June 5Jun 5 51 minutes ago, Ratamahatta said:Pa kako naaaaaarod da oseca repstaciju kao svoju kad je 70% naroda gomila stranaca u sopstvenoj zemljiA ni 85% od ovih 30% cacadi nije nista bolje proslo u zivotuDa dodju na stadion da bi ih tukli na sred tribine? Jebem im svima mater mrtvu i drago mi je sto smo ispali. Onaj bre lik godinu dana gostuje po podkastima i pljuje FSS otkad je najuren, a dok je bio tamo je izvlacio pare iz saveza preko zenine cvecare! Fudbalski Branko RuzicJedino sto mi nije drago je sto smo ispali od ptarsija, da smo to igrali protiv neke Jermenije navijao bih iz sve snage zanjiTo o čemu pišeš se dešava u poslednje vreme, fudbalska reprezentacija ima problem već decenijama. Taj isti narod nema nikakav problem da košarkašku, odbojkašku, vaterpolo, tenisku, itd. reprezentaciju oseća kao svoju. Nešto drugo je sa fudbalom u pitanju, kombinacija katastrofalno, kriminalno vođenog saveza i bolikurcije igrača (čast izuzecima). Pošto je to već tako, više ih ne pratim iNapisao sam ovih par postova samo zbog neverice kakav su autogol dali, video slučajno na Fejsu, ono više nije ni za smejanje...o&o. Edited June 5Jun 5 by Rudolf Pingvinoglu
June 6Jun 6 Prvo je bio problem sto standardni prvotimci iz najjacih liga (od kojih su neki igrali van svojih pozicija tokom kvalifikacija i izgurali dosta tereta) ne idu na prvenstvo da bi isli neciji kumovi i likovi koji debituju za repstaciju mesec, dva pred SPPa je onda bio problem sto niko nije imo muda da se zahvali Mijatu, Piksetu, Mihi, Jokanu i kompaniji kad su postali isluzene ragePa je onda bio problem uvlacenje u dupe crnogorcimaPa je onda bio problem sto selektor zove sina i u tim stavlja podgrejani les Krave Milosevica umesto npr. Ramba i ZigicaPa je onda bio problem selektor koji ne razume srpski mentalitetPa je onda bio problem selektor koji je suspendovan jer je s pravom popizdio na sudiju na SPPa je onda bio problem sto se ne peva himnaPa je onda bio problem sto su sluzbe zatajilePa je onda bio problem sto selektor nece da pusti precednika FSS da debituje za repstaciju, kao ni neciju investiciju koja odavno vec nece da igra za repstacijuPa je onda bio problem beksteber selektorov segrtPa je onda bio problem sto se u repstaciju ne pozivaju igraci koje nam kradu susjedi, a koji bi nam resili bar 2 pozicije u timu koje su skripalePa je onda bio problem sto je pocelo da se prima 5 komada od evropskih mediokritetaPa je onda bio problem sto ne jebe svako svoju zenuPa je onda bio problem sto najbolji igrac sedi na klupi jer mora da igra najskuplji koji ako ne igra vise nece hteti da dodje, kao i najdeblji zbog svojih zaslugaPa je onda bio problem sto je vazno da ni na kosarkaskom EP ni u Beogradu ne sme da se navija i vice sta je na dusiA stariji medju vama ce pridodati sta je u proslim vekovima sve bilo problemJedini problem koji nije imao resenje u prvih 20 godina naseg fudbala po raspadu drzave je golman. To niko ne bi znao da resi Edited June 6Jun 6 by Ratamahatta
June 6Jun 6 Popular Post Kult reprezentacije - gle čuda - kreće od reprezentacije. Mi jesmo fanatični navijači u svakom sportu i pogledu, često se ide u ekstreme, igrači se jednog trenutka mrze, drugog se uzdižu do božanstva, površno ali impulsivni i emotivni pristup sport. Kod fudbala bilo je dosta da igraju najbolji (od kada znam za sebe, neko nije igrao za koga su svi mislili da treba), uvek je bilo pitanja što ovaj da što onaj ne, i kada je repka igrala požrtvovano, odgovorno i smisleno u smislu taktike i ponašanja na terenu, tada su i imali poverenje naroda. Problem zašto Hrvati to imaju a mi ne je jer oni tako igraju decenijama a mi svake pete kvalifikacije i eventualno koju utakmica na nekom prvenstvu, pa ajde ispočetka par ciklusa sramoćenja i sprdnje. Piksijeva repka je imala hajp i tokom kvalifikacija, na prvenstvu znamo kako su