Jump to content
IGNORED

Liberalizacija SPC

ObiW

Recommended Posts

Posted

@harperpazi, taj tvoj geografski argument je jako diskutabilan. ima ljudi u srbiji koji se imbecilnosti dive vucicu i smatraju da nas bas on vodi u najlepsu buducnost ikad. pa mi sad reci da li je u pravu taj sto voli vucica, zivi u srbiji i ima bolji uvid u srpsko drustvo ili to ipak mogu biti i ja koji se po vecini stavova slazem s tobom?

ako vishe od pola ljudi posti o praznicima, ne radi na crveno slovo, vencava se u crkvi, krsti decu, sahranjuje uz popa, dolazi im pop u kucu da sveti vodicu, daju priloge za gradnju bogomolja, nose brojanice oko vrata/ruke, upisuju decu na veronauku u skoli i uz to ne vole pedere i lezbejke, smatraju da zensko treba da bude zensko a musko musko (ako znas sta zelim da kazem) i dobar deo zapada smatraju leglom izopacenosti, greha i zla, onda zaista ne znam na cemu zasnivas tvrdnju da spc nema uticaja na narod. pa jebote - u svakom, selu, varosici i gradu gde ima reka ili jezero, ljudi se bacaju u ledenu vodu u januaru da izvuku krst kad ga pop baci u vodu!? zasto narod to sve radi ako je uticaj crkve skoro nemerljiv? verovatno smatras i da u sandzaku i bosni religija ima marginalni uticaj. valjda i tamo vise od pola ljudi posti za ramazan, sunete, ne jedu svinjetinu, klanjaju i ostalo jer im tako doslo.

i ovde u uk se smatra da crkva ima marginalan uticaj na drustvo i moram priznati da se ta dva marginalna uticaja dosta razlikuju.

slazem se da popovi treba javno da govore i izrazavaju svoje stavove bez bojazni i represije ali tvrdnja da crkva ima marginalan uticaj na srpsko drustvo je, ipak bih rekao, netacna.

a siguran sam da ima ljudi koji zive u srbiji i dele moje misljenje. :D

• +1 5
Posted

evo, da sutra patrijarh pozove srblje da ne glasaju za vučića, šta misliš za koliko glasova bi to umanjilo izborni rezultat pomenutog?

10 glasova, 10-100 ili preko 100?

crkva ima uticaj samo onda kada govori ono što želimo da čujemo, u protivnom je situacija aj ne seri pope

• +1 9
Posted

Pa dobro @adam, ako vec taksativno nabrojis sav gnoj koji crkva prosipa i takoreci cementira zatucanost naroda koja se razmahala od 90tih potiruci i ovo napretka sto smo teskom mukom ostvarili, otkud onda ideja da popovi treba javno da govore i bukvalno aminuju sve to sto si naveo?

Ja bih ta popovska mizogina laprdanja da zene treba da raaadjaju i slicno tretirala kao govor mrznje i naplacivala kazne. Mozda i slala u zatvor, ko bas pretera. Fuj 

• +1 2
Posted (edited)
29 minutes ago, Braća Strugacki said:

evo, da sutra patrijarh pozove srblje da ne glasaju za vučića, šta

A da sutra slete Marsovci i pozovu srblje da ne glasaju za Vucica, sta onda?
Nije bas izvesno ali daj da se odredimo i prema toj situaciji :fantom:

Edited by Leia
  • -1 1
Posted

domišljato si ovo izvela

• Hvala 1
Posted

ukratko, precenjujete uticaj crkve i popova na mnjenje prosečnog Srbende

Posted
16 minutes ago, Filozof manijak said:

ukratko, precenjujete uticaj crkve i popova na mnjenje prosečnog Srbende

Ne precenjujemo, eno ti Adamov spisak :fantom:

Posted

Spisak je ok, ali ne dokazuje tvrdnju, jer meša tradiciju i religioznost, niti dokazuje da pola naroda bespogovorno sluša i radi kako crkva nalaže. Ovo je moj zaključak na osnovu sopstvenog iskustva i kontakata sa ljudima u bližoj i daljoj okolini.

• +1 1
Posted (edited)
7 minutes ago, Filozof manijak said:

Spisak je ok, ali ne dokazuje tvrdnju, jer meša tradiciju i religioznost, niti dokazuje da pola naroda bespogovorno sluša i radi kako crkva nalaže. Ovo je moj zaključak na osnovu sopstvenog iskustva i kontakata sa ljudima u bližoj i daljoj okolini.

