Jump to content
IGNORED

Liberalizacija SPC

ObiW

Recommended Posts

Posted (edited)
27 minutes ago, chandra said:

Pripustanje crkve u skole je najveca i najsramnija greska Zorana Djindjica i Gase Knezevica. To nije smelo da se desi ni po koju cenu.

Jeste, on baš nije znao šta treba da se radi u Srbiji da bi postala demokratska zemlja :sleep:

CbNk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

Edited by slow
  • +1 1
  • Wub 2
  • -1 2
Posted

ali ti ne pricas o crkvi u skoli nego o tome kako prosvetni radnici treba da dobiju otkaz ako idu u crkvu. verujem da i sam uvidjas razliku.

Posted
Just now, slow said:

Jeste, on baš nije znao šta da radi

CbNk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

Sta je Zoran radio i zasto, a sta je mislio i pisao su razlicite stvari. A i offtopic je - ja nisam napisao da nije znao sta radi, vec da je napravio strasnu gresku.

Posted
3 minutes ago, ToniAdams said:

ali ti ne pricas o crkvi u skoli nego o tome kako prosvetni radnici treba da dobiju otkaz ako idu u crkvu. verujem da i sam uvidjas razliku.

Naravno. Ljudima koji veruju u boga - u kontekstu organizovane religije i njenih dogmi - nema mesta u prosveti. 

• +1 1
Posted
1 minute ago, chandra said:

Naravno. Ljudima koji veruju u boga - u kontekstu organizovane religije i njenih dogmi - nema mesta u prosveti. 

lebe mekani :D

• Hvala 1
Posted
1 minute ago, ToniAdams said:

"Zoran"

:heart:

Pisem na brzinu, izletelo mi. Uglavnom se trudim da politicare, pa i one koje poznajem, pa i Djidjica zovem prezimenom, iz principa. Hvala na ostrom oku i ispravci, kasno je za edit. Molim da i dalje s istom paznjom citas moje postove. ;)

Posted

ode ovo predaleko, kidam naljevo.

lol. "naljevo"

Posted
Just now, chandra said:

Pisem na brzinu, izletelo mi. Uglavnom se trudim da politicare, pa i one koje poznajem, pa i Djidjica zovem prezimenom, iz principa. Hvala na ostrom oku i ispravci, kasno je za edit. Molim da i dalje s istom paznjom citas moje postove. ;)

ok. sad ozbiljno, nista licno al jako me nervira to intimiziranje.

Posted
15 minutes ago, ToniAdams said:

ok. sad ozbiljno, nista licno al jako me nervira to intimiziranje.

I mene, ali dešava se.

Posted
1 hour ago, Budja said:

Imas li neku statistiku?

Anegdotalno, od neke rodbie sto imam tamo, ne bih rekao da je u pitanju tako mali procenat.

Ma lupio sam, aludirao sam na to sto je Istra daleko emancipovanija od zapadne Hercegovine. Ovo za 40 posto u proseku pak sam procitao negde kao nekakav statisticki podatak.

Posted
7 hours ago, djordje geprat said:

ma daj. može da bude priča ali, samo priča. u mojoj dalmatinskoj familiji se išlo nedeljom na misu. i, to je to. u školi, jasno, nije bilo veronauke. koliko dace je išlo u manastire, crkve  na veronauku pitanje je. kada sam jednom letovao kod dubrovnika, mlini čini mi se, čuo sam dečje pevanje iz neke kuće. obdanište pod okriljem crkve. 

da su i hrvati i slovenci bili veći, brojniji vernici od srba i crnogoraca, jesu. zato je sada kod njih normalno a kod nas euforično, čak groteskno.

Pa to ti je to, kao "sunday school", postle mise deca su ostajala na casu veronauke. 
A za ovo drugo ne znam, to nekaakva "rasna teorija"? Hrvati imaju neko inheretno pravo i nagon da idu u crkvu za razliku od Srba? :laugh:

Posted
5 hours ago, duma said:

Pod zilotizmom podrazumevam da je u vreme kad je moja majka išla u školu za đake važilo, ideš u crkvu, dobiješ keca iz vladanja, bar kod nekih učitelja.

U vreme kad sam ja krenuo u školu, za prosvetare je važilo ideš u crkvu, letiš s posla, bar u mojoj školi.

Još sam bio u osnovnoj, a krenuli su svetosavski balovi u toj istoj školi. Svi postali veliki pravoslavci.

ovo nije ateisticki zilotizam, nego dupelizacki zilotizam.

• +1 1
Posted
7 hours ago, djordje geprat said:

ma daj. može da bude priča ali, samo priča. u mojoj dalmatinskoj familiji se išlo nedeljom na misu. i, to je to. u školi, jasno, nije bilo veronauke. koliko dace je išlo u manastire, crkve  na veronauku pitanje je. kada sam jednom letovao kod dubrovnika, mlini čini mi se, čuo sam dečje pevanje iz neke kuće. obdanište pod okriljem crkve. 

da su i hrvati i slovenci bili veći, brojniji vernici od srba i crnogoraca, jesu. zato je sada kod njih normalno a kod nas euforično, čak groteskno.

Нигде не пише да је веронауке било у школи, нити то било ко овде тврди. Деца су викендом ишла на веронауку у оквиру цркве. Као што сам већ рекао - у генерацији моје жена, апсолутно сва до једнога и то средином осамдесетих. Њихови родитељи, деде и бабе нису тада ишли на веронауку - ишли су неколико деценија пре тога. Као што видите сличан је узорка свуда. Вероватно већи проценат на селу, мањи у градовима, итд.

Истовремено, српска деца у истом крају су ишла у цркву на неку веронауку једном или два пута годишње -једном за светог Саву. И ту и тамо са родитељима у цркву о великим празницима. При томе се слава славила, долазио свештеник да сече колач, у широј фамилији се и студирала теологија у СССР, значи никаква репресија, али јако другачији однос према свему томе.

Posted (edited)
55 minutes ago, Kundera said:

A za ovo drugo ne znam, to nekakva "rasna teorija"? Hrvati imaju neko inheretno pravo i nagon da idu u crkvu za razliku od Srba? :laugh:

ne, kod nas i naših južnih suseda se žešće zapatio komunizam. a, možda ima i nekih osnova dublje u istoriji, različitim opcijama hrišćansta..... šta znam?

može i da se uzme u obzir ovo hamletovo "sredinom osamdesetih". može da se kaže - od maspoka '71 pa na dalje.

EDIT: setio sam se i refrena pesmice iz crkvenog obdaništa: "i kad dođe večna tama, ne brigajte On je s nama"

"brigajte" = "brinite" -- dalmacija, primorje.

Edited by djordje geprat