Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Ostrva - Sicilija, Sardinija

Featured Replies

alitalia - odlazak 4, povratak 15. januar, kupio preko

jumbo travela - beogradska 33

prosle godine sam za isti put platio 300 evra- doduse u drugoj agenciji, ali su svuda bile slicne cene.

Edited by najgori

• Replies 271
  • Views 458
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sicilija, kasna 2025. ali sa rent-a-car. @arheolog1981 u jednom trenutku, pre no što smo se odlučili za auto gledao sam razne opcije, jako mi se svidela ideja Rim-Catania, gde voz pakuju na trajekt,

Posted Images

odlicno! srecan put

• 1 month later...

Palermo, 1 dan samo.Gde potrositi taj dan, sta videti?I da, koliko je klackanje od aerodroma do grada?

Palermo, 1 dan samo.Gde potrositi taj dan, sta videti?I da, koliko je klackanje od aerodroma do grada?
sat vremena busom, 50 evra taksijem (kazu - nisam se vozio)sta te zanima? crkve, muzeji, klopa, shopping?...edit: koji deo dana si tamo?

Edited by najgori

Ma ima bas ceo dan jer noc pre toga slecem a sledece jutro odoh.Za soping ce biti i boljih mesta, od klope jedino me sladoled zanima :)Naravno - istorija, crkve, ulice i sl. me najvise zanima...

mrzi me da kucam sve odjednom pa cu iz vise delova...crkve.pitao sam koliko ostajes jer mislim da ne bi trebalo da propustis monreale koji nije u samom palermu ali se stize brzo gradskim busom. (15 km)u samom gradu su palaco reale (ili palaco dei normani) i katedrala, a tu je i crkva sa crvenim poluloptama na krovu - u arapskom stilu. pored je "bezobrazna" fontana pretoria pored koje je crkva sveta katarina i kvatro kanti - ukrstanje korso vitorio emanuele i via maqueda. na jednom kraju vitorio emanuele je luka i porta felice (tu je takodje zanimljiva mala crkvica) a na drugom kraju su duomo i palaco reale. po italijanskom obicaju ulice menjaju imena tako da to ne treba da te zbuni via maqueda postaje rudjero setimo koja prelazi na via dela liberta. via roma je paralelna sa via maqueda. via roma pocinje od zeleznicke i autobuske stanice i ide negde do poste. za snalazenje po centru to su najbitnije 3 ulice.od zeleznicke polazi i autobus za aerodrom na svakih pola sata. ima jos par stanica u gradu tako da ne moras da udjes na prvoj ali pazi da ne zakasnis jer kao sto rekoh aerodrom je prilicno daleko.nastavice se

Edited by najgori

za klopu preporucujem il mirto e la rosa - desno iz via roma kad ides ka severu, fratelli la bufala - pored mekdonaldsa na trgu castelnuovo - mada kad je klopa u pitanju ne mozes da pogresis gde god da jedes - ipak je to italija. sladoled sam probao u principe del belmonte (desno iz rudjero setimo kad ides ka severu).ako ogladnis u vreme kad ne rade restorani, iza meka je samoposluga gde mozes da kupis prsut, sir, vino i napravis sebi klopu bolju od nekog sranja iz meka.obavezno obidji vucciriu - pijacu koja dijagonalno spaja via roma i vitorio emanuele kad ides ka obali (pogledaj na mapi). pijaca je gotivna jer pre podne moze svasta da se vidi. moze tu i da se klopa, ali je super uvece kad otvore kafice. najbolje je da obidjes taj deo preko dana da se ne bi uplasio nocu* - prosao sam pored ekipe pajdomana lopova dok su na merdevinama odvaljivali rolo vrata na napustenoj garazi na visini 3,4 metra. postoji jos pijaca - jedna sa druge strane via roma - ali ova je najpoznatija.*najbolje je da u vucciriu nocu udjes iz vitorio emanuele - ulaz iz via roma ne izgleda bas lepojako je zanimljiv deo grada izmedju via maqueda i via roma pa mozes i to da preprecis vise puta.mislim da je ovo dovoljno za 1 dan u palermu a ako te jos nesto zanima - pitaj.

Edited by najgori

E hvala najgori, najbolji si ;) Ovo ce biti sasvim dosta za 1 dan, videcu i za taj Monreale da se iskombinujem.

ako budes isao u monreale proveri red voznje. autobusi idu, mislim, na pola sata ili sat. a ako se duze zadrzis ima fin restoran - ne mogu da se setim kako se zove - desno je kladionica a odmah kad udjes je sank i velika pec.i tu i u mirto e la rosa u palermu imas dnevni rucak koji je jako dobar.toliko od mene. srecan put.

