Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Ostrva - Sicilija, Sardinija

Featured Replies

Ja sam bio pre dve godine u Taormini, pa evo neka iskustva ukratko:- nisam imao rentacar, tako da ti tu ne mogu pomoci - Lipare obavezno ubaci u program!Samo pazi da ne zavrsis na ostvro Vulkanu, koje je crno i smrdi na sumpor i smrt. Lipari su predivni, au gradicu sam pojeo jos uvek najbolji panini u mom zivotu- Taormina je vredna da se obidje, i zbog arhitekture, sopinga i nocnog zivota- ova dva sela gde se snimao kum slobodno mozes zaobici, mi smo bili kratko i stvarno nisu nista specijalno- mi smo na kraju odustali od Etne jer nismo neki avanturisti a i vreme je bilo pakleno tih dana. Nama su u hotelu preporucili da ne idemo bez vodica- obavezno probaj granitu raznih ukusa- vocne salate su odlicne i bile su relativno jeftine
E sad si me ubio u pojam, treba pet dana da provedem tamo na konferenciji krajem avgusta. Ako te ne mrzi, a bio si tamo, napiši još koju. :)P.S. Izvinjavam se hazardu za mali off. :)
  • Replies 271
  • Views 463
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sicilija, kasna 2025. ali sa rent-a-car. @arheolog1981 u jednom trenutku, pre no što smo se odlučili za auto gledao sam razne opcije, jako mi se svidela ideja Rim-Catania, gde voz pakuju na trajekt,

Posted Images

nemoj propustiti etnu nikako, vrlo jedinstven dozivljaj, svu opremu ces dobiti tamo, tipa jakna, shushkavac ili prsluk, odlasci su organizovani i bilo bi dobro da to koristite jer su vodici super, plus postoje voznje dzipovima po vulkanskoj prasini, ma ludilo. par sati ode na to. imas etna akva park koji je takodje ludilo ako budes imao vremena i interesosvanja za zabavu te vrstetaorminu ne propustiti ni u ludiluako te zanimaju lokacije iz kuma, forza dagro je pravo mesto

Vulkano je najgori izlet sto sam u zivotu napravio. :)Mi smo to jutro prvo otisli na Lipare. Tamo savrsenstvo. Mesto prelepo, voda ima neverovatnu boju. I kaze nama vodic, nista Lipari,idemo mi na jos bolje mesto. I tako puni ocekivanja stizemo mi na Vulkano. Prvi problem je miris tj. smrad sumpora od koga oci ispadaju. Nadam se da ne znas kako mirise. Obavezno isprobaj pre nego sto krenes. Sledeca scena je ljudi koji se kupaju u tom kao lekovitom sumporu. Neki likovi su se odusevili tom idejom i onda su skocili u tu iskopinu i valjali se i mazali kao svinje. Bizaran prizor;oko stotinjak ljudi se batrga u tom blatu a smrdi da sam pozelenio. Nista, prodjemo taj pakao i stizemo na plazu sa nekim cigama. Pesak crn da ne moze biti crnji, jer je naravno vulkankog porekla. Voda muljevita i lici na neku baru. Ja bas vazim kao flegman i fleksibilan lik ali sam otisao sa te plaze u roku od minut. Probali smo naci nesto da jedemo. Obisli par restorana, svi su bili uzasni a cene su bile vrhunske. Sve u svemu uzaludno potrosena polovina dana i gorak ukus prevare, pogotovo nakon neverovatnih Lipara, par kilometara dalje.Ovako sam ih ja doziveo. Mozda ti neces biti sa te strane ostrva ili ces biti duboko unutra, jer ja na toj obali nisam video posteno mesto za popiti kafu a kamoli neku konferenciju. Nadam se da ces se provrsti daleko bolje nego ja... :)post-747-13113689975423.jpg

Edited by bags

Uh, hvala za ove utiske, iako se nadam da ću se vratiti sa malo boljim. :) Iskreno, ne znam previše o mestu, Google ne daje neke preterano dobre rezultate, ali ipak se nadam da taj hotel ako ima četiri zvezdice ne može biti previše užasan.Što se tiče mirisa sumpora, kao klinac sam bio na onom izvoru u Vrnjačkoj banji i malo je falilo da bacim peglu od mirisa. Ako je tako i tamo, već vidim da ću samo čekati da zapalim za Milano što pre. :)

