July 26, 2025Jul 26 14 hours ago, Ayatollah said:Nikada više u Italiju kolima.Brateee, u Italiju ima smisla ici jedino kolima. A tih kamera po Severu imas godinama unazad, ima i na ovoj temi par slika kako izgledaju.Gorivo sipas do cepa van autoputa u Aidovscini u Sloveniji i vozis i ne mislis 😁Mene vise smaraju pumpe gde sam i sipas i platis karticom, bez zivog coveka okolo. Ali na sve se navikne.Trebalo je da svratis u Vicencu, ako nisi, super gradic.
August 18, 2025Aug 18 On 24. 7. 2025. at 20:21, stajebrebilo said:Slicna prica i kod mene - ja idem od 10. do 16.8, isto Wizz i nocni let do Bergama. Nocimo u Bergamu kad sletimo i provodimo sutradan po gradu pa se selimo u Moncu popodne, gde ce nam biti baza jer smo skontali da je jeftiniji smestaj a na 15 minuta smo od Milano Centrale ž.stanice. Plan je da koristimo voz maksimalno, aplikacija Trenord je vec instalirana. Od dnevnih izleta za sada su Lugano, poseta stazi F1 - imaju svaki dan neke ture organizovane, grad Komo na jezeru Komo, Pavia - mali grad juzno od Milana, Milano (1-2 dana minimum). Poslednji dan opet u Bergamo, pa do nocnog leat malo po gradu, trzni centar Orio blizu aerodroma (mozda neki lep popust uleti)...Ja pricam italijanski tako da cu se malo (vise) podsetiti fraza i reci koje sam zaboravio.Svi dodatni predlozi su dobrodosli.Vratili se u nedelju noćnim letom, predivno putovanje, Italija je magična. Sve smo uspeli da vidimo osim Pavie, malo smo dana imali, a i malo kondicije. Tempo je bio jači ali je vredelo svaki minut. Najveći utisak - šetnja uskim ulicama lagano, pojedeš gelato, popiješ espreso, malo odmoriš pa nastaviš... Takođe - ulazak na Piazzu Duomo u Milanu iz stepenicama iz metroa - očarala me velišina katedrale i samog trga, vreva, žamor ljudi...Vozovi su odlični, aplikacije takođe, ljudi ljubazni... Tražio sam od prodavačice u Carpisa prodavnici da mi napismeno potvrdi usmeno dat kompliment kako pričam dobro italijanski, jako lep osećaj za ego (ja se naravno našalio, ona ozbiljno shvatila, izvukla blokčić iz fioke i napisala... I da - okupao sam se u 2 dana i u jezeru Lugano i u jezeru Komo, voda je stvarno topla, 24 stepena.Evo ga i najdraži suvenir iz kafea Napoli: Edited August 18, 2025Aug 18 by stajebrebilo
August 19, 2025Aug 19 9 hours ago, stajebrebilo said:Vratili se u nedelju noćnim letom, Koliko je kasnio let iz Bergama?Ili ako ti je lakse da razumes 😁Quanto era in ritardo il volo da Bergamo? Edited August 19, 2025Aug 19 by Milosh76
August 19, 2025Aug 19 9 hours ago, stajebrebilo said:Vratili se u nedelju noćnim letom, predivno putovanje, Italija je magična. Sve smo uspeli da vidimo osim Pavie, malo smo dana imali, a i malo kondicije. Tempo je bio jači ali je vredelo svaki minut. Najveći utisak - šetnja uskim ulicama lagano, pojedeš gelato, popiješ espreso, malo odmoriš pa nastaviš... Takođe - ulazak na Piazzu Duomo u Milanu iz stepenicama iz metroa - očarala me velišina katedrale i samog trga, vreva, žamor ljudi...Vozovi su odlični, aplikacije takođe, ljudi ljubazni... Tražio sam od prodavačice u Carpisa prodavnici da mi napismeno potvrdi usmeno dat kompliment kako pričam dobro italijanski, jako lep osećaj za ego (ja se naravno našalio, ona ozbiljno shvatila, izvukla blokčić iz fioke i napisala... I da - okupao sam se u 2 dana i u jezeru Lugano i u jezeru Komo, voda je stvarno topla, 24 stepena.Evo ga i najdraži suvenir iz kafea Napoli:E jeste, kad "iskočiš" na trg pa se "stvori" ispred tebe katedrala. Baš je utisak... Na mene je isto ostavilo utisak, ta "ploča" ta prednja fasada, na prvi utisak kao ravni zid, a onda zapaziš detalje kojih je milion...
August 19, 2025Aug 19 8 hours ago, Milosh76 said:Koliko je kasnio let iz Bergama?Ili ako ti je lakse da razumes 😁Quanto era in ritardo il volo da Bergamo?Trebali smo da poletimo u 23,50, poleteli smo oko 00,45Let iz BG za Bergamo je trebalo da poleti u 21,35, poleteli smo oko 00,35 - kasnio je avion iz Berlina za BG kojim smo trebali ići, pa smo na kraju išli sa onim avionom što je doleteo iz Malmea.
August 24, 2025Aug 24 @Lo Zingaro jel tako da nece padati kisa 28, 29 i 30 avgusta u Milanu/Bergamu? Samo mi ta 3 dana treba da bude suvo, ne mora da bude toplo previse... samo da nema kise...Sta kaze pouzdana italijanska prognoza? Ove baksuze sa accuweather i yr "ne volim" vise... suvise su pesimisticni. Edited August 24, 2025Aug 24 by Milosh76
August 24, 2025Aug 24 4 hours ago, Milosh76 said:@Lo Zingaro jel tako da nece padati kisa 28, 29 i 30 avgusta u Milanu/Bergamu? Samo mi ta 3 dana treba da bude suvo, ne mora da bude toplo previse... samo da nema kise...Sta kaze pouzdana italijanska prognoza? Ove baksuze sa accuweather i yr "ne volim" vise... suvise su pesimisticni.Nađi Meteo Swiss, ima valjda i aplikacija. Austrijanci su mi se kunuli da je to najbolja prognoza koja postoji, a ti si svakako u delu koji gravitira