Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rukomet

Featured Replies

1 hour ago, bags said:

Mozda sam ja nesto pomesao ali da nije tu jesen bio i Dushabajev u Beogradu?

U zimu/proleće '96. gostovao je sa tadašnjim klubom Teka Santander protiv Zvezde, u revanšu polufinala kupa EHF.

I to je bila čuvena utakmica

Edited by Filozof manijak

• Replies 4.6k
  • Views 309.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• SNARC
    SNARC

Sportklub Tužan kraj: Voša odbila da se vrati, Partizan šampion Finalna serija šampionata Srbije u rukometu neće ostati u lepom sećanju ljubiteljima sporta. Partizan je u prvom meču slavio sa 33:27 pr

• Sve u svemu meni ovo bolje nego godinama unazad, pa sta urade - urade. Nije vise onaj spor rukomet sa bezidejnim napadom, mucenjem. Korak napred. 

• Carolostadien
    Carolostadien

Pa u stvarnom trokutu i imate šanse, samo taj se neće stvoriti s remijem s Francuzima   Trebate dobit Francuze 2 razlike, a može vam biti dosta i 1.    Mi smo u mogućem trokutu na

Posted Images

Moguce je da me tata na to onda vodio. Secam se dobro imena i da je nosio beli dres i da je govorio da je on najbolji igrac sveta trenutno.

Beli Stojanović, Butulija, veći a mlađi Peruničić, Žikica, Petrić, Matić...

Dušebaev, Haime Fort, Urdiales, Jakimovič, Viljaldea... (edit: smeo sam ruku da stavim da je i Šćepkin igrao)

Mila majko kakav rukomet hail i kakvo ludilo u Pioniru hail gledao sam na TVu i gotovo plakao na kraju. Butulija je bio lud tu utakmicu, onako kako je on to umeo (Balić pre Balića)

Tih godina se desilo to polufinale, derbiji CZV-PAR su bili ludilio, ta kombinovana i nezvanična reprezentacija dobila prvake Francuze, u Španiji na evropskom uzeli bronzu nakon skandaloznog suđenja (naravno) protiv domaćina Španije u polufinalu...

I onda se desilo nešto i stvari su krenule da proklizavaju pa ubrzavaju ka propasti rukometa. Reprezentacija još poneku spoeadično medalju ili polufinale, Jugović iz Kaća (čuj mene Šterbik hteo sam da kažem Jugović) uzeo Čelendž kup... I to je to.

A to spomenuto prvenstvo gde smo pokradeni pa bili treći su svi tad smatrali za neuspeh pa je zbog toga čak i smenjen Živković frust

Edited by Svarog

Gledo sam skoro snimku tog polufinala protiv Španije i nije baš bilo suđenje tako skandalozno. Butulija je opravdano dobio crveni, manje više Španci zasluženo dobili.

1 minute ago, Cash said:

Gledo sam skoro snimku tog polufinala protiv Španije i nije baš bilo suđenje tako skandalozno. Butulija je opravdano dobio crveni, manje više Španci zasluženo dobili.

Ja ne smem da gledam ponovo cry

I ne verujem ti bee

Gledajuci ovaj snimak skapirao koliko se rukomet kao sport promenio time sto je uveliko ubrzan..brzi centar, izbacivanje golmana kad imas iskljucenje..ne znam da li su to Skandinavci izmislili ali mi se cini da narodi istoka nikako da se na to adaptiraju

Just now, Svarog said:

Ja ne smem da gledam ponovo cry

I ne verujem ti bee

Veruj mi nije bilo skandal suđenje. Pustile su sudije malo grublju igru u kojoj su se Španci bolje snašli i to je to.

Ma zajebavam se. Sigurno bi mi utakmica sad drugačije izgledala sad nego tad, klincu koji veruje da smo nepobedivi i koga (ako se dobro sećam) još i komentator Srđan Knežević pumpa, u već uzavreloj atmosferi, da nas sudije oštećuju )

22 minutes ago, Svarog said:

Ma zajebavam se. Sigurno bi mi utakmica sad drugačije izgledala sad nego tad, klincu koji veruje da smo nepobedivi i koga (ako se dobro sećam) još i komentator Srđan Knežević pumpa, u već uzavreloj atmosferi, da nas sudije oštećuju )

Protiv Hrvatske je i plakao )

Meni je glavni utisak koliko smo masovnije pratili sport tada. Mi smo u Nisu slavili tu medalju '96. u gradu, Zelja je imao dobre rezultate isto, nekoliko kupova i finale plejofa '98 i najlepsa utakmica ctvrtfinale KPK sa nemackim Lemgom. Od 2000-tih se rukomet sjebao.

Pratili smo sportove zato sto su bili tek sporadicno na TVu, pa je zelja ljudi bila enormna da gledaju nesto od sporta, danas toga imas u izobilju, bukvalno mozes da gledas 2. ligu Islanda u fudbalu, ako te zanima.

A kad je nesto lako dostpuno i nadohvat ruke, vremeno ti taj content dosadi i izgustiras ga ocas posla. Tada nisi imao: internet, drustvene mreze, mobilne, a od TVa si imao one kablovske sa Eurosport kao vrhuncem i DSF nemacki sportski, sto je prenosio jednom nedeljno NBA, obicno u nedelju uvece i dva puta tokom radne nedelje neke reprize od po sat vremena ispresecane sa reklamama.

Nemate pojma kakva je sreca i radost bila kad si mogao da gledas na 3.kanalu NFL 2001/02, prva sezona kad su poceli prenosi, a o play offu 2002 u januaru i da ne pricam, bas kad se pravila istorija Patsta i Brejdija, ona cuvena utakmica sa Raidersima po snegu, ne secam se da li su je prenosili ili ne, mislim da jesu.