prošli. Antićeva repka, najbolja od kada znam za sebe je iskidala kvale i nesrećno ispala jer smo se izmašili protiv Australije, nagrada je bila da ga oteraju i dovedu Pižona. Nikad neću zaboraviti u životu objašnjenje "Antić ne može da odvede ekipu na EP" - pa je doveden mutavi jebeni Pižon i valjda izgubio prve tri utakmice, od Jermenije ili Azerbejdžana između ostalog i tako nekih indijanaca. Muslin odradi kvalifikacije lagano - oteran, doveden Krstaja da brusi svoju tek započetku trenersku karijeru na jednoj od po imenima jačih Evropskih ekipa. Pa mi smo jebeni debili bukvalno, toliko ih očigledno boli patka za rezultate /savez/ u odnosu na to da imaju kontrolu situacije - da je to smešno, a ljudi idu na stadion i kao nešto diskutuju, ovo mi je ok ovo mi nije ok, samo još ovo, ja ne znam, komedija...Onda se pojavi Vidić kao protivkandidat ovi izvuku Džajića od 80 godina pošto su se usrali da bi ovaj mogao da dobije Nedimovića jer jbg Džaja je ime pa i sa 80, a i dužan nam je što smo ga spasili robije Prosto, mafijaški savez je mafijaški savez. Od kada znam za sebe se muvaju tu isti usrani smrdljivi likovi, Džajić, pa i onaj Bjeković jbt do skora je bio tu neki kurac, jel treba da pričam o Kokezi ili Toletu kakvi su to ljudi od fudbala, naravno, gospodin sa Interpolove Terzić, pa u pozadini likovi tipa Dule Savić i - kako njega da zaboravim - Milovan Fucking Đorić.Kad čovek pročita sva ta imena prosto da se zapita kako FSS uopšte postoji a da nas neko, kamo sreće, nije ukinuo ili zabranio na 50 godina. Svi ti ljudi su obične mafijaške, prevarantske, oportunističke gnjide, profiteri koji bi za pare i decu prodali a ne repku, govna ljudska i sportska, pizde, šljamovi, laki i teški kriminalci... Sve što se dešava u fudbalu našem je slika toga, ljudi koji ga vode, i to je to. Dok su oni takvi, takav će nam biti i fudbal. A ko misli da repka može da ima kult sa svim ovim ljudima iza nje, good luck with that. Ne može, niti će ikada imati.
June 6Jun 6 Nikad mi neće biti jasno zašto u fudbalu kad padne autogol saigrači okrenu leđa grešniku, kao da je gubav. Dok u ostalim timskim sportovima posle greške ide tapšanje po ramenu, hajde majstore imamo ih.
June 6Jun 6 Savez je bio oduvek i nekompetentan i mafijaski, jos iz doba SFRJ. Za razliku od tog doba, dve stvari su se drasticno promenile. Prvo kvalitet igraca je drasticno opao. Iz godine u godinu imamo sve slabije igrace. Trenutno, najbolji igraci u nasim klubovima su stranci. Ako danas neko pita ko je najbolji igrac reprezentacije, odgovor je - jedan od golmana. Drugo, odnos igraca prema reprezentaciji se raspao kao sto se raspala Jugoslavija. To se, na zalost, desilo samo u Srbiji, dok u ostalim bivsim republikama i na Kosovu odnos igraca prema reprezentaciji se podigao na mnogo visi nivo a ponegde je postao i kultni. Neke od tih reprezentacija beleze uspehe kakve ni reprezentacije u kraljevini i u SFRJ nisu mogle ni da sanjaju. Razlog tome je osecaj ponosa igraca tih reprezentacija i njihovih navijaca zbog sticanja nacionalne nezavisnosti. U Srbiji se novostecena nezavisnost nikada nije prihvatila sa odusevljenjem (juce je bio dan nezavisnosti a nije ni pomenut) vec sa ogorcenoscu zbog poraza u svim ratovima nastalim raspadom SFRJ i utiskom da je Srbima sve oteto. Zato je u Srbiji forsirana veca privrzenosti klubovima naustrb privrzenosti reprezentaciji. Reprezentacija je smatrana kao recidiv komunizma, simbol gubitnistva, kao i to da je u pitanju rezimska, anti-nacionalna institucija, dok su klubovi dozivljavani kao promoteri nacionalne svest, lokalne pripadnostii i protivnici rezima. Stvarnost pokazuje koliko je to pogresno jer je u Srbiji jedini klub koji ima nekakav respektibilan status u dansnjem svetu fudbala zapravo legija stranaca koji nadomescuju odsustvo igrackog kvaliteta i talenata i klub koji je miljenik rezima.
