March 24Mar 24 3 hours ago, Lo Zingaro said:Pa poznato je da te je bog kaznio da zivis u pogresnoj drzavi. Uvek sve bzvz od Napulja do Sinera. Zao mi je sto si od svega lepog sto sam ovde napisala samo Napulj zapamtio...Dolomita se ne secas?Sto se Sinera tice sta da ti kazem, koliko ima Srba koji ne vole Novaka pa im se to ne uzima za zlo.Uostalom i o Sineru sam onoliko pisala i navijala za njega do slucaja "costebol". Ni toga se ne secas?
March 24Mar 24 1 hour ago, Serena said:Zao mi je sto si od svega lepog sto sam ovde napisala samo Napulj zapamtio...Dolomita se ne secas?Sto se Sinera tice sta da ti kazem, koliko ima Srba koji ne vole Novaka pa im se to ne uzima za zlo.Uostalom i o Sineru sam onoliko pisala i navijala za njega do slucaja "costebol". Ni toga se ne secas?Ma bockam malo ù dokolici. Ne volem planinu i to ti je… Kako ti se svidja Stambol?
March 24Mar 24 1 hour ago, Lo Zingaro said:Ma bockam malo ù dokolici. Ne volem planinu i to ti je… Kako ti se svidja Stambol?Sutra rano putujemo za Stambol, javljam se samo sa pozitivnim utiscima da ne bi zavrsila na ignor listi ili kao izbockana vudu lutkica Ne volEs planine Lala? Nemas pojma koliko gresis. Docekati izlazak sunca ili zalazak u nekom planinarskom domu s pogledom na Dolomite 😍 sve čakre se otvaraju!
March 25Mar 25 15 hours ago, Serena said:Sutra rano putujemo za Stambol, javljam se samo sa pozitivnim utiscima da ne bi zavrsila na ignor listi ili kao izbockana vudu lutkica Ne volEs planine Lala?Nemas pojma koliko gresis. Docekati izlazak sunca ili zalazak u nekom planinarskom domu s pogledom na Dolomite 😍 sve čakre se otvaraju!Nisam Lala, ali me planina smori osim kad skijam.
March 26Mar 26 Ajde @bags sredjuj teme. Idem na put iz snova (djacka ekskurzija). Sedam gradova za sedam dana. Dobro, nesto vec poznajem pa da utvrdim gradivo. Bolonja, Firenca, Siena, Verona, Padova, Venecija i Trs'
March 26Mar 26 31 minutes ago, Sandradjer said:Ajde @bags sredjuj teme. Idem na put iz snova (djacka ekskurzija). Sedam gradova za sedam dana.Dobro, nesto vec poznajem pa da utvrdim gradivo.Bolonja, Firenca, Siena, Verona, Padova, Venecija i Trs'Trst, Venecija, Padova i Verona smo radili na našoj prvoj ekskurziji, koja je bila preambiciozna (Trst, Udine, Treviso, Venecija, Padova, Vićenca, Verona, Sirmione, Brescia, Bergamo i Milano za tri dana, pa Švica, Nemačka i Austrija... za još dva).Ali ako uhvatite malo vremena između Padove i Verone zaista vredi svratiti do Vićence, makar da se vidi Bazilika Paladiana, prekoputa nje na ćošku ima neki restorančić Garibaldi (a kako drugo) gde sam ja kao izbegao picu i uzeo neke njoke koje su bile so so, a devojka tradicionalno uzela burger, koji sam probao - i složili smo se da je to najbolji burger koji smo ikada probali.. nadam se da i dalje postoje :/ Edited March 26Mar 26 by Vapad
March 26Mar 26 6 minutes ago, Vapad said:Trst, Venecija, Padova i Verona smo radili na našoj prvoj ekskurziji, koja je bila preambiciozna (Trst, Udine, Venecija, Padova, Vićenca, Verona, Sirmione, Brescia, Bergamo i Milano za tri dana, pa Švica, Nemačka i Austrija... za još dva).Ali ako uhvatite malo vremena između Padove i Verone zaista vredi svratiti do Vićence, makar da se vidi Bazilika Paladiana, prekoputa nje na ćošku ima neki restorančić Garibaldi (a kako drugo) gde sam ja kao izbegao picu i uzeo neke njoke koje su bile so so, a devojka tradicionalno uzela burger, koji sam probao - i složili smo se da je to najbolji burger koji smo ikada probali.. nadam se da i dalje postoje :/I ovo je naravno preambiciozno. Nema meni napustanja rute. Jedino po ovim gradovima da se izvucem kad je slobodno vreme i malo uzivam u nekoj setnjici, klopici, kaficu, sladoledu. Posao 24/7 .Ne znam kakvi su italijanski burgeri, znam da spanci postuju burgere. Na nekim mestima kao biftek da samelju Edited March 26Mar 26 by Sandradjer
March 26Mar 26 12 minutes ago, Sandradjer said:I ovo je naravno preambiciozno. Nema meni napustanja rute. Jedino po ovim gradovima da se izvucem kad je slobodno vreme i malo uzivam u nekoj setnjici, klopici, kaficu, sladoledu. Posao 24/7 .Ne znam kakvi su italijanski burgeri, znam da spanci postuju burgere. Na nekim mestima kao biftek da sameljuEee, u Valensiji smo jeli neki kao supernagrađivani, težak prosek, i to nategnuto. Ali šunka i vino zakivaju, a šta će ti više od toga..