Uh, hvala za ove utiske, iako se nadam da ću se vratiti sa malo boljim. :) Iskreno, ne znam previše o mestu, Google ne daje neke preterano dobre rezultate, ali ipak se nadam da taj hotel ako ima četiri zvezdice ne može biti previše užasan.Što se tiče mirisa sumpora, kao klinac sam bio na onom izvoru u Vrnjačkoj banji i malo je falilo da bacim peglu od mirisa. Ako je tako i tamo, već vidim da ću samo čekati da zapalim za Milano što pre. :)
Ne veruj italijanskim zvezdicama. To je u Italiji jako sporedna stvar. Hotel sa 4 zvezdice može biti mnogo veća rupa od nekog sa 3 ili 2. Naročito ne veruj slikama u galeriji na internetu. :lol:Ko ide u Palermo, trebao bi da poseti i Bagheriu i Cefalu. A ako hoće baš da vidi mesto gde i dan danas postoje pravi mafiosi, može da ode u Corleone. Mada, to je takav šupak od mesta, da će ostati razoračan.Meni lično se više svidja istočni deo Sicilije, Catania, Augusta, Siracusa, Ragusa.Inače, ima gomila mesta od čijeg imena su amerikanci uzimali imena filmskih mafijaša. Kao Prizzi, Partanna, itd.

Edited by Tresko

Hvala za info za Bageriju, definitivno cu obici i to, vidim da je bas blizu Palerma.Btw da li moze neki info o cenama? Koliko kosta neki prosecan rucak u lokalnim restoranima (nista ekstravagantno)? U kaficima pice, kafa? Kada se izlazi uvece? Hvala

Hvala za info za Bageriju, definitivno cu obici i to, vidim da je bas blizu Palerma.Btw da li moze neki info o cenama? Koliko kosta neki prosecan rucak u lokalnim restoranima (nista ekstravagantno)? U kaficima pice, kafa? Kada se izlazi uvece? Hvala
Espresso je u Italiji standardno oko 0.90 1.00 Euro. Sad, dole je možda nešto više zbog turista. Što se ručkova u restoranima tiče, izbegavaj tzv. "lokale za turiste" po centrima mesta, jer tamo deru, pa može da te izadje i do 70 Eura po osobi (u Italiji uglavnom naplaćuju po osobi djuture). Traži uvek lokale, trattorie, malo van centra, jer tamo nisu tourist trap-ovi, pa na jugu ručak može da te po osobi košta i 15-20 Eura. Vodi računa da u Italiji restorani ručak služe od 12,30 pa negde do 14,30, nije kao u Srbiji gde u svako doba možeš da jedeš. Večera je obično od 19,00 pa negde do 22,30 (u turističkim mestima i nešto duže verovatno). Van tih vremena restorani su obično i zatvoreni.

Hvala za info. Znaci od 14,30 do 19,00 nema nista da se jede po ugostiteljskim objektima osim predpostavljam sladoleda i sendvica? Znaci ako sam gledan u 16,00, treba da trazim Mekdonalds :DBtw kada sam bio u Milanu primetio sam da su im pice smesno jeftine (tipa od 6 evra za margaritu, i to ooogromnu, i to u nekom bas turistickom derackom lokalu u centru, do 9 evra za fino nafilovanu picu s mesom, do 12 evra za picu sa svim mogucim na njoj), vazi li to i za Siciliju? Btw da li je onaj "aperitivo" (po kaficima od 5 popodne do 10 uvece, platis prvo pice 5 evra i onda mozes neograniceno da mezis) neki iskljucivo milanski obicaj ili se praktikuje sirom Italije?Za neku ishranu u sopstvenoj reziji, tipa samoposluge i pekare, kakve su cene, u odnosu na Srbiju? To bi valjda trebalo da bude jeftino, narocito na jugu Italije. Ili pak ne?

Palermo ti je mnoogo jefitiniji od Treskovih cena. Plus, jako malo je bas turistickih restorana tako da u 90% slucajeva mozes da sednes gde god hoces bez straha da ces da places zbog ceha. U starom gradu koji zastrasujuce izgleda zbog raspada i gomile siromasnih likova koji u njemu kruze mozes da nadjes lokale u kojima se klopa i van standardnih satnica za prilicno male pare, naraocito u predelima pijaca Ballaro i Vuciria, plus imas i one setajuce prodavce koji imaju svasta od kuvanih hobotnica do sendvica sa iznutricama. Klasicnih pekara u srpskom stilu nema, ali ima lokala koje su kao poslasticarnice, ali u njima imas i slana peciva i slane torte, tu takodje izadjes jako jeftino. Uglavnom u samom Palermu klopa je jeftina za italijanske uslove. Na Mondellu restorani i lokali su skuplji sto je i razumljivo, ali opet na kao na Taormini, Siracusi ili jos nekim ultraturistickim mestima.Otidji bar jednom gore prema planini u bilo koje manje mesto i udji u lokalnu trattoriu, super ces klopati, malo potrositi a doziveti autenticni sicilijanski duh, nacin zivota. Ljudi su generalno jako ljubazni i voljni da objasne, pomognu.

