September 8, 2025Sep 8 Budjao, nije nikakva tajna. Nacionalna banke Irske i statisticki zavod, CSO, drugacije racunaju ekonomske perfarmanse R. Irske nakon krize 2008-2009. Koriste GNI, tacnije Irish GNI,Modified GNIhttps://www.cso.ie/en/interactivezone/statisticsexplained/nationalaccountsexplained/modifiedgni/Kada daju izvestaj o tromesecnom kretanju bdp, daju podatke kako se krece privreda R. Irske kada se iskljuce velike multinacionale kompanijeExports push GDP 18.5% higher in first half of 2025 - CSOhttps://www.rte.ie/news/business/2025/0904/1531781-cso-gdp-figures/The domestic economy, excluding the impact of foreign companies, grew by a healthy 3.8% in the first six months of the year.R. Irska se mnogo "opekla" 2008-2009, sada su mnogo oprezni.Takodje podatke za poreze daju odvojeno, iskljucuju velike multinacionalne kompanije i tako prate kretanje u privredi.Ali cak i kada se "sreze" bdp za 30ak%, R. Irska je u vrhu u EU i sto je vaznije, iznad UKUzgred, ovo nije samo problem R. Irske. Edited September 8, 2025Sep 8 by Emerald
September 8, 2025Sep 8 Living standards in UK and Ireland compared in new researchIt finds that economic output per head in Ireland is higher but consumption is significantly lower.By 2011 the Irish standard of living was 10% below that of the UK and the EU15, and about 20% below that of Germany.Ireland's economic recovery since 2012 reversed the effects of that crisis, with the data suggesting that by 2019 the Irish standard of living was 8% above the UK, and by 2021 it had once again reached German levels, though still lower than in the Netherlands.
September 9, 2025Sep 9 9 hours ago, Milošica said:@EmeraldVodi me u IrskuNije to tako riomanticno kao sto izgleda.Kisa je svaki drugi dan u proseku svakog meseca u godini-jul, oktobar, januar, april, nema veze. Moje rekord, za sada, je 7 promena vremena, kisa-sunce, u 10ak sati.Cene nekretnina, narocito u Dablinu, su izuzetno visoke, sto stvara znacajne drustveno-politicke tenzije. Lokalci optuzuju imigraciju za visoke cene, sto je delom tacno, ali je tome razlog visok standard Repulike Irske. Jos u Republici nema jasno artikulisane desne opcije, kao u UK ili kontinentu, koja ce to politicki koristiti jer je irski nacionalizam levog korena, pa je glavna opozicija Sinn Fein, nije sklona da napada na taj nacin. Ali nisam siguran koliko ce to jos tako da bude.Mnoge imigrantske grupe koje su u velikom broju dosle u poslendjih 15ak godina su imale neka negativna iskustva, ukljucujuci Hrvate. Narocito je problem ako pocnes da se oholo ponasas prema Ircim i Irskoj. Ovo nije Nemacka, Austrija, Svedska. Izbegavajte to ako dodjete u Republiku Irsku, dobronamerni savet.
September 9, 2025Sep 9 Sa druge strane, Irci su kao ljud- ljudine. Hoce da ti pomogne ne kada trazis nego kada posumnjaju da ti treba pomoc. Zato spadaju u najvece davaoce razne humanitarne pomoci na svetu. Takodje su otvoreni kao ljudi, uvek spremni na salu.Ono sto se meni dopada da su sve znacajne nacionalne institucije za dobrobit javnosti poptuno besplatne, tipa nacionalni muzeji.Jedna informacija, jeste banalna ali moze da znaci dosta kada zagusti.Primetio sam da su javni toaleti svuda besplatni i uredjeni. Ovo vazi za Severnu Irsku takodje.Edit:Veliki broj Iraca se iseljava u Australiju zbog vremena, doduse, dosta se i vraca posle par godina. Edited September 9, 2025Sep 9 by Emerald
September 9, 2025Sep 9 12 hours ago, Emerald said:Jeftinije je avionomOvo je samo za prave ljubitelje dobre voznje. Ima od Dablina Expressway eurolines, vozi, mislim dva puta na liniji Dablin-London, Viktorija-Dablin. Nema svakog dana. Sa Viktorije imaju polasci ka Parizu, Amsterdamu, Briselu i Roterdamu. Odatle ima Lasta eurolines do Beograda.https://www.expressway.ie/service-news/expressway-eurolines-summer-2025Moze i voz kroz Eurotunnel do/ka Londonu sa kontinenta pa posle autobus do Dablina.Prelaz Irskog mora trajektom, Dublin-Holyhead(engleska), traje oko 4h putovanja, nekih 120km plovidbe.Bila je pre a mislim da i dalje postoji direktna linija bez presedanja isti autobus, Bukurešt - DablinNe bi se usudio osim ako ne snimam dokumentarac.
