May 29, 20179 yr Da li je poseta San Marinu gubljenje vremena ili ga ipak treba videti u okviru ture po Emilija Romanji? Da ideš specijalno zbog San Marina je gubljenje vremena. Ovako, ako u okviru neke ture skokneš do tamo usput, to je ok.
July 30, 20178 yr Pripremam se za Bolonju, pa da podelim neke zanimljivosti. Jedan od mnogobrojnih muzeja u Bolonji je i Muzej industrijskog nasleđa. U njemu se, između ostalih eksponata, nalazi i zaostavština od 16 predmeta fizičara i anatoma Đovanija Aldinija (1762-1834). Aldini je bio nećak poznatog fizičara, anatoma i biologa Luiđija Galvanija, koji je nakon čuvenog eksperimenta sa žabom koja se mrda na stimulus iako joj je odsečena glava* otkrio bioelektricitet. Galvani je kao profesor fiziologije na Univerzitetu u Bolonji sarađivao sa fizičarem Alesandrom Voltom, profesorom Univerziteta u Paviji, da bi se ubrzo sukobili i postali rivali, nakon čega je Volta pronašao prvu bateriju, a Galvanijeva istraživanja ostala su u senci ovog otkrića.Čitavo to doba je obeleženo razvojm prirodnih nauka, posebno fizike, a neretko su naučnici namerno na senzacionalan način izvodili eksperimente na javnim mestima, uz dosta teatralnosti, glume, svetlosnih i zvučnih efekata, jer su od ulaznica prikupljali novac za istraživanja a i za popularizaciju nauke. Galvanijeve ideje nastavio je da razvija njegov rođak Đovani Aldini. U početku, Aldini je za eksperimente na javnim mestima koristio žabe i sitnije životinje, da bi potom prešao na krupne životinje, goveda. Zabeleženi su po pravilu bizarni rezltati kao npr. da je dodirujući naelektrisanom šipkom dijafragmu dekapitiranog govečeta izazvana defekacija. A onda je došao na ideju da počne eksperimente na ljudskim leševima, kako bi utvrdio uticaj elektrostimulacije na životni ciklus. Da bi eksperiment bio uspešan, neophodna pretpostavka je da leš bude vrlo svež i da je neoštećen. U kontinentalnoj Evropi se smrtna kazna izvršavala na giljotini, pa se Aldini uputio u Englesku jer se u ovoj zemlji smtrna kazna izvršavala vešanjem. Uz to, 1751. godine donet je Zakon o ubicama, koji je dopuštao da se leš ubice nakon izvršenja smrtne kazne može secirati u naučne svrhe i da je ta mogućnost dodatna preventivna pretnja za sve kriminalce, a i nije bilo dovoljno tela za anatomska proučavanja. I tako, Aldini je zaseo u Londonu čekajući kakav pogodan sudski slučaj koji se i pojavio 1803.godine, kada je Džordž Forster ubio svoju suprugu i dete, nakon čega je uhapšen i uslediilo je suđenje. Neki italijanski izvori tvrde da je Aldini, nestrpljiv da započne svoj eksperiment, utičući neformalno na sudije, khmkhm, doprineo da sudski postupak bude ekspresno završen i okrivljeni obešen. Potom je na scenu stupio Aldinijev eksperiment sa elementima cirkuske predstave u prostorijama Kraljevskog hirurškog koledža. U viktorijanskoj Engleskoj do tad neviđeno čudo. Nakon što je obešeni priključen na aparaturu, šipkama je dodirnuto najpe uho i usne, pa je počela da mu podrhtava brada, jedno oko se trepćući otvorilo i lice se grčilo. Pravi spektakl je nastao kad je mrtvacu šipkom dodirnut rektum, te na kraju ustao u polusedeći položaj na eksperimentalnom stolu, celo telo se grčilo i davalo znake reanimacije! Stručna publika se delom razbežala, delom pala u nesvest, verujući da je došao Sudnji dan, a zabeleženo je i da je Aldinijev pomoćnik, užasnut rezultatom eksperimenta, jer je prateći reakcije zabeležio ponovni rad pluća i srca, po dolasku kući doživeo srčani udar i preminuo. Trebalo je posle eksperimenta razuveriti laičku javnost da nije reč o mašini za oživljavanje mrtvih i da su eksperimentom nakratko uspostavljene neke fiziološke funkcije (mišićne i neurološke), ali da je moždana smrt izreverzibilan proces, što je naglašavao i sam Aldini.Profesor Aldini je koristio eksperiment i na nekolicini sumasišavših pacijenata, tvde, sa potpunim uspehom (ma šta to značilo).O londonskom eksperimentu na ubijenom Forsteru pisalo se po engleskim novinama mesecima kasnije, o čemu je glas dopro i do tada petogodišnje Meri Šeli, na koju je sve ostavilo tako snažan utisak da je 15 godina kasnje objavila roman Frankenštajn, po motivima ovog događaja. Izvodeći eksperimente u javnosti zaradio je puno novca i zajedno sa Luiđijem Valerijanijem, osnovao zanatsku školu prirodnih nauka (sada Aldini-Valeriani Institute), ali za razliku od Valerijanija, u Bolonji nema ulice koja nosi ime profesora Aldinija, jer je odlučeno da ulicu ima njegov prezimenjak Antonio Aldini, hrabri advokat koji je branio dvojicu uhapšenih aktivista, boraca za ujedinjenje Italije.Batrakoskop, korišćen za eksperimente na sitnim životinjama, pre svega- žabama. * Galvanijev mišićni stimulus Izvodili smo na časovima biologije u gimnaziji. Na molbu profesorke da neko donese 2-3 žabe na sledeći čas, dvojica drugara iz odeljenja otišli su u neki barski predeo na kraj Užica i doneli na čas veliku plastičnu kesu punu žaba, pa smo napravili žablji masakr krojačkim gvozdenim makazama. Nisam sigurna da je taj čas i dalje u nastavnom planu zbog surovosti prema životinjama. Edited July 30, 20178 yr by nautilus
September 9, 20178 yr :D Otkazan mi put za Bolonju :( Idem u drugu državu, mnogo lepši grad, al' o tome na drugoj temi.
