December 10, 2025Dec 10 Zavisi gde zelis da ides, Britanija ili Republika Irska?Severna Irska je jedan od siromasnih delova Britanije, mislim da su Vels i neki delovi Engleske siromasniji od Sev. Irske, i razlika u platama je znacajna izmedju Republike i Sev. IrskeLiving standards higher in Republic than in Northern Ireland - reporthttps://www.rte.ie/news/business/2025/1208/1547779-living-standards-report/Hourly earnings were 29% higher in the Republic last year.Sev. Irska je jeftinija, pa dosta ljudi radi u Republici a zivi u Sev. Irskoj.Ako se Reopublika poredi sa Britanskim ostrvom, standard je nesto veci od britanskog proseka, pri cemu su plate vec sada dosta bolje u Republici ali je Republika skuplja za zivot. Mada sam video neke netacne podatke kod poredjenja skupoce, na jednom mestu sam video da hleb 500g kosta u Republici eur 1.5, sto nije tacno. U Tesco 800g hleba za 85 evrocenti, u Lidli i Aldiju je slicna cena hleba. Mislim da u Centra iu Dunnes slicno. Tacno je da ima skupljeg.Ono sto je skuplje je prosek izdavanje stanova ali opet zavisi gde. Engleska je demografski znacajno veca od Republike. London je skuplji od Dablina ali u proseku cele Britanije je jeftinije.The average net take-home pay in England (UK) varies, but recent estimates show it around £2,300 - £2,400 monthly(eur 2 800), or roughly £28,000 annually, based on average gross salaries (around £37k-£39k) after deductions for income tax, National Insurance, and pension contributions. In Ireland (2025), the average gross salary is around €52,802, but after tax (USC, PRSI, Income Tax), the net take-home pay for that average amount is roughly €3,427 per month (€791/week), while the median salary (less skewed) of €44,816 yields about €3,076 monthly.Ali kao sto sam napisao, iako su plate u Republici vec sada znacajno vece zbog skupoce moze da zavara, sve zavisi kako se snadjes, pre svega za smestaj u Republici.
December 10, 2025Dec 10 Sto se tice radne vize i deficitarnih zanimanja u Republici Irskoj sve je na sledecim vezama:Immigration Service DeliveryEmployment visa - Immigration Service DeliveryIn This Section What is a long stay employment visa? How do I apply? Required documents What happens next? What is a long stay employment visa? If you wish to work in Ireland, youCritical Skills Occupations ListEmployments in respect of which there is a shortage in respect of qualifications, experience or skills which are required for the proper functioning of the economyAli nije lako, od klime do skupoce, ima dosta problema u Irskoj, ukljucujuci pitanje imigracije i mislim da su znacajno poostrili ulaz, cak i za turisticke vize. Republika Irska nije deo Sengen zone, ima CTA sa Britanijom.Dodatni problem je sto Srbija i Republika Irska do danasnjeg dana nemaju otvorene ambasade pa iz Beograda sve ide preko konzulata, pa na Atinu, sto stvara dodatne probleme. Edited December 10, 2025Dec 10 by Emerald
December 10, 2025Dec 10 1 minute ago, Emerald said:Dodatni problem je sto Srbija i Republika Irska do danasnjeg dana nemaju otvorene ambasade pa iz Beograda sve ide preko konzulata, pa na Atinu, sto stvara dodatne probleme.Pa sta bi sa onom najavom otvaranje ambasade u Beogradu?
December 10, 2025Dec 10 Jednog dana jer koliko znam jos nije otvorena, pise "soon"https://www.ireland.ie/en/belgrade/Cuo sam da je tokom 2025 dosta problema sa vizama iz Srbije, bilo je problema sa produzavanjem radnih dozvolja i viza u Republici Irskoj.Vlast u Republici je pod politickim pritiskom zbog velikog priliva ljudi, Republika ima jedan od najbrzih demografskih porasta u Evropi ako ne i najveci. I jedna je od zemalja Evrope gde se ocekuje rast populacije do 2050. Svake godine se poveca za oko 1.5% populacije Republike, sto je vec sada oko 80-85k godisnje.