June 6Jun 6 21 minutes ago, Dimitrije said:Stvarnost pokazuje koliko je to pogresno jer je u Srbiji jedini klub koji ima nekakav respektibilan status u dansnjem svetu fudbala zapravo legija stranaca koji nadomescuju odsustvo igrackog kvaliteta i talenata i klub koji je miljenik rezima.I dok navijaci tog istog kluba ne shvate da Zvezda indirektno rusi reprezentaciju godinama (tako sto forsira polu-kvalitetne strance naustrb razvitka domacih talenata), nece se mnogo toga promeniti, jer uprava ne zeli da promeni tu politiku, jer pune dzepove sebi i svojim saradnicima.A evo jos jedno pitanje - sta je potrebno da danas neka Grcka opet osvoji EURO, ili sta je potrebno da neko iz istocnog bloka osvoji ligu sampiona kao Steaua ili Zvezda? Za reprezentaciju, put je malo laksi, potrebno je mnogo srece i splet okolnosti, a za klupski fudbal pricamo o naucnoj fantastici, upravo zato sto su lige i najjaci klubovi istoka samo bleda kopija onoga sto rade klubovi iz Spanije, Engleske... i nikad nece imati dovoljno para da imaju isto toliko kvalitetnih stranaca kao oni. Znaci treba promeniti plocu, i forsirati domace, te ne davati tim zemljama talente dok su jos mladi. Ali posto je to samo interes reprezentacije, a ne kluba koga interesuje samo profit, taj film ne gledamo. Edited June 6Jun 6 by JohnnyD
June 6Jun 6 Steaua i Zvezda bi osvojile kitu lastinu da nije bilo limita od 2-3 stranca ili koliko vec. Mislim da jedino Englezi nisu imali taj limit, pa je Liverpul imao gomilu neengleza (Britanaca) u timu. Mozda su imali samo limit za overseas igrace, a Britance nisu vodili kao strancePa i posle toga do sredine devedesetih... Giljermo Amor bi danas igro za Osasunu, kakva crna BarselonaA i tamnice komunistickih naroda da su pustale igrace ranije napolje, malo morgen bi im repstacije imale zlatne generacije. Steaua i Dinamo Bukurest su igrali (polu)finala evrokupova, trio Stoickov-Kostadinov-Penev je igro polufinale neceg s CSKA da li UEFA ili CWC jos krajem osamdesetih, druga generacija kijevskog Dinama stozer™ finalista EURO 88. To sve odraslo zajedno, uigrano bez reciMoze neka Grcka da osvoji EURO opet, nije mnogo falilo da 1 Maroko bude prvak svijeta.Ali nista ne moze da se desi da klub magnitude Steaue ili Zvezde osvoji bilo sta vise od Lige Konferencija, a i to ako se zvezde poklope i neko im skloni s puta premijerligaskog predstavnika. Uspeo je Olimpijakos, znaci mozeZvezda i ovakva kakva je - pokazala je da moze da se potuce, pa cak i dobije redovne ucesnike evrokupova iz Spanije i Francuske. A i prosle sezone je pokradena protiv Milana, bod bi bio sasvim zasluzen, a Stutgart demoliran.O tituli prvaka Evrope ni u filmu ne moze da se razmislja, a tek nesto manje moze da se masta o osvajanju Lige Evrope, ali i ne samo zbog para.Sad vec deset godina skoro i ne pratim fudbal - ali zaista se ne secam koji je to veliki bugarski ili rumunski igrac postojao posle recimo Kivua i Berbatova koji su batalili pre 10+ godina?Lewa i Hvica su veliki igraci s istoka, Rusi isto nista spec nemaju od igraca u polju jos od Arsavina - a ni on nije nista wow, Ukrajinci jos od SevcenkaZasto u zadnjih 35 godina stalno