Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Majstorski topik

Featured Replies

Imali smo već ovu mini diskusiju, IMHO Parkside je uglavnom đubre, ali ponekad ti ništa bolje ni ne treba. Pisao sam već verovatno, ubodna testera (sama testera koja seče ne mašina), Parkside set za par evra, iskrivila se na desno (ili levo) dok sam sekao. Zamenio s polu tupom Bosch testerom koja košta kao ceo Parkside set (dakle par evra) i presekao bez problema. Jednoručne stege ili kako se već zovu, jedna ne radi nakon pet korišćenja. I tako.

Sam alat može da bude ok, opet zavisno od cene. Koliko para toliko muzike, što važi i za konkurenciju. Bušilice i sitni alat su verovatno ok ali na kraju krajeva nisu toliko jeftiniji od etablirane konkurencije. Pogotovo akumulatorske bušilice, cena baterija i punjača je uglavnom ista, sam uređaj je nešto jeftiniji.

Ali bilo je i velikih uređaja koji su tipa 10x jeftiniji od konkurencije i kad sam to pogledao pre par godina zaključak je bio, može da se baci u đubre i ako ti treba jednom u životu, bolje iznajmi nešto normalno ako postoji ta opcija. Mislim ne znam šta očekivati od nečega što košta 70 protiv 700 evra. Npr ovako nešto

51Ben8bOIpL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

• Replies 9.1k
  • Views 782.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

profesionalci neka kupuju skupe, brendirane stvari. recimo, za drva. čovek u selu koji proda 1000 metara drva ima originalnu u nemačkoj napravljenu stil testeru. reče da je od pre 15 godina. njemu to treba, ja imam električnu, kupljenu na buvljaku pre 10 godina s kojom ne isečem više od pola kubika koječega godišnje. on je testeru platio oko 1500 € ja moju 50.€.

imam womax udarnu bušilicu sa štemajzom, špicem, burgijama. kao ova na slici gore. izbušio sam desetak rupa, ištemovao jedno betonirano ćoše i probio otvor za cev za cisternu. platiio sam je 9000, radije nego da moljakam nekog da mi pozajmi. da razmišljam da li ću nešto da sjebem. čami čekajući za neku priliku, baš kao i sekač pločica kupljen za 4000 koji je odradio 20 kvadrata keramike.

za kućnu/hobi upotrebu dovoljan je womax/parkside/einhell/vilager alat.

Edited by đorđe geprat

Mene je sunce ogrejalo otkako se pojavio lidl sa svojim jeftinim alatima, celu radionicu sam napunio onim što mi treba (i onim što mi ne treba) i nisam se pokajao. Tek sada sam otkrio koliko je posao lakši kada imaš dobar i pouzdan alat, a pogotovo razne prateće sitnice, od mernih instrumenata, do kvalitetnog produžnog kabla i dobrog osvetljenja u radionici... do sada je bilo krpljenje i povuci potegni, snalazio sam se sa onim što sam imao, hilti sam pozajmljivao... Radim isključivo za svoju dušu i svoje potrebe (nisam profi, daleko od toga), i svestan sam da parkside nije vrhunski, ali nisam ni ja vrhunski majstor, taman smo se našli.

Paralelno otkriće mi je wobyhaus, imaju dobar sajt sa sa provom dostupnosti, i tamo nabavljam uglavnom sitnice koje su mi neophodne u nekom trenutku (burgije svih vrsta i kvaliteta, torx ključ ako mi zatreba, ureznicu da zamenim polomljenu iz kompleta, itd). Imaju u wobiju i alate za koje verujem da su OK, ali u ovom trenutku radije uzimam iz lidla zbog odlične politike vraćanja neispravne robe (nije mi se još desilo), plus za bitnije parkside alate uvek nađem youtube recenziju pa pre kupovine imam neku predstavu šta me čeka kad otpakujem.