December 10, 2025Dec 10 1 hour ago, Emerald said:Zavisi gde zelis da ides, Britanija ili Republika Irska?Severna Irska je jedan od siromasnih delova Britanije, mislim da su Vels i neki delovi Engleske siromasniji od Sev. Irske, i razlika u platama je znacajna izmedju Republike i Sev. IrskeLiving standards higher in Republic than in Northern Ireland - reporthttps://www.rte.ie/news/business/2025/1208/1547779-living-standards-report/Sev. Irska je jeftinija, pa dosta ljudi radi u Republici a zivi u Sev. Irskoj.Ako se Reopublika poredi sa Britanskim ostrvom, standard je nesto veci od britanskog proseka, pri cemu su plate vec sada dosta bolje u Republici ali je Republika skuplja za zivot. Mada sam video neke netacne podatke kod poredjenja skupoce, na jednom mestu sam video da hleb 500g kosta u Republici eur 1.5, sto nije tacno. U Tesco 800g hleba za 85 evrocenti, u Lidli i Aldiju je slicna cena hleba. Mislim da u Centra iu Dunnes slicno. Tacno je da ima skupljeg.Ono sto je skuplje je prosek izdavanje stanova ali opet zavisi gde. Engleska je demografski znacajno veca od Republike. London je skuplji od Dablina ali u proseku cele Britanije je jeftinije.Ali kao sto sam napisao, iako su plate u Republici vec sada znacajno vece zbog skupoce moze da zavara, sve zavisi kako se snadjes, pre svega za smestaj u Republici.Opet netacno. Da baremnisam bio na ekonomskom forumu pre manje od mesec dana, pa ajde.Severna Irska ima najveci privredni rast od bilo koje home country - oko 12%. Plate jesu manje, ali su i troskovi znatno manji. Mnogo ih je iz Londona/Engleske kupilo kuce ovde, pa je doslo do skoka nekretnina, ali je i dalje nista u poredjenju sa drugim delovima UK. Usput, jedina smo teritorija koja je ekonomski u EU zoni i u UK zoni, sto znaci da firme ovde imaju pristup na oba trzista, sto je - kako je Hilary Benn rekao na toj konferencije, firme iz njegove izborne jedinice (leeds) bi ruku dali za tako nesto.Republika Irska je preskupa, Dublin je preskup, Cork i Galway nisu daleko. Dublin je usput u samom centru grada kao zombi zona sa narkomanima i beskucnicima.@eumeswil dodji ti na sever. Sad cu ti naci listu deficitarnih poslova. Edited December 10, 2025Dec 10 by dragance
December 10, 2025Dec 10 https://www.gov.uk/government/publications/skilled-worker-visa-temporary-shortage-list/skilled-worker-visa-temporary-shortage-list
December 10, 2025Dec 10 Ja sam stavio zvanicne statisticke podatke. Ko ne veruje neka dodje i neka se uveri.Economic activity per head of population was significantly higher in the South with gross national income per capita €63,500 compared to €34,500 in Northern Ireland a gap of 84% in 2023.The population in the South grew by 14.8% between 2015 and 2024 compared to 3.9% in the North over the same period.In 12 months to June 2025 the Republic's domestic economy grew by 3.2% while growth was 2.8% in Northern Ireland.Nezaposlenost jeste niza na Severu jer je manje ucesce radne snage, a obe oblasti imaju visoko ucese radne snage za Evropu.Koji centar Dablina? Ako mislis na Parnell Sqaure, preko O"Connell Street, nije lepo. Ali to je sa severne strane Lifija, znas kako je Dablin fizicki i administrativno podeljen. Da li je tako na jugu, oko Trinity College-a? Razdaljina par stotina metara. Je l tako oko Guinness? Je l stanica Heuston nije centar?Sto se tice izvoza, Sev. Irska ima 10% carine na izvoz u SAD, Republika ih skoro nema, samo na neke porljoprivredne, a to je mnogo vaznije od Britanije.Iako se slazem da je preskupo iznajmljivanje nekkretnina, ne cak toliko u Dablinu, koliko van Dablina.Jedan od razloga skupoce jeR&D PartnersTop 10 pharmaceutical companies in Ireland - R&D PartnersPharmaceutical companies in Ireland have honed the country’s reputation as a world-renowned leader in life sciences. Thanks to a favourable regulatoryPosto su se pogoni rasporedili sirom Republike Irske i Republika je farmaceutski centar u Evropi. Republika je treci po visini izvoznik farmacuetish proizvoda na svetu. Dosta pogona ima na jugu, oko Cork-a i Waterford-a. Pfizer, Johnson&Johnson, Eli Lilly, Merck, Sanofi...imaju pogone na jugu Republike Irske.Kada se na to dodaju pogoni Intela, Cisco, Oracle...
