Роба из става 1. члана 6. Уредбе која није дељива није обухваћена овом повластицом.Пошиљка чија је укупна вредност већа од 70евра, као и пошиљка коју домаћи и страни држављани примају од правних лица из иностранства није обухваћена овом повластицом.* ПОШИЉКЕ МАЛЕ ВРЕДНОСТИ ПОСЛАТЕ ОД СТРАНЕ ФИЗИЧКОГ ЛИЦА ДРУГОМ ФИЗИЧКОМ ЛИЦУ
Valjda se isto primenjuje i za pošiljke od pravnih lica, jbmlg... Edited by historian
Posted

Evo ovde nesto http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm mada su se fokusirali na posiljke od fizickih lica.

Primer 1:Ako je vrednost poštanske pošiljke dobijene od fizičkog lica 64 evra, i ako su troškovi poštarine 10 evra, neće se platiti ni carina ni PDV, jer je u ovom slučaju vrednost 64 evra, odnosno manja od 70 evra.
Posted

Yep, onda do daljnjeg računamo da možeš da kupiš patike od 49 eur i da ne platiš carinu, bez obzira na cenu poštarine...

Posted

A da li ako je nešto više od 50€ znači da će sigurno/obavezno biti carinjeno ili samo da može/verovatno će biti carinjeno? Može biti naivno pitanje ali nema veze.

Posted

I gde to, osim ebay-a, sad moze da se kupuje, a da ranije nije moglo? Naravno, podrazumeva se da je u pitanju mesto s ogromnom ponudom necega i jos boljim cenama.

Posted
Yep, onda do daljnjeg računamo da možeš da kupiš patike od 49 eur i da ne platiš carinu, bez obzira na cenu poštarine...
Valjda od 69 €? Ili to važi samo za pošiljke fizičkih lica?
Posted

Onim pitanjima od gore dodajem još jedno: ebay.com i ebay.fr? Može li se na drugom sve isto što i na prvom i koje su konkretne razlike?

Posted (edited)
Valjda od 69 €? Ili to važi samo za pošiljke fizičkih lica?
69 ako ti šalje brat od tetke, 49 ako ti šalje prodavac (pravno lice)...
Onim pitanjima od gore dodajem još jedno: ebay.com i ebay.fr? Može li se na drugom sve isto što i na prvom i koje su konkretne razlike?
Valjda isti qrac, samo su lokalizovali .de, .fr, co.uk... Edited by historian
Posted (edited)
Da li troskovi slanja ulaze u tih 50€?Skoro sam procitao negde tvrdnju da se postarina sabira ako je vrednost robe veca od 50€ pa se onda carini na taj zbir.
Postarina se sabira sa vrednoscu robe tako da mora i tome da se vodi racuna.@historian, jesi li siguran za ovih 70EUR? Koliko znam to je granica za pravna lica. Moguce da posebno tretiraju poklone ali niko mi ne salje nista na poklon pa nemam iskustva :)edit: vec odgovorili@ Renegade, ako vrednost posiljke prelazi 50EUR ocarinice sigurno, eventualno ako je neka sitna razlika i carinik proceni da nema smisla. Edited by nera
Posted

Problem sa carinom je problem sa nastupom špeditera kod carinika.Pravna lica mogu da prime "poklon" u vrednosti do 3.000€ bez carine (plaća se samo PDV). Osnov je račun (gratis faktura), ali carinik može da postupa po svom nahođenju. Tu situaciju spašava dobar špediter.Fizička lica su potpuno u milosti poštanske špedicije i carine, za pošiljke koje stižu redovnom poštom. Kod DHL-a i ostalih kurirskih službi ponekad može malo da se interveniše.

Posted
Problem sa carinom je problem sa nastupom špeditera kod carinika.Pravna lica mogu da prime "poklon" u vrednosti do 3.000€ bez carine (plaća se samo PDV). Osnov je račun (gratis faktura), ali carinik može da postupa po svom nahođenju. Tu situaciju spašava dobar špediter.Fizička lica su potpuno u milosti poštanske špedicije i carine, za pošiljke koje stižu redovnom poštom. Kod DHL-a i ostalih kurirskih službi ponekad može malo da se interveniše.
Nikako mi nije jasno to sa špediterima, otkud se odjednom oni pojavljuju, šta traže i naplaćuju?Naručivao sam par puta poštom pakete u vrednosti do oko 200 evra, stizali su uredno, u pošti sam prilikom preuzimanja plaćao i troškove carine i samu carinu (pogubio sam papire pa se ne sećam šta je bilo tačno navedeno). Špeditera i njihovih "troškova" srećom nije bilo.
Posted

Sigurno je u tim troskovima koje si placao bila ukljucena i neka usluga samo nisi obratio paznju. Spediteri naplacuju uslugu zastupanja pred carinskim organom, a kako ne mozes sam da popunis carinsku deklaraciju to radi spediter. Kod poste i kurira je nesto jednostavnije u smislu da se to sve odradi automatski, tj. ti samo dobijes informaciju koliki ti je trosak, mada kurirske sluzbe zovu da te obaveste da se nesto mora cariniti i da ti je potreban spediter.