September 9, 2025Sep 9 Ne znam kako je sad, jednom sam na nekom fensi mestu u Juropi cekala jedan od tih buseva satima, dosla kad je kao trebalo da stigne, i camila cekajuci. Jedno sat kasnije pocnu da pristizu ljudi, jedno sat i po kasnije pristigne omanji skup a eto ga i bus. Valjda su svi imali sofera na telefonu sem mene, ja sam ga zvala on rekao ovo prvo vreme ja naivno dosla...elem i dalje se secam lika kome izvlaci iz busa par dzakova paprike, on je bio pobednik tog dana definitivno. Ja sam jos stajala sa spustenom vilicom a svi su vec bili puf nestali ukljucujuci i zemljaka sa busom.
September 10, 2025Sep 10 Popular Post U Irskoj volim što otvoreno pričaju o problemima u društvu. Novinari čačkaju, postavljaju nezgodna pitanja. Političari civilizovano debatuju na TV-u, sučeljavaju mišljenja, ne vređaju se. To što imaju različite političke opcije ne znači da se ne poštuju, ili čak druže privatno. I nisu odvaljeni od realnosti - nije nikakvo čudo zateći prominentnog člana parlamenta ili samog predsednika skupštine u pabu blizu zgrade parlamenta, ili ih sresti na ulici dok dolaze na posao.Vode računa o prirodi. Meni voda i vazduh deluju mnogo čistije nego u mnogim evropskim zemljama, pa ipak stalno pričaju o tome kako vode postaju zagađenije i šta se može uraditi glede toga. Ljudi se podstiču da u baštama sade cveće i bilje koje privlače insekte i povećavaju biodiversity. U zemlji postoji cela mreža biciklističkih staza napravljenih preko želežničkih pruga koje se više ne koriste. U gradovima stalno dodaju nove biciklističke staze (nekad i po cenu da suze i onako uski kolovoz).Trude se da u naseljima, čak i po većim gradovima, izgrade neki osećaj zajedništva. Ljudi se poznaju i poštuju. U mojoj ulici organizujemo okupljanje jedan dan tokom leta, svako donese nešto za piće/klopu, zatvori se za saobraćaj, i sedimo, pričamo, deca i kučići trčkaraju uokolo, svira muzika, a na kraju se često i zapeva (tu mi dođoši samo slušamo i smeškamo se - pevaju se neke stare, tužne, tradicionalne nikad-čula-pesme). Dve ulice dalje čovek napravio ispred kuće kutiju sa policom za knjige, uzmeš knjigu ako hoćeš, doniraš knjigu ako hoćeš...To su samo neke navrat-nanos nabacane crtice, te neke stvari koje meni čine život prijatnijim. Ima ih još, ali ne moram sve da skrkam u jedan post. Naravno, ima i loših stvari, pa i o tome ću nekom drugom prilikom!
