Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koncerti

Featured Replies

Dosta smara ovaj trend da se najavi prodaja karata bez da se zna cena unapred...

• Replies 10.6k
  • Views 927.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• kakvi su to ljudi...   posle bg koncerta u areni mislim 2011 sam prisao 3D-ju i rekao mu da imam divnu drugaricu koja boluje od teske depresije i da veceras nije mogla da bude tu da ih vidi.

• Ian Mancunian
    Ian Mancunian

Massive Attack sinoć posećeni i pronađeni veličanstveni, kao i uvek! Imao sam dvojbu da li da se cimam do Bristola, ali nakon noćašnjeg iskustva, gorko bi zažalio da nisam. Jer uvek je najbolje kući

• Ian Mancunian
    Ian Mancunian

Oasis na Wembliju, u sredu. U nekim momentima je izgledalo da će se stadion raspolutiti na pola - 80k ljudi koji dva sata, ni jedne sekunde ne staju sa horskim pevanjem, skakanjem, grljenjem i nekom g

Posted Images

Masters of Reality, Budapest, 8. oktobar 2025.

Bio sam preksinoc na MoR u Budimpesti. Svirka je bila na nekom splavu A38, fin klub za male svirke, a ova je bas bila mala, u smilslu broja posetilaca, mislim da nas je bilo 50ak u vr' glave. Ali zato skroz intimno, kao da sviraju samo za tebe, taj osecaj. Matori se dobro drzi, iako sedi sve vreme, jedva i hoda, ali glas i pluca ga nisu izdali. Generalno bas dobra svirka, sve pesme zvuce dobro. Ko je bio na koncertima Marka Lanegana mogao je opet da se sretne sa Aldom, koji je pokrivao klavijature, i "Dzonijem Kesom" na solo gitari. Goss je stvarno velika faca i kul lik, pricao je izmedju pesma, zezao se.

Zasto ovo niko u BG nije radio, bila bi puna Amerikana, ubedjen sam. Steta.

IMG-7983.jpg

IMG-7994.jpg

IMG-7998.jpg

Na NS jazz festivalu Aydin Esen Trio odličan, Dee Dee Bridgewater razvalila. Još sam pod utiskom.

(Kad stignem napisaću nešto više.)

Edited by klimt

dupli

Edited by klimt

Na Novosadskom džez festivalu želeo sam da gledam Billa Evansa u subotu, ali sam taj dan duže radio od planiranog i kući došao preumoran. U nedelju sam bio na slavi, na ručku, i malo popio, što mi je pomoglo u odluci da uveče odem i gledam prvenstveno Aydin Esen Trio. Od Dee Dee Bridgwater nisam Bog zna šta očekivao. Međutim...

Novosadski džez festival

SNP 12.10.2025.

Aydin Esen Trio

Aydin u svom "kokpitu", u raskoraku, između klavira i tri klavijature. Basista Greg Jones, sa uskom pletenicom do dupeta, se pre početka koncerta uredno izuo, skinuo i čarape, i svirao bos, često listajući kupus od partitura. Bubnjar Tommy Campbell, ogromni crnac, je svirao i u lepezu, u sopstveno telo, i sa ukrštenim rukama iza leđa. Tri virtuozna vanzemaljca.

Posebno mi je prijala druga numera u kojoj je najviše kombinovao klavir i elektroniku. Taj začudan, obilno začinjeni miks je za mene bio vrhunac. U ostalim kompozicijama je umereno dozirao elektroniku.

Aydinova dva sina su bila u publici. Jednog od njih je pozvao da mu se pridruži. Ne znam da li je bilo unapred dogovoreno, jer se mladić spuštao iz sredine osmog reda gde sam i ja sedeo. Prvih sedam redova je bilo rezervisano za protokol. Kupljene ulaznice nisu bile numerisane.

Sin nije obrukao oca, naprotiv. U toku numere, menjali su se na klaviru i klavijaturama. 