November 28, 20178 yr 17 minutes ago, aram said: http://www.gelateriafatamorgana.com/web/ Najbolji sladoled ubedljivo u Rimu Zabelezeno, hvala. 2 minutes ago, Host said: Ne propusti da ruckas neku od divnih rimskih supica Supice nikad ne propustam. E btw. kakva je Ligurija i okolina, sto se tice plaza i kupanja (da je pristupacno deci - znaci pesak ili nesto sitno), hocemo i na leto tamo, ali posto nismo u fazonu hotel-plaza-hotel, obilazili bismo regiju, pa ako hocemo da se bucnemo da imamo gde.
November 28, 20178 yr Ima dosta divnih peskovitih plaza, sasvim ce vam to biti ok. Npr. Spiaggia di Varigotti, Spiaggia di San Fruttuoso, Spiaggia di Monterosso, Spiaggia di Maramozza, Spiaggia di Alassio... Imas i puno malih plaza, tesko dostupnih, tako da zavisi koliki su ti klinci... Opcije su ili pesacenje od minimum pola sata ili neki camac-brodic, tako da ti te nisam pominjao. Edited November 28, 20178 yr by aram
November 28, 20178 yr Hvala. Klinja je 6 godina, ne bi bio presrecan sa opcijom koja ukljucuje pesacenje od pola sata, a i mi bismo da se samo sjurimo kolima, okupamo i da palimo u dalji obilazak. Mozda bi brodici mogli da dodju u obzir, ako su te manje plaze manje pretrpane. Mada sam svestan da ce u julu, kada planiramo na zalost da idemo, biti krkljanac na sve strane. Btw/ kakva je obala u odnosu na Hrvatsku, posto mi je zena iz nekog razloga ubedjena da je tamo oko Ligurije more hladno, obala ruzna itd?
November 28, 20178 yr Cuj, nema lepseg mora od hrvatskog, to stoji, ali Ligurija je sasvim ok. Meni nije bilo hladno more uopste, a ni klincu (tad je imao 10). Obala je medju najlepsim koje sam video, red stena, peskovita uvala, opet stencuge, opet pescana plaza, neki prelep gradic i sve tako redom. Uostalom:
November 28, 20178 yr 20 minutes ago, precog said: Mada sam svestan da ce u julu, kada planiramo na zalost da idemo, biti krkljanac na sve strane. Koliko sam ja razumela, avgust je najgori jer tad cela Italija ide na odmor. Ovog leta smo mi nesto razmisljali da idemo tamo na more jer su nam se termini odmora sve nesto ispomerali, pa umesto u julu na kraju ispade avgust, i zanimljivo je da je smestaj bio dosta skuplji i popunjeniji u avgustu nego u julu, sigurno zbog te cinjenice. (Na kraju smo otisli u Srbiju na Uvac :D tako da nemam licnu preporuku) Nego okej more, ali Rim u julu? Meni lici na samoubistvo, iz vise razloga. Mozda bolje da odvojite Rim i ostale posete po zemlji. Edit: posto vec idete sa klincem, mozete otici i do Pompeje, za to vam ne treba ni auto jer se vozom lako stigne (Rim-Napulj oko dva sata i polucasovno klackanje do Pompeje, karte su 20 + 2-3 evra po pravcu) a verujem da cete svi naci nesto zanimljivo. Edited November 28, 20178 yr by I*m with the pilots
November 28, 20178 yr Ferragosto je 15. avgust i tad italijani krecu masovno, ali turista ima i pre toga ihahaj. Ja sam razumeo da sad negde ide u Rim, a da ce na leto u Liguriju?