• 4 months later...

Nakon odlicnog iskustva prosle godine sa Sardinijom, i na insistiranje bolje polovine, morali smo i ove godine na istu destinaciju.Hotel je bio na izvanrednoj lokaciji (nedaleko od Porto Cerva, ali sa sasvim normalnom cenom) , sobe su odlicne, ima cak i svoju privatnu plazu sa lezaljkama a osoblje je izuzetno ljubazno (pogotovo devojka iz Hrvatske):post-747-13104008055826.jpgZbog izuzetne lokacije uspeli smo da obidjemo citav sever Sardinije. Prvo Azarchena, (koja i nije nesto posebno , ali posto je bila blizu i duvao je pogani Maestral isplatilo se ako nista zbog odlicne kafe):post-747-13104008949385.jpgSledeci je Palau koji je istovremeno i polazna tacka za ostrvo La Madallena i Caprera. Gradic ima zanimljive restorane na obali:post-747-13104009653242.jpgTrajekt za Maddalenu je jeftin (22€ za kola i dve osobe). Maddalena je tipicno italijansko mesto i meni je licno nasarmantnija od svih lokacija na Sardiniji:post-747-13104010836611.jpgpost-747-13104010924516.jpgpost-747-13104010980781.jpgpost-747-13104011040655.jpgCaprera je susedno ostvro spojeno mostom sa Maddalenom. Ima izvanredne plaze koje su besplatne, a i nema guzve. Mi smo bili apsolutno sami na ovoj sa slike:post-747-13104011982891.jpg

Edited by bags

Takodje isplati se odraditi izlet do Korzike. Potrebno je otici do Santa Teresa Gallure i odatle se prebaciti trajektom. Ovaj put bez auta jer je izuzetno skupo a i sama voznja traje oko sat vremena. Bonifaco, svojim spletom uskih ulica odlicnu zastitu od sunca, a takodje nudi citav niz zanimljivih lokala. Obavezno probati skoljke koje sluze u malim kofama!!! post-747-1310401415208.jpgpost-747-13104014195381.jpgpost-747-13104014262069.jpgPorto Rotondo ima jednu od najljepsih plaza na Sardiniji "IRA Beach" (nazalost ne na ovoj slici): post-747-13104015392772.jpgNa kraju smo bili i u Olbiji koju je nazalost talas turizma mimoisao, ali zato ima izvanredne cene (kako po restoranima tako i u obliznjem outletu):post-747-13104015524795.jpg

• 2 weeks later...

Provescu skoro 2 nedelje u avgustu na Sicijili, blagosloven Wizzair bio, Palermo ce biti baza jer tamo nadjosmo pristojan a jeftin hotel u centru (blagoslovena expedia bila).Ima li ovde neko a da je isao, bio, proveo vreme na Siciliji tj. u Palermu?Prvo me zanima sam Palermo, sta videti, sta obici i tako to, gde izlaziti uvece? Takodje, plaze oko Palerma, ili u samom Palermu, ako neko ima neku preporuku? Sve sto je u dometu nekakvog javnog prevoza (ima bus, a i koliko kapiram i neki kao metro, i neki prigradski voz), ili u dometu medjugradskog autobuskog/zeleznickog prevoza a da je u nekih sat, sat i po voznje u jednom pravcu max. Blagosloven bio svako ko ima da predlozi nesto korisno&pametno.E sad. Uzeo sam takodje rentacar na 5 dana. Od tih 5 2 dana planiram da potrosim na obilazak Sirakuze, manjeg mesta Neto u blizini, kao i plaza u okolini Sirakuze, jer su valjda kao tamo najbolje. Dakle ako moze neka preporuka i za Sirakuzu takodje, narocito za plazu. Ja sam gledao naravno po netu ali i plaza i simpaticnig mestasca za posetiti ima mali milion (u svakom selu ima ili neka crkva iz 13. veka, ili 17. veka, ili anticki hram iz 5. veka p.n.e, jebote, a svaka druga plaza izgleda fantasticno, sa uvalama, stenama, peskom, sjajnim nijansama vode itd.).1 dan cu da potrosim na obilazak Agridjenta (dolina hramova) i plaza u okolini (tj. najvise me zanima fascinantna Scala dei Turchi).E sada sa ova preostala 2, pitanje je sta, kuda? Zeleo bi da obidjem Taorminu (anticke rusevine) a lepsa polovina insistira sa se obidju ona 2 sela gde je sniman ,,Kum'' (u blizini Taormine su), a tu je "odma" i nezaobilazna Etna. Isao li je neko na Etnu? Ima dosta organizovanih obilazaka koji polaze uglavnom iz Katanije (logicno) i kostaju oko 50 evra po osobi. Ima li neko iskustva sa tim? Moze li se bauljati oko i po Etni sam, moze li da se snadje, je li preporucljivo ili ne?Takodje hteo bi da odem i do zapadnog "coska" Sicilije gde su Trapani i Erice, i ostrva Modzija, Favinjana itd. al' se dvoumim da li da to pokusam da skrpim nekako busem (ima oko 100 km od Palerma i sve je autoput manje vise) ili da na to potrosim jedan od dana sa kolima. Ima li neko da preporuci neko ostrvce oko Sicilije da je bas "must-see"? Ima ih tona...Ustika, Lipari...a trebe stici do njih, i platiti trajekt...Unapred zahvalan.

