morgana Posted May 4, 2021 Posted May 4, 2021 Tenks, @Jumanji, jesam, tu kupujem kafu za moka pot, ali su espreso koji prave u kaficu srezali za par grama i ni na sta ne lici vise, ni u dusanovoj ni u uskockoj 1
Jumanji Posted May 4, 2021 Posted May 4, 2021 Pa i ja za moka pot i klasicnu domacinsku, srednje pecenu i jos uvek ih tu nisu pokvarili, a nije da ne ocekujem, ipak je dugo godina koristim -.- 1
Luther Posted May 19, 2021 Posted May 19, 2021 Kome nije daleko ima dobra prodavnica/ispionica kafe u Cara Nikolaja II, ispod ugla sa Mileševskom i restoranom La Piazza. Odlična neskupa kafa za tzv. tursku, to pije moja žena, 89din/100gr. Za espreso, tj. mene, imaju gomilu varijanti, ja uzimam vrlo povoljnu 1100 din/kg koja je po meni malo bolja od Lavazze a koja košta 1300-1500 din/kg kod dilera na pijacama. Onda imaju skuplje varijante do 2500 din/kg, njihov LaLa blend, a možeš i sam da praviš svoj blend kafe sa raznih kontinenata ako si hipster/ka. Ristreto na licu mesta im je 110 din, normalni espreso 140 a imaju sve skupa jedno 40 raznih napitaka od kafe. Momci su ljubazni i posvećeni, trude se da svakome pogode ukus koji želi. Unutra je prijatno, ima i mala galerija za intimno druženje. Imaju i čajeve i ceđene sokove ali to me slabo interesuje pa nisam ni probao. Topla preporuka. 3 2
James Marshall Posted May 19, 2021 Posted May 19, 2021 6 hours ago, Luther said: Kome nije daleko ima dobra prodavnica/ispionica kafe u Cara Nikolaja II, ispod ugla sa Mileševskom i restoranom La Piazza. Odlična neskupa kafa za tzv. tursku, to pije moja žena, 89din/100gr. Za espreso, tj. mene, imaju gomilu varijanti, ja uzimam vrlo povoljnu 1100 din/kg koja je po meni malo bolja od Lavazze a koja košta 1300-1500 din/kg kod dilera na pijacama. Onda imaju skuplje varijante do 2500 din/kg, njihov LaLa blend, a možeš i sam da praviš svoj blend kafe sa raznih kontinenata ako si hipster/ka. Ristreto na licu mesta im je 110 din, normalni espreso 140 a imaju sve skupa jedno 40 raznih napitaka od kafe. Momci su ljubazni i posvećeni, trude se da svakome pogode ukus koji želi. Unutra je prijatno, ima i mala galerija za intimno druženje. Imaju i čajeve i ceđene sokove ali to me slabo interesuje pa nisam ni probao. Topla preporuka. Kako se zovu, sad si me zainteresovao sa ovom turskom.
Luther Posted May 19, 2021 Posted May 19, 2021 3 minutes ago, James Marshall said: Kako se zovu, sad si me zainteresovao sa ovom turskom. Zove se LaLa, od La Piazza kreneš Cara Nikolaja II prema Maksima Gorkog, 15-20 metara sa desne strane, valjda drugi lokal, ne možeš da promašiš. Imaju otvor na izlogu za kupovinu kafe i drugih napitaka za poneti. 1
morgana Posted May 19, 2021 Posted May 19, 2021 moracu da probam kad budem u tom kraju naucila sam da kratku kafu moram da trazim kao ristretto, sto zvuci sabanski ali jebiga, kad na srpskom trazim kratku dobijem samo neproduzenu, a jadnu i tanku, ne razumijem zasto. 1
Luther Posted May 19, 2021 Posted May 19, 2021 1 hour ago, morgana said: moracu da probam kad budem u tom kraju naucila sam da kratku kafu moram da trazim kao ristretto, sto zvuci sabanski ali jebiga, kad na srpskom trazim kratku dobijem samo neproduzenu, a jadnu i tanku, ne razumijem zasto. Pa možeš da im kažeš koji ćeš odnos kafa/voda. 1:1 1:2 ili 1:3. Mislim da stavljaju 16 gr kafe ili 18 zaboravio sam, imaju preciznu vagicu kojom to mere. Mada meni je bitnije da kupim dobru kafu za kućni aparat za espreso po povoljnoj ceni. 1
3opge Posted May 19, 2021 Posted May 19, 2021 Stvar je sa dobrim espresom jako komplikovana. Kvalitet i ukus zavise od: svezine kafe, kvaliteta przenja, kvaliteta i uniformnosti samlevene kafe (cestice treba da budu priblizno iste velicine, ne previse sitne da ne bi doslo do preterane ekstrakcije a ni previse krupne kada dolazi do preslabe ekstrakcije), onda naravno kvalitet zavisi od espreso masine, temperature, pritiska pare i brzine strujanja pare tj vruce vode. Kafa mora biti uniformno prostrujana parom po preseku, ako dodje do 'kanalisanja' vode kroz kafu to je lose. 3
gospa buba Posted May 19, 2021 Posted May 19, 2021 pa jebiga sad, dodje mi da ni ne pijem vishe kad je toliki svemirski program 1
kud u maglu Simoviću Posted May 19, 2021 Posted May 19, 2021 kao da teraju space shuttle čuš barista, turi vodu i zakuvaj kad baci ključ i gledaj da ne zajebeš nešto od ta dva
Lancia Posted May 19, 2021 Posted May 19, 2021 14 minutes ago, 3opge said: Stvar je sa dobrim espresom jako komplikovana. Kvalitet i ukus zavise od: svezine kafe, kvaliteta przenja, kvaliteta i uniformnosti samlevene kafe (cestice treba da budu priblizno iste velicine, ne previse sitne da ne bi doslo do preterane ekstrakcije a ni previse krupne kada dolazi do preslabe ekstrakcije), onda naravno kvalitet zavisi od espreso masine, temperature, pritiska pare i brzine strujanja pare tj vruce vode. Kafa mora biti uniformno prostrujana parom po preseku, ako dodje do 'kanalisanja' vode kroz kafu to je lose. Zabari drze mnostvo kafe sopova po Juznoafrickoj Republici, prvi put sam video tu kulturu ispijanja kafe i sav taj propratni ritual pravljenja kafe. Uz to furaju neki crveni caj, rooibos tea. Uzivancija, moram priznati.
Ras Posted May 20, 2021 Posted May 20, 2021 (edited) To je naš @Lancia, uzeo je najbolje od oba sveta! Edit :Kako bi mi uz ovu kafu, koju ne pijem, legla slika @Jumanji tiramisua! Edited May 20, 2021 by Ras
Recommended Posts