May 5May 5 2 minutes ago, holden kolfild said:svetitelja nemam, a ni nasledje.za drugu recenicu>. Pravac - djubriste istorije, o tim tvojim bradatim spodobama, srecom sam ucio i to kao sto je trebalo - na strani fasista.meni mozda mauzolej, a tebi prostranstvo ade, taman da nadjes djenerala.cimni cotrica, homena, radovanovica i tu cetnkicku ekipu.mozda ga nadjete.Pretpostavka je majka zajeba, @holdene. Posao si od toga da sam ja , sto nisam. I onda ti je svaka stanica pogresna, kad udjes u pogresan bus. To sto se neko ne miri sa neistinama, nije automatski odredjen ideologijom. A moj zivotni koncept nije konzervativizam ili nacionalizam, vec liberalizam. Desnicarska ekonomija i levicarska ljudska prava. Nikakvi ekstremi, kakvima se ti divis.
May 5May 5 ne. ovo pisem u svoje ime> samo vecna zahvalnost za oslobodjenje i naklon svim ljudima koji su dali zivot za otazbinu. to su bili jugoslovenski partizani.
May 5May 5 17 minutes ago, G. L. said:A i zemlja i ideologija za koju se borio. 1 raspad po svim savovima i nestanak sa mape.Za razliku od, na primer, kraljevine Jugoslavije, koju su branili junački, najviše Hrvati. Njihovi oficiri su se posebno istakli u borbama od 6. aprila do kapitulacije. Ali nije to ni bitno. Ovo citirano važi i čeka sve trenutne države na ovim prostorima. Ne mogu da kažem i da mi je preterano žao, to su sve normalni istorijski tokovi, ništa novo i drugačije.
May 5May 5 Just now, Engineer said:Za razliku od, na primer, kraljevine Jugoslavije, koju su branili junački, najviše Hrvati. Njihovi oficiri su se posebno istakli u borbama od 6. aprila do kapitulacije. Ali nije to ni bitno. Ovo citirano važi i čeka sve trenutne države na ovim prostorima. Ne mogu da kažem i da mi je preterano žao, to su sve normalni istorijski tokovi, ništa novo i drugačije.Poprilicno se razlikuju nacini pada ideologija i granica te dve Jugoslavije. Ako hoces: i kljucnih ljudi te dve drzave. Za pocetak je to dovoljno. Da ne govorimo da nigde nisam protezirao tezu da je Kraljevina>>>SFRJ. Postoje tekovine i standardi u jednoj, koji su iznad onih u drugoj i vice versa. Samo komunisticki mit "pre nas niceg ne bese" ne pije vode. Barem ne kod mene.
May 5May 5 Popular Post 1 minute ago, G. L. said:Samo komunisticki mit "pre nas niceg ne bese" ne pije vode.Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen za vreme Tita. Najbolja serija o srpskom jeziku i pismu, ćirilici, i tom periodu generalno u Srbiji, snimljena za vreme SFRJ. Najviše se ulagalo u srpski foklor i društva. Komunjare ugurale dva srpska manastira u UNESCO, jedan dok je komunoustaša i srboubica Broz bio živ. Sve ovo su po mom mišljenju sitnice, ali istovremeno i nedostižan san velikosrpskih rodoljuba nakon što su se oslobodili titovog terora i došli u poziciju da sami stvaraju pravedniju državu i bolje sutra. Koje nikako da dođe.
May 5May 5 55 minutes ago, ultra plasticni said:ovo je inace teza koju zastupaju svi srpski nacionalisti od mihaila djurica, preko koste cavoskog do mila lompara.Ako tu tezu zastupaju neki srpski nacionalisti, ne znaci da ona bar delom nije tacns. Posle 1974. osim vojske, vrhunskog sporta i spoljne politike, jedva da je ostalo nesto pod nadleznoscu federacije.
May 5May 5 10 hours ago, April said:Mene apsolutno nije briga za SFRJ, ali će Jugoslavija kao kulturni prostor postojati zauvek.I meni se cini, i to ostaje trajna zaostavstina Jugoslavije. Mozda bi neka kulturna Jugosfera postojala i da drzava Jugoslavija nije nikada nastala, ali bila bi od daleko manje vaznosti.Uz jednu ogradu: jugoslovenski kulturni prostor je uvek prevashodno bio prostor SH jezika. Slovenci su bili vazan sporedan igrac, dok je interes za makedonsku kulturu na makedonskom jeziku u ostatku zemlje bio minimalan. To je negde tako i danas.
