Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Centar - Lacio i Rim, Toskana i Firenca, Umbrija, Marke

Featured Replies

• Popular Post

Samo da "izvestim"...

Dobar je Rim za ova ~24h... Treba pešačiti jer sve je zadivljujuće...

• Replies 656
  • Views 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Mi smo se vratili sa našeg puta u Rim i Fermo sinoć. Bilo je vrlo intenzivno, a opet se nismo mnogo umorili. U Rimu smo videli sve što smo hteli da vidimo osim Vile Borgeze za koju sam zakasnio za k

• Italija, divna jedna zemlja. Prvi put smo išli kolima, obišli dosta gradova. A onda sam prošle godine otišao u Rim, i malo da švrćnem, dok sam bio sam i trebalo mi je nešto lepo. I bilo je lepo. Prole

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Vratih se iz "večnog grada". Slike, neću kačiti, jer ih nema. Poodavno sam odlučio da bi mi to oduzelo previše vremena u užuvanju i "upijanju" utisaka. Slike mi ne bi služile ničemu. Dok su mi "u mozg

Posted Images

.

Edited by Vapad
glup

Lepa priča ali meni se ne otvaraju slike 😢

Malo odmaram, lepša polovina se izgleda preforsirala po rimskim stepenicama pa je svirala tajm-aut...

Ali moto je "ne forsiramo, pustićemo da Rim dodje do nas "

Već sad znamo da ćemo se vratiti.

I izvinjenje svima koji kad su hvalili Rim ja sam pomislio "...ma daaaj..."

1 minute ago, Lo Zingaro said:

@Vapad

Ne vidi se nijedna slika

Reče Frenk.... reportovao sam si post, i molim moderaciju da obriše oba a ja kada se ofrkestim od posla skontaću sutra zašto main link ne radi...

3 minutes ago, Vapad said:

Reče Frenk.... reportovao sam si post, i molim moderaciju da obriše oba a ja kada se ofrkestim od posla skontaću sutra zašto main link ne radi...

Ako kačiš na img.bb, ljudi su već prijavljivali da ne rade linkovi. Probaj sa nekim drugim host sajtom

• Popular Post

Italija, divna jedna zemlja. Prvi put smo išli kolima, obišli dosta gradova. A onda sam prošle godine otišao u Rim, i malo da švrćnem, dok sam bio sam i trebalo mi je nešto lepo. I bilo je lepo.

Proleće u Italiji

Rim - smestio sam se u Ardeatino, neki jeftin airbnb, fin, stare vile, malo vlaga ali prostor lep, okruženje mirno. Stigao uveče, i sutra, linija 716 i ka gradu.

Izašao pred okretnicu, i razmišljam, da li stepenicama gore ili levo okolo...

Italija-prolece-2025-01-r.jpg

Stepenice su bile odličan izbor, gore je vučica, i pogled

Italija-prolece-2025-02-r.jpg

Nabasao tamo na neke pandure koji su bili happy da poziraju

Italija-prolece-2025-03-r.jpg

Fini ljudi, gospoda pre svega.

Spuštam se dole i izbijam na put ka koloseumu, zaista sam bio oduševljen svime

Italija-prolece-2025-04-r.jpg

Odem da pokupim romapass, i da doručkujem

Italija-prolece-2025-05-r.jpg

Tu negde su počela da zvone zvona za papu, pa je bilo malo čudnjikavo... nastavljamo obilazak

Italija-prolece-2025-06-r.jpg

Italija-prolece-2025-07-r.jpg

Rimljani su fini ljudi, lako ih se da prepoznati u masi

Italija-prolece-2025-08-r.jpg

Italija-prolece-2025-09-r.jpg

Nastavljam posle koloseuma i svega tu dalje, ka nekom ružičnjaku, punom ljudi

Italija-prolece-2025-10-r.jpg

pa ka nekoj crkvici, lepoj i finoj, i finim sestrama

Italija-prolece-2025-11-r.jpg

Italija-prolece-2025-12-r.jpg

Posle crkve na jedan od "vidikovaca"

Italija-prolece-2025-13-r.jpg

I eno je kupola bazilike, koja će mi se u ovom putu pokazati kao nedostižna

Navodno je lepo videti kupolu kroz ključaonicu vrata malteških vitezova... ali meni je bio dovoljn pogled na red i... pa dosta