Koncert je malo kasnio i trajao nešto više od sat vremena. Sasvim dovoljno. Samo da sam ovo gledao bio bih prezadovoljan.

We Exist! The Dee Dee Bridgwater Quartet

Dee Dee je najavila nastup kao svoj komentar sadašnje problematične situacije u svetu, posebno u USA, i želju da istakne žene u džezu. Otuda naziv We Exist! Što bi rekli 'rvati, žensku momčad pored nje činile su Carmen Staaf (klavir i klavijature), Rosa Brunello (bas) i Francuskinja Žuli (bubnjevi, ne nađoh joj ime na netu). 

01 People Make the World Go Round

(The Stylistics cover)

Ova pesma mi se najmanje svidela i dobro je što je bila na početku. Ona bi bila recimo 4, a sve ostale 5+.

02 The Danger Zone

(Percy Mayfield cover)

Nekad je ovo izvodio i Ray Charles.

03 Tryin’ Times

(Roberta Flack cover)

Dobar bas solo, lekcija iz skat pevanja.

04 Mississippi Goddam

(Nina Simone cover)

Svašta ima u ovoj pesmi. Od naizgled banalnog "Oh, but this whole country is full of lies, You're all gonna die and die like flies" i "School children sitting in jail" do zlokobnog, ponavljajućeg "Too slow".

"But that's just the trouble (too slow)

Desegregation (too slow)

Mass participation (too slow)

Reunification (too slow)

Do things gradually (too slow)

But bring more tragedy (too slow)

Why don't you see it? Why don't you feel it?

I don't know, I don't know"

Pošto je Nina "Mississippi" snimila na živom albumu, Dee Dee se potrudila da ponovi i njenu najavu i obraćanje publici u toku pesme. Ostale članice benda su dobacivale ono "too slow".

05 I Wish I Would Know How It Is To Be Free

(Nina Simone cover)

Pesmu je za Ninu komponovao Dr Billy Taylor, koji je bio mentor i Dee Dee. Svojevrsna himna za onog ko je colored, Negro, black, i African American, ali i svakog obespravljenog.

06 Throw It Away

(Abbey Lincoln cover)

Uh kakva pesma. Pokrenula je publiku da peva stih "Cause you can never lose a thing, If it belongs to you".

07 And It’s Supposed to Be Love

(Abbey Lincoln cover)

Kaže" Ovo nije pesma o ljubavi već o narcizmu, a mi imamo jednog velikog narcisa (smeh u publici). Znači i vi imate takvog?!"

U ovoj pesmi je bila najdrastičnija izmena u odnosu na original. Strofe su pevane agresivno i rekao bih sa gađenjem, dok je refren pevan sa lažnim entuzijazmom, čime je pravo značenje pesme ogoljeno.

Ovde je, između pesama, išao prilično dug drum solo, najavljen šaljivom pričom kako bubnjarica Francuskinja uči Dee Dee kako da priča engleski sa francuskim akcentom.

08 Gotta Serve Somebody

(Bob Dylan cover)

Dylanov gospel je tako crn, odnosno crnački, a prilikom izvođenja Dee Dee SNP se pretvorio u crkvu. 

"Well, it may be the Devil or it may be the Lord

But you're gonna have to serve somebody"

Standing ovation i bend se naravno vraća. Publika je zaista bila izuzetna. Maksimalna interakcija.

bis

09 Compared to What

(Gene McDaniels cover)

Poznata protesna pesma koju su mnogi obradili. Među prvima i Roberta Flack. Naravno, najčuvenija je verzija koju izvode Eddie Harris & Les McCann.

U tekstu se govori i o pravu na abortus. Pesmu je publika ispratila na nogama sa pljeskom u ritmu. 

