Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iseljavanje u Irsku

Featured Replies

Komemorativni skupovi u Irskoj 1.11, Dublin i Cork

IMG-20251020-WA0005.jpg

IMG-20251020-WA0007.jpg

• Replies 396
  • Views 31.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Izvini @bags, nikako da sednem da odgovorim.  Hvala na pitanju😊, da, uspeli smo konacno da dodjemo pocetkom avgusta. Dobili smo vizu na misice (malo je muzevljevev HR reagovao pa je delovalo da s

• Nemam dovoljno postova da pisem na politici, pa cu samo ovde da vam kazem da vas grlim sve, pratim sve kao ludak, malo placem, malo mi puno srce, i tako u krug svaki dan. Stize podrska i iz Irske💚

• Nešto mi došlo tako... 🍀

Posted Images

Izbili juce antimiimigracioni neredi u zapadnom Dablinu, slicno onima iz 2023. Razlog slican, trazilac azila, koji je trebao da napusti Irsku, napao seksualno tokom noci deseteogodisnju devojcicu. Na vestima su javili da je bio potreban arapski prevodilac iako svi govore Afrikanac, sto ne znaci da nije Arapin.

Ovo se desava ispred centra za trazioce azila.

Glavni mediji pokusavaju da smire situaciju kao i predsednicki kandidati.

Ovo nije prvi put ove godine u Irskoj da se desavaju neredi zbog stranaca. U Sev. Irskoj su unionisti slicne proteste imali zbog slicnog dogadjaja.

Vlast je u problemu, SF je dosta ispred, u istrazivanjima, mada SF ne napada vlast po pitanju migranata sa desne strane. Mora se reci da se, za sada, SF drzi svojih ideoloskih korena ali delom gubi zbog toga ali treba ceniti stav upravo zbog toga. Problem je sto se sve vise anmece mogucnost jedne izrazito desne stranke u Republici Irskoj.

Irska je specificna, na medjunarodnom planu ce podrzavati Palestinu izrazito ali na unutrasnjem je druga prica.

Lepse teme, kazu da se irska privreda "drzi" znacajno bolje od ocekivanja, ne samo za ovu godinu vec i narednu. Da su za sada americke carine malo naudile irskom izvozu u Ameriku jer ih je dosta zaobislo sve. Jaki su Irci u Americi.

The Irish Times
No image preview

Goodbody upgrades growth forecasts for Irish economy whil...

Dublin-based brokerage highlights ongoing strength of domestic economy despite international uncertainty

Ovo je racunanje koje iskljucuje uticaj velikim multinacionalnih preduzeca, kada bi se to racunalo irski bdp bi ove godine porasta skoro 10%. Ovo je "preradjeni", koji ukljucuje domaca kretanja potraznje itd.

On 12. 9. 2025. at 11:08, Emerald said:

Da nije sve super u Irskoj pokazuju sledeci podaci

Irish Independent
No image preview

Six out of 10 skilled foreign workers leave Ireland withi...

About 60pc of foreign workers who get Critical Skills Employment permits leave the country within five years, new research by the Department of Finance has found.

Iako je ovo prica o demografskom rastu Republike Irske, govori o razlozima zasto ljudi napustaju istu.

Oni su sledeci

- Preskupe nekretnine

- Vreme, tj. stalna kisa

Kao glavni razlozi.

I moja ruznija polovina je u toj statistici!

Dobio dobar posao, presao iz NL u Irsku 2018, pa je trebalo da se i ja pridruzim.

Iako je relativno brzo nasao dobar (naravno skup) stan, onaj ocaj od vremena se nije mogao podneti. A to kaze neko ko je presao iz NL, gde nisu palme, plaze i sunce.

Ziveli smo i radili, do sad, u 6 drzava, i iz svake mi nedostaje ponesto....iz Irske bas nista, cak nemam zelju ni da je ponovo posetim :(

Drago mi je da cujem i druga iskustva, koja su pozitivn(ij)a.

Ali u Irskoj ima palmi i plaza, barem na istocnoj obali, tj Irsko more i moreuzi ka omiljenom britanskom ostrvu

1000001556.jpg

1000001494.jpg

Salim se

Klima za ljude koji dolaze sa juga, posebno Mediterana, nije lepa.

• 2 weeks later...

Kada sam prvi put dosao u Irsku i doziveo da za Halloween gore logorske vatre po Dablinu sa gumama i buricima, koji lete u nebesa, rekoh, to je to, na pravom sam mestu. Kasnije sam istrazivao i shvatio da se Halloween poklapa sa drevnim keltskim praznikom(mislim da su paganska vremena bila zrtovanja ne samo zivotinja vec i ljudi).

