Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Ostrva - Sicilija, Sardinija

Featured Replies

moj generalni problem je sto mi je sicilija nepoznata u smislu da ne znam gde sta mogu da nadjem. ne znam gde su bolje plaze, bolji smestaj. pokusao sam, ali mi je nedostajalo da procitam iskustvo nekog ko je bio u tacno tom mestu, na toj i toj plazi, obavio ovaj ili onaj izlet. dosta mi je to maglovito. sa te strane su mi grcka, pa i spanija, bolji izbor jer mogu vise informacija sakupiti. ono sto procitam na ponudi agencija je uvek fino i slatko, ali...za palermo se odavde mogu pronaci letovi po normalnim cenama, tako da se oko leta moze dalje planirati. isto vazi i za sardiniju, ali i bari. a o okolini barija ne znam na primer uopste nista. uz to mi se cini da je smestaj u grckoj dosta pokriveniji na netu od italije, tj. bilo mi je mnogo lakse stupiti u kontakt sa vlasnicima apartmana na par grckih ostrva gde sam gledao, nego u italiji.
nisam bila u Grckoj ali Spanija vs Italija - Italija pobedjuje uvekmi smo do sad letovali 5-6 puta u Italiji preko www.interhome.be ili Holidays Rentals UKi iznenadjenja su bila samo pozitivna
  • Replies 271
  • Views 458
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sicilija, kasna 2025. ali sa rent-a-car. @arheolog1981 u jednom trenutku, pre no što smo se odlučili za auto gledao sam razne opcije, jako mi se svidela ideja Rim-Catania, gde voz pakuju na trajekt,

Posted Images

nisam bila u Grckoj ali Spanija vs Italija - Italija pobedjuje uvekmi smo do sad letovali 5-6 puta u Italiji preko www.interhome.be ili Holidays Rentals UKi iznenadjenja su bila samo pozitivna
interhome poznajem. dobar je i interchalet. i moze se dosta naci povoljnog smestaja. ali da ne gnjavim "italijane" vise za ovu sezonu jer smo odmor obavili. zato od decembra krecem u ofanzivu, a onda se cuvajte. vi koji poznate stvari tamo ste se odali. :)
moj generalni problem je sto mi je sicilija nepoznata u smislu da ne znam gde sta mogu da nadjem. ne znam gde su bolje plaze, bolji smestaj. pokusao sam, ali mi je nedostajalo da procitam iskustvo nekog ko je bio u tacno tom mestu, na toj i toj plazi, obavio ovaj ili onaj izlet. dosta mi je to maglovito. sa te strane su mi grcka, pa i spanija, bolji izbor jer mogu vise informacija sakupiti. ono sto procitam na ponudi agencija je uvek fino i slatko, ali...za palermo se odavde mogu pronaci letovi po normalnim cenama, tako da se oko leta moze dalje planirati. isto vazi i za sardiniju, ali i bari. a o okolini barija ne znam na primer uopste nista. uz to mi se cini da je smestaj u grckoj dosta pokriveniji na netu od italije, tj. bilo mi je mnogo lakse stupiti u kontakt sa vlasnicima apartmana na par grckih ostrva gde sam gledao, nego u italiji.
S obzirom da imaš malo dete, ovaj put bi ti preporučio da ne ideš na Siciliju. Mnogo je cimanja, u samoj okolini Palerma nije bog zna šta, a sve što je bolje(a najbolja su ona mala ostvrca oko Sicilije) je dalje, ili brodićima, ili autom, što je cimanje.Za Bari i okolinu, nije bog zna šta. Sardegna je već druga priča, lepo je povezana, i maltene gde god da odeš, lepo je, dobro opsluženo i komotno. Samo što je nešto skuplja od ostalih delova.
  • 7 months later...

