June 7, 201214 yr Posto izgleda kao da sam konacno usaglasio budzete i zelje sa koalicionim partnerom sto se letovanja tice, resih da banem ovde po jos koji savet. izbor je pao na Sardiniju i mesto Alghero (+par dana na Korzici ali to vec nije za ovaj topic) pa ako neko ima sta da preporuci sto se severa a i uopste cele Sardinije tice neka samo kaze posto bih da pokrijem sto je vise moguce u tih 12 dana koliko cu biti tamo. Za pocetak me zanima da li je tesko naci casa marzu i da li se vredi spustati do juga i Kaljarija posto vecina tih nahvaljenih plaza je gore na severu.Pretpostavljam da ides autom ili ga iznajmljujes tamo, jer ako nije tako onda tesko da mozes bilo sta obici bez velikih komplikacija. Drugo, nisi rekao koliko ostajes u Algheru?. Alghero grad je zanimljiv, ima sta da se vidi i generalno nije skup sto se klope i izlazska tice. Plaze u samom Algheru nisam koristio jer mislim da nisu previse ciste s obzirom da grad nije toliko mali a jug Italije nije bas poznat po brizi za otpadne vode i zagadjenja uopste. Uglavnom imas veliku gradsku plazu (pescanu kao i 90% plaza na Sardiniji) koja se na desno od zidina starog grada prostire na nekoliko kilometara i na njoj imas sve sadrzaje od lezaljki, kafica, restorana i sl. Ja ti preporucujem da ides na plazu Stintino u istoimenom mesto na samom levom vrhu Sardinije, to ti je na nekih pola sata voznje od Alghera ali vredi i mnogo veceg cimanja. E sad ne znam u komperiodu ides jer polovinom jula i ceo avgust guzva je poprilicno velika ali otidji barem jednom. Sto se sira tice, to se raspitaj kod lokalaca posto je zvanicno zabranjen ali moze da se nadje. Inace OBAVEZNO idi na barem jednu veceru u Sa Mandra, najboljem restoranu/agriturizmu u toj zoni a mozda i sire. Spektakl od mesta i menija. Obavezno rezervisi par dana ranije jer je uvek puno. Funkcionise kao agriturizam i muzej na otvorenom sardinijskog seljackog zivota, meni je fiksni i kosta cini mi se 50€ po osobi ali vredi svakog centa, ukljuceno je i lokalno vino, a izmedju ostalog imas i sir slican casu marzu (samo bez crva) koji s nogu dok cekas mesto, mazes na sardinijski cudni hleb Carasau uz lokalnu slaninu i vino. Jedna od stvari koje ti donose na veceri je i Porceddu (lokalni peceni prasici ) pravi sardinijski specijalitet. Uglavnom nemoj da jedes nista od dorucka jer neces moci sve da isprobas jer je stvarno previse toga....a svaki restoran u zoni posle toga ce ti biti banalan.
June 7, 201214 yr Hvala na informacijama. U Algheru sam od 11og do 24og mada mi je u planu da 2-3 dan izsvojim i za jug Korzike kada sam vec tu. Kola planiramo tamo da iznajmimo kada dodjemo. Jel imas neke informacije koliko bi to otprilike kostalo?A Sa Mandara je utefterena i definitivno im saljem rezervaciju preko sajta jos iz Srbije :)Jel se vredi spustati do juga Sardinije kolima ili bolje da se drzim severa i eventualno Korzike?
June 7, 201214 yr Kola obavezno iznajmi preko neta i podigni na aerodromu (ako letis), ustedeces mnogo, ja sam za 15 dana platio nesto vise od 300€ za fijatovu novu Pandu, a da sam tamo direktno uzimao doslo bi me najmanje jos 100-150€ vise.Drzi se severa jer nije sve to tako blizu kako izgleda. Otidji na ostrva La Maddalena i Caprera, imas najmanje 10 plaza iz snova bez krkljanca i pratecih gluposti s najciscim i najlepsim morem u mediteranu (obisao sam i grcku za eventualne kriticare, hrvatsku da ni ne spominjem). Kreni rano jer ti treba barem 2 sata plus trajekt 15min (imas ga na svakih pola sata), sa Maddalene na Capreru se ide autom preko mosta.La MaddalenaCapreraopet MaddalenaSve tri fotke sam slikao krajem avugsta i plaze su bile malte ne slobodne, sto se za ostatak Sardinije tesko moze reci.Od gradova, obavezno poseti Sassari, a nikako ne gubi vreme na Porto Torres koji je teski krs. Na putu od Alghera do Maddalene imas i gradic Tempio Pausania koji vredi posetiti i pored njega "Nurage" (kamene hramove) ostatke stare sardinijske civilizacije, mnogo pre dolaska rimljana.