Jasno je da se za mnogo manje pare dobija dosta manji kvalitet, da jeftiniji uređaj verovatno lepo radi dok radi ali ali ima lošije (i jeftinije) hlađenje, ležajeve, itd... pa nije toliko robustan kao profi uređaj. To pogotovo važi za potrošni materijal, na primer konusna (stepenasta) burgija iz lidla je upotrebljiva za tanje i slabije materijale, ali je ipak igračka i niko ne treba da se čudi što se očas istupi na čeličnom limu, a za ozbiljan posao imaš bošovu za ozbiljne pare. Kada mi je trebala burgija za metal od 8mm, umesto ove iz lidlovog kompleta kupio sam krštenu (i skupu) burgiju, za koju znam da mi se neće istupiti posle 4-5 rupa, itd. S druge strane, masovno trošim jeftine parkside brusne ploče za sečenje metala, nije mi potrebna skupa boshova koja će trajati tri puta duže, parksajdova je mnogo jeftinija i radi posao, a sa druge strane znam da nije neki bofl sa buvljaka koji će da pukne i razleti se u sred rada.

Tako da dunsterima poput mene zdušno preporučujem parksajd. Profesionalci, kojima alat služi da zarade leba, već znaju dobro koji alat za šta treba, mada verujem da i oni imaju računicu kada i u kojim situacijama im se isplati da arče parksajd alate.

Naravno da zavisi od "frekvencije" korišćenja.

Ja sam "povremeni majstor" i po preporuci jednog forumaša majstora sam uzeo neku "poljsku marku" bušilicu, radi ko singerica za moj ritam korišćenja, meni je sad problem što sam je pozajmio prijatelju i on nikako da je vrati.

Jbga pogreši čovek...

E da burgije i te dodatke kupujem od skupljih brendova ipak se pokazalo isplativije...

kad smo kod alata. mislim da sam je pominjao, ugaona brusilica za list 125 mm. womaxbrusilica sa hvatom kao one velike, ne da se palcem gura prekidač. savršeno mi leži u ruci, ovo je druga, prva je trajala godinama, isto kao i ova sadašnja. za svaki slučaj, naleteo sam na parksajd, istu takvu za 3500, enoje u kutiji, čeka da ova definitivno crkne.

Cesto budu akcije za plavi bosch, tipa 30-40%, to su takodje dobre kupovine.

Ja tako zadnjih par godina, kupio sve sto sam naleteo da je na akciji a kvalitetno, i eno stoji, pa kad bude zatrebalo tu je.

Bas sam uzeo plavi bosch ugaonu brusilicu ali sa promenjivim brojem obrtaja, bila neka zesca akcija, a imao sam neku solidnu kupljenu u Metrou pre 100 godina za male pare, tu sam onda poklonio.

Sve ste napisali, samo da i ja potvrdim da kupovina treba da zavisi od korišćenja. Profi majstori imaju svoju računicu i razmišljanje, za nas ostale je alat od 3-5000 din sasvim dovoljan, pogotovo kad je kutija cigareta stigla do maltene 500 din. Ne pozajmljuješ, ne gubiš vreme i živce, ne strepiš da li će nešto da se pokvari, olakšaš sebi proces rada koliko je moguće...jeftin alat narodu!

U rukama dobrog majstora i Parkside radi odlicno posao, dok rdjavom majstoru ni Hilti ne pomaze.fantom

što se tiče parksajda aku-lemilica nije funkcionisala, vratio sam je dobio novac nazad, drugu nisam uzimao. sa oštračem burgija teško se snalazim, treba biti precizan i strpljiv. ako se pretera s pritiskom, burgija očas postane kao one sa šiljkom na vrhu, za drvo. stega "šrafštuk" koju montiram na radni sto je OK. ima kuglu koja omogućuje dva položaja čeljusti.

• 2 weeks later...

Da li neko ima da preporuči pouzdanog stolara za kuhinju, ne mnogo skupog?

Hvala unapred.

9 minutes ago, smorenko said:

Da li neko ima da preporuči pouzdanog stolara za kuhinju, ne mnogo skupog?

Hvala unapred.

poslao sam ti pm

2 minutes ago, Ras said:

Potreban mi je detektor za instalacije, električne i vodovodne. Dajte preporuku za neke od ovih jeftinijih!

Recimo ovakav: DETEKTOR ZA METAL MK10 0102949 | Woby Haus Online

temu

3 in 1 stud finder wall scanner lcd display precision stu...

deals in 1 stud finder wall scanner lcd display precision stud sensor for wood metal ac wire detection plastic battery powered stud locator with auto shut off high positioning detector on Temu. Sh

• 4 weeks later...

CIme bih mogao za staklo lijepiti metalne zakacke za okvir? Vazno je da pouzdano drze, staklo je tesko ~350g.

imaš li sliku toga? tih “zakački”