Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Centar - Lacio i Rim, Toskana i Firenca, Umbrija, Marke

Featured Replies

On 26. 3. 2022. at 0:35, aram said:

Gradski prevoz je mislim nešto oko 1,10€ karta koja važi 90 minuta, znaće @mlatko. S tim što, ako se voziš metroom, to je samo jedna vožnja njime, ako prekineš onda možeš da nastaviš tramvajima i autobusima.

Vatikan obavezno jedan dan, zajebi te munje, ima tamo šta da se vidi. Villa Borghese galerija i park kojim se vredi prošetati drugi dan, iskoristi taj dan i da izadješ na drugu stranu parka, na Piazza del Popolo, pa odatle lagano pešaka do Španskog trga. Za Villa Borghese se obavezno već sad najavi da ti daju termin, ulazi se u malim grupama, sledeća čeka na ulazak dok prethodna ne izađe.

Treći dan potroši na obilazak glavnih trgova i fontana, Piazza Navona, Fontana Di Trevi, Piazza Venezia i izađi na Koloseum, odatle preko Forro Romano i Circo Massimo se popni na Aventino, svrati u Giardino degli Aranci, nađi Santa Maria del Priorato i proviri kroz ključaonicu na ulazu u vrt obavezno, a onda se spusti na drugu stranu u Testaccio, nekad pravi sirotinjski kraj, meni jedan od najlepših delova. A kad već odeš u Testaccio, obavezno svrati na groblje, mislim da je naziv "Cimitero Acattolico". Ludilo kako to izgleda. Još ako se naduvaš pre nego što odeš... samo proveri kad je otvoreno
Stvari za jesti u Rimu: bucatini all'amatriciana, abbacchio alla romana, coda alla vaccinara, porchetta, spaghetti alla carbonara. Za desert - maritozzo alla panna. Die beste pica u Rimu - Pizzarium, Via della Meloria 43, Prati. Restaurant Cul De Sac, Piazza di Pasquino 73, blizu Piazza Navone je recimo izuzetno dobar, a nije bio mnogo skup.
Najbolji sladoled u Rimu Gelateria Fatamorgana, Via Lago di Lesina 9-11

I uopšte ne oklevaj da pojedeš pizzu na mestima gde se prodaje "a taglio", samo da nije baš neka očigledno turistička pljačka, znači ne preko puta ulaza u Vatikan i sl.

Vredi otići u Tivoli, videti Vilu porodice D'Este, ali to je već malo van Rima. Sama Vila je divna, ali na kraju kad se izadje u vrt - to je pravi spektakl.
E, da, u Testacciu se fino jede u "La fata ignorante" ili u "Pecorino". A isto nije nešto preskupo. U blizini Pantheona, popiti najbolji espresso u Rimu - Tazza D'Oro, Via degli Orfani 84

U barovima pij kafu i kapućino stojeći, da ti ne bi naplatili 5€ za sedenje.
Ako treba još nešto, pitaj :)

@Frank Pembleton evo, nije se mnogo promenilo od tada. Restorani jesu, ova dva u Testacciu koja pominjem su postali prestižni i mnogo skuplji nego tad.

Uzgred, gde nam je @mlatko , ne sećam se kad sam ga video?

Edited by aram

• Replies 656
  • Views 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Mi smo se vratili sa našeg puta u Rim i Fermo sinoć. Bilo je vrlo intenzivno, a opet se nismo mnogo umorili. U Rimu smo videli sve što smo hteli da vidimo osim Vile Borgeze za koju sam zakasnio za k

• Italija, divna jedna zemlja. Prvi put smo išli kolima, obišli dosta gradova. A onda sam prošle godine otišao u Rim, i malo da švrćnem, dok sam bio sam i trebalo mi je nešto lepo. I bilo je lepo. Prole

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Vratih se iz "večnog grada". Slike, neću kačiti, jer ih nema. Poodavno sam odlučio da bi mi to oduzelo previše vremena u užuvanju i "upijanju" utisaka. Slike mi ne bi služile ničemu. Dok su mi "u mozg

Posted Images

20 minutes ago, Milosh76 said:

Ti i ja se slozili hail

I nisi me "potkacio" da brzo obilazim gradove 😀

Staris prijatelju 😎

Pa kad si mu ti rekao da je premalo vremena to znaci da je vise nego premalo. D

Jel se uopšte isplati weather wise (kiše i sl) da se maje rim, napulj i okolina kraj marta pocetak aprila.

