Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iseljavanje u Irsku

Featured Replies

Workers in the IT and finance sectors commanded the highest median advertised salary in Ireland in 2025, according to new data from hiring platform IrishJobs.

Roles in the tech and finance sectors had a median advertised salary of €80,000.

This was closely followed by the construction and legal sectors at €75,000, and the engineering and healthcare sectors with median annual advertised salaries of €70,000.

Senior finance manager was the highest paid occupation in 2025, with a median advertised salary of €100,000.

The research reveals that full-time employees in Ireland earned an advertised median gross salary of €54,928 in 2025 which was ahead of the €38,304 (£33,526) recorded in the UK and the figure of €53,900 in Germany.

According to the study, 58% of professionals reported receiving a pay increase in 2025, 6% was the average level of pay rise reported in 2025.

Dublin is the county with the highest median advertised salary at €60,000. Galway has the second-highest annual median salary at €52,000, followed by Cork on €46,200.

More than half of workers, 56%, said they wouldn't apply for a role without hybrid or remote working.

Malo mi je cudna ovolika razlika izmedju Britanije i Irske. To je kod zvanicne statistike verovatno manje.

Sto se tice Nemcake i Irske, to je tu negde, pri cemu su irske plate vece u neto iznosu jer su porezi u Irskoj nizi sve do nekih 150k bruto. Tako je neto plata, na navedeni bruto prosek, veca u Irskoj nekih 200-300 eur mesecno.

Ali, posto je Nemacka znacajno veca zemlja, postoje znacajne regionalne razlike koje mogu da "poniste" tih 200 do 300 eur razlike u paritetu kupovne moci jer je Irska koncetrisana na Dablin, gde je cena iznajmljivanja nekretnina skupa. Mada je porez u Irskoj na nize plate znacajno nizi u odnosu na Nemacku.

• 2 weeks later...
  • Replies 396
  • Views 31.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Izvini @bags, nikako da sednem da odgovorim.  Hvala na pitanju😊, da, uspeli smo konacno da dodjemo pocetkom avgusta. Dobili smo vizu na misice (malo je muzevljevev HR reagovao pa je delovalo da s

• Nemam dovoljno postova da pisem na politici, pa cu samo ovde da vam kazem da vas grlim sve, pratim sve kao ludak, malo placem, malo mi puno srce, i tako u krug svaki dan. Stize podrska i iz Irske💚

• Nešto mi došlo tako... 🍀

Posted Images

• Popular Post

Nešto mi došlo tako... 🍀

Ovih dana navršava se 25 godina od kako sam se doselila u Irsku. I nekako se to poklapa sa početkom proleća... keltskog proleća, kojeg obeležava St Bridget Day, koji se od pre neku godinu slavi kao državni praznik. Prvo ovogodišnje cveće u mojoj bašti je izniklo, dani su duži, još uvek može biti noćnih mrazeva, ali nekako se oseća da bolji dani nadolaze. Kao i što su došli pre četvrt veka, unatoč strahovima kako ću se snaći sama u "belom svetu", da li ću uspeti da se dokažem na poslu, da li će onaj ko se javi na telefon u banci, socijalnoj službi, oglasu za stan... razumeti moj "broken English", da li ću proći probni period na poslu...

Svake godine u poslednjih četvrt veka, u ovo vreme, sećam se ubeđivanja mojih kolega da "gde ću sad, kad je Milošević najzad pao i dolaze bolji dani". Sećam se majke koja mi je ćušnula teško ušteđenih 1000 DM da mi se nađe, da kupim avionsku kartu za nazad ako budem morala da se vratim, jer firma koja mi je ponudila posao plaća samo dolazak u Dablin. Sećam se ponosa moga oca, koji je, iako nikad ni jednom rečju ili gestom to nije pokazao, očigledno očekivao da njegova ćerka uzme svoju sudbinu u svoje ruke i izgradi za sebe bolji život negde daleko... Sećam se da sam u očima svog tadašnjeg dečka po prvi put videla suze, nakon što smo se pozdravili pre ulaska u kombi za Budimpeštu. Sećam se da su jedini način komunikacije sa voljenima bili emailovi pisani sa računara u firmi. Bilo je nekih web kamera po Dablinu, pa bismo se dogovorili ispred koje ja da se prošetam u određeno vreme za vikend. Napisala bih im šta ću obući, pa bi me oni valjda identifikovali na ekranu, a ja bih mahala kao lujka u prazno.