September 10, 2025Sep 10 36 minutes ago, bisa said:Vode računa o prirodi. Meni voda i vazduh deluju mnogo čistije nego u mnogim evropskim zemljama, pa ipak stalno pričaju o tome kako vode postaju zagađenije i šta se može uraditi glede toga. Ljudi se podstiču da u baštama sade cveće i bilje koje privlače insekte i povećavaju biodiversity. U zemlji postoji cela mreža biciklističkih staza napravljenih preko želežničkih pruga koje se više ne koriste. U gradovima stalno dodaju nove biciklističke staze (nekad i po cenu da suze i onako uski kolovoz).Trude se da u naseljima, čak i po većim gradovima, izgrade neki osećaj zajedništva. Ljudi se poznaju i poštuju. Vode racuna o prirodi, ali sve vise samo obicni ljudi, dok fabrike poprilicno zagadjuju. Sredinom avgusta je jedna mlekara u severnom Corku ispustila toliku kolicinu otrova, i to u trenutku kada je vodostaj bio na rekordno niskom nivou, da je opustosila Blackwater, 50000 riba je uginulo. Lokalne vlasti sve vreme pokusavaju da prikriju sta se zaista desilo, samo je pritisak javnosti doveo do toga da se otkrije ko je glavni krivac. Ovo je najveca ekoloska katastrofa koja je zadesila Irsku, tuga jedna. Lokalci su se angazovali, pokusavaju da urade nesto. Samo jedan politicar iz mog grada je bio aktivan na ovom pitanju, i to je nesto sto ce gradjani pamtiti i umeti da nagrade na sledecim izborima (kad je lokal u pitanju vise se gleda licni angazman nego ko je iz koje stranke)https://www.rte.ie/news/regional/2025/0829/1530849-tests-find-firm-near-fish-kill-exceeding-discharge-limits/?fbclid=IwY2xjawMuJCFleHRuA2FlbQIxMQABHix7wMV3QJE5H918-yZZRLCd3EGmpZV3BTD87KP8RMju3zjaHX6h3LtWl5Rd_aem_l0YFO_bDIO3x-4vT4lumwwSto se Iraca i zajednistva tice, ja nisam mogla ni da sanjam, pre nego sam dosla ovde, da tako nesto postoji u danasnjem (barem zapadnom) svetu. Divni ljudi❤️☘️
September 10, 2025Sep 10 On 9. 9. 2025. at 9:12, Emerald said:Ono sto se meni dopada da su sve znacajne nacionalne institucije za dobrobit javnosti poptuno besplatne, tipa nacionalni muzeji.I biblioteke❤️ pa jos imas aplikaciju gde mozes da rezervises knjigu, i jos jednu preko koje mozes da citas ebooks ili slusas audio knjige, listas stampu, ima i nekih kurseva...U samoj biblioteci redovno organizuju besplatne radionice, za razne uzraste (npr, ima besplatan lego klub, casovi kukicanja, casovi irskog...)
September 10, 2025Sep 10 1 minute ago, fargo said:I biblioteke❤️ pa jos imas aplikaciju gde mozes da rezervises knjigu, i jos jednu preko koje mozes da citas ebooks ili slusas audio knjige, listas stampu, ima i nekih kurseva...U samoj biblioteci redovno organizuju besplatne radionice, za razne uzraste (npr, ima besplatan lego klub, casovi kukicanja, casovi irskog...)Ovo je čak i kod nas na severu. Biblioteke su zlato! Sve je besplatno, osim ako ti treba sa odštampaš neki dokument - nemam printer kući više od 10 godina, a postoje još neki metuzalemi u državnim agencijama (ili kad podižeš penziono da prebaciš u drugu zemlju) gde im treba. Cena je 20p po stranici
September 10, 2025Sep 10 @dragance Kod nas je besplatno i stampanje😊 Edited September 10, 2025Sep 10 by fargo
September 10, 2025Sep 10 7 minutes ago, dragance said:Ovo je čak i kod nas na severu. Biblioteke su zlato! Sve je besplatno, osim ako ti treba sa odštampaš neki dokument - nemam printer kući više od 10 godina, a postoje još neki metuzalemi u državnim agencijama (ili kad podižeš penziono da prebaciš u drugu zemlju) gde im treba. Cena je 20p po straniciJa sam nekad isla po bibliotekama da stampam dok sam bila siroti student koji se non stop seli pa mu samo jos stampac fali, ali za gospodina u ozbiljnim godinama nemati priter ccc