I*m with the pilots Posted January 20 Posted January 20 Valensija, raj Ovo ^ je zgrada levo: Imam mnogo vise slika vrata i ulaza tokom prve posete gradu, moracu da ih iskopam 9
I*m with the pilots Posted January 31 Posted January 31 https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/video/3019182/ Tiny Houses, Cozy Homes: An Open-Air Living Room 2 2
Shan Jan Posted February 11 Posted February 11 Na 1:43 ima Beograda. Malo mi je i smesno kako prica kao shik o socijalistickoj utopiji i distopijskim filmovima a mi smo prakticno ziveli i kroz jedan i drugi pravac razmisljanja u nasim brutalistickim gradovima. Po meni je brutalizam najbolje definisan onom izjavom da su to zgrade kojima se arhitekte dive a nikada ne bi ziveli u njima. Izgleda lepo na papiru i kao umetnicko delo ali malo lose utice na psihu ako moras tu da zivis Ako bi moderne bezlicne zgrade od stakla i betona bila porodica gde roditelji nikad nisu tu, brutalizam bi bila familija gde te otac umlati zbog najmanjeg suma koji napravis a keva je depresivni alkoholicar. Nego, nije mozda brutalizam ali nije li i vama na neki cudan distopijski nacin lepa zgrada Poste? 1
Ras Posted February 11 Posted February 11 (edited) U sahat kuli te zgrade nalazio se svojevremeno atelje slikarke amaterke Dobrile Kukavčić. Ona je bila zaposlena u Telegrafu (Pošta Telegraf Telefon). Telegraf je bio smešten na šestom, poslednjem spratu zgrade, a atelje joj je dodeljen, ukoliko se dobro sećam u vreme dok je Milorad Jakšić bio generalni direktor PTT-a (neposredno pred deobu firme na Poštu i Telekom i prodaju dela Telekoma Italijanima i Grcima, devedesete). Taj aneks zgrade, gde je smeštena kula sa satom izdiže se iznad šestog sprata. Pristup gore je zanimljiv na hičkokovski način, poput onoga u Vertigu. Nisi eksponiran, već se stepenište sužava, pa prelazi u metalne merdevine a možda su te metalne merdevine i na strani gde se izlazi na krov zgrade, prošlo je dosta godina, pa je sećanje varljivo. E, na krovu bi već mogli da govorimo o vertigo efektu! Krov zgrade je blago zakošen od spoljnjih ivica ka unutrašnjem dvorištu i dovoljno je širok da bi bio bezbedan za kretanje uz oprez. Pogled je izvanredan, posebno preko Dunava na Banat, a ako si naduvan, onda vidiš još i dalje! https://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/palilula/palata_glavne_poste.html Edited February 11 by Ras 6 2
morgana Posted February 11 Posted February 11 7 hours ago, Shan Jan said: Na 1:43 ima Beograda. Malo mi je i smesno kako prica kao shik o socijalistickoj utopiji i distopijskim filmovima a mi smo prakticno ziveli i kroz jedan i drugi pravac razmisljanja u nasim brutalistickim gradovima. Po meni je brutalizam najbolje definisan onom izjavom da su to zgrade kojima se arhitekte dive a nikada ne bi ziveli u njima. Izgleda lepo na papiru i kao umetnicko delo ali malo lose utice na psihu ako moras tu da zivis Ako bi moderne bezlicne zgrade od stakla i betona bila porodica gde roditelji nikad nisu tu, brutalizam bi bila familija gde te otac umlati zbog najmanjeg suma koji napravis a keva je depresivni alkoholicar. Nego, nije mozda brutalizam ali nije li i vama na neki cudan distopijski nacin lepa zgrada Poste? otpor prema brutalizmu nije bio nas patent, uvezen je iz britanije i njenih projekata masovnog stanovanja, nerijetko brutalistickih, kojima se, zbog masovnosti vise nego stila, protivio izvjestan graditeljski lobi ne bi li stanogradnju dobio za sebe. novobeogradski brutalizam, uz urbanizam, je sa razlogom cijenjen - a ide mu u korist i konjunktura, globalna revalorizacija stila 4 1
Sandradjer Posted February 11 Posted February 11 10 hours ago, Shan Jan said: Na 1:43 ima Beograda. Malo mi je i smesno kako prica kao shik o socijalistickoj utopiji i distopijskim filmovima a mi smo prakticno ziveli i kroz jedan i drugi pravac razmisljanja u nasim brutalistickim gradovima. Po meni je brutalizam najbolje definisan onom izjavom da su to zgrade kojima se arhitekte dive a nikada ne bi ziveli u njima. Izgleda lepo na papiru i kao umetnicko delo ali malo lose utice na psihu ako moras tu da zivis Ako bi moderne bezlicne zgrade od stakla i betona bila porodica gde roditelji nikad nisu tu, brutalizam bi bila familija gde te otac umlati zbog najmanjeg suma koji napravis a keva je depresivni alkoholicar. Nego, nije mozda brutalizam ali nije li i vama na neki cudan distopijski nacin lepa zgrada Poste? Meni omiljena zgrada u BG. Remek-delo 1 1
makaronee Posted February 11 Posted February 11 ima i solidna* brit&brut lektira. prevod (ru_1973) i original (en_1966). *igra reci je nenamerna 1
jms_uk Posted February 11 Posted February 11 11 hours ago, morgana said: otpor prema brutalizmu nije bio nas patent, uvezen je iz britanije i njenih projekata masovnog stanovanja, nerijetko brutalistickih, kojima se, zbog masovnosti vise nego stila, protivio izvjestan graditeljski lobi ne bi li stanogradnju dobio za sebe. 18 hours ago, Shan Jan said: Po meni je brutalizam najbolje definisan onom izjavom da su to zgrade kojima se arhitekte dive a nikada ne bi ziveli u njima. Izgleda lepo na papiru i kao umetnicko delo ali malo lose utice na psihu ako moras tu da zivis Ovde su to zgrade u kojima su stanovi bili dizajnirani po meri coveka (i dosta su na ceni danas) - sto se ne moze reci za novogradnju (shoeboxes). 2
morgana Posted February 12 Posted February 12 11 hours ago, jms_uk said: Ovde su to zgrade u kojima su stanovi bili dizajnirani po meri coveka (i dosta su na ceni danas) - sto se ne moze reci za novogradnju (shoeboxes). citala sam da je tako. imam ambiciju da obidjem nesto od tih tzv social housing objekata.
jms_uk Posted February 12 Posted February 12 3 hours ago, morgana said: citala sam da je tako. imam ambiciju da obidjem nesto od tih tzv social housing objekata. Ako si u prilici, September je idealno vreme (bar za London) , jer je tada Open House (koji traje nedelju dana) i moze se uci u puno objekata. 1
morgana Posted February 12 Posted February 12 1 minute ago, jms_uk said: Ako si u prilici, September je idealno vreme (bar za London) , jer je tada Open House (koji traje nedelju dana) i moze se uci u puno objekata. hvala, super info to nece biti ovaj septembar ali sljedeci mozda hoce
kralj Posted March 5 Posted March 5 (edited) Taj nalog sam počeo da pratim nakon što je ovde neko nešto okačio. (Lenjinov spomenik) Najbolja stvar za popularizaciju arhitekture koju sam video na netu a to se desilo na prethodnom postu Edited March 5 by kralj 1
Recommended Posts