I sada moj bivši dečko, a sadašnji muž, i ja, proslavljamo sve lepe trenutke koje smo doživeli u svojoj novoj domovini. Sve nove svetove koji su nam se otvorili na ličnom i profesionalnom planu. Sva iskustva stečena na putovanjima na koja ne bismo otišli da nismo došli ovde, sve kulture koje smo iskusili preko ljudi koje smo ovde upoznali, od kojih su neki pravi verni životni prijatelji. Svi ti "ventili" koji se jednostavno otvore kad savladaš novi jezik, pa počneš da razumeš literaturu, muziku, istoriju, obogatili su nam život za sve ove godine.

Slavimo danas "Mali dan za čovečanstvo, ali veliki za čoveka", što bi rekao naš bivši kolega s' faksa nakon što je par godina pre nas stupio na tle njegove izabrane nove domovine.

Sláinte - Živeli!

1 hour ago, bisa said:

Bilo je nekih web kamera po Dablinu, pa bismo se dogovorili ispred koje ja da se prošetam u određeno vreme za vikend. Napisala bih im šta ću obući, pa bi me oni valjda identifikovali na ekranu, a ja bih mahala kao lujka u prazno.

😍😀

Nemacka, 2005., ista prica!! Mislila sam da sam samo ja to radila 🤣

Ja u US, muz presao u Nemacku. Jedini nacin da se vidimo je bila web kamera na vrhu opstine, zgrada s 5 spratova. Onda muz, kad ide s posla, stane ispred opstine, na neki trg, a ja gledam na kompjuteru, i pricamo telefonom. Vicem:"Pomeri se levo!", on k'o ludak na praznom trgu ide levo-desno i mase ka vrhu zgrade....sta li su ljudi, koji su ga vidjali tad, pomisljali? 🤣

Napisi zvucno pismo
slikaj se samo za moju dusu
daj mi njezan poljubac
daj mi ljubav preko zice...

violina

Moram reci da se socijalne nekrentine sada vise grade, u jednom kraju, gde sam cesto, se gradi zgrada samo za penzionere, uglavnom jednosobni stanovi, koji ce se prodavati ili izdavati irskim penzionerim po znatno nizoj ceni od trzisne.

Latest social and affordable housing delivery statistics show 42% quarterly increase in new-build social homes

https://www.gov.ie/en/department-of-housing-local-government-and-heritage/press-releases/latest-social-and-affordable-housing-delivery-statistics-show-42-quarterly-increase-in-new-build-social-homes/

Nisu cak ni cene za kupovinu toliko problematicne kada se Republika Irska poredi sa zemlje slicnog nivoa standarda kao Irska.

Ali iznajmljivanje je uzasno i moguce da ce novim zakonom biti, mozda, i gore. Nije samo nedostatak nekretnina, ima tu nekih drugih razloga.

Takodje, zabrana tzv. scrambler bikes. Poginula, tacnije ubijena, jedna devojka, sa tim nadogradjenim motorima u Finglas-u(deo severnog Dablina, ne bas cuven po dobrom). Sada zbog pritiska javnosti, tacnije SF i levih stranaka, vlast uvodi zabranu da se koriste kako ko hoce u javnom prostoru

Law to ban scramblers in public places to be called Grace's Law

https://www.rte.ie/news/politics/2026/0204/1556619-cabinet-wednesday/#:~:text=The%20Government%20has%20now%20sanctioned,approach%20to%20tackling%20problem%20scramblers.

Instagram.png

On 10. 12. 2025. at 12:07, Emerald said:

Zavisi gde zelis da ides, Britanija ili Republika Irska?

