Ivan Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 Pa, u jednom trenutku palo mi je na pamet da mozda kupim Yarisa, pa sam tako imao priliku da probam nekoliko. Bas sam vozio 1.4 D4D i prijatno me iznenadio kako vuce, a bilo nas je troje unutra.Yaris je idealan gradski auto, za te dimenzije ima dosta mesta unutra. Iako sam visok 186, osecao sam se prijatno. Problem je prilicno mali prtrljaznik. Skuplji od konkurencije, ali vazi za veoma pouzdan auto. Vidim da planiras da prelazis malo vise, verovatno ti je potreban automobil i za duze relacija, a tu ti je mnogo bolja opcija iz C segmenta, odnosno Corolla, ako vec hoces Toyotu.Ne znam kojim budzetom raspolazes, ali recimo Honda Civic je isto interesantna.http://www.polovniautomobili.com/auto_ogla...DI-sport/127819Edit: greskaPa znaš kako. 95% vremena u automobilu, ja provedem sam u njemu. Zato auto koji vozim ne treba mi da bude veliki, i trebalo bi da manje troši, da je jeftiniji za registraciju i održavanje. To što jednom godišnje, preko leta, nabijem 2-3000 km izvan grada, i još 5-600 km preko zime, to su relacije koje se daju savladati i sa autom koji ne mora da bude u C segmentu. Ali je zato manji auto mnogo manje stresan i praktičniji za grad. E sad, kako opet nastupa vreme kada ću morati da počnem da živim nomadskim načinom života, t.j. planiram da se odselim da živim van grada, gde mi smog i cement sa susednih građevina neće upadati u spavaću sobu, u dilemi sam šta da uzmem. Jer tad bi dnevno prelazio oko 50-tak km, dok mi je današnji optimum oko 15km. Potreban mi je isto tako auto gde ću na pojam majstora da zaboravim. Zato mi je Toyota postala standard, mada ne bi imao ništa protiv Subaru-a, na primer (mada je to teže izvodljivo). Isto tako mi je dilema oko staro-novo, jer bi mogao i jedno i drugo da sebi priuštim, samo je pitanje pametne odluke i isplatljivosti svega.Gledao sam Hondu koju mi pominješ i to je već subjektivno pitanje za mene. Ovaj model je održiv sa aspekta kriterijuma koje sam ponudio, ali mi se dizajnerski ne dopada.A onda sam danas bio na sajmu automobila i video Urban Cruiser... E sad glasno razmišljam. Cena mu je od 16700 do 21000 evra, + oko 2200evra za full opremu. Karakteristike su mu kao kod Yarisa, mada ima 4x4 i znatno više prostora, iako po gabaritu bi se svrstao u manji auto. Preglednost pozadi mu je očajna. Dok kod Yarisa to nije slučaj. Novi Yaris je od 9950 do 16400 evra, + oko 1700evra do full-a. Dok Cruiser-a polovnog, za sada nema, polovan Yaris novije generacije se može naći (mada retko) za 10 - 13000 evra. Cruiser vs. Subaru je u ovom kontekstu poen za Toyotu u pogledu održivosti koju ja tražim.Tako da je starija Corolla definitivno otpala kao mogućnost. Izvan gradska vožnja, kao i delovi puta sa lošim ili bez asfalta su dušu dalo za 4x4, ako planiram da izčeznem iz grada (a naročito u zimsko doba), tako da mi taj podatak veoma prija. Mada, nikad nisam seo u skroz nov auto, i nekako još zazirem od toga, pa mi to još više povećava osećaj neodlučnosti.
The Ghost Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 OK....a Nissan Qashqai? On deluje robusno, a imas verziju id 1.5 dci koja sigurno ne trosi mnogo. Mislim, ozbiljniji je corossover od Urban cruisera, kad vec hoces da das ozbiljne pare.
Ivan Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 qashqai 1.5 dCi visia 21.970qashqai 2.0 dCi 4WD tekna 32.890Em preskup, em preveliki.Em sva isporuka kod nas ide preko Renault-a, što je takav smor da ne mogu da ti opišem. Koleginica je čekala 5 meseci za pišljivu Micru.Urban Cruiser je po svojim dimenzijama manji od nove Corolle, a tek malo veći od Yarisa. Qashqai pre parira po svojim dimenzijama i popularnoj klasi Versu ili RAV4-ci.Meni ne treba džip. Pa ni klasični džiberski crossover. šta više, to je tako izvan mog ukusa. Uostalom, Urban je tek bio primer da istroluje topic. šalim se. Zapravo, više da opiše moju neodlučnost polovno vs. novo. Ali mi je pomogao da zaboravim da razmišljam o polovnoj Corolli iz 2005,6,7. U ovom trenutku što se polovnjaka tiče, po svemu što smo do sada pričali, po racionalnosti mi preteže Yaris.U svakom slučaju, nisi ni svestan koliko si mi zapravo pomogao da se ne zaletim za Corollu. ;)
x500 Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 Ivane,pogledaj Korolu sa 1.4 D-4D (90KS). Nije veliki motor i potrosnja po gradu je mala. Alternativa je 1.6 + gas, cena je otprilike ista, voznja nesto jeftinija. Najveca mana savremenih dizela je osetljivost na kvalitet goriva. Pozdrav,X500
Mil@n Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 A da nema neko ekspirijensa sa Suzuki Swiftom 1.0 GLX, 2000o? :)
Zli Gli Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 A jel imao neko ekspirijensa sa ovakvim Golfom, tj. benzincem sa 1.4 motorom? Jedan lik koga sam preko nekog drugog foruma pitao za misljenje rekao mi je da je (po njegovom ukusu) ovo slab motor za toliki auto... Naravno, meni je to sve isti kurac jer i dalje nemam blage veze pa zato i pitam jel neko vozio, kako ide, koliko otprilike trosi i tako to.