fali dobar igrac na kljucnom mestu u repstaciji pa moraju da igraju Brnovici, Saveljici, Kraljevi, Stojkovici, Rukavine, Obradovici, Milijasi, Ninkovici, Lazovici, Duskoi Tosici, i nikad nemamo izbalansiran tim, pa neretko igramo i makar kakve egzibicije od formacija jer fali taj 1 koji kvalitetom ne kaska za ostalima, ne znam... Setite se defanzivne linije Rukavina - Bleki - Dusko - Splavarov koja ne znam da li je skupila pola sata fudbala u zivotu pre odlaska na to SP. Pa cele kvalifikacije smo igrali s 3 buzdovana i 2 uingbeka! I jos ono ponizavanje Ivanovica uoci turniraGledao sam Ruse na EURU 2020 iz 2021., u zadnjoj tekmi samo sto se nisu medjusobno potukli i krenuli da pucaju sami sebi na gol protiv Danaca, takvi smo i mi kad odemoAli me za razliku od vremena kad sam bio mlad(ji), potpuno i zabole kurac.Uopste mi ne fali nasa repstacija za uzivanje na SP i EP, jedini put mi je bilo krivo sto nas nije bilo 2002., jer su umesto nas otisle 2 bofl repstacije koje po kvalitetu nisu bile ni za kurac, dok smo mi kvalifikacije koristili da probamo Radovane Radakovice, Sase Stevanovice, Bobane Dmitrovice, Milane Obradovice, Milovane Djorice i selektorske komisije. Ali dobro, bice da mi je bilo krivo jer sam imo 11-12 godinaDobro, bilo mi je krivo sto je bas debeli Mitar masio penal, ali mi nije krivo sto smo ispali. Ne bi mi bilo ni najmanje krivo da je npr. penal promasio Cecin zet ili tako nekiMozda i repstativci znaju nesto sto mi ne znamo, mozda neki igraju na silu pa drugi pizde, mozda mrze jedni druge zbog kojecega, mozda ih bole kurac za Srbiju, ne znam Edited June 6Jun 6 by Ratamahatta
June 6Jun 6 4 hours ago, JohnnyD said:I dok navijaci tog istog kluba ne shvate da Zvezda indirektno rusi reprezentaciju godinama (tako sto forsira polu-kvalitetne strance naustrb razvitka domacih talenata), nece se mnogo toga promeniti, jer uprava ne zeli da promeni tu politiku, jer pune dzepove sebi i svojim saradnicima.A evo jos jedno pitanje - sta je potrebno da danas neka Grcka opet osvoji EURO, ili sta je potrebno da neko iz istocnog bloka osvoji ligu sampiona kao Steaua ili Zvezda? Za reprezentaciju, put je malo laksi, potrebno je mnogo srece i splet okolnosti, a za klupski fudbal pricamo o naucnoj fantastici, upravo zato sto su lige i najjaci klubovi istoka samo bleda kopija onoga sto rade klubovi iz Spanije, Engleske... i nikad nece imati dovoljno para da imaju isto toliko kvalitetnih stranaca kao oni. Znaci treba promeniti plocu, i forsirati domace, te ne davati tim zemljama talente dok su jos mladi. Ali posto je to samo interes reprezentacije, a ne kluba koga interesuje samo profit, taj film ne gledamo.Sa gorenapisanim se ni malo ne slazem. Zvezda nema obavezu ni prema kome da bude razvojni klub mladih talenata za dobrobit reprezentacije. Zvezda zeli da bude uspesna i njoj i njenim navijacima je sve jedno da li ce tome da doprinesu Djiga ili Kostov ili Serif Endiaje. Zadatak FSS je da stvori uslove da reprezentacije na svim nivoima bude kompetativna. Uostalom, koliko igraca iz liga Argentine ili Brazila igra u reprezentaciji a koliko igraca koji su legionari u evropskim klubovima. A