June 7, 201214 yr Potpisujem sve što je rekao Lo Zingaro, Posebno za La Maddalenu i okoliš koji su stvarno zakon. Plus, ako odlučiš da ideš na jug reci ovde pa da ti dam par saveta ili na pm.Dole vredi videti Cagliari, ogroman Nuraghe "site" kod Baruminija (praistorijsko čudo, bukvalno) i ostatke centra Rimljana i Feničana na Sardiniji u Nori. Najbolje plaže na tom delu ostrva su na jugoistoku i jugozapadu pa ti to onda ne vredi ako ne spavaš tamo (ne može sve u jedan dan izleta). Ostale detalje ću ti dati ako odlučiš da svratiš i na jug. Imam i knjižicu sa spiskom i slikama svih plaža na Sardiniji i uputstvom kako se stiže do njih, no bukvalno pre pet dana sam obećao jednoj prijateljici da ću joj pozajmiti, tako da...jbg. Imaš to tamo da kupiš svuda, no worries.
June 7, 201214 yr Gledao sam bas da izbegnem taj feragosto ali sam kontao da nece valjda pre avgusta a i let iz Beograda za Alghero preko Rima je bio 200e pa sam morao to da iskoristim. Hvala na savetima, pogotovu za ta dva manja ostrva koja mi nisu bila u planu a i za rental posto sam mislio da kola iznajmim tek tamo. Sad cu da se bacim na guglanje pa da nadjem nekog sa ok cenama i sa pick upom u centru grada posto em slecem u 22:30 em bih bar ta prva 2-3 dana iskoristio samo za Alghero i blizu okolinu.
June 7, 201214 yr Ok.A sada Sicilija ...:)Mnogo si lenj <_< http://www.parapsihopatologija.com/forums/index.php?showtopic=15568Sicilija je mnogo kompleksnija, pojasni gde i koliko odsedas i cime ides?
June 7, 201214 yr Trajekt za Maddalenu ide iz Palaua, a za Bonifacio moras da stignes na bar onaj trajekt iz St. Terese d. Gallure u 10h (ako već ne onaj u 7) jer je sledeći tek u 3 posle podne (to ako se vraćaš istog dana)E da, od restorana u kojima sam bio na severu ostrva (od tih kao rustičnih) mogu da preoručim ovaj koji bi ti bio prilično usput na putu od Alghera do severoistoka.
June 7, 201214 yr Sicilija je mnogo kompleksnija, pojasni gde i koliko odsedas i cime ides?Nisam znao da ima topic :)odoh tamo... Edited June 7, 201214 yr by Kayser
June 7, 201214 yr @Manc hvala za info za trajekte. Mislio sam da idu cesce a kad dodjem tamo potrazicu i tu knjizicu za plaze. Jel i za Maddalenu treba da poranim ili ima i cescih polazaka?
June 7, 201214 yr @Manc hvala za info za trajekte. Mislio sam da idu cesce a kad dodjem tamo potrazicu i tu knjizicu za plaze. Jel i za Maddalenu treba da poranim ili ima i cescih polazaka?Za Maddalenu iz Palaua imas svakih pola sata.
June 7, 201214 yr posto sam nov sa tim iznajmljivanjem kola jel nece da mi prave problem ukoliko kola iznajmljena na Sardiniji ukrcam na trajekt za Korziku?
June 7, 201214 yr Nisam znao da ima topic :)Idem poslednju nedelju jula i prvu u avgustu i bicu izmedju Palerma i Trapanija.Nasao rent-a-car za nesto preko 200e na aerodromu Palermo (Fiat Punto or similar) tako da planiram da obidjem stagod je interesantno.Moze neki info za neke manje plaze bez onih jednobraznih lezaljki i sl?Gde tacno izmedju Palerma i Trapanija? Onako od oka obavezan si da obidjes Erice, ostrvo Favignana, Palermo, Cefalù, hram Segestu, Etnu, Taorminu. Ako si dokon, mozes na brzi obilazak Marsale, Selinuntea, Mazare del Vallo i Trapanija u istom danu. Plaze imas na topiku o Siciliji a ako te nesto konkretno interesuje samo pitaj ;)
June 7, 201214 yr posto sam nov sa tim iznajmljivanjem kola jel nece da mi prave problem ukoliko kola iznajmljena na Sardiniji ukrcam na trajekt za Korziku?Sengen rules ;) , nece niko ni obracati paznju na tebe (osim ako nisi neka dobra riba) a auto rentiran u Italiji vazi automatski za celu UE.
June 7, 201214 yr Aprišiejtovao bih neki tip za jednodnevni obilazak Etne. Gde tačno ići, šta obući, kako ne platiti previše... Baza nam je Katanija, za par nedelja.