Tako nesto sam i ja vec htela reci, kod nas su tradicija i religija a i nacionalna odrednost prosto srasli u tog glibavog Frankenstajna kog cemo se osloboditi tesko do nikad.

Tradicionalni Srbin pravoslavac, to je ta carobna formula :puke:

Edited by Leia
  • +1 2
Posted
26 minutes ago, Braća Strugacki said:

evo, da sutra patrijarh pozove srblje da ne glasaju za vučića, šta misliš za koliko glasova bi to umanjilo izborni rezultat pomenutog?

10 glasova, 10-100 ili preko 100?

crkva ima uticaj samo onda kada govori ono što želimo da čujemo, u protivnom je situacija aj ne seri pope

crkva sasvim solidno ugradi strah od autoriteta, nicim izazvano postovanje polozaja i netalasanje u dovoljno dobar procenat ljudi pa se to vrlo lako primeni na vlast. jos kad se doda nagradjivanje poslusnika - ihaj! crkva je jedan od najboljih mehanizama kontrole masa, zato i opstaje toliko dugo.

naravno da je mnogo lakse odjebati popa nego vucica. pop, za razliku od vlasti, niti kaznjava u ovom zivotu niti ima uticaj na poslove, plate, penzije... osim toga, crkva ima mehanizme iskupljivanja pa covek ima opciju da se nagodi u buducnosti.

uticaj crkve na drustvo se ne svodi samo na odnos crkve i naroda nego ima dalekoseznije posledice.

• +1 5
Posted
8 minutes ago, Filozof manijak said:

citajuci neke postove dalo bi se pomisliti kako homofobija u srbalja, neravnopravnost zena u drustvu, kao i anti-zapadnjastvo, nisu ni postojali dok se crkva nije pojavila kao neki faktor. za tite se jebalo u dupe sve u 16, sve slusajuci boba dilana, duvajuci travu dok su muskarci djuskali sa usisivacom u rukama dok su zene vodile privredu i ekonomiju

• +1 2
Posted

@Ros Poredis polozaj zena u socijalizmu i ovom svinjcu danas, na stetu socijalizma? Zaista?:lolol:

• +1 2
  • Haha 1
  • Tužno 1
Posted

chitam redom neveruem redom

ali hajde...

sent from bubamoto

• +1 3
Posted
3 minutes ago, adam said:

crkva sasvim solidno ugradi strah od autoriteta, nicim izazvano postovanje polozaja i netalasanje u dovoljno dobar procenat ljudi pa se to vrlo lako primeni na vlast. jos kad se doda nagradjivanje poslusnika - ihaj! crkva je jedan od najboljih mehanizama kontrole masa, zato i opstaje toliko dugo.

naravno da je mnogo lakse odjebati popa nego vucica. pop, za razliku od vlasti, niti kaznjava u ovom zivotu niti ima uticaj na poslove, plate, penzije... osim toga, crkva ima mehanizme iskupljivanja pa covek ima opciju da se nagodi u buducnosti.

uticaj crkve na drustvo se ne svodi samo na odnos crkve i naroda nego ima dalekoseznije posledice.

Dok sam odrastao, za odnos prema autoritetima i ostalo što si pominjao su se brinuli komunistička partija, omladinci, pioniri, narodna milicija i škola. 

Bukvalno nikakve veze sa crkvom nisam imao, a tako je i danas. Niko me nije terao crkvi, ničim nisam uslovljen zbog crkve, a ne izgleda mi da će se to promeniti za mog života. Koliko je meni poznata teorija iz ove oblasti, pravoslavne crkve su verne vladaru, a na svom odnosu prema vlastima i zasnivaju svoj prosperitet. Uticaj na društvo crkve u Poljskoj i Srbiji nije za poređenje, osim možda sprdnje radi. 

• +1 1
Posted

ras@ bilo je i drugde u to vreme i homofobije i neravnopravnosti polova. osim skandinavije, to je manje-vishe bio standard u to doba. tad nismo strcali.

a u medjuvremenu su mnogi koji su bili na istom nivou kao mi otisli napred a mi otisli nazad. sad su razlike drasticne.

• +1 4