planiram da u aprilu obidjem italijansko stopalo, tj potez bari-napulj pa juzno, i verovatno malo po siciliji. zasad jedino znam da moram obici materu, koji su jos hajlajts za preporuku, da ne kazem must-see? fala unapred

kako ides? koliko si dana odvojio za siciliju?

idem trajektom iz bara, takda imacu kola. ukupno 10ak dana, sicilija mozda 3-4dana..

ne znam da li si vozio kroz italiju... samo oprezno :)pre 2 meseca sam bio 10 dana, pa mogu da ti kazem samo ono sto sam videojuzno od mesine su taormina, katanja, sirakuzazapadno je palermo, monreale, cefalu, bageria.ja sam isao avionom do katanje, a vratio se isto avionom iz palerma.spavao sam u katanji i palermu, a na izlete isao busom i vozom.iz ove perspektive mozda bih preskocio katanju i bageriu.zao mi je sto se nisam popeo na etnu (planiram da zbog vulkana odem ponovo)zao mi je sto nisam imao vremena za agridjento, noto, erice i ostrva.necu da smaram istorijom i arhitekturom jer za to imas wikipediju...o vinima sam napisao na podforumu o stranim vinimasto se klope tice i najprostija pasta paezana (ili tako nesto) na koju se umesto sira stavlja prezla je fenomenalna.brasno je drugacije, zuto, skoro sa ukusom cimeta. za 10 dana nisam lose jeo, a jeo sam od tratorie do top20 restorana u sirakuzi.doduse preskocio sam frittolu i przenu slezinu u palermu. frittola se golom rukom vadi iz korpe prekrivene krpom tako da ni onaj koji prodaje ni onaj koji kupuje ne zna sta ce da dobije.pre nego sto sam krenuo poskidao sam brdo pdfova o siciliji, pa i onaj sa opisima restorana i sem u 2,3 izuzetka uvek sam jeo prema preporukama i nisam pogresio.ako imas jos neka pitanja, kazi.quickedit: ne bih preskocio cefalu. crkva je fenomenalna. a mozda ne ni bageriu - sam grad je odvratan, ali vila sa istripovanim figurama ne treba da se propusti.

Edited by najgori

pretpostavljam posto nije sezona da smestaj moze da se nadje na licu mesta? ne bi da rezervisem unapred, vec da se smestam gde mi se dopadne... to mozda poskupljuje smestaj, mozda i ne?

ja sam rezervisao sve unapred preko venere.com. u katanji sam spavao u grand excelzioru 5* po nekim promo cenama, a u palermu za malo manje para u hotelu ambasciatori koji je... onako, pogotovu na nizim spratovima ali ima najlepsu terasu na svetu :)meni bi bila frka da jurim smestaj po nepoznatom gradu, ali kapiram da ako se dobro organizujes (planovima grada, telefonima i slicno) nije neki problem.posto ides kolima najbitnije ti je da imas siguran parking tamo gde spavas - ipak je to sicilija :)

Edited by najgori

ma racunam da ce pisati ono rooms/zimmer i to, i onda na licu mesta vidim jel odgovara, cak bi mozda radije spavao po seocima okolo ili manjim gradicima, valjda ce biti tamo nekakvog smestaja..

• 2 weeks later...

ako bude vremena, obavezno idi na etnu. izlet jeste malko skuplji (recimo 80ak evra) ali vredi svake pare.

pretpostavljam posto nije sezona da smestaj moze da se nadje na licu mesta? ne bi da rezervisem unapred, vec da se smestam gde mi se dopadne... to mozda poskupljuje smestaj, mozda i ne?
Vodi računa o tome da su zvezdice na italijanskim hotelima onako, fakultativna stvar, pa da te ne zavede. Italija je puna neprizornih rupčaga koje skupo naplaćuju.Obzirom da ideš na jug Italije, i to još kolima, čuvaj auto, i gledaj da hotel ima zatvoreni parking, jer dole je lopovski eldorado.I generalno, čuvaj se lopova i prevaranata.

