Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

• Popular Post

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdesetih kada su sklonjeni srpski liberali.

Nikad dovršen put na Zapad uništio je državu koja je bila Država u odnosu na sve bananarepublike koje trenutno postoje, čast Slovencima koji su jedini pokazali da znaju kako(poslednja demonstracija ponosa na Evroviziji je dokaz njihove svesti o spoljnoj politici, ekologija, odbrana, energetika itd.).

Mi danas samo možemo da sanjamo institucije i ljude od integriteta koji su ih branili. Nije slučajno tad narodna muzika cvetala, iza nje je stajao autoritet jednog Carevca u Beogradu, Šerba Alajbegovića i Jovice Petkovića u Sarajevu, iza Bitefa Mira Trailović, iza Festa Milutin Čolić, iza VMA Isidor Papo, iza Energoinvesta Emerik Blum, iza Geneksa Vlada Višnjić pa Miki Savićević, iza zagebačke televizije Anton Marti, iza beogradske Mirko Tepavac pa Zdravko Vukos itditditd...

Struka je porodila sistem koji mi danas ne možemo ni da sanjamo, to je bio logičan i prirodan put države od staljinističkog isprdka do onog faktora koji je pronašao svoje mesto, ne samo u Evropi.

Neko je pominjao švedski standard - ne, mi do njega nikad ne bismo došli, ali imali smo jugoslovenski bioritam koji nije podrazumevao švedsko očajničko alkoholisanje vikendom, imali smo turizam kompletniji od grčkog(zimi Slovenija, Jahorina, Popova Šapka, Kop, leti Istra, Dalmacija, Boka), imali smo filmove uz rame sa Česima, muziku u korak sa Berlinom i Londonom, medicinu na korektnom nivou, ali besplatnom, sport namerno preskačem, teatar, kafane, penzijske uslove o kojima danas tek možemo da sanjamo, vojsku angažovanu u mirovnim operacijama po svetu, namensku industriju bolju od turske, i da - nisam verovao da ću ovo reći, ali imali smo slobodu, manju od željene, ali suštinski mnogo, mnogo veću nego iza devedesetih.

I sve možemo posvedočiti mi koji smo to gledali i živeli, bez večitih ČvP nadgornjavanja iz 1945., Golom otoku i levim skretanjima iz vremena građanskog rata. Ovo je ono što smo živeli 365 dana u godini i sve što nam je uzeto poslednjih 36 leta.

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

• Popular Post

IMG_20260506_065706.jpg

tretman srpske cirilice

objavljeno krajem sezdesetih, reizdato '87. povodom 200 g od rodjenja vuka karadzica.

slican los tretman imala je i crkvena umjetnost do mjere da se od sloma jugoslavije o njoj ne objavljuje gotovo nista ili bar nista ozbiljno, dok je tamnica naroda imala repertoar od dzepnih turistickih izdanja do monografija za svaki bitniji sakralni objekat. plus otvorila muzej crkvene umjetnosti, dakako da bi unistila crkvu.

tragikomican ugao za kritiku mrske tvorevine. a ima validnih.

da dodam na milfijevu pricu o cirilici van srbije, ne samo da se u skoli koristila ravnopravno sa latinicom nego je bila prvo pismo sa kojim se djeca u skoli srecu, bukvar je bio cirilicni, dok se latinica ucila u 2. razredu.

Edited by morgana

A jel se seća neko bonova i tačkica za hranu, par nepar vožnje i ostalih stvari koje niko da spomene?

Neko jednom reče za staru Jugu - imali smo sve, a nismo imali ništa.

druktito je izgleda slabo drzao ekonomske dizgine pred sam kraj yu-eksperimenta; prividjaju mi se nestasice/ili matorci koji kazu druktito ce ih resiti?

red-za-kafu-1978-u-knez-mihajlovoj-u-tit

Navodno 1978.?

zbilja sokantno, pojacas srednji sloj zainteresovan i mimo sopstvenog pupka, prethodno ga napravis skoro pa od nule, napravis kanale da se regionalno ukrsta, otvoris zemlju i to u vrijeme masovnih medija, i ljudi prihvate i latinicu. wow.