December 10, 2025Dec 10 Meni je zaista drago da Republika ima jaku ekonomiju. Cene nekretnina i problemi koji idu sa tim su veliki, na svačiju žalost. Sirska ima te neke privilegije i nije ni blizu prednosti koje ima jug, ali sve se to može sa malo političke volje i ulaganjem u infrastrukture da ispraviti.
December 10, 2025Dec 10 Republika Irska ima velike budzetske suficite, postoje planovi gradnje ali neki od problema zasto se ne grade veliki infrastrukturni projekti poput podzemne su pravne regulative, ukljucujuci onu EU. Konkretno gradnja podzemne, koja je nasusna potreba Metro oblasti Dablina koji svake godine poraste 50k-100k stanovnika poslednjih par godina i dodatno Aerodrom Dablin je mislim jedini sa tolikim brojem putnika godisnje u Evropi koji nema sinsku vezu sa centrom grada.Ali jedan od vecih problema gradnje podzemne je zastita zivotne sredine, pravne posleidce nekih postupaka itd. Ima do ekspertize jer su plate u privatnom sektrou Rep. Irske dosta bolje od javnog sektora te puno najboljih odlazi u privatne sfere delovanja.Legal challenge to MetroLink to cause 'inevitable delay', says transport bodyhttps://www.rte.ie/news/dublin/2025/1125/1545724-ranelagh-challenge-metro/A group of residents from Ranelagh in the capital have begun a legal challenge against the project.The residents have applied to take a judicial review of the decision to give the green light to the MetroLink project.The project would see the construction of a 18.8km railway line, most of which will be underground, from Charlemont near Dublin city centre to Swords Estuary in the north of the county.Sto se tice nekretnina za stanovanje, tu ima dosta politike, vlasnici nekretnina(landlords) su cesto povezani sa FF i FG, a ti znas kakva je politika u Dablinu vec 100 godina.Rasprava na tu temu u irskoj skupstinmi Dail skoro.,I sreca je za siromasnije sto je SF prekinuo bojkot jer sada vrsi ozbiljan pritisak na vlast FF i FG sa leva. Po najnovim isptivanjima SF je najjaca stranka. Edited December 10, 2025Dec 10 by Emerald
December 11, 2025Dec 11 16 hours ago, eumeswil said:Koja zanimanja su na listi manjkajućih? Jel ima sajt?Ovo je lista za republiku https://enterprise.gov.ie/en/what-we-do/workplace-and-skills/employment-permits/employment-permit-eligibility/highly-skilled-eligible-occupations-list/ . A moze i godisnja bruto plata preko 64000 za zanimanja koja nisu na listi, ovde imas sve informacije https://www.citizensinformation.ie/en/moving-country/working-in-ireland/employment-permits/green-card-permits/Dragance je pomenuo da poslodavac mora biti na listi sponzora. Mozda je tako u S.Irskoj, u Republici ne mora da te sponzorise. Ukoliko bi nasao posao i zele da te sacekaju da sredis papire mozes i sam da platis radnu dozvolu (kosta 1000e, ukoliko te odbiju vraca ti se 900). Od njih ti je u tom slucaju potreban ugovor o radu i pozivno pismo (mozda jos nesto, ne secam se, sve je objasnjeno na onom linku iznad).Moras da ides direktno preko poslodavca, ne moze preko neke agencije za zaposljavanje.Sve u svemu, ako se bavis necim sto je deficitarno i zele da zaposle bas tebe, ne bi trebalo da bude problema sa papirima.Viza bi trebalo da je za nas besplatna, ali dosadasnja konzulka je uvek naplacivala neku svoju taksu.Sada je ambasada u Srbiji otvorena, medjutim cujem da su, kao i Britanci, angazovali agenciju preko koje ide apliciranje za vize, i placa se, cini mi se oko 80e. Ali to ti je na kraju, ako dobijes radnu dozvolu, dobices i vizu. Za poslove gledaj indeed ili linkedin, ili jos bolje ako moze neko negde da te preporuci.
