June 8Jun 8 Mi u kosarci pocinjemo da uzimamo medalje "tek" 60ih. Pre toga su Cehioslovocka, Francuska, Madjarska, cak i Bugarska, bili u vrhu i naravno SSSR, koji je dominirao.Grcku, spansku, nemacku i tursku kosarsku su oblikovali nasi treneri i igraci.SSSR je bio iu vrhu evropske kosarske sve do raspada a onda su Litvanija i Rusija ostale u vrhu,Kosarka i fudbal u Srbiji su kao u ogledalu, tokom 1950ih i 1960ih, fudbal je bio dobar a kosarka ne toliko. Onda od pocetka 1970ih sve obrnuto. Govorim o reptezentaciji. Klupski, fudbal je vrhunac doziveo tokom pocetka raspada drzave sa titulom prvaka evrope CZ. Prioritet u Srbiji je bio i ostao klupski, reprezentacija je samo razonoda.Nije to samo u Srbiji slicno je u Grckoj, Engleskoj ili Italiji.
June 8Jun 8 Pa nisu bas Englezi reprezentativno dobri kao njihovi klubovi, imaju jednu titulu sa SP i EP u poslednjih 100 godina.
June 10Jun 10 On 7. 6. 2026. at 13:57, gone fishing said:objasnio je miljenko, u tim drugim sportovima, za nakaze prirode, (košarka, odbojka, vaterpolo i rukomet), gde ne igraju oni koji imaju veštinu, već oni koji imaju visinu, je mnogo manja konkurencija, 10-15 država ozbiljno ulaže u te sportove...То уопште није разлог. Хрвати су били вицешампиони и полуфиналисти на три СП-а. Они су нам генетски идентични.
June 12Jun 12 Problem nase fudbalske reprezentacije, a i naseg fudbala uopste, da se ni igraci a ni publika vise ne "loze" na reprezentaciju. Smatra se deplasiranim pa i infantilnim ako se neko lozi. S druge strane, ostre kritike i nipodastavanje reprezentacije je u porastu. Taj trend se polako prenesi i na Zvezdu, najpopularniji i najuspesniji klub u zemlji. Publika sve manje dolazi da gleda Zvezdu na domacim utakmicama a pocela je da se osipa i na medjunarodnim. Ako se stadion napuni, onda je to zato sto je protivnik atraktivan a ne zato sto igra Zvezda.
June 12Jun 12 uz sve ovo što prati naš fudbal ( afere, "navijači", nerešeni vlasnički odnosi, politika..........) nije ni čudo.mislim da ćemo da se složimo da su se u "naše" vreme, navijači vezivali za imena, znali sastave napamet, sad globalno teško da se može da se ima standardna postava za 2 - 3 sezone. kupujem, prodajem.
June 12Jun 12 Mora da je nesto i do navijaca. Nije politika SKJ bila sa odusevljenjem prihvatana, niti su tadasnje partijske kadrove u FSJ i klubovima navijaci gledali sa odobravanjem. Pa ipak, fudbal je bio popularan u SFRJ, posebno reprezentacija, iako nije bila u vrhu svetskog fudbala. Pad popularnosti fudbala poslednjih decenija je drastican. Cak i Zvezda, koja jos od 1991. ne belezi ovakvu dominaciju domacem fudbalu i solidne rezultate u Evropi. Edited June 12Jun 12 by Dimitrije
June 12Jun 12 Kontinuitet rukovodećih garnitura dripaca i krajnje upitni kvaliteti 'struke' su nešto što je u ovom trenutku nerešiv problem i preteško breme srpskog fudbala. Isto i sa rukometima i ostalim sportovima, uglavnom, a košarka poprilično hrabro, u ovakvim okolnostima, grabi ka sličnim marginama.Meni je tesko poverovati da se filtriraju najbolja deca iz ukupnog nacionalnog poola, pa da pričamo o tome da su nam tu granice spram broja stanovnika. Da ne pričamo o pogrešnim vrednostima na kojima odrastaju oni koji krenu u ozbiljnije selekcije. Pravo pitanje je kako je moguće izmeniti tu tendenciju i stanje u koje je zapao srpski fudbal.
