September 10, 2025Sep 10 2 minutes ago, fargo said:Lokalne vlasti sve vreme pokusavaju da prikriju sta se zaista desilo, samo je pritisak javnosti doveo do toga da se otkrije ko je glavni krivac. Ovo je najveca ekoloska katastrofa koja je zadesila Irsku, tuga jedna. Lokalci su se angazovali, pokusavaju da urade nesto. Samo jedan politicar iz mog grada je bio aktivan na ovom pitanju, i to je nesto sto ce gradjani pamtiti i umeti da nagrade na sledecim izborima (kad je lokal u pitanju vise se gleda licni angazman nego ko je iz koje stranke)Apsolutno. I tu opet dolazi do izražaja to da novinari kopaju i istražuju. Mnoge skandale su izvukli na svetlo dana. Ali i obični građani se bave svojim životima i pitanjima koja ih se neposredno tiču. Ako im se nešto ne sviđa, žale se kod svojih lokalnih političara (councillor -a). Svi oni u lokalu su lako dostupni (ostavljaju letke sa kontakt emailom, tel. brojem, itd) i možeš da im se direktno obratiš sa pitanjem koje želiš da u tvoje ime postave u skupštini, ili sa nekom inicijativom koju želiš da sprovedu. I oni rade na tome, daju ti povratnu informaciju, jer kao što kažeš, od toga im zavisi sledeći mandat - ljudi pamte.Trenutno je kod mene akcija borbe da se ne dozvoli firmi koja ima dronove za ispostavu brze hrane da otvori svoju ispostavu u kraju. Ljudi neće da im dronovi preleću preko bašta i ugrožavaju privatnost 😆.
September 10, 2025Sep 10 5 minutes ago, Filozof manijak said:dođosmo i do štampometrije Mi, i pored toga sto nema besplatnog stampanja, razmisljamo da se preselimo u S.Irsku. Ali vlasnici smo stampaca pa nije problem.
September 10, 2025Sep 10 12 minutes ago, fargo said:@dragance Kod nas je besplatno i stampanje😊Au, šijete nas i za to. Jedino je Guinness jeftinija (nego u Dublinu, ne znam za Cork) 😂
September 10, 2025Sep 10 2 minutes ago, fargo said:Mi, i pored toga sto nema besplatnog stampanja, razmisljamo da se preselimo u S.Irsku. Ali vlasnici smo stampaca pa nije problem. Ej Sirska je posebna priča. Gde vas interesuje, pa da ti kažem pros i cons.
September 10, 2025Sep 10 9 minutes ago, Mel said:Ja sam nekad isla po bibliotekama da stampam dok sam bila siroti student koji se non stop seli pa mu samo jos stampac fali, ali za gospodina u ozbiljnim godinama nemati priter cccKo bre u ozbiljnim godinama?? Navikao sam na sve da je elektronski. U NZ pasoš vadim samo tim putem, čak i ovde. I kod doktora su skripte isto e-putem. Samo bi mi skupljao prašinu.
September 10, 2025Sep 10 2 minutes ago, dragance said:Au, šijete nas i za to. Jedino je Guinness jeftinija (nego u Dublinu, ne znam za Cork) 😂5-6 jura valjdaAli kod vas je jedna sitnica jeftinija - kuće3 minutes ago, dragance said:Ej Sirska je posebna priča. Gde vas interesuje, pa da ti kažem pros i cons.Jos uvek samo razmisljamo o opciji. Kad dobijemo drzavljanstvo (treba sad da apliciramo), videcemo sta cemo dalje. Ja nisam bila nikad, ali zmu ide redovno i uvek se vrati sa pricom kako je tamo lepo, nervira me
September 10, 2025Sep 10 Lepo je, ali ima i mesta za izbegavanje (kao i svuda). Dodjite u posetu - Ballycastle, Newcastle i okolina, Bushmill i okolina, cela obala i out duž severnog Antrima, a ima i Belfast šta da ponudi. Edited September 10, 2025Sep 10 by dragance
September 12, 2025Sep 12 On 9. 9. 2025. at 11:48, Mel said:Ne znam kako je sad, jednom sam na nekom fensi mestu u Juropi cekala jedan od tih buseva satima, dosla kad je kao trebalo da stigne, i camila cekajuci. Jedno sat kasnije pocnu da pristizu ljudi, jedno sat i po kasnije pristigne omanji skup a eto ga i bus. Valjda su svi imali sofera na telefonu sem mene, ja sam ga zvala on rekao ovo prvo vreme ja naivno dosla...elem i dalje se secam lika kome izvlaci iz busa par dzakova paprike, on je bio pobednik tog dana definitivno. Ja sam jos stajala sa spustenom vilicom a svi su vec bili puf nestali ukljucujuci i zemljaka sa busom.Susitnski nema potrebe za direktnom autobuskom linijom Dablin-London jer je Dablin na obali i ima veliku luku iz koje idu trajketi redovno do raznih luka u Britaniji, pa i kontinenta. Ako neko zivi u Dablinu samo gradski do luke, koja se nalazi u centru Dablina, blizu je glavna autobuska stanica Busaras i zel. stanica Connolly, tj. DART, tu je i Luas. Odatle se uzme se trajekt za npr. Holyhead. Kada se dodje u Holyhead postoje direktne zeleznicke i autobuske linije prema Londonu sa dosta polazaka. Kao i drugim mestima po Engleskoj, a moze iz Cestera, kao obliznjeg vaznijeg saobracajnog cvora.Vec sam napisao da se putuje nekih 4h preko Irskog mora, nekih 120km.