Ja sam bio pre dve godine u Taormini, pa evo neka iskustva ukratko:- nisam imao rentacar, tako da ti tu ne mogu pomoci - Lipare obavezno ubaci u program!Samo pazi da ne zavrsis na ostvro Vulkanu, koje je crno i smrdi na sumpor i smrt. Lipari su predivni, au gradicu sam pojeo jos uvek najbolji panini u mom zivotu- Taormina je vredna da se obidje, i zbog arhitekture, sopinga i nocnog zivota- ova dva sela gde se snimao kum slobodno mozes zaobici, mi smo bili kratko i stvarno nisu nista specijalno- mi smo na kraju odustali od Etne jer nismo neki avanturisti a i vreme je bilo pakleno tih dana. Nama su u hotelu preporucili da ne idemo bez vodica- obavezno probaj granitu raznih ukusa- vocne salate su odlicne i bile su relativno jeftine

Ja sam bio dosta puta, poslednji put na 3 nedelje pre 2 godine.Prva stvar, mnogo ti je toga sto planiras u samo 2 nedelje pogotovo sto samo 5 dana imas auto. Narocito obilazak Liparija, Favignane, Mozie, Ustike (Treba ti 2 meseca da to sve obidjes ko covek) Teoretski bi i mogao ali da nigde ne stajes vec samo da pogledom overis. Ja ti preporucujem da se koncentrises na 2 zone po nedelju dana. Od Palerma ti je blizu (nekih 150km cka) Val Erice, plaza San Vito lo Capo i prirodni rezervat dello Zingaro cool.gif (medju top 10 italijanskih plaza), grcki hram Segesta, gradovi Mazara del Vallo (sa arapskom cetvrti) pa eto cak i Favignana ako si zapeo jer plaze zaista vrede.Za obilazak Palerma dovoljna su ti 2 dana. Plaza Mondello trebalo bi da bude najbolja ali priznajem da se u okolini Palerma i nisam bas kupao. Ono sto spada u must je sigurno Etna i ti treba celi jedan dan. Mozes da lutas gde hoces, obavezne udobne i izdrzljive patike i toplija odeca jer si na 3000 metara bez obzira na sicilijansku tropsku klimu, ja sam nasao jedan usamljeni krater iz kojeg kulja dim, osecas se kao na mesecu, tesko za prepricati ali obavezno za obici.Drugu nedelju bih posvetio Sirakuzi i dolini baroka u koju spadaju najlepsi barokni gradovi italije Noto, Ragusa, Modica. U tom delu najbolja plaza je u prirodnom parku Vendicari. Sve preko toga za 2 nedelje ti je previse, a i preporucujem ti da ako nisi rezervisao za obe nedelje u Palermu, barem 2 nedelju rezervises blize sirakuzi jer nije to sve tako blizu kao sto ti mislis. Da, i auto ti je bolje da rentiras na vise dana.Ako ti trebaju preciznije informacije o klopi, mestima za videti ili bilo sta samo pitaj ;)

Hvala na savetima, al hotel je vec rezervisan, i baza je Palermo. Dakle vecina vremena bice Palermo&okolina, a imam 5 dana za izlete kolima. Da znam kraj oko Sirakuze je lepsi ne staj mi na muku :D