Možda najbolji period je april. Ako i bude kiše obično se radi o kratkim pljuskovima slabog intenziteta. Temperature oko 20-25, noću zna da se spusti na 10.

E hvala.Bice verovatno samo Rim to sam i mislio, nego hanuma nesto nabacila "neko joj je rekao, mozete i Napulj...".

Na zalost termin je "nepromenljiv" ali snacicemo se "u granicama mogucnosti"

On 13. 1. 2026. at 12:31, aram said:

Uzgred, gde nam je @mlatko , ne sećam se kad sam ga video?

Evo baš gledao pre neki dan da nisam nedostajao, imao sam burnijih par meseci i preselio se u periferno mesto, uslovi za život (i cene) su otišli u tri...

On 13. 1. 2026. at 11:21, Lo Zingaro said:

Bez ljutnje druze, ali doci vozom u Napulj, posetiti centar, popeti se na vezuv, posetiti Pompeju, vecerati u Sorentu i vratiti se vozom u Rim sve u istom danu je prilican WTF. Ne znam dali i ima vremena za taj stanicni selfi.

Od 9 do 11 krug od Centro Storico do Monte Santo i malo Quartieri Spagnoli i na brz ručak/pizza u Pompeju ili Ercolanum. Produžiti u Sorento baš i nema mnogo smisla osim ako se ima neka rezervacija za posticino za večeru uz zalazak na nekom balkonu. Ali najkasnije u 7... Jer erupcija Vezuva je u 9 wicked Plan je neizvodljiv ni sa kolima, a kamoli transportom za široke mase.

Više me vuče (baciti) na izlet u Casertu pola dana i obilazak Reggio di Caserta. Ali o ukusima i (dobrim) planovima se ne raspravlja, nepoznanice su često čar putovanja/doživljaja

Edited by mlatko

31 minutes ago, mlatko said:

preselio se u periferno mesto,

Gde ako nije tajna? I mi merkamo tako nešto jednoga dana.

5 hours ago, aram said:

Gde ako nije tajna? I mi merkamo tako nešto jednoga dana.

Kod etruraca, Alsium

Ladispoli? Not bad... mi merkamo Bracciano ili Albano.

• 1 month later...

ako se prica o toskani, mislim da nema jace izlozbe ove godine u evropi od marka rotka u firenci.

Fondazione Palazzo Strozzi
No image preview

Rothko in Florence - Fondazione Palazzo Strozzi

Dal 14 marzo al 26 luglio 2026 Palazzo Strozzi celebra Mark Rothko in un percorso che si espande alla città di Firenze.

jel airserbia ima direktan let bg-firenca?

14 minutes ago, ultra plasticni said:

ako se prica o toskani, mislim da nema jace izlozbe ove godine u evropi od marka rotka u firenci.

Fondazione Palazzo Strozzi
No image preview

Rothko in Florence - Fondazione Palazzo Strozzi

Dal 14 marzo al 26 luglio 2026 Palazzo Strozzi celebra Mark Rothko in un percorso che si espande alla città di Firenze.

jel airserbia ima direktan let bg-firenca?

Imas Wizz do Pize, a ti ti je zacas do Firence.

• 2 weeks later...

Za regiju Marke sam vec pisao da je neka vrsta manje i jos neotkrivene Toskane. Sama obala je slicna prethodnoj s tim sto je jos nacickanija hotelima i suncobranima i nije vredna ozbiljne posete osim mestasca Sirolo ispod planine Connero i iznad najlepse plaze u ovom regionu. Koliko god je obala bezveze toliko na samo nekoliko kilometara od nje na prvim brezuljcima se nalazi veliki broj gradova i gradica koji su pravi italijanski dragulji.

Na samom ulazu u regiju se nalazi poznato letovaliste San Benedetto Del Tronto. Jeste da ima jedno od najvecih i najsredjenijih setalista uz more u celoj Italiji ali je mesto kao i svi drugi na ovom delu obalu. Zanimljivo je da sam samo ovde od svih mogucih italijanskih plaza video okacenu nasu zastavu.

large.IMG_3458a.jpg

U svakom slucaju ja ih bih radje krenuo prema brdima i posetio Ascoli koje sa nalazi na nekih 20km od obale.