Ljudi su generalno jako ljubazni i voljni da objasne, pomognu.
Znaci da Mario Puzo masno laze, posto, po njegovim romanima, Sicilijanac strancu nece da kaze ni gde je bolnica. Doduse, to se odnosi na vreme od pre nekoliko decenija, kada je Sicilija bila sve samo ne turisticka destinacija...
Znaci da Mario Puzo masno laze, posto, po njegovim romanima, Sicilijanac strancu nece da kaze ni gde je bolnica. Doduse, to se odnosi na vreme od pre nekoliko decenija, kada je Sicilija bila sve samo ne turisticka destinacija...
Ima jos takvih mesta, meni se konkretno dogodilo u mestu koje se zove Scillato. Nalazi se u brdima centralne Sicilije, vukojebina u kojoj sam trazio pre 10ak godina kucu jednog mog klijenta. Parkiram na jedini trg velicine parkinga za 3 automobila, tik ispred 3 matorca koji sede na klupi i hvataju februarsko sunce. Sva tri isto obucena, sa karakteristicnom sicilijanskom kapom zvana "coppola" i stapovima u rukama. Pozdravim ljubazno i upitam za doticnog gospodina. Oni kao da sam providan. Ja jos jednom oni opet kao da me nema. Ja s nevericom opet s malo kompleksnijom definicijom istog pitanja i jos vecim kezom. Oni opet isto.....
Palermo ti je mnoogo jefitiniji od Treskovih cena. Plus, jako malo je bas turistickih restorana tako da u 90% slucajeva mozes da sednes gde god hoces bez straha da ces da places zbog ceha. U starom gradu koji zastrasujuce izgleda zbog raspada i gomile siromasnih likova koji u njemu kruze mozes da nadjes lokale u kojima se klopa i van standardnih satnica za prilicno male pare, naraocito u predelima pijaca Ballaro i Vuciria, plus imas i one setajuce prodavce koji imaju svasta od kuvanih hobotnica do sendvica sa iznutricama. Klasicnih pekara u srpskom stilu nema, ali ima lokala koje su kao poslasticarnice, ali u njima imas i slana peciva i slane torte, tu takodje izadjes jako jeftino. Uglavnom u samom Palermu klopa je jeftina za italijanske uslove. Na Mondellu restorani i lokali su skuplji sto je i razumljivo, ali opet na kao na Taormini, Siracusi ili jos nekim ultraturistickim mestima.Otidji bar jednom gore prema planini u bilo koje manje mesto i udji u lokalnu trattoriu, super ces klopati, malo potrositi a doziveti autenticni sicilijanski duh, nacin zivota. Ljudi su generalno jako ljubazni i voljni da objasne, pomognu.
Ja ne pomenuh Palermo nigde, a i nisam uzimao u obzir iznutrice i kuvane hobotnice.
Ima jos takvih mesta, meni se konkretno dogodilo u mestu koje se zove Scillato. Nalazi se u brdima centralne Sicilije, vukojebina u kojoj sam trazio pre 10ak godina kucu jednog mog klijenta. Parkiram na jedini trg velicine parkinga za 3 automobila, tik ispred 3 matorca koji sede na klupi i hvataju februarsko sunce. Sva tri isto obucena, sa karakteristicnom sicilijanskom kapom zvana "coppola" i stapovima u rukama. Pozdravim ljubazno i upitam za doticnog gospodina. Oni kao da sam providan. Ja jos jednom oni opet kao da me nema. Ja s nevericom opet s malo kompleksnijom definicijom istog pitanja i jos vecim kezom. Oni opet isto.....
Jebes ga, omerta u praksi :D
Ja ne pomenuh Palermo nigde, a i nisam uzimao u obzir iznutrice i kuvane hobotnice.
Sta odmah skaces :D Pa ja sam i naglasio da je Palermo jeftiniji od tvojih cena!??A sendvic sa slezinom ili "pani ca meusa" je naprosto mast ako obilazis Palermo