Italija-prolece-2025-15-r.jpg

Idem dole do reke, i polako ka trastevereu

Italija-prolece-2025-16-r.jpg

Trastevere je živ, uzak, prljav i bogat sadržajem

Italija-prolece-2025-18-r.jpg

sa prozora neke galerije (bio jeftin ufur sa romapasom)

a u galeriji interesantno

Italija-prolece-2025-19-r.jpg

zatim gore, nekim užasnim stepenicama, na vrh odakle je najlepši pogled na rim

Italija-prolece-2025-20-r.jpg

koji nisam slikao... ali sam slikao neke popove koji su imali neki neverovatni swag

Italija-prolece-2025-21-r.jpg

prođe dan... umoran

Sutra ujutru odlazim do fontane čuvene, i onda dalje do isto tako čuvenih španskih stepenica

Italija-prolece-2025-22-r.jpg

obilaze se crkve i crkvice, lepe i smirujuće

Italija-prolece-2025-24-r.jpg

na svakom ćošku nešto interesantno

Italija-prolece-2025-25-r.jpg

onda do betonskog čuda

opet gužve

Italija-prolece-2025-26-r.jpg

i opet onda okolne, fantastične, crkve

Italija-prolece-2025-28-r.jpg

ne sećam se da sam više crkava obišao u tako kratkom roku... u jako puno njih ima fora da ubaciš neko dinarče pa da ti svetli posebno/dodatno svetlo, nisam nikoga video da koristi, ali interesantno je bilo, i dosta su otvorene.

zatim Villa borghese, gde ljubim vrata jednog muzeja, jer papa, idem u drugi i onda dalje do jezerceta

Italija-prolece-2025-31-r.jpg

da posetimo crnogorsku granu

Italija-prolece-2025-32-r.jpg

i onda dalje do galerije moderne umetnosti

Italija-prolece-2025-33-r.jpg

odozgo, onda, bus do prvog ćoška, pa peške do onih čuvenih, čudnih, opata

Italija-prolece-2025-34-r.jpg

i odmah potom na sladoled, trebalo mi, pa još malo lunjanja i kući, dug dan. A sutra se ide rano u vatikanski muzej.

Dobro jutro...

Italija-prolece-2025-39-r.jpg

Odličan muzej, puno ljudi, i divan pogled iz dvorišta

Italija-prolece-2025-41-r.jpg

Opako dobre stepenice

Italija-prolece-2025-42-r.jpg

posle muzeja se ogladni, idem gore, a ne prema gradu i nailazim na ćošku na neku finu pekaru, gladne oči pa se malo zanelo, sa straćatelom i pistaćima levo, sa cvetovima tikve desno, selekcija kolačića, i ovde nisam mršav, a tamo bi imao tonu...

Italija-prolece-2025-43-r.jpg

onda do zamka svetog anđela

Italija-prolece-2025-44-r.jpg

opet, romapass vičem, kaže a to je poseban red - nema reda, vrlo sam srećan što izbegavam gužvu na ulazu

Italija-prolece-2025-45-r.jpg

Ima ona priča da su originalne statue za ovaj most bile toliko lepe da su završile u muzeju a ovde su stavili druge.

S mosta ima i lepih pogleda

Italija-prolece-2025-46-r.jpg

a i zamak deluje drugačije

Italija-prolece-2025-47-r.jpg

krećem ka katakombama st.Sebastiana, prvim ikad, koje su u starom kamenolomu, stoga i naziv katakomba, na staroj via apia, ako gule kaže da izađete ranije i šetate, laže, nije bezbedno baš, grme busevi, a ispred kripti ima stanica...

Italija-prolece-2025-49-r.jpg

tamo nema slikanja, ali je interesantno, i put je interesantan.. peške odatle nazad kući.

Sutra ujutru, idemo lagano za Napulj

Italija-prolece-2025-51-r.jpg

i kad kažem lagano...

Italija-prolece-2025-52-r.jpg

Inače karta nije bila nešto skupa, uzeo sam preko neke trenitalia ili tako nešto aplikacie, preko koje sam sve uzimao. U ovom vozu, za razliku od druge neke kompanije sa kojom sam se vraćao, ima i snack, kao u avionu, dobiješ vodu, gricku, bukovano mesto, čitaš, proleti.