njihove reprezentacije su medju najboljim na svetu. Koliko igraca iz Sev. Koreje igra u domacim klubovima, 100%, a Sev. Koreja jedva da ima neku vidjeniju ulogu u svetskom fudbalu. Profit je vazan za klubove ali od uspeha klubova u evropskim takmicenjima zaradi i FSS.Klubovi u SFRJ su bili uspesniji od reprezentacije. Dva puta su igrali u finalu KES i jednom ga osvojili. Jednom osvojili Tojota kup,. Jednom su osvojili Kup sajamskih gradova i jednom odigrali u finalu Kupa UEFA. I danas, u Srbiji, Zvezda je uspesniji klub od reprezentacije. Nije nerealno da Zvezda dodje do 1/4 ili 1/2 finala LE. Niti je nerealno da jos neki od domacih klubova dobace daleko u Ligi konferencija. Ali reprezentacija nije ni blizu da se priblizi finalnom delu takmicenja ni na SP, ni na EP, ni u Lig nacija. Razlog je sto je Zvezda mnogo ozbiljnija i kvalitetnija fudbalska organizacija od FSS i ima tim koji je kompetativniji i kvalitetniji od reprezentacije.
June 6Jun 6 Sad stvarno i nemamo igrace, ovako smo nekako izgledali i 2011. posle one tekme u Sloveniji kad su batalili Vidic, Stankovic, Zigic i ostali, ne secam se ko sve vise nije igrao. Mislim da ni Lane, Kuzmanovic, Lukovic, Milijas, Subotic, Krasa i Pantela vise nikad nisu igrali za repstaciju posle toga. Ostali su Stojko, Splavarov i Bane od standardnih, manje-vise svi ostali su bili novi. A tih godina cak ni Stojko nije bio standardan, branili su i Jorgacevic i Brkic Tad je Tadic dobio sansu prvi put, mislim da je bio i Filip Djordjevic, pa Djuricic, Lazar Markovic... Bambi Tosic je preko noci posto glavni igrac. Tako nam je i islo.Tako je namesteno trziste fudbalsko - ako ovde docekas 23 to jedino znaci da u boljim drzavama misle da si kurton od igraca i da tamo ne mozes da uspes. Pa kad je vec tako, Zvezda ti dodje super.Zabole Zvezdu da li ce ispasti igrac od nekog klinca, uvale ga dok je mlad jer srpski fudbaleri stare k'o mleko i to je to. Klasicna trgovina ljudima, k'o vestica kad hrani IvicuErakovic ovo malo sto sam gledao protiv Lila, derbije i Vojvodinu - on je gori nego kad je bio klinac, izgubio je brzinu a IQ-om, pozicioniranjem i duel igrom nije napredovao toliko da nadomesti taj gubitak brzine. Jos + panici, sad vise podseca na Pankova nego na sebe koji je igrao s PankovimUopste nemam pojma da li ce Kostov napraviti karijeru, meni se on svidja veoma kako igra, mnogo je stariji i zreliji od svojih godina. Mesi Maksimovic je nekako bio nejac, ne znam. Tehnika dobra, ide i gleda napred uvek, ali nesto mu je falilo, ne znam.Hajp oko Avdica i ne razumem bas, bek k'o bek. Odigrao je odlicno protiv Lila tamo, isto kao Kostov - ne bih pogodio godiste da ne znam.Onaj centarhalf sto ode u Bornmut vec sam mu i ime zaboravio - nisam ga zglavno ni stigao gledati posto ne pratim bas domacu liguNi ovi prvotimci s Novog Zelanda nisu ispali neki igraci, evropski prosek uglavnom. Nikakva garancija za plasman bilo gdeA ni ovi talenti iz prethodnih godina sto su prodavani ne znam gde su. Mijatovic, kanadski Stefan Mitrovic, Lazetic... Najbolju karijeru je za sad napravio onaj koji je delovao kao najveci buzdovan - jebeni Krstovic. Da mi je neko pricao...