Koncert je trajao skoro dva sata. Upravo preslušavam originalne verzije, i zaista su dobro prearanžirane. Verovatno zasluga Carmen koja je musical director celog projekta. Simpatična bucmasta štreberka (po izgledu i oblačenju) je izuzetna pijanistkinja. Ceo bend je bio odličan. 

O glasu Dee Dee Bridgwater ne usuđujem se da pišem. Nemam reči. Kretanje na sceni takođe savršeno, kao i mimika, gestikulacija, najave i komentari. Puna je energije, a ima 75 godina. Sve je bilo vrlo emotivno, old school, blast from the past, svet koji nestaje...

Na samom kraju nastupa, kada je završila pevanje, došla je do Firčija koji je sedeo napred, krajnje desno, pružila mu ruku, a on je prihvatio i poljubio.

Oba koncerta je snimila RTV.

sjajno, ako smem samo da dodam, We Exist! je aluzija i omaz na cuveni album Max Roacha We Insist! iz 1960 na kome peva Abbey Lincoln

Festival "Šare i šavovi", treće izdanje

Bioskop BALKAN, 7 - 9. novembar u 20 časova

Beograd, Srbija

Program:

7. novembar: Rzewski & rice, završni koncert radionice za novu muziku;

8. novembar: Fonopoetika Katalin Ladik, performans/video/izložba/razgovor;

9. novembar: Jaba Music/Џаба музика, koncert Ansambla za drugu novu muziku, program: Miroslav Miša Savić, Stanko Simić, Nataša Bogojević, Andrej Negić, Igor Gostuški i Dragoljub Ilić Ilke

Katalin Ladik ja sarađivala i sa Subom na albumu In The Moon Cage.

Dole je Phonopoetica, njen singl iz 1976. godine, i In The Mooncage IV.

On 7. 10. 2025. at 21:02, papapavle said:

Drugar mi sad javio za Knower 17.x u Bite Fart Kafeu, ali karata na tickets.rs već nema (nisam zvao da pitam za one barske stolove). Da nema neko dve karte viška?

Zvao ih isti dan, već nije bilo ničega od opcija. Ko bi rekao da su toliko popularni? Možda je i zbog pomeranja od prošle godine... A i domaća predgrupa (Zhiva) mi je ostavila super utisak pre par Exita. Izgleda da ću morati da se ganjam s tapkarošima ispred...

I prošli put su bili rasprodati, prava atrakcija

XSotvr6.jpeg

ABBA stRINGs Show

Dvorana Doma Sindikata

19.10.2025.

Naravno u pitanju je odličan domaći ABBA tribute band, za ovu priliku pojačan sa osam gudača (gudački orkestar Muzikon).

Žena i ja podetinjili. Bilo je časno živjeti s Titom, pardon, bilo je časno slušati ABBU u ranom detinjstvu.

Oduvek mi je bila omiljena "SOS". Još kad sam kasnije čuo da je iz nje Matlock ukrao rif za "Pretty Vacant", postala mi je još draža.

Svaka čast devojkama koje su ne samo dobro pevale već i igrale.

kupio kartu za Dilana u sredu u Hamburgu. verovatno jedna od poslednjih prilika da se cuje i vidi uzivo jer je u 85. godini

gledao vec dvaput, jednom u Varazdinu jednom u BG areni. ne ocekujem apsolutno nista, samo mi je drago da ga vidim jos jednom

7 hours ago, Tsai said:

kupio kartu za Dilana u sredu u Hamburgu. verovatno jedna od poslednjih prilika da se cuje i vidi uzivo jer je u 85. godini

gledao vec dvaput, jednom u Varazdinu jednom u BG areni. ne ocekujem apsolutno nista, samo mi je drago da ga vidim jos jednom

Ti si se preselio u Hamburg?

18 hours ago, Tsai said:

gledao vec dvaput, jednom u Varazdinu jednom u BG areni. ne ocekujem apsolutno nista, samo mi je drago da ga vidim jos jedom.

Baš je bilo dobro večeras na Dorčolu