September 12, 2025Sep 12 Da nije sve super u Irskoj pokazuju sledeci podaciIrish IndependentSix out of 10 skilled foreign workers leave Ireland withi...About 60pc of foreign workers who get Critical Skills Employment permits leave the country within five years, new research by the Department of Finance has found.Iako je ovo prica o demografskom rastu Republike Irske, govori o razlozima zasto ljudi napustaju istu.Oni su sledeci- Preskupe nekretnine- Vreme, tj. stalna kisa Kao glavni razlozi.
September 13, 2025Sep 13 Kada je rec o klimi, naucnici su otkrili da je severni Atlantik, izmedju Irske i Kanade, jedino mesto u Evropi na kojem je hladnije nego li pre 80 godina. Kazu da se morske struje Atlantika hlade, ne samo Golfska, koje donose umereniju ali kisovitu klimu na Irsko ostrvo. Delimicno je moguce ljudska ruka upletena ali istrazivanja koja prate kretanje klime Atlantika stotinama miliona godina kazu da se takvi periodi desavaju. To znaci da bi klima u Irskoj mogla da se izmeni posle 2100, tako da budu toplija leta sa manje padavina ali i znatno hladnije zime, sa vise oluja.Is the Atlantic ocean's "wobble" a warning for Ireland?https://www.rte.ie/brainstorm/2025/0910/1532666-atlantic-meridional-overturning-circulation-wobble-ireland-climate/
September 13, 2025Sep 13 Znači svoj 150. rođendan ću moći da slavim u majici kratkih rukava?Koliko bih voleo da živim tamo, ali meni je klima (sunce) možda i na prvom mestu kad je kvalitet života u pitanju. Kao da su namerno te hladne, tmurne i mračne zemlje dobre po svim ostalim stvarima, da čoveku jednostavno ne može sve da bude potaman.Ali bar se nadam da ću nekada moći da dođem i budem par meseci, pa ko zna, možda se i naviknem.
September 13, 2025Sep 13 Kad sam počela da živim na severu Nemačke i meni je baš smetala klima i mislila sam nema gore. Onda se sprijateljim sa jednom Nemicom odavde, koja je tada imala dečka Irca i često putovala u Irsku i koja krene da se žali na vreme tamo, kako je još mnogo gore i da ljudi nisu normalni, da čim ne pljušti kuša ceo dan to je već "What a wonderful day!".
September 13, 2025Sep 13 Nije bas takoInace u prigradskom dablinskom vozu, DART, nesto kao Beovoz u BG, turisticka reklama kaze: bezite iz irskog sivila u lepote suncane Malte. Ali je slika fenomenalna koja prati tu poruku, onako neki covek u kisi ispred nekih simbola Dablina, da svaki covek u Irskoj shvati, kao da je na umoru, sve sumorno i sivo. Kao da ceka camac sa kapuljacom da ga prebaci na vecni pocinak.Irska posalica.
September 13, 2025Sep 13 Ma uopšte nije toliko sivo i depresivno. Kao što neko napisa, sunce i oblaci/kiša smenjuju se po nekoliko puta dnevno. A nekad se i desi da istovremeno pada kiša i sija sunce 😄Sticajem okolnosti provela sam neko vreme poslovno na severu Nemačke, recimo po dva puta oko tri meseca, u zimskom periodu. Za sve to vreme plavo nebo nisam videla. Mi smo imali neku ideju da se nekad preselimo negde drugde u Evropu, i kada sam dobila ponudu da ostanem u Nemačkoj dobro smo je razmotrili - i odustali. Ta moja impresija sivog zimskog neba je bila jedan od bitnih faktora za takvu odluku.A moguće je i da su utisci subjektivni, različiti ljudi primećuju različite stvari.Možda pomaže i to što je ovde uvek sve zeleno, i kada opadne lišće sa nekog drveća, trava ostane ok. I ima puno palmi, ima cveća i tokom zime, svuda po dvorištima, parkovima, javnim površinama...
September 14, 2025Sep 14 Nije sivo, nema toliko oblaka stalno kako ljudi misle u Srbiji. Vazdusne struje sa Atlantika su jake i oblaci se brzo krecu ali je problem brza promena vremena i skoro svakodnevna kisa, koja nije stalnan tj. dugotrojna, ali je u proseku svakog drugog dana svakog meseca u godini.Ireland is rainy because it's located in the path of prevailing winds blowing from the Atlantic, which pick up moisture from the ocean. As these winds reach the island, the moisture condenses and falls as rain, especially when encountering higher elevations like the mountains on the west coast. The Gulf Stream also plays a role, keeping the surrounding waters relatively warm, which supports evaporation and a consistently moist air mass, leading to more frequent rain rather than snow. Ireland lies in the path of south-westerly winds that originate over the vast Atlantic Ocean.