Edited by morgana

• Popular Post

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер ће њихова ограниченост увек изаћи на површину.

• Popular Post
7 minutes ago, Bud Stonebraker said:

Navodno 1978.?

‘78?

Siguran?/s

1 minute ago, G. L. said:

Da. Cirilica je postala drugorazredno pismo u Srbiji. Nisam govorio o ostalim exYU republikama. Ona nije postala to u npr. Makedoniji, ali jeste u Srbiji. Banalne primere pismenih zadataka i nekakvih spomenica i prikaza, ostavite nekome drugome.

Banalni primeri su ovo vase bedno spinovanje o zemlji u kojoj se cestito niste ni opismenili.

Srbi imaju dva svoja pisma cirlicu koju nisu izmislili nego dobili od Grka kao i hriscanstvo i srpsku latinicu koja se razlikuje od hrvatske.

Srbi nisu samo vernici SPC, niti je njihov kulturni prostor biti ogranicen politikom iste.

Edited by Moonwalker

ali banalni primjeri svakodnevne upotrebe pisma ciju zastupljenost mjerimo upravo svakodnevnom upotrebom, najjace spocitavanje ikad

И што је најтужније, Жвалави ће кад тад да оде али ово зло од СЦП се нажалост укоренило на најгори могући начин.

2 minutes ago, Lo Zingaro said:

И што је најтужније, Жвалави ће кад тад да оде али ово зло од СЦП се нажалост укоренило на најгори могући начин.

tacno, samo gledati crnu goru, premrezenu dvama krilima spc i selakovicizovanu na opstinskim nivoima gdje god je df (vuciceva ekspozitura) u vlasti.

ovo drugo, otrov koji izvire sa lokala iako s nivoa drzave ne, je narocito bitno za srbiju imajuci u vidu raspored lokalnih i republickih izbora, tj insalah ako republicke dobijemo.

Edited by morgana

17 minutes ago, Moonwalker said:

Banalni primeri su ovo vase bedno spinovanje o zemlji u kojoj se cestito niste ni opismenili.

Srbi imaju dva svoja pisma cirlicu koju nisu izmislili nego dobili od Grka kao i hriscanstvo i srpsku latinicu koja se razlikuje od hrvatske.

Srbi nisu samo vernici SPC, niti je njihov kulturni prostor biti ogranicen politikom iste.

Oprostite sto vam rasturam mjehur od (jugo)nostalgije, ali s obzirom da filologiju i lingvistiku ocigledno znate bolje od mene - recite mi to kako se "srpska" latinica razlikuje od hrvatske?

Doista bedno. Dapace...

19 minutes ago, morgana said:

ali banalni primjeri svakodnevne upotrebe pisma ciju zastupljenost mjerimo upravo svakodnevnom upotrebom, najjace spocitavanje ikad

Odgovori mi na pitanja koja sam ti postavio. Za te CG anekdote i odigravanja duplog pasa imas @milfisland

Just now, G. L. said:

Oprostite sto vam rasturam mjehur od (jugo)nostalgije, ali s obzirom da filologiju i lingvistiku ocigledno znate bolje od mene - recite mi to kako se "srpska" latinica razlikuje od hrvatske?

Doista bedno. Dapace...

Uzmi samo slovo «dj». Ovo je hrvatska varijanta.

Kad sam se ja opismenjavala tako je bilo.

Nemas ti meni sta da rusis.

Ko da se istorija pise od pocetja sa vama. I to je preuzeto od Vucica da napise spinovanu istoriju. Jebu vas samo svedoci koji su zivi i zdravi.

Edited by Moonwalker

1 minute ago, G. L. said:

Odgovori mi na pitanja koja sam ti postavio. Za te CG anekdote i odigravanja duplog pasa imas @milfisland

evo sad cu, samo da zavrsim epizodu serije

Edited by morgana

Toliko je cirilica bila marginalizovana da sam pisao iskljucivo njom sve do polaska u srednju elektrotehnicku skolu pa mi je bilo glupo da mesam oba pisma u sveskama i zadacima zato sto su formule na latinici.