Da se nadovežem na ovo Treskovo o relevantnosti zvezdica u Italiji- koliko hoteli sa 4 zvezdice mogu da budu krš, toliko B&B mogu prijatno da iznenade.Savetujem ti da, ako već nije kasno, pročešljaš malo po netu komentare korisnika o B&B smeštaju- oni su daleko merodavniji od zvaničnih sajtova.Za lopove i secikese, oprez važi prvenstveno za veće gradove, tipa Palermo i Napulj: tu ni slučajno torbu ne nositi sa spoljašnje strane, tj. do kolovoza, jer ih ima vrlo agilnih koji u dvoje prođu na skuteru, nožićem ti secnu kaiš na torbi i ti posle možeš da se slikaš.Mada, iskreno, ne znam da li za Napulj postoji ikakvo rešenje, pošto su njihovi džeparoši neverovatno izverzirani. Pre neki dan sam na putu za Rim srela neku advokaticu iz Napulja koja mi je pričala kako dole u sudu, za vreme pretresa, sa sve kamerama po ćoškovima- džepare ljude i niko ih nikad ne uhvati.

• 4 months later...
Druge prelepe destinacije, iako malo daleko su Eolie, ostrva na ekstremnom jugu (Lipari, Stromboli, Filicudi, Alicudi, Salina, Panarea), pa i Sicilija. Taormina npr.Uglavnom, velike gužve jenjavaju kad prodje Feragosto. To označava kraj odmora letnjih za Italijane, tako da cirkus lagano prestaje, ima manje ljudi, više mira a vreme je i dalje toplo i super.
Kapiram da si ovde medju najpozvanijima za savete i pomoc pa bi mi znacilo ako mozes da me malo uputis u par aspekata puta u Italiju.Dakle izvesno je pocetkom Septembra kolima palim na Siciliju (cim prodje avgustovsko ludilo nadam se), polazak iz BG. Imacu prvi dan jednodnevni boravak sa nocenjem u Bolonji i potom se spustam dole gde cu ostati nekih 9 noci, u povratku 2-3 nocenju u Rimu pa nazad u BG. Ne bih li naravno sto pre stigao dole moracu maksimalno krsiti ogranicenje brzine pa me interesuje kakva je situacija na auto-putevima u ITA sto se tice speedinga - je l furaju radare ili presretace, cuo sam i za foru merenja vremena izmedju naplatnih rampi pa prostom recunicom obracuna prosecne brzine (ako je preko dozvoljene sledi kazna naravno)...? Nisam do sada vozio u ITA pa bih da se pripremi sto bolje (racunam i na famu o Italijanima "paklenim vozacima" pa dolazim od pretpostavke da je to na neki nacin i izvodljivo :unsure: ).Sto se same Sicilije tice, ideja je overiti plaze ali u odredjenoj meri i unutrsnjost, tj countryside ostrva. Izbeci cu velike gradove i imam nekoliko ideja za stacioniranje ali je sve to i dalje na nivou grubog planiranja. Pretpostavljam da je vec krajnje vreme i da izvrsim rezervacije. Najverovatnije cu polovinu dana da se usidrim na istoku (Taormina i okolina ili deo oko Siracuze) a drugi deo na jugu (Agrigento?). Previse bi bilo da overim i zapad. Reci mi sta mislis o ovim destinacijama ili ako imas nesto drugo da mi preporucis? Verovatno cu juriti neki dvokrevetni apartman. Hteo bih da kolima prodjem malo obalom u potrazi za lepsim i zanimljivijim plazama, ali i da overim neka mestasca u unutrasnjosti. Imas li bilo kakvih saveta i u vezi sa sigurnoscu, tj bezbednosti automobila pre svega (sve do sada sto sam video od smestaja je bez prvatnog parkinga i to me najvise brine). Ali opet najgore price procitah o velikim gradovima. Zanima me i kakvi su putevi na ostrvu, sto obalom sto u unutrasnjosti..? Hvala unapred!