Ascoli Piceno

ascoli-piceno.jpg

Ascoli je anticki grad formiran 1000 godine pre Rima. Pretpostavlja se da su prvi ozbiljniji grad formirali Sabinjani a kasnije prosirili grci. Za vreme rima se smatrao jednim od vaznijih gradova. Karakteristican je po svojim mnogobrojnim kamenim tornjevima kojih je bilo preko 200 u 13om veku. Danas ih ima jos par desetina. Ceo stari grad je izgradjen od kamena bele boje koji bukvalno blesti u letnjim suncanim danima. Ove moje fotke su prastare s nekim glupim filterima pa mu daju toplije tonove nego sto to zaista jesu. Glavni trg, elegantna Piazza Del Popolo spada medju nalepse trgove cele Italija i sam zasluzuje posetu ovom lepom srednjovekovnom gradicu.

large.IMG_3154av.jpg

large.55101364119_d79354ecce_o.jpg

large.IMG_3110a.jpg

Postoji jos nekoliko manjih trgova i grad je generalno zivahan i kad nema turista. Deo prema starom rimskom mostu je malo vise pust i zgrade su vise oronule ali mu to i daje neki dodatni sarm. Ako cete negde svracati u Markama onda to treba da bude Askoli.

large.IMG_3242a.jpg

large.IMG_3211am.jpg

large.IMG_3120a.jpg

large.IMG_3213a.jpg large.IMG_3163a.jpg

large.IMG_3240a.jpg

large.IMG_3219a.jpg

Vredan pomena je i poznati askolanski specijalitet Masline Askolane, pohovane i punjene mesom.

Olive-allascolana-2.jpg

• 2 weeks later...

Da malo skrenem sa turobnih vesti i misli koje vladaju u ovom poslednjem periodu i nastavim sa zabarskim jadranom. @kud u maglu Simoviću jesi vec odlucio rutu?

Sirolo i Monte Conero

large.DSC_0015v.jpg

Mozda jedina plaza na celom jadranu koja moze da se nosi sa hrvatskim primorjem. U stvari jedini deo obale koji i lici na hr obalu.

Nastavljajuci put obalom ka severu i slobodno se mogu ignorisati Civitanova Marche i Porto Recanati osim ako se ne odlucite za rucak na samoj obali koji je sigurno za svaku preporuku. Bukvalno od Termolija do Sirola postoji jedna beskonacna (250km duga) monotona pescana plaza nakrcana najcesce lezaljkama i suncobranima mada na trenutke i prazna. Ali je sve isto, gde god odlucis da stanes za kupanje ili odmor.

Monte Conero je brdo od nekih 600m visine naslonjeno na more i dolazeci s juga se vidi s daljine od nekoliko desetina km. Nalazi se 10/15km pre Ankone. Prekriveno je gustom borovom sumom i mediteranskom makijom a u njegovom podnozju se nalazi nekoliko plaza sto pescanih, sto kamenih. Brdo i oklona brdasca kao i plaze ispod su deo nacionalnog parka prirode i odlicno su ocuvane od divlje gradnje i generalno stalne ljudse prisutnosti. Postoje mnoge obelezene staze koje vode prema vrhu brda za ljubitelje hajkinga.

large.DSC_0008v.jpg

large.DSC_0082v.jpg

large.DSC_0075v.jpg

large.DSC_0174v.jpg

large.52993122665_fb0d8155ca_o.jpg

large.DSC_0230v.jpg

large.DSC_0288v.jpg

Mislim da nema potrebe da nglasavam da je ovde u julu i avgustu pakao od prevelikog broja turista. Mi smo bili oba puta u maju i uspeli smo da se okupamo bez mnogo patnje. Jednom cak i za 1 maj je voda bila prihvatljiva. U spicu postoji par relativno pustih divljih plaza, ali do kojih se moze doci samo brodom. Kopnenim putem se stize na ove koje sam ja slikao i koje se prostiru na neka 2/3 km. I ovde je 90% samo priroda bez dodatnih turistickih zajebancija. Mislim da postoji samo jedan restoran i nekih 100m s lezaljkama i suncobranima. Da bi se stiglo do njih mora se proci kroz mesto Sirolo koje se nalazi na fantasticnoj visinskoj poziciji i iz kojeg moze da se posmatra taj deo jadrana. Ovo staro mesto jos uvek ima deo sacuvanih zidina koje su ga branile od pirata, a njegove uske ulicice su srednjene i ulickane spremne za turisticku najezdu. Postoji i par restorana s prelepim pogledom.

large.DSC_0070v.jpg

large.DSC_0061v.jpg large.DSC_0060v.jpg

large.DSC_0039v.jpg

large.DSC_0037v.jpg large.DSC_0030v.jpg