Prvobitni hriscnaski misionari, poput Sv. Patrika, su pokusali da izbrisu te praznike ali su na kraju uspeli samo da ih humanizuju i prilagode hriscanstvu.

Samain (also spelled Samhain) is an ancient Celtic festival marking the end of summer and the harvest season, and the beginning of winter. It was celebrated from sunset on October 31 to sunset on November 1, when the barrier between the worlds of the living and the dead was believed to be thinnest. The traditions of Samain, including the use of bonfires, costumes, and feasting, are the origin of modern-day Halloween. 

Gruva od pada mraka konstano, znatno duze nego li za NG, iako po intezitetu slabije.

Halloween night still a nightmare for DFB and Gardaí

https://dublingazette.com/dublinlocalmatters/news/halloween-dfb-fire/

jbg, nije mi jasno zasto irish emigriraju kad je sve tako lepo; kazu 35k irish emigriralo+ostali EU a doslo 86k ukrajinaca?

2 hours ago, Bud Stonebraker said:

jbg, nije mi jasno zasto irish emigriraju kad je sve tako lepo; kazu 35k irish emigriralo+ostali EU a doslo 86k ukrajinaca?

Dosta ih ode u Australiju, odrade par godina, pa se vrate i to zbog nostalgije. Bilo par slučajeva kod mene u firmi.

47 minutes ago, *edited by mod said:

Dosta ih ode u Australiju, odrade par godina, pa se vrate i to zbog nostalgije. Bilo par slučajeva kod mene u firmi.

Znam i obrnuto, ljude koji su iz Australije otisli u Evropu, bili par godina i onda je bilo ok, bili videli aj sad kuci dosta nam je. Nekadasnja najbolja drugarica isto to ali pravac Kanada, rodila tamo prvo dete, izdrzala nekoliko zima i cim je muz uspeo da sredi work from home nazad kuci. A u krugovima koji su malo skolovaniji dok sam znala ljude maltene je pravilo bilo neka godina u Americi da se stekne iskustvo i tikne to na CVju pa nazad u Evropu.

16 hours ago, Bud Stonebraker said:

Zbog ovoga

640px-Australian_Irish-heritage_flag.svg

Australija je Druga irska republika😁

Posle ovoga izuzetnog multimedijalnog predstavljanja da jos nesto dodam.

Australija i Irska su vezani od vremena Britanske Imperije. Irci su bili najveci ustanici i pobunjenici engleske krune. Zbog toga su ih Englezi prezirali i radili svasta protiv Iraca od hapsenja zbog pobuna, masovnih gladi itd. Posto je Australija bila kaznjenicka kolonija Britanske Imperije, cuveni Botany Bay, danasnji Sidnej, je mesto dovodjenja Iraca. Mnogo ih je zavrsilo tamo. Licno poznajem par Iraca i svi imaju zelju da, barem, malo odu u Australiju.

Glavni razlog je klima, mada se mnogima ne svidi ni prevelika vrucina Australije. Ima i do kulutroloskih razloga, Irci su vekovima bili emigrantski narod, sto bi se reklo, fora, je da se malo otisnes preko mora. Postoji razmena izmedju Irske i Australije, jedni odlaze, drugi se vracaju.

During this period there was a strong outward flow of people going to Australia. We estimated that around 10,600 people left Ireland to live in Australia in the 12 months to April 2024, up from 4,700 in 2023 (+126%). This was the highest level of emigration to Australia since 2013. Additionally, 6,400 people moved to Ireland from Australia, which was down from 7,700 in 2023 (-17%).

Sto se tice stanja u Irskoj, po meni najbolje u celoj EU sa stanovista privrede. Uspeli su da izvuku izvoz u SAD bez carina, ne 15% ili 10% kao za Kontinent ili Britaniju, respektivno. Samo 2-3% irskog izvoza u SAD je pod carinama od 15%, sve ostalo je bez carina. Irska puno izvozi u SAD, imaju diversifikovani izvoz prema SAD, EU i Britaniji. To se narocito pojacalo posle krize 2008-2011, kada su ih Nemci ponizavali i uslovljavali. Republika Irska se tada vise okrenula prema SAD.

Uopste gledano, Irci nisu ljubitelji germana, oni su svoj identitet gradili na otporu germanima(saksoncima), ali to je neka druga prica koja je povezana sa Britanijom tj. Skotima, Velsanima i Englezima.