Ali da ne idem sa rukometa.

Pocela druga faza takmicenja, ova grupa gde su Danci i Francuzi je BRUTALNO jaka i najjaca grupa i istorji svih grupa na svim takmicenjima za koja zna rukomet.

Danska, France, Germany, Portugal, Spain, Norway, svako od njih moze da iznenadi svakog u jednoj utakmici. Spektakli u svakom kolu.

Propast srpskog rukometa krece od Portugala u septembru 1999, kad su nas izbacili u barazu za EP 2000 u januaru , bese Hrvatska domacin. A samo par meseci pre toga smo uzeli broznu na SP 1999 ( jun mesec, bas je pocelo nekoliko dana nakon prestanka bombardovanja ). i onda ta bronzana ekipa sa sve Perunicicima i Petricima i ostlaima, ispadne od Portugala u Podgorici smo igrali valjda revans.

Mada smo 2001 opet uzeli bronzu, ali vec tada je to ispadanje bila epska senzacija.

A vidi Portugal danas, postade sila.

Znaci, porediti 1999 i danasa, je nebo i zemlja, analogno vs digatlno, da se neko iz 1999 transferisao u 2025 sokirao bi se tehnoloskim napretkom, koji je posebno pojacan u zadnjih 10ak godina, a ko zna gde su granice sa AI, mozda cak i scenario Terminator 2 nije daleko, iako mi je to tada delovala kao zesto ScFi, ali to je sada realnost sa AI

Edited by gorance

8 hours ago, W.F.C. said:

Meni je glavni utisak koliko smo masovnije pratili sport tada. Mi smo u Nisu slavili tu medalju '96. u gradu, Zelja je imao dobre rezultate isto, nekoliko kupova i finale plejofa '98 i najlepsa utakmica ctvrtfinale KPK sa nemackim Lemgom. Od 2000-tih se rukomet sjebao.

Kako se zove mladi visoki bek koji je igrao sa Lapcevicem u Zelji, bio talenat ali nije uspeo da postigne neku veliku karijeru? Ako se secas.

A rukomet na primeru tog Zelje se vidi zasto je propao, svi gradovi koji su imali klubove, Sabac, Nis, Arandjelovac, Zrenjanin, Kac, sve to je propalo jer je propala ekonomija. A onda izgubis bazu, trenere i cao zdravo.

2 minutes ago, glibav said:

Kako se zove mladi visoki bek koji je igrao sa Lapcevicem u Zelji, bio talenat ali nije uspeo da postigne neku veliku karijeru?

Bojan Stefanović Kuze, desni bek.

A rukomet je propao zato što je pukao SPS, koji je preko direktora velikih državnih firmi u malim sredinama finansirao kluibove (Zrenjanin, Crvenka, Kać, Bačka Palanka...). Kada su posle 5.oktobra te firme privatizovane, i rukomet se strmoglavio nadole.

Bio je takodje jedan visok bek u Nisu, u to vreme, mislim Pavlovic ili tako nesto, znam da je bio veliki talenat i svasta se pisalo i za neke bundesligase, mozda na njega mislis.

Danci dobili sinoc Francuze, opasno su visili, imali su -2 na 9 min pre kraja, a uzimajuci snagu Francuza i neverovatan pritisak medija i moranja da dobiju ( inace bi verovatno mogli da zaborave na 1/2 ), uspeli su da preokrenu u zadnjih 5,6 minuta.

Portugal izgubio jer su golmani primali sve i sja, nestvarno sta su se svi primali sa 9,10m , doslovce kroz "usi", Wolf je vanzemaljska klasa kod Nemaca, covek koji im je licno doneo 2016 EP titulu, sa nekih 50% odbrana na turniru, nesto nezapamceno i tesko ostvarivo ponovo. Neverovatno sta covek sa onolikom masom i visinom radi sa nogama i kakva gipkost. Golmani u rukometu znaju da budu siroka lepeza, pocev od Yokuzona stajl do modernih glatijtora, ali svakako imaju nestvarno veliki uticaj na rukomet, ne postoji sport gde golman ima takav uticaj kao u rukometu, jednostavno moderan stil igre, tempo, mnogo suteva i napada direktno dovodi da golman ima skoro pa presudan uticaj ne samo na utakmice pojedinacno, vec i na ishod citavog turnira. Malo mi se to ne svidja, jer se previse zavisi od jedne pozicije, u kosarci u fudbalu nije tako, kosarka i nema golmana, a u fudbalu je imap malo drugacije, iako je i tamo znacaj golmana izuzetno velik, ali ne kao u rukometu.

Naravno i faktor sudija koji je uz vaterpolo nigde jaci, sudija moze da ti za 50 50 situacije svasta sudi i da se uvek opravda. Posebno je iritantno sto se u zadnja 2 minuta neizvesne utakmice ne stopira vreme nakon datog gola, ostane jos 20 sekundi i ovo dok podju sa centra prodje 15 sekundi, neopevani amaterizam , moraju da uvedu pravilo da se u zadnja 2 minuta ako je razlika 3 ili manje gola, stopira vreme nakon zabijenog gola, inace je sve to besmisleno, u fudbalu postoji stopidz tajm, a u kosarci se zaustavlja, samo u rukometu tece i tece po sudijskom nahodjenju.

Juce Portugalci smanjili na gol razlike i ostali 20 sekundi i ovi dok krenuli sa centra proslo skoro 15 sekundi.

Edited by gorance

Bio je LJuba Pavlović, ali on nije igrao sa Lapcem u generaciji, možda nešto kratko.

Njega jesu smatrali velikim talentom zbog visine, ali se on izgubio negde na prelasku u seniore.

Ostao je poznat po tome kada je u finalu evropskog prvenstva za juniore dao (mislim) 17 golova.