renne Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 ode u rernu, i to je to za danas i sutra je dosta
Amelija Posted January 4, 2013 Author Posted January 4, 2013 za termalnu i ostale potencijalne turoniste:nadjoh jedan recepat na španskom, i tu kažu da se ne kuva posebno šećer i med, nego da se prvo prokuva med pa se u njega onda ubaci šećer pa se zajedno prokuvaju dok ne postanu sirupasti, pa se ondak ubace bademi (i samo i jedino bademi!) i umućeno belanceda li je to trik za tvrdoću ili nije ne znam, ali za turon više verujem Špancima nego englezolikima :P te smatram da vredi probati (i probaću!)a obaška što ne spominju ni temperaturu šećera :lol:ako neko razume španski evo dikrektno:http://www.directoalpaladar.com/postres/dulces-de-navidad-receta-de-turron-de-alicante
renne Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 mleveni mak sa mlekom i suvim grožđem, orasi, polupečeno testo za štrudlu (klasično dizano) i mleveni keks
duda Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 pravila ponovo ovu tortu.naravno, zanemarila glupi ajsing (kojeg ionako nema na slici, ne znam šta će im u receptu).umesto tog traženog likera skuvala jaku nes kafu i sunula viskozu u istutmkore poprskala ceđenom pomorandžom a srednju namazala pekmezom od kajsija.uzela neku teglu iz ostave i ispostavilo se da je pekmez doživeo alkoholno vrenje.onda pogledam i ostale tegle, kad ono isto.sve ubacila u rernu i prekuvala cca 1 sat, alkohol izlapeo ali ostao neki divan šmek i pekmez je bio poprilčno kiseo.torta ubiva koliko je ispala dobra, sočna, a taj kiseo pekmez je savršen kontrast čokoladi (u količini od skoro po kila)i da, umesto tog famoznog olivio spreda, običan puternajtoplija preporuka, svi koji probaju traže recept.
duda Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 e treba mi mala pomoć ?jel' ima ovde neko ko pravi orasnice na redovnoj bazi tj. da ima iskustva sa istimatm ima dosta recepata po netu ali se razlikuju a i oko pečenja ima nedoumica
MayDay Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Ouuuhh, sto ja volim orasnice. Podsecaju me na detinjstvo, kad bi keva vikendom isterala tatu i mene iz kuce, pa bi me tata odveo sa sobom na BASK gde je on u nekoj kafani kod stadiona igrao preferans sa tadasnjim komunistiskim direktorima, a za nekim od stolova sedeo i Vladanko Stojakovic koji bi se smilovao na mene smorenu u oblaku dima i pivsko/spricerskih isparenja pa me ucio tablicu mnozenja. U restoranu tacno preko puta me znale kuvarice i davale mi orasnice u salvetu. :D
yolo Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 ne, ne zelim da zamislim te scene.nego, jel moze neko da preporuci slasticarnu ili prodajni objekat u kome ima vrhunska vasina torta. moze i neka keva koja pravi za pare.
cmrlj Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 (edited) klub sokoj u misarskoj il renne da ti napravi. Edited January 29, 2013 by cmrlj
duda Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 eeee, nume niko orasnice ??? rene ???a sa salčićima kako stojite ?
renne Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 orasnice ne pravim, pošto ne jedem orahe (pojedem nešto oraha na godinu dana pa bolujem tri, četiri dana). A salčiće umem, to ti je bar lako, ako si ikada pravila lisnato testo
renne Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 Bitno je da salo obavezno zamrzneš na bar 48 sati. Posle ga odmrzni i što bolje umuti. Testo je lako. Elem, napraviš klasično dizano testo, uz dodatak jedne čašice rakije, pustiš da naraste, pa ga razvaljaš na cm debljine, i premažeš penasto umućenim salom. Preklopiš testo, pustiš da malo odstoji, pa ponovo premažeš, pa sve tako dok ima sala. Posle filuješ u oblik kakav želiš, ja pravim male trouglove.
Recommended Posts