Severna Irska je jedan od siromasnih delova Britanije, mislim da su Vels i neki delovi Engleske siromasniji od Sev. Irske, i razlika u platama je znacajna izmedju Republike i Sev. Irske

Living standards higher in Republic than in Northern Ireland - report

https://www.rte.ie/news/business/2025/1208/1547779-living-standards-report/

Sev. Irska je jeftinija, pa dosta ljudi radi u Republici a zivi u Sev. Irskoj.

Ako se Reopublika poredi sa Britanskim ostrvom, standard je nesto veci od britanskog proseka, pri cemu su plate vec sada dosta bolje u Republici ali je Republika skuplja za zivot. Mada sam video neke netacne podatke kod poredjenja skupoce, na jednom mestu sam video da hleb 500g kosta u Republici eur 1.5, sto nije tacno. U Tesco 800g hleba za 85 evrocenti, u Lidli i Aldiju je slicna cena hleba. Mislim da u Centra iu Dunnes slicno. Tacno je da ima skupljeg.

Ono sto je skuplje je prosek izdavanje stanova ali opet zavisi gde. Engleska je demografski znacajno veca od Republike. London je skuplji od Dablina ali u proseku cele Britanije je jeftinije.

Ali kao sto sam napisao, iako su plate u Republici vec sada znacajno vece zbog skupoce moze da zavara, sve zavisi kako se snadjes, pre svega za smestaj u Republici.

53k prosek, to je dosta dobro. U Dublinu ima dosta +100k poslova u ITu.

Prosek je veci u Dablinu, oko 60k(neto oko 3 800 evra mesecno), ali je Dablin skup. Jedan od razloga upravo sto ima dosta dobro placenih poslova. Postoji snimci koji se vrte po drustvenim mrezama kako ljudi cekaju u redovima da vide nove kuce koje se nude na trzistu.

Nema toliko puno 100k poslova u IT ali ima dosta, to placa Google za ljude sa puno iskustva, znanja i prisustva u kompaniji, ide 150-200k.

10 minutes ago, Emerald said:

Postoji snimci koji se vrte po drustvenim mrezama kako ljudi cekaju u redovima da vide nove kuce koje se nude na trzistu.

Ne znam da li je jos aktuelno, ali 2018/2019 godine se u jednom trenutku pocelo placati, ako si hteo da vidis kucu/stan za izdavanje. U pitanju je bio Naas.

48 minutes ago, Emerald said:

Prosek je veci u Dablinu, oko 60k(neto oko 3 800 evra mesecno), ali je Dablin skup. Jedan od razloga upravo sto ima dosta dobro placenih poslova. Postoji snimci koji se vrte po drustvenim mrezama kako ljudi cekaju u redovima da vide nove kuce koje se nude na trzistu.

Nema toliko puno 100k poslova u IT ali ima dosta, to placa Google za ljude sa puno iskustva, znanja i prisustva u kompaniji, ide 150-200k.

ja sam dobijao takve ponude, mislili su da imam EU pasos. Kontraktori su isto dobro placeni, bar ovo sto ja radim, devops. Verovatno su neke stvari forntend, testesri data analist na novu proseka, ali ovo sto je zahtevnije lepo se placa.

Za senior devops su ponude oko 100k i više normalne. Contractors dobijaju još veću kintu.

Kazu drugi najkisovitiji Januar u Dablinu od kako se meri

January-2026-Statistics-Website-wide-for

U Sev. Irskoj isto

January 2026 was a notably unsettled month for many across the UK, with persistent spells of heavy rain and strong winds.

Provisional Met Office statistics show that Northern Ireland experienced its wettest January in 149 years – and second wettest on record – while southern England also recorded its sixth wettest January since the series began in 1836. The UK overall saw above-average rainfall, slightly below-average temperatures, and sunshine levels close to average for the month. 

U Britaniji isto,

Rain Falls in UK Every Day of 2026 So Far

Edited by Emerald