Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Arhitektura

Featured Replies

Skuplpture od betona brutalistihckih zgrada, genijalci :D 

Jel bila Nacionalna Biblioteka Belorusije? Napravljena u 21. veku a vec deluje kao da je iz vremena SSSR-a:

1312x.jpg

minsk_sight_2.jpg

70e13e1a928b363a27a7e62d1de71525-nationa

DJI_0775.JPG

DJI_0792.JPG

• Replies 1.6k
  • Views 180.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Unutrašnjošću sam se manje bavio i gotovo da je nisam fotografisao. Iznenađenje mi je bilo (još ranije dok sam samo čitao o ovom zdanju) da se izabere staklo kao dominantni materijal za glavni ko

• juce napravili jednodnevni izlet do Buffaloa, a medju glavnim zadacima nam je bilo da vidimo nestvarno lepu Frenk Lojd Rajt-ovu Martin House koja je nekako uvek u senci cuvene kuce na vodopadu iako je

• I*m with the pilots
    I*m with the pilots

Valensija, raj           Ovo ^ je zgrada levo:       Imam mnogo vise slika vrata i ulaza tokom prve posete gradu, moracu da

Posted Images

Negde početkom sedamdesetih, Robert Venturi i društvo* su zgodno postulirali dve osnovne tipologije vizualnog u arhitekturi:

- patka, kada se sistem organizacije prostora, konstrukcija i program skriva iza opšte simboličke forme

- ukrašena baraka, kada prostorno-konstruktivni sistem služi isključivo funkciji, dok se sva dekoracija dodaje nezavisno.

duck-vs-decorated-shed.png

Kada su se arhitekti-modernisti (opravdano) odrekli dekoracije, neminovno su počeli da projektuju zdanja koja su sama po sebi - dekor.

Odricanje od reprezentativnosti u korist izražajnosti je rodilo arhitekturu čiji je oblikovni jezik najpre u sferi apstraktnog ekspresionizma ili kao što je slučaj sa ovom bibliotekom - u  siromašnom i šturom, plakatnom simbolizmu forme - izbrušenog brilijanta znanja na granitnim plastovima nauke i kulture.

Makete takvih zdanja su zgodne za ukrašavanje sale za plenarne sednice, dok su sa stanovišta arhitekture same kuće dosadne i ne predlažu dijalog.

*  Learning from Las Vegas / R. Venturi, D. Scott Brown, S. Izenour, 1972. 

ova kuca je bila u nekom filmu.

poz

• 6 months later...
  • 2 weeks later...

ako volite case study kuće, kako ih volim ja,

a morate da izdvojite jednu - to će biti #16, barem danas.

jop cornelis lepo s_vodi, što je sestra talenta, po zavetima антонпалича.

kod ovih drugara ima malo više detalja u dohvatu

• 3 weeks later...

"I am a mathematician, and I would like to stand on your roof." That is how Ron Eglash greeted many African families he met while researching the fractal patterns hed noticed in villages across the continent.

Pre dve nedelje je umro Nick Grimshaw,

BBC News
No image preview

Eden Project architect Sir Nicholas Grimshaw dies

The architect is remembered as having "endless curiosity about how things are made".

a danas Terry Farrell

BBC News
No image preview

Terry Farrell, architect who designed MI6 building, dies...

He also designed the headquarters for ITV's 80s breakfast show TV-am, with giant eggcups on the roof.

• 3 weeks later...

Pre

fz58fngqyhvf1.webp

Posle

t4a0glgqyhvf1.webp

Yum Yum Chefs Kiss GIF by Nick Jonas

To se i nekada radilo. Ovako ili još ozbiljnije.

Štapska zgrada u Pančevu je izgrađena za vojne potrebe 1835. godine, a onda je renovirana/rekonstruisana 1894.

Ili, recimo, kuća Aleksić/Smederevac, do 1907.

olga6.jpg

i posle (do danas):

kuca-olge-smedereevac-danas-galerija-1024x637.jpg

zanimljiv sajt, mož se znatno izdangubi.. nisu ni pancsowtzi mutavi, xexe.

Kad pomenu razglednice, ova mi je zanimljiva, zbog imperativa na margini :)

On 16. 10. 2025. at 21:23, bags said:

Pre

fz58fngqyhvf1.webp

Posle

t4a0glgqyhvf1.webp

Yum Yum Chefs Kiss GIF by Nick Jonas

Uh, ovo ti nije trebalo. hitler

Držao sam mini predavanje svojevremeno na ovu temu.

Jedva ga nađoh, evo segmenta iz zaključka:

Pojava da se na novu zgradu nalepe fragmenti prošlih epoha deluje kao arhitektonski kostim za maskenbal, mnogo štrasa, a ni traga od suštine. Takvi pseudostilovi i pastiši pokušavaju da kupe na tržištu cenjenu „dušu starine“ na metar, kao da se autentičnost može ušrafiti gipsom. Historicizam u toj formi postaje kič, sentimentalna nostalgija pretvorena u fasadni marketing. Umesto da gradi kontinuitet, takva arhitektura glumi sećanje koje nikada nije imala. Rezultat je urbano falsifikovanje kulisa koja se izdaju za tradiciju, ali nema nikakav koren osim potrebe da se dopadne prolazniku. U njoj nema ni vremena ni identiteta, samo loša imitacija prošlosti u novom malteru.

Poslednje dve rečenice su izraz činjenice da sam dok sam pisao imao manje od 30 i uporedo slušao Džela Biafru. Sad me blam kako deluju naivno. D

edit_ te poslednje dve nisam citirao.

Edited by kralj

U društvu nakinđurenih kuća nam se otvaraju mogućnosti iluzije da budemo neka lepša, nova, starija i bogatija verzije sebe samih.

Kod stručne publike su rasprostranjene modernističke dogme i mitovi - nešto od toga se temelji na nedočitanom eseju Adolfa Loosa, koji je više o političkoj ekonomiji a manje o estetici.

Razumem sta @kralj kaze, da se ne treba pretvarati da je grad nesto sto nije, no mi imamo jako cudne gradove, gde ne u samom gradu, nego u svakoj ulici, imas izmesano tonu razlicitih stilova iz cesto razlicitih epoha, bez da su arhitekte gledale kako da to uklope. Ornamenti cine starije zgrade lepsim, mislim da je to generalni koncenzus, i ako u ulici imas miks onih sa i bez ornamenata, zasto ne bi ucinio one bez da prate u stilu ove lepse? Treba podsetiti da zgrade nisu umetnicka dela vec deo nasih zivota, koje treba da cine prakticnim i prijatnim svaki dan. A tu veliku ulogu igra prijatna estetika. Mozda neka stara svedena zgrada ima vrednost u oku istoricara arhitekture, slicno kao i neki brutalisticki bunker koji glumi dom, ali u tim zgradama treba da zive neki ljudi i da im bude prijatno. Kao sto ni stolica ne moze biti svrha samoj sebi, ne moze ni zgrada, cak ni njena fasada.

Dacu drugi primer, NBG, koji ja jako volim, je apokalipticki u jesen. Kad opadne lisce i zasivi se nebo dobijamo samo gomilu sivog, izubijanog, ispranog bezoblicnog betona na sve strane. Samo fali zeleni smog pa da se osecas ko da si u Norilsku. Neke arhitekte bi smatrale svetogrdjen to menjati, ja pak bih bio srecan ko malo dete makar da ga ofarbamo, mozda ne ko sto je Rama Tiranu ali svakako u neke lepse boje. Mozda je nekom to kich i ne prati dusu i slicne price ali za one koji zive tu, svakako je zdravije.