June 6Jun 6 2 hours ago, Ratamahatta said:Steaua i Zvezda bi osvojile kitu lastinu da nije bilo limita od 2-3 stranca ili koliko vec. Mislim da jedino Englezi nisu imali taj limit, pa je Liverpul imao gomilu neengleza (Britanaca) u timu. Mozda su imali samo limit za overseas igrace, a Britance nisu vodili kao strancePa i posle toga do sredine devedesetih... Giljermo Amor bi danas igro za Osasunu, kakva crna BarselonaA i tamnice komunistickih naroda da su pustale igrace ranije napolje, malo morgen bi im repstacije imale zlatne generacije. Steaua i Dinamo Bukurest su igrali (polu)finala evrokupova, trio Stoickov-Kostadinov-Penev je igro polufinale neceg s CSKA da li UEFA ili CWC jos krajem osamdesetih, druga generacija kijevskog Dinama stozer™ finalista EURO 88. To sve odraslo zajedno, uigrano bez reciMoze neka Grcka da osvoji EURO opet, nije mnogo falilo da 1 Maroko bude prvak svijeta.Ali nista ne moze da se desi da klub magnitude Steaue ili Zvezde osvoji bilo sta vise od Lige Konferencija, a i to ako se zvezde poklope i neko im skloni s puta premijerligaskog predstavnika. Uspeo je Olimpijakos, znaci mozeZvezda i ovakva kakva je - pokazala je da moze da se potuce, pa cak i dobije redovne ucesnike evrokupova iz Spanije i Francuske. A i prosle sezone je pokradena protiv Milana, bod bi bio sasvim zasluzen, a Stutgart demoliran.O tituli prvaka Evrope ni u filmu ne moze da se razmislja, a tek nesto manje moze da se masta o osvajanju Lige Evrope, ali i ne samo zbog para.Sad vec deset godina skoro i ne pratim fudbal - ali zaista se ne secam koji je to veliki bugarski ili rumunski igrac postojao posle recimo Kivua i Berbatova koji su batalili pre 10+ godina?Lewa i Hvica su veliki igraci s istoka, Rusi isto nista spec nemaju od igraca u polju jos od Arsavina - a ni on nije nista wow, Ukrajinci jos od SevcenkaZasto u zadnjih 35 godina stalno fali dobar igrac na kljucnom mestu u repstaciji pa moraju da igraju Brnovici, Saveljici, Kraljevi, Stojkovici, Rukavine, Obradovici, Milijasi, Ninkovici, Lazovici, Duskoi Tosici, i nikad nemamo izbalansiran tim, pa neretko igramo i makar kakve egzibicije od formacija jer fali taj 1 koji kvalitetom ne kaska za ostalima, ne znam... Setite se defanzivne linije Rukavina - Bleki - Dusko - Splavarov koja ne znam da li je skupila pola sata fudbala u zivotu pre odlaska na to SP. Pa cele kvalifikacije smo igrali s 3 buzdovana i 2 uingbeka! I jos ono ponizavanje Ivanovica uoci turniraGledao sam Ruse na EURU 2020 iz 2021., u zadnjoj tekmi samo sto se nisu medjusobno potukli i krenuli da pucaju sami sebi na gol protiv Danaca, takvi smo i mi kad odemoAli me za razliku od vremena kad sam bio mlad(ji), potpuno i zabole kurac.Uopste mi ne fali nasa repstacija za uzivanje na SP i EP, jedini put mi je bilo krivo sto nas nije bilo 2002., jer su umesto nas otisle 2 bofl repstacije koje po kvalitetu nisu bile ni za kurac, dok smo mi kvalifikacije koristili da probamo Radovane Radakovice, Sase Stevanovice, Bobane Dmitrovice, Milane Obradovice, Milovane Djorice i selektorske komisije. Ali dobro, bice da mi je bilo krivo jer sam imo 11-12 godinaDobro, bilo mi je krivo sto je bas debeli Mitar masio penal, ali mi nije krivo sto smo ispali. Ne bi mi bilo ni najmanje krivo da je npr. penal promasio Cecin zet ili tako nekiMozda i repstativci znaju nesto sto mi ne znamo, mozda neki igraju na silu pa drugi pizde, mozda mrze jedni druge zbog kojecega, mozda ih bole kurac za Srbiju, ne znamlol čuj ekipe sa istoka evrope nisu konkurentne u lš, pa šta onda tek treba da kažu hol i por čije ekipe imaju zajedno 10 titula šampiona evrope a sada već 20 godina ne mogu da prismrde finalu a kamoli tituli ali sami su krivi za to kada su 1997 glasali da se i vicešampionima dozvoli igranje u lš, kratkoročno su dobili lakše ulazak u lš, dugoročno, su morali znati da će broj klubova iz top 4 liga nastaviti da raste a sa njime i da se njihove šanse u lš opadaju....