December 11, 2025Dec 11 @eumeswil Sto se tice izbora da li S. Irska ili Irska, mislim da, sto se finansija tice, nisu toliko velike razlike. Plate su mozda vece u Irskoj (ali opet to zavisi od firme do firme, mozda dobijes vecu platu na severu nego sto bi u republici), ali porezi su manji na severu i kuce su jeftinije (i za iznajmljivanje i za kupovinu). Po mom misljenju, ako bi se odlucio da dodjes na ostrvo, probaj obe varijante, pa gde uspe, ne moras mnogo da vagas da li ovde ili tamo. Ako bi dobio vizu za Irsku, ne bi mogao sa tim da ides na sever, treba ti uk viza (mislim, realno bi mogao, nema granice, ali nije legalno), tako da nemas opciju da zivis u jednom delu, a radis u drugom (ne znam kako je obrnuta situacija, ako imas uk vizu, mislim da sa tim mozes u Irsku). U svakom slucaju, to bi ti komplikovalo stvari, papirologiju, druga je valuta... tako da, bar za pocetak, gde imas posao tamo i zivis. Ja nisam jos bila na severu, muz ide stalno i njemu se vise svidja tamo, kaze da je moderniji, lepse su kuce i ljudi su manje konzervativni.Ne znam sta si po zanimanju i da li bi dolazio sam ili sa porodicom. Moja preporuka je da bacis pogled na oglase, da vidis kakva je situacija, a da firme kontakiras direktno, pa cak i agencije (znam da sam rekla ne moze preko agencije, ali one mogu da te dovedu do poslodavca, pa se posle dogovaras sa njim, jedino ne mozes da te agencija zaposli i da radis preko nje, ali to je drugo). Irskoj uvek treba radne snage. Nemoj da pitas po grupama na fejsu (ili pitaj, nikad se ne zna, ali ne daj da te obeshrabre) jer oni odmah krenu da vicu kako je svasta nesto nemoguce, te tesko za posao, te tesko za stan, te kisa... jeste, ali ako se odlucis i bacis ozbiljno na zadatak sve je moguce, opet, puno zavisi sta si po struci. (bio je skoro jedan post na grupi srbi u irskoj (uzas od grupe btw) gde su u komentarima pomenuli jednog lika koji pomaze nasim ljudima da nadju posao, baci pogled). Racunaj da ce ti biti neophodan auto. Imas godinu dana da vozis sa nasom dozvolom, u medjuvremenu moras da polozis za irsku (uzmes onaj letter of entitlement, ne znam kako se bese zove kod nas, prevedes kod sudskog tumaca, i onda vozis upola manje casova i bude brze i jeftinije). Polovni autici su veoma jeftini ovde, osiguranje je skupo u prvih godinu dana, posle je sve manje. Kad imas auto, mozes da zivis i malo dalje od grada, sto je puno jeftinije. Trebace ti izvesna suma za pocetak (depozit i prva kirija, auto, 300e je residence permit, hrana i troskovi do prve plate). Ako te interesuje bilo sta konkretnije za Irsku, javi se slobodno.Srecno ako se odlucis na taj korak (mislim, srecno i ako se ne odlucis)
December 11, 2025Dec 11 Neophodan je auto, jel to znači da je javni prevoz loš pa se mora imati auto za normalno funkcionisanje?