May 5May 5 1 hour ago, Engineer said:Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen za vreme Tita. Najbolja serija o srpskom jeziku i pismu, ćirilici, i tom periodu generalno u Srbiji, snimljena za vreme SFRJ. Najviše se ulagalo u srpski foklor i društva. Komunjare ugurale dva srpska manastira u UNESCO, jedan dok je komunoustaša i srboubica Broz bio živ. Sve ovo su po mom mišljenju sitnice, ali istovremeno i nedostižan san velikosrpskih rodoljuba nakon što su se oslobodili titovog terora i došli u poziciju da sami stvaraju pravedniju državu i bolje sutra. Koje nikako da dođe.Apsolutno netacno, ali ajde. Gruvaj i dalje.Dovoljno je citati knjige iz tog perioda, pogotovo udzbenike za skolu, pa ces videti koliko nije ili jeste prisutan mit o AD1941. Sto na forumu neko rece onomad, dok je gledao JBTovo obracanje, sve "domaci izdajnici/neprijatelji revolucije" diskurs, kao i AVove logoreje. Kult licnosti podignut preko svake mere. Nivo Ho Ši Mina.U SFRJ je cirilica apsolutno bacena u drugu ligu i to je 1/1 jasno svakome ko i udje amaterski u faktografiju. Tad smo i postali digrafsko drustvo.Filmografija tako bazdarena da je bila 1 propaganda. Taj film, koji pominjes, nema u kadru ni sekundu vladara zemlje. Kako je Kursula vodio vojsku, tako je i neko slicni vodio zemlju. Neki monarhisticki aparatcik, verovatno.O progonu SPC, koji je dokazan isto necu. Ugurali 2 manastira u UNESCO listu, wow. Ubili su i dvojicu vladika minimum. To si zaboravio. Edited May 5May 5 by G. L.
May 5May 5 Lijepo je kada na osnovu ličnih sjećanja piše o SFRJ neko ko je krenuo u osnovnu školu kad se Jugoslavija raspala.Pa su mu izvor vjerovatno tete iz vrtića i njihov chit chat na kafe pauzi.Kad već prdoklačiš u ubacanju ćirilice u drugu ligu, pismeni srpsko-hrvatskog je rađen jedan na ćiriici, jedan na latinici. Politika, Novosti, Politika Ekspres, koje su bile 90+ tiraža dnevnih listova u Srbiji izlazile su na ćirilici, kao i jedini dnevni list u CG Pobjeda.U Bosni je glavni dnevni list Oslobođenje bilo jedna strana ćirilica, a druga latinica. Ovakva ti je svaka priča.A za ubistva vladika, vjerovato su ti pričale tete kad su ti mijenjale pelene.
May 5May 5 Pa ako je SPC tada i samo upola bila stecište šljama kao što je danas, sve su zaslužili. I ono što su doživeli i oni što se izmišlja da su doživeli.
May 5May 5 15 minutes ago, copkillah said:Pa ako je SPC tada i samo upola bila stecište šljama kao što je danas, sve su zaslužili. I ono što su doživeli i oni što se izmišlja da su doživeli.Znaci, hvala i Ustašama što su ubijale šljam.
May 5May 5 1 hour ago, Hamlet Strašni said:Znaci, hvala i Ustašama što su ubijale šljam.Ovde je reč o post WWII periodu, ali žao mi je ako su to oni radili, mislim da svako treba da se rešava sopstvenog šljama.
May 6May 6 Ima nas ovde cca10 komata za koje slutim/znam da smo prosli i dedlajn za izdanje (stampa) i one na koje se pokojni novak ljutio ako ti nije kamara na stativu i, onda je meni krivo kada treba da pokrenem neku raspravu o "civilnom novinarstvu".Pustite nas, sa nasim kloakama, neprestanim anksioznostima...Imaa te vi, kolege, da se borite sa vasim manjama i ostalim menadžerima, a mi smo vec na nivou 1 boleta jaksica, aj mali mladji (moj cale mu 70tih donosio kes iz redakcijskog sefa kada je bio u blizini kaira da se vadi iz dugova)Cemu ovaj uvod? Pa samo da pokaze da vema vise ni bliskih, a kamoli slicnih novinara, kolega. Neko je pitao zasto je kolege ne vole? Žaki tati? Pa pod razlicitim nakovnjima smo napravljeni, odavno ovde glavnu ruku vode menadzeri, a kada procitas impresum vidite da je stanje jos gore nego sto jeste.Laku noc svima, i ne znam sta sam se vako raspisao. Edited May 6May 6 by foto
May 6May 6 7 hours ago, copkillah said:Pa ako je SPC tada i samo upola bila stecište šljama kao što je danas, sve su zaslužili. I ono što su doživeli i oni što se izmišlja da su doživeli.Nisu bili ni blizu. Prvi nacionalni šljam iz tog korpusa bio je Žarko Gavrilović koji je jednom slučajno menjao našeg sveštenika koji je bio na bolovanju i odmah nam tražio pare za Svetosavsku stranku i krenuo da napada Vukovu reformu. To je bilo, mislim, 1990. Pre toga za takve zilote nismo ni znali da postoje, posebno ne oko Hrama na Vračaru.