June 6Jun 6 Ajax je bio car dok nisu svi postali Ajax, jbgPorto takodjerPa i Lion, Benfika, Leverkuzen i MonakoKakve su sve igracine prosle usput tuda u zadnjih 30 godina. Ajax i Porto su bar uspeli da osvoje LSNije daleko dan kad ce Burnley kupiti nekog megatalenta iz Botafoga i poslati ga u Benfiku da se kali Edited June 6Jun 6 by Ratamahatta
June 6Jun 6 6 hours ago, Dimitrije said:Savez je bio oduvek i nekompetentan i mafijaski, jos iz doba SFRJ. Za razliku od tog doba, dve stvari su se drasticno promenile. Prvo kvalitet igraca je drasticno opao. Iz godine u godinu imamo sve slabije igrace. Trenutno, najbolji igraci u nasim klubovima su stranci. Ako danas neko pita ko je najbolji igrac reprezentacije, odgovor je - jedan od golmana. Drugo, odnos igraca prema reprezentaciji se raspao kao sto se raspala Jugoslavija. To se, na zalost, desilo samo u Srbiji, dok u ostalim bivsim republikama i na Kosovu odnos igraca prema reprezentaciji se podigao na mnogo visi nivo a ponegde je postao i kultni. Neke od tih reprezentacija beleze uspehe kakve ni reprezentacije u kraljevini i u SFRJ nisu mogle ni da sanjaju. Razlog tome je osecaj ponosa igraca tih reprezentacija i njihovih navijaca zbog sticanja nacionalne nezavisnosti. U Srbiji se novostecena nezavisnost nikada nije prihvatila sa odusevljenjem (juce je bio dan nezavisnosti a nije ni pomenut) vec sa ogorcenoscu zbog poraza u svim ratovima nastalim raspadom SFRJ i utiskom da je Srbima sve oteto. Zato je u Srbiji forsirana veca privrzenosti klubovima naustrb privrzenosti reprezentaciji. Reprezentacija je smatrana kao recidiv komunizma, simbol gubitnistva, kao i to da je u pitanju rezimska, anti-nacionalna institucija, dok su klubovi dozivljavani kao promoteri nacionalne svest, lokalne pripadnostii i protivnici rezima. Stvarnost pokazuje koliko je to pogresno jer je u Srbiji jedini klub koji ima nekakav respektibilan status u dansnjem svetu fudbala zapravo legija stranaca koji nadomescuju odsustvo igrackog kvaliteta i talenata i klub koji je miljenik rezima.Србима јесте све отето. И упорно се подгрева леш Титостана. Сад и са дресовима.
June 7Jun 7 8 hours ago, Dimitrije said:Uostalom, koliko igraca iz liga Argentine ili Brazila igra u reprezentaciji a koliko igraca koji su legionari u evropskim klubovima. A njihove reprezentacije su medju najboljim na svetu.Odlicno sto si postavio to pitanje. Argentina ima 95 posto Argentinaca u domacoj ligi. Boka Juniors ima 6 stranaca od 53 igraca na rusteru. Oni mogu da "priuste" sebi da dele igrace po celom svetu. Isto tako i Brazil. Edited June 7Jun 7 by JohnnyD