SleeperSleep Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 A da nema neko ekspirijensa sa Suzuki Swiftom 1.0 GLX, 2000o? :)imam ja, to mi je bio prvi sluzbeni auto. pouzdan, dosta ekonomican, vrlo zivahan (imajuci u vidu kubikazu) i dosta udoban. nimalo seksi i bedna dodatna oprema. preporuka.
borris_ Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 Ikare, preporucio bih ti Hondu Jazz. Gradska kola a ima mjesta pozadi za kolica i jos dosta toga.
SleeperSleep Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 Ikare, preporucio bih ti Hondu Jazz. Gradska kola a ima mjesta pozadi za kolica i jos dosta toga.ako uspem da organizujem tu kupovinu u nemackoj, bice honda jazz. ako ne uspem, onda cu morati pazariti u srbiji, a tu je gotovo nemoguce naci jazz po pristojnoj ceni. zato ce najverovatnije biti focus ili megane. nadam se da cu uspeti da zavrsim nesto u nemackoj, zahvaljujuci rosovoj nesebicnoj i ogromnoj pomoci.
yolo Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 prijatno cu se iznenaditi da nadjes jazz u nemackoj tako da te ispadne jeftinije nego da ga kupis ovde. mozda gresim.moje iskustvo je da u nemackoj jedini pazar koji ima smisla su ex-kompanijska kola koja se nakon 2 ili 3 godina skidaju sa lizinga i prodaju za smesne pare spram stanja. 5.5-6.5kE za ozbiljna vozila C klase sa dizel motorima, karavani.
Mil@n Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 (edited) imam ja, to mi je bio prvi sluzbeni auto. pouzdan, dosta ekonomican, vrlo zivahan (imajuci u vidu kubikazu) i dosta udoban. nimalo seksi i bedna dodatna oprema. preporuka.Blagodarim.Ovaj pride ima i gas (u točku), pa kontam, sa obzirom koliko je gas (nisam imao pojma da je pao sa 52, koliko je bio čini mi se, na 36) da ću na energentima poprilično da uštekam, taman za neke alu felnice, pa da postane barem malo i sexi.Inače, ima, rekao bih, odličan servo, malo elektronike, prozore i retrovizore, 4 nove gume, i skoro urađen veliki servis (svi to kažu - ovog puta provereno, ortakov ortak u pitanju), pa kontam da je fina pogodba. Edited April 7, 2009 by Glas RazumaN
yolo Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 sad sam gledao cene za jazz, oko 2004. godista je najjeftinije oko 5k sa relativno malom kilometrazom 50-80k. sve su privatna kola, nema sluzbenih sa koji moze da se skine porez. do u beogradu sa svim troskovima ne izlazi na manje od 7200-7500E. koliko je to godiste ovde na oglasima? naravno, treba uzeti u obzir da ako si kupio dobar komad u nemackoj, kupio si prakticno nov auto.
SleeperSleep Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 prijatno cu se iznenaditi da nadjes jazz u nemackoj tako da te ispadne jeftinije nego da ga kupis ovde. mozda gresim.moje iskustvo je da u nemackoj jedini pazar koji ima smisla su ex-kompanijska kola koja se nakon 2 ili 3 godina skidaju sa lizinga i prodaju za smesne pare spram stanja. 5.5-6.5kE za ozbiljna vozila C klase sa dizel motorima, karavani.u pravu si, kako izgleda.medjutim, jazz je u srbiji prakticno nemoguce naci. u ovom trenutku na halooglasima i polovniautomobili.com ima ukupno 1 (jedan) u ponudi, i to po ceni od 10 tisuca (2006. godiste, kupljen u delti, presao 30k). bio je jos jedan na nekom placu u novom sadu za 8 tisuca (uvoz iz italije sa servisnom knjizicom, 2004. presao 37k, zaista kao nov), medjutim on je otisao pre nego sto sam stigao da reagujem.uvoz iz svabije ce me izaci 7,5 tisuca u najboljem slucaju, uz silno malrtretiranje.nisam pametan sta da radim.auto je inace bombona.
yolo Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 ako mozes da dobacis do 12k i imas cash, stavi pare u kesu i idi u deltu, dobices kola. neverovatni se dilovi prave ovih dana.
Recommended Posts