November 28, 20178 yr 39 minutes ago, aram said: Cuj, nema lepseg mora od hrvatskog, to stoji, ali Ligurija je sasvim ok. Meni nije bilo hladno more uopste, a ni klincu (tad je imao 10). Obala je medju najlepsim koje sam video, red stena, peskovita uvala, opet stencuge, opet pescana plaza, neki prelep gradic i sve tako redom. Uostalom: Pa da, tako sam i mislio. Btw. gradic izgleda fantasticno, sta je to? 34 minutes ago, I*m with the pilots said: Koliko sam ja razumela, avgust je najgori jer tad cela Italija ide na odmor. Ovog leta smo mi nesto razmisljali da idemo tamo na more jer su nam se termini odmora sve nesto ispomerali, pa umesto u julu na kraju ispade avgust, i zanimljivo je da je smestaj bio dosta skuplji i popunjeniji u avgustu nego u julu, sigurno zbog te cinjenice. (Na kraju smo otisli u Srbiju na Uvac :D tako da nemam licnu preporuku) Nego okej more, ali Rim u julu? Meni lici na samoubistvo, iz vise razloga. Mozda bolje da odvojite Rim i ostale posete po zemlji. Edit: posto vec idete sa klincem, mozete otici i do Pompeje, za to vam ne treba ni auto jer se vozom lako stigne (Rim-Napulj oko dva sata i polucasovno klackanje do Pompeje, karte su 20 + 2-3 evra po pravcu) a verujem da cete svi naci nesto zanimljivo. 11 minutes ago, aram said: Ferragosto je 15. avgust i tad italijani krecu masovno, ali turista ima i pre toga ihahaj. Ja sam razumeo da sad negde ide u Rim, a da ce na leto u Liguriju? Rim je za 2 nedelje, jul je rezervisan potencijalno za Liguriju ili nesto slicno. Planirali smo 7 dana za Rim, da se ne cimamo nista okolo, a da na leto ponovo zapucamo u Italiju kolima u obilazak natenane, verovatno sever, do duse.
November 28, 20178 yr 2 minutes ago, precog said: Pa da, tako sam i mislio. Btw. gradic izgleda fantasticno, sta je to? Manarola, jedan od gradica koji cine Cinque Terre. Ostala cetiri su Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia i Riomaggiore, svi su prelepi.
November 28, 20178 yr Ligurija je prelepa i mogao bih da ti preporucim bezbroj mesta, ali..........avgust........to je mazohizam, bukvalno metamorfoza raja u pakao. Cene paprene za strukture koje realno izgledaju kao da su izasle iz neorealistickih filmova posletratne italijanske kinematografije. Parking osim sto je preskup, prakticno i nemoguc zbog prvelikog broja vozila. Plaze koje su van sezone biseri se pretvaraju u nverovatne krkljnce gde bukvalno ne mozes da nadje pola metra kvadratnog slobodnog. Ne radi to sebi, ali ako imas mogucnost da odes u maju, junu ili septembru, toplo preporucujem. Sve osim slike sa suncobranima sa slikao van sezone dok je suncobranska u julu a u avgustu je jos gore.
November 28, 20178 yr posto kapiram da klinac jos nije krenuo u skolu, potpis na ovo sto kaze lo zingaro, posle cete ionako morati da se prilagodjavate detetu :(
November 28, 20178 yr 4 minutes ago, I*m with the pilots said: Onda kad ste već u Rimu 7 dana a nemate u planu zasebnu posetu Napulju i okolini, definitivno preporučujem da jedan dan odvojite za odlazak do Pompeje. (To bi takodj bilo samoubistvo leti) Mogu detaljnije ako se odlučite, mada glavno, za prevoz, rekoh Znam sve, ali smo sad odlucili da ne idemo nigde van Rima, kraj je godine, hocemo samo laganu setnju, klopice i obilazak grada. Posto i zena ja volimo Italiju, imamo u planu obilazak i juga Italije. Cimacu te za Pompeju, ne brini :D 2 minutes ago, lo zingaro said: Ligurija je prelepa i mogao bih da ti preporucim bezbroj mesta, ali..........avgust........to je mazohizam, bukvalno metamorfoza raja u pakao. Cene paprene za strukture koje realno izgledaju kao da su izasle iz neorealistickih filmova posletratne italijanske kinematografije. Parking osim sto je preskup, prakticno i nemoguc zbog prvelikog broja vozila. Plaze koje su van sezone biseri se pretvaraju u nverovatne krkljnce gde bukvalno ne mozes da nadje pola metra kvadratnog slobodnog. Ne radi to sebi, ali ako imas mogucnost da odes u maju, junu ili septembru, toplo preporucujem. Sve osim slike sa suncobranima sa slikao van sezone dok je suncobranska u julu a u avgustu je jos gore. Kapiram sve, na zalost jul nam je opcija zbog klinca, posto je tada raspust. Ako je potpuni krkljanac mozda i preskocimo plaze i fokusiramo se na gradove i seoca. Ja bih uvek birao septembar da mogu.
November 28, 20178 yr 7 minutes ago, aram said: posto kapiram da klinac jos nije krenuo u skolu, potpis na ovo sto kaze lo zingaro, posle cete ionako morati da se prilagodjavate detetu :( znam :( krece u skolu sledeceg avgusta, a predskolsko mu se zavrsava krajem juna.