Edited by ducca

Kapiram da si ovde medju najpozvanijima za savete i pomoc pa bi mi znacilo ako mozes da me malo uputis u par aspekata puta u Italiju.Dakle izvesno je pocetkom Septembra kolima palim na Siciliju (cim prodje avgustovsko ludilo nadam se), polazak iz BG. Imacu prvi dan jednodnevni boravak sa nocenjem u Bolonji i potom se spustam dole gde cu ostati nekih 9 noci, u povratku 2-3 nocenju u Rimu pa nazad u BG. Ne bih li naravno sto pre stigao dole moracu maksimalno krsiti ogranicenje brzine pa me interesuje kakva je situacija na auto-putevima u ITA sto se tice speedinga - je l furaju radare ili presretace, cuo sam i za foru merenja vremena izmedju naplatnih rampi pa prostom recunicom obracuna prosecne brzine (ako je preko dozvoljene sledi kazna naravno)...? Nisam do sada vozio u ITA pa bih da se pripremi sto bolje (racunam i na famu o Italijanima "paklenim vozacima" pa dolazim od pretpostavke da je to na neki nacin i izvodljivo :unsure: ).Sto se same Sicilije tice, ideja je overiti plaze ali u odredjenoj meri i unutrsnjost, tj countryside ostrva. Izbeci cu velike gradove i imam nekoliko ideja za stacioniranje ali je sve to i dalje na nivou grubog planiranja. Pretpostavljam da je vec krajnje vreme i da izvrsim rezervacije. Najverovatnije cu polovinu dana da se usidrim na istoku (Taormina i okolina ili deo oko Siracuze) a drugi deo na jugu (Agrigento?). Previse bi bilo da overim i zapad. Reci mi sta mislis o ovim destinacijama ili ako imas nesto drugo da mi preporucis? Verovatno cu juriti neki dvokrevetni apartman. Hteo bih da kolima prodjem malo obalom u potrazi za lepsim i zanimljivijim plazama, ali i da overim neka mestasca u unutrasnjosti. Imas li bilo kakvih saveta i u vezi sa sigurnoscu, tj bezbednosti automobila pre svega (sve do sada sto sam video od smestaja je bez prvatnog parkinga i to me najvise brine). Ali opet najgore price procitah o velikim gradovima. Zanima me i kakvi su putevi na ostrvu, sto obalom sto u unutrasnjosti..? Hvala unapred!
Što se tiče auto-puteva, severni deo je prilično pokriven, tzv. Tutorima, pa ćeš retko videti radare(presretači u Italiji ne postoje). Inače tutor funkcioniše tako što te slika na naplatnoj rampi na ulazu na auto-put, i onda te slika na izlazu, sa vremenskim zapisom, izračuna se brzina i to je to. Mada, sa tablicama iz Srbije, ako to ne unesu u sistem, pa te prilikom slučajne kontrole ne provere i vide da imaš kaznu, ne znam kako će da ti naplate.Što južnije ideš, služe se radarima, i ima dosta patrola po auto-putevima. Kazne su paprene. Imaćeš paklenu gužvu na auto-putu izmedju Bolonje i Firence (apeninski deo), jer tamo je uvek bolesna gužva, a leti još gore.Inače, vrlo si hrabar da se uputiš na takvo putešestvije autom. Naravno, moraš da fasuješ i deo auto-puta Salerno-Reggio Calabria (koji se "dovršava" već 40 godina).Na kraju, Agrigento bih izbegao po svaku cenu, nije baš lep ambijent. Taormina je sasvim OK. Putevi su sasvim OK, a generalno je bolje biti što bliže onim turističkim naseljima, jer su sva u vlasništvu mafije, tako da si tamo bezbedan. :) ja bih lično išao na ona još manja ostvra ispod Sicilije, ali Sicilija se sasvim OK.