March 28Mar 28 Otisao na 2 dana u Pordenone. Danas kolima do Casarse na Pazolinijev grob. Nisam ni znao da je tu sahranjen i on i keva i brat. Posle toga otisli do neke vinarije iza ugla. Lepo popodne
April 16Apr 16 BuranoAko postoji neka mogucnost da ste se zasitili Venecije a put vas opet dovede u blizinu ne postoji bolji razlog da posetite neka od njenih obliznjih ostrva. Murano je zanimljiv zbog svojih starih botega koje i danas rucno proizvode najpoznatije staklo na svetu i podrazumeva se da je vredno posete. Ali ako zelite da se opustite na jedinstvenom mirnom ostrvu obavezno obidjite Burano. Voznja gradskim trajektom od trga Sv. Marka do Burana traje nekih pola sata. Dok se priblizavate pristanistu, prva stvar koju primecujete nije arhitektonska grandioznost, vec neverovatna eksplozija boja koja se reflektuje u mirnoj vodi venecijanske lagune.Ono što Burano cini jedinstvenim na svetu su njegove kuce. Svaka fasada je obojena u jarku, upecatljivu boju – od smaragdno zelene i jarkocrvene do nebesko plave i intenzivno ljubicaste. Prema lokalnoj legendi, ribari su poceli da farbaju svoje domove ovim zivopisnim tonovima kako bi mogli da ih prepoznaju i pronadju put kuci cak i tokom najgusce magle koja cesto prekriva lagunu. Veneti se obicno sale na svoj racun isticuci da nije magla toliki problem koliko belo vino koje se u ovim krajevima pije kao da je voda.Jos od doba Kraljevine Italije pa do danas odrzavanje ovih boja je ozbiljan posao. Ako stanovnik Burana zeli da osvezi fasadu svoje kuce, mora da posalje zvanican upit lokalnim vlastima, koje zatim odredjuju koju tacno nijansu sme da koristi kako bi se ocuvao harmonicni izgled ostrva. Mesto je i dalje naseljeno autenticnim domorocima i na neki nacin i dalje uspeva da se odbrani od ciklicnih najezdi turista. Ja sam ga prvi put posetio krajem 90ih i u tom periodu su turisti bili bas retke zverke. Danas vise nije tako ali realno uzimajuci u obzir blizinu Venecije moglo bi biti i mnogo gore.Pored boja, Burano je sirom sveta poznat po svojoj chipki (merletto di Burano). Ova vestina datira jos iz 16. veka, a nekada je bila toliko cenjena da je krasila odecu evropskih monarha. Setajuci uskim ulicama, i dalje mozete naici na starije gospodje koje sede ispred svojih pragova i sa neverovatnom preciznoscu preplicu konce, cuvajuci zanat od zaborava.Dok istrazujete ostrvo, obavezno potrazite pekaru i probajte Bussolà – tradicionalni keks u obliku prstena ili slova S koji mirise na puter i limun. Savršen je uz kafu pored kanala, dok posmatrate lokalne ribare kako vezuju svoje camce.Zanimljivo je da postoji samo jedna crkva u celom mesto sto je za italijanske uslove zaista retko. Radi se o crkvi San Martino ciji upadljivo krivi toranj moze da se vidi skoro sa svih pozicija ovog ostrva. Ulaz u crkvu se nalazi na realno velikom centralnom trgu na kojem se nalazi i najveci broj lokala i restorana kao i prodavnica s lokalnim proizvodima. Svaki ugao ovog ostrva, svaki mostic i svaka saksija sa cvecem na prozoru cine se kao savrsena kompozicija za fotografiju i ja sam bukvalno izludeo. Manje sam slika uradio u nekim glavnim gradovima nego ovde.Preporucujem da se ostane i nakon zalaska sunca jer gradic u sumrak nakon prvih paljenja ulicnih svetiljki dobija jos magicniju atmosferu a par lokalnih restorana nisu za odbaciti. Zapravo je idealno posetiti Murano ujutru i onda produziti za Burano za popodne i vece.
April 20Apr 20 E da Burano je jos jedno mesto u kom sam se osecala kao Alisa Bili davno kad je junio imao 5 godina i nije nam dozvolio da se opustimo i uzivamo, vredelo bi ponoviti...@Lo Zingaro posle tvojih leprsavih postova ukrasenih divnim fotkama neprijatno mi da napisem bilo sta da ne kvarim topik 😅On 17. 4. 2026. at 15:44, Milosh76 said:Mala promena plana, uplaceno... jedna noc Lido di Jesolo, 3 noci Vicenca, 5 noci Reggio Emilija i 1 noc Noventa di Pjave (shoping za kraj ), od 3 do 13. maja.Vec imam skockan plan skoro 80%, zena se bas potrudila. Ankonu cu preskociti, ali Firenca verovatno ulazi u pricu.Gledacu da napravim putopis kad se vratim...Tri noci u Vicenci, bio u Bassano del Grappa? Marostica? Dvorci Romea i Giuliette? Edited April 20Apr 20 by Serena
April 20Apr 20 1 hour ago, Serena said:Tri noci u Vicenci, bio u Bassano del Grappa? Marostica? Dvorci Romea i Giuliette?U planu je Bossano del Grappa, Marostica, Castelo Franco Veneto, Sacrario Militare di Cima Grappa, Soave, Montagnana, Cittadella ... oko Vicence na prvu loptu i sve ono sto zena smisli u medjuvremenu.A poseticemo i one velike klupe sto ih ima stotine po Italiji, ali to je ispod Reggio Emilie.. recimo panchina gigante 280https://maps.app.goo.gl/ZfiL86awdzDcy8pV7 Edited April 20Apr 20 by Milosh76
April 20Apr 20 8 minutes ago, Milosh76 said:Sacrario Militare di Cima GrappaUh put do ovoga je bas bas naporan, ali pogled odgore vredi truda 😍Umesto Montagnane i Cittadele ja bih radije otisla u Arqua Petrarca, mozda i Asiago.