June 12Jun 12 Mi se nikad nismo lozili na reprezentaciju. Jesmo u vreme Tita, tad je jos uvek bilo "bratstvo i jedinstvo" propaganda, i tad su i bili rezultati. Rivalitet velike cetvorke je postojao, ali nije zasenjivao nastupe reprezentacije na velikim takmicenjima. Svaki cale nase generacije "milenijalaca" je napamet kao pesmicu znao sastav timova Beara, Sekularac... pa posle i Dzajicevu generaciju. Vec krajem 80ih pocinje nacionalizam, dovoljno je videti samo izjave navijaca Zvezde i Dinama pred famoznu utakmicu - "dva sveta razlicita". Ono sto je Juga napravila u Italiji u takvim uslovima je senzacija.Posle raspada SFRJ, preovladjuje narativ rivaliteta Zvezde i Partizana, i lozenje o kome pricamo kada je fudbal u pitanju, strast i energija, su Srbi svu dali i potrosili u toj jednosmernoj ulici, i nista nije ostalo za reprezentaciju, osim sto nam je lepo da se plasiramo i da uradimo nesto, a nismo realni. Mi em godinama ne pravimo vrhunske igrace (iz raznoraznih razloga), em se ne lozimo na fudbalsku reprezentaciju. Lozimo se na fudbal, Zvezdu i Partizan, ali ne na reprezentaciju, i deo neuspeha mora da se pripise tome.edit: Sad mi padne na pamet jos jedna teza, koje moze da bude skroz pogresna, ali - Sve zemlje bivse Juge, osim nas, su se "borile" da izadju iz toga, a mi smo zadrzavali staru zemlju. Kod njih je u tom momentu postojao neki naboj da dokazes bivsoj drzavi i "gazdama", i sebi, neku svoju vrednost, i bila je posebna motivacija. Mozda deo razloga zasto je Hrvatska procvetala posle rata u fudbalskom smislu, a mi potonuli, treba traziti i u tome. Edited June 12Jun 12 by JohnnyD
June 12Jun 12 lozio bi se narod kada bismo poceli da pobedjujemo. samo, da se to desi trebalo bi promeniti gotovo kompletan savez i umesto dupelizaca, politicki izabranih kadrova, izdanaka zivotne i fudbalske filozofije nepopularnog bata djore, dovesti odgovarajuce ljude za taj posao ako ih uopste imamo
June 13Jun 13 Problem sto odgovarajuci ljudi ne postoje. Taj savez je toliko dugo zaprlozen da vise ne postoji sistem i struktura.
June 13Jun 13 On 8. 6. 2026. at 21:23, Emerald said:Pa nisu bas Englezi reprezentativno dobri kao njihovi klubovi, imaju jednu titulu sa SP i EP u poslednjih 100 godina.On 8. 6. 2026. at 21:23, Emerald said:Pa nisu bas Englezi reprezentativno dobri kao njihovi klubovi, imaju jednu titulu sa SP i EP u poslednjih 100 godina.Odakle im titula sa EP? Temu?
June 14Jun 14 On 12. 6. 2026. at 23:22, roux senyurt said:lozio bi se narod kada bismo poceli da pobedjujemo. samo, da se to desi trebalo bi promeniti gotovo kompletan savez i umesto dupelizaca, politicki izabranih kadrova, izdanaka zivotne i fudbalske filozofije nepopularnog bata djore, dovesti odgovarajuce ljude za taj posao ako ih uopste imamoTo je neki mini preduslov, čisto da se postavi zdrav savez a ne ovo mafijaško leglo. Sutra da Vidić sedne u fotelju, ne bismo ništa posebno bolje rezultate imali. Igrački sve lošije stojimo, iz razloga koji su već navedeni ovde. Mi uglavnom gajimo teškaše i zadnje bezvezne u poslednje vreme, a i izbor golmana nije nikad bio bolji. Ali nemamo ono što moderan fudbal zahteva, kreaciju i brzinu. Vidimo i u klupskom fudbalu a i na ovom SP kako se igra brzo i sa puno tempa. Mi ni u ludilu to ne možemo da ispratimo. Piksi, koliko god da je ćaci smrda i koliko god da je ukaljao veliko ime, je napravio neki rezultat i možda izvukao maksimum iz onoga što smo imali. Dva plasmana na velika takmičenja i A liga nacija... Koliko god da je sve zajebao u ovim kvalifikacijama za SP i pokvario utisak, sumnjam da je moglo više od onoga što je uradio. Bez obzira na naša očekivanja. Siguran sam da sledećih nekoliko prvenstava nećemo videti, a u A ligi nacija će da nas ponižava ko stigne i kome se digne tog dana. Paunović tek treba da gradi tim od nule, a nema tu baš kvaliteta za veće domete, da se ne lažemo. Nije realno ni da nas kantaju neka ostrva, ali jbg, sa normalnim savezom takve utakmice ne bi ni ugovarali jer je fudbalska korist minimalna, samo finansijska...Kad smo imali kvalitet, falilo nam je to nešto o čemu je već pisano za bolji rezultat, a sad nemamo ni kvalitet ni to nešto... Da nam dođe Gvardiola za selektora, gubio bi recimo od ovih Amera lagano, uz 5 komada u mreži, a mučio bi se i sa Haitijem... Tu sme gde i pripadamo trenutno... Edited June 14Jun 14 by Michael Krueger