katamaran Posted July 11, 2016 Share Posted July 11, 2016 (edited) Mesec dana posle termometra narucih i mleko za sutra :) Citric acid bi bio limuntus? Oni stavljaju neke renet tablete a koliko vidim i nasi stave samo malo sirista (pola ili cak cetvrt kasicice) Stvarno tako malo treba da stavim na 4L mleka? Edited July 11, 2016 by katamaran Link to comment
katamaran Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 (edited) Na flasi od sirista kaze dve kasike na 15L mleka. Ja pravim od 4 pa sam stavio otprilike jednu kasicicu. edit: uspeo sam da se zeznem... Zagrejao sam ga na sporetu na 30-ak i dodao siriste i pustio ga 5 minuta. Za to vreme je trebalo da pocne da se zgrusava al je meni ostalo tecno pa sam pametno dodao jos jednom istu kolicinu sirista samo ovaj put bez razblazivanja vodom. Posle sam skontao gde je najverovatnije problem. Ono se verovatno zgrusava kako se hladi a meni je posle 5 minuta na stolu bilo bikvalno iste temperature ko kad sam ga skinuo sa sporeta. Jedan od najtoplijih dana u godini verovatno nije najbolji izbor za prvi sir Edited July 12, 2016 by katamaran Link to comment
katamaran Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 Cim je malo pala temperatura poprilicno se zgusnulo. Sad cu ga malo u sobu pod klimom jer nemam mesta u frizu za serpu od 5L Link to comment
katamaran Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 Uspelo pravljenje al mislim da sam dobio bar duplo manje sira od nje. Sigurno zbog ovog problema sa zgrusavanjem. U sustini je ceo proces prilicno lak al sam razocaran dobijenom kolicinom. Probacu jos jednom kad bude malo hladniji dan. Link to comment
Dr Arslanagić Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 verovatno si kupio razvodnjeno mleko Link to comment
katamaran Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 Ne verujem. Kupio sam od zene koja inace ima odlican sir a deluje mi masno. Naravno da uvek postoji mogucnost da je sunula vode al mislim da nije u tom fazonu. Posebno sto sam prvi put uzeo a ideja je da uzimam redovno. Najverovatnije je bilo problematicno zgrusavanje zbog previsoke temperature. Proces je krenuo kako treba tek kad sam poceo da hladim serpu skinutu sa sporeta. Po nekom internet tekstu od te kolicine mleka trebalo je da dobijem oko 590g mocarele a mislim da mi je ispalo oko 300-350. Link to comment
Skyhighatrist Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 Da, meni od 5l izađe cca 600gr... Link to comment
katamaran Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 Od 4 sam pravio. Obicno su recepti na galon a galon je oko 3.8 L Link to comment
Publius Posted August 10, 2016 Share Posted August 10, 2016 Hteo bih da u kućnoj varijanti probam da napravim brie ili camembert. Da li uopšte kod nas mogu da se pazare starter kulture za te sireve? Link to comment
banatjanin Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 ne treba ti starter kultura, trebaju ti plesni nema kod nas, mora da se donese od negde preko Link to comment
MayDay Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 Treba za vikend da mi prebaci jedna devojka sira iz mijeha koliko poručim. Koliko dugo može da stoji, a da se ne zamrzava? Pitam da bih znala koliko da poručim. Link to comment
ivy Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 mozda max 7 dana a slobodno ga zamrzni nista mu nece faliti Link to comment
MayDay Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 Pa onda ću tako, šta ću. Thx!!! Link to comment
ivy Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 on se dobro zamrzava jer je prilicno suv pa i u frizu bude rastresit i ne zaledi se.. Link to comment
adam Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 moje iskustvo je drukcije a cesto ga nabavljam, otprilike jednom godisnje po par kila pa deo zamrznem a deo trosim polako. dobar sir iz mijeha moze da stoji bez zamrzavanja najmanje mesec dana ako ne i vise. idealno ga je drzati u papiru (malo debljem) u mracnom i hladnom. moze naravno i u kutiji u frizideru al u papiru je bolje. moze i da se zamrzne ako imas vise pa onda odmrznes i opet u papir. izdrzljiv je taj sir, cak ga ja najvise volim kad se malo prosushi i vise zgrudva i bude zvakastiji, lici na parmezan. ja ga cesto koristim umesto parmezana u pasti i rizotu, bude super. Link to comment
Recommended Posts