Metro oblast Dablina je prva po bdp po glavi u EU,

• Top EU metropolitan areas by GDP per capita (latest data)

• Dublin (Ireland): Leads the EU in GDP per inhabitant.

Ali ni to nije najvaznije, prosecne neto plate su vece nego li u Nemackoj ili Austriji.

Problem su cene nekretnina i to ne toliko u Dablinu, koji je blizak proseku najrazvijenih gradova u EU tipa Amsterdama(mislim da je Dablin, cak, jeftiniji) vec cene van Dablina.

Drugi problem je klima, kisa koja uvek vreba i kabanica koja treba jednako u julu ili januaru. Dodatni problem moze biti vetar, narocito na zapadu i jugu ostrva, koji su "otvoreni" prema Atlantiku. Dablin manje jer je "okrenut" ka Birtaniji ali moze biti i u Dablinu.

Edited by Emerald

Nasao sam podatke na wiki(pitanje koliko je tacno) ali oni se pozivaju na neke izvore. Kazu da 30% australijske populacije ima nekakvo irsko nasledje.

hey made substantial contributions to Australia's development in many different areas. In the late 19th century, Irish Australians constituted up to a third of the country's population.[7]

There is no definitive figure of the total number of Australians with an Irish background. At the 2021 Australian census, 2,410,833 residents identified themselves as having Irish ancestry either alone or in combination with another ancestry.[8] This nominated ancestry was third behind English and Australian in terms of the largest number of responses and represents 9.5% of the total population of Australia. However this figure does not include Australians with an Irish background who chose to nominate themselves as 'Australian' or other ancestries. The Australian embassy in Dublin states that up to 30% of the population claim some degree of Irish ancestry

ne kapiram kako dvoje koji zaradjuju samo min vage ~€46k take home, ne mogu da priuste €1.5k/mesecno za rentu, ili manje?

da li je irska housing crisis prenaduvana?

44 minutes ago, Bud Stonebraker said:

ne kapiram kako dvoje koji zaradjuju samo min vage ~€46k take home, ne mogu da priuste €1.5k/mesecno za rentu, ili manje?

1.5k mesečno? Dodaj još jednu hiljadu na to.

3 hours ago, Bud Stonebraker said:

Minimalna zarada za dvoje, neto, je blize 50k godisnje, ili oko 2 100-2 200 mesecno po osobi, zavisi da li radis nedeljom, praznike, broj radnih dana u mesecu. Pri cemu ce biti nesto veca od 1. januara 2026. jer minimalna cena rada ide na 14.15, povecanje od 4.5% u odnosu na sada, po satu ali ce drzava uzimati 1.5% vise sa bruto za novu penzionu privatnu(a drzavnu) semu. Pa ce nominalno uvecanje minimalne zarade ,od 4.5%, biti manje.

Garsonjeru u Dablinu je moguce naci 1000-1500, jedna soba 1500-2000, evra ali prilicno daleko od centra, pri cemu to ne mora da bude lose uopste, stavise, okolina Dablina, narocito jug(brdo i Nacionalni park Wicklow, koji se zavrsava na plazama Irskog mora), je lepsi od centra. Ali zavisi gde radis.

U samom centru, College Square, Tara Street, Dublin 2, odmah uz finansijski i IT centar Dablina, 3 000 eur pa navise.

Ovde imas, pa potrazi, ja sam stavio dva filtera max cena 2k i 2 kreveta

https://www.daft.ie/property-for-rent/dublin-city/apartments?rentalPrice_to=2000&numBeds_to=2

Kriza postoji, da li nepumpaman, zavisi od perpektive iz koje se gleda. Za lokalno stanovnistvo je problem jer su cene bile nize.

Napravicu poredjenje sa Becom.

Cene izdavanja u Dablinu, je oko 50% veca, u proseku, nego li u Becu.

Sa druge strane, cena kupovine nekretnine, po m2, je jeftinija u Dablinu nego li Becu.

Dablin nije skup za kupovinu ali je papren za izdavanje.

Dakle, mesecno, neto kuci 4 200 za dvoje. Ako das 1 800 eur za jednosobni stan, ostaje 2 400 eur. Da li je to dovoljno? Zavisi od ljudi ali sigurno nije uzivancija.

Ponovo poredjenje sa Becom,

cene u prodavnicama su nesto nize ili rang Beca po niumbeo, ali je javni transport, na mesecnom, nivou znacajno skuplji, dok je pojedinacna karta jeftinija😁

Cena usluga za stan su nize, i to znacajno, u Dablinu, opet po numbio(ne znam koliko je to tacno)

Edited by Emerald