Napulj

Italija-prolece-2025-53-r.jpg

ne znam šta da kažem a da ne uvredim nekog, ne bih se tamo vraćao, meni je ova slika nekako... Napulj prvo

Italija-prolece-2025-54-r.jpg

pa tek onda

Italija-prolece-2025-56-r.jpg

i

Italija-prolece-2025-61-r.jpg

ili

Italija-prolece-2025-58-r.jpg

ali klopa je bila ok

Italija-prolece-2025-60-r.jpg

nisam ga skroz sagledao jer se žurilo na Vezuv, na žalost, jer ispade...

da je ovoliko što sam video od vezuva

Italija-prolece-2025-62-r.jpg

mokar i pokisao reko, haj bar da probam tu prženu picu

Italija-prolece-2025-63-r.jpg

ali... ni to mi se nije svidelo... idemo na spavanje

sutra ujutru, divno vreme, Vezuv se ruga iz daljine

Italija-prolece-2025-64-r.jpg

a ja idem za Pompeju, kažu uzmeš neki voz uskog traga, tuc muc, pa izađeš ovde ili onde... ili uzmeš običan voz, odeš do glavne stanice Pompeje i glavnom ulicom do crkve

Italija-prolece-2025-65-r.jpg

pa levo i tu je "zadnji" ulaz. Taj dan je bio neki praznik, pa je bio besplatan ulaz, ali opet, ući sa te strane, svi trče na glavni trg valjda, a ja lagano pa nisam imao gužvu na startu

Italija-prolece-2025-66-r.jpg

Italija-prolece-2025-67-r.jpg

posle par sati lutanja ovim ulicama, posebno kad su prazne, postane ti teško, kao da sam ja kriv što ih nema više i neko je teskobno, tužno

Italija-prolece-2025-68-r.jpg

idem u masu

Italija-prolece-2025-69-r.jpg

pa u neku vilu, gde me gazdarica gleda i opominje

Italija-prolece-2025-70-r.jpg

ok, hvala Pompejo, čekamo voz

Italija-prolece-2025-72-r.jpg

I idem za Salerno, u mojoj glavi to je grad koji vidim kada ljudi pričaju u superlativu o Napulju

Italija-prolece-2025-73-r.jpg

tamo jedem jedan od najboljih tanjira hrane, i najskupljih, morski tanjir kod ovih legendi

Italija-prolece-2025-74-r.jpg

Lep grad inače, nisam se naslikao, ali mi se svideo

Italija-prolece-2025-75-r.jpg

nailazim na neku top crkvu, i obilazim neke navijače tamo, neke stepenice, silazim u podrumu, vrhunski izgleda, jako impresivno, jedino što je bila grupica nekih adolescenata što je probala akustiku..

Italija-prolece-2025-76-r.jpg

idem na spavanje pa sutra ujutru na brodiiiić

Italija-prolece-2025-77-r.jpg

Italija-prolece-2025-78-r.jpg

gužva, lepo je sve to sa mora, ali ja sam zamišljao malo lepše

pobegao od engleza i popeo se malo gore, to je teže pa je praznije i našao neko mesto da mi naprave sendvič

Italija-prolece-2025-79-r.jpg

Italija-prolece-2025-80-r.jpg

Lep, malo debeo ali ok, ja bih hleb izdubio :

I njihovi limunovi čuveni, Amalfi je u pitanju btw.

Italija-prolece-2025-81-r.jpg

U crkvu nisam uspeo :/

Italija-prolece-2025-83-r.jpg

a na plažu u aprilu jesam

Italija-prolece-2025-84-r.jpg

Dosta je bilo... nazad na brod, pa voz, pa bus... spavanje, sutra se ide da se kuva pasta.

Nazad u Rimu, idem do zamka svetog Anđela, gde reka nosi pojanje iz bazilike Sv. Petra, pa okolo i gore, iznad Vatikana, usput ova legenda

Italija-prolece-2025-86-r.jpg

a onda stižem u "studio"

Italija-prolece-2025-88-r.jpg

Italija-prolece-2025-89-r.jpg

Italija-prolece-2025-90-r.jpg

pa zatim, pošto je all you can drink kuvanje... posle male više šetnje, na zakazano razgledanje Vile Mediči, i tamo rimska gospođa što ih opljunu što su sve lepo odneli u Firencu a ovde ostale kopije..kako tamo može u muzeju da se vidi na komad, ali to nema smisla, pa nam pokazala neku instalaciju u dvorištu, evo, jesu kopije ali ovako to treba da izgleda. Kako je taj lik samo želeo da vlada Firencom a ovde mu nije bilo interesantno (ima čitava side story šta mu je horoskop pokazao i kako su slike na plafonima iskazivale njegovu pravu želju). Kako su dovukli proklete paunove koji se samo dernjaju i kake. Znači jedan onako, izliv mržnje prve kategorije, bilo je zabavno

Italija-prolece-2025-93-r.jpg

Italija-prolece-2025-94-r.jpg

Inače, Vila Medići je francuska akademija u Rimu, vlasnik je francuska, i jedno vreme su mogli samo francuzi, pa french speakers, da dolaze. Sada imaju neke konkurse i razni umetnici mogu da dobiju prostor i vreme da tu stvaraju. Jako interesantna priča.

I to je bilo to... ukratko, i uglavnom, hoću opet...

P.S. ako se ne vide slike ovaj put..... da mi se titula promeni iz members u dumbo na mesec dana :/

17 hours ago, Frank Pembleton said:

Lepa priča ali meni se ne otvaraju slike 😢

Malo odmaram, lepša polovina se izgleda preforsirala po rimskim stepenicama pa je svirala tajm-aut...

Ali moto je "ne forsiramo, pustićemo da Rim dodje do nas "

Već sad znamo da ćemo se vratiti.

I izvinjenje svima koji kad su hvalili Rim ja sam pomislio "...ma daaaj..."

Najbolje ces uzivati u Rimu ako se "izgubis". Dakle, setas, lutas, preskocis must see savete, najbolju pizzu/kafu/gelato/pastu/cacio e pepe i sl. prosto lutas opusteno i uzivas.

Rim je najlepsi grad u Evropi!

@Vapad hail

Edited by Milosh76

1 hour ago, Milosh76 said:

Rim je najlepsi grad u Evropi!

Slazem se. Dvaput su presli igricu. Pozdrav iz vecnog grada.

IMG_0864.jpeg

On 13. 3. 2026. at 15:11, Lo Zingaro said:

Mozda jedina plaza na celom jadranu koja moze da se nosi sa hrvatskim primorjem. U stvari jedini deo obale koji i lici na hr obalu.

large.DSC_0075v.jpg

Uh, kako mi je ova plaza ostala u ruznom secanju! Pre par godina odemo u aprilu na hajking u tu zonu i odusevimo se bojom mora, plavim nebom i borovima 😍. Odlučimo da u junu odemo tamo za vikend. Parkiramo auto na brdu kod groblja, pa se nekim mini-busom spustimo niz liticu, serpentinama do plaže.

Provedemo dan pod suncobranom, nema gde drugde, jedan mali bar, plavo more, beli sljunak i odron iza ledja. Borova i prirodne hladovine ima, ali su visoko iznad plaze.

Kupali smo se, mazali zastitnim kremicama, pokrivali peškirima da ne izgorimo i jedva izdržali dan. Naravno, oboje smo izgoreli najstrasnije u zivotu, pa smo se sledeci dan spakovali i vratili kuci.

U poredjenju sa plazama u Hrvatskoj, ova mi lici na muciliste.

@Vapad predivne slike uz laganu pricu, kao da sam ponovo prosetala Rimom.

Sva mesta koja si pobrojao prosli i mi u dve posete.

Rim je grad u kome ne treba da se mucis i trazis znamenita mesta, kud god da krenes necim ces se oduseviti.

Ovaj ruzicnjak sam obisla u maju kad su sve ruze bile u cvetu, kakav spektakl od boja, ali na zalost malo koja od njih je mirisala.

Sto se Napulja, Pompeje i pogleda s mora na obalu Amafitanu tice u potpunosti saglasna 👍

Nego jesi li bio u Istanbulu, da napravis nesto slicno do utorka da znam na cega da ne gubimo vreme 😂

On 16. 2. 2026. at 23:28, ultra plasticni said:

ako se prica o toskani, mislim da nema jace izlozbe ove godine u evropi od marka rotka u firenci.

Fondazione Palazzo Strozzi
No image preview

Rothko in Florence - Fondazione Palazzo Strozzi

Dal 14 marzo al 26 luglio 2026 Palazzo Strozzi celebra Mark Rothko in un percorso che si espande alla città di Firenze.

jel airserbia ima direktan let bg-firenca?

Ne primetih da je iko odgovorio, jes proslo mesec dana ali sad sam video pitanje jbg D Ima direktnih letova do Firence, ponedeljkom i petkom, a cini mi se i nova linija nedeljom. Sad su negde od 110 do 125 evra (mada su 13. februara iz nekog razloga bili 300 evra, jebo im ja pas mater). Koliko znam od juna ili jula bi Wizz air trebalo da uvede novu liniju Bg- Pisa, ne znam jos detalje

3 hours ago, burekdzija said:

Slazem se. Dvaput su presli igricu. Pozdrav iz vecnog grada.

IMG_0864.jpeg

Jesi to na maratonu sutra?

Edited by Frank Pembleton

58 minutes ago, Frank Pembleton said:

Jesi to na maratonu sutra?

Da da, trcim sutra.

Pretpostavio sam...

Negde ćemo doći da navijamo...

😉

Puno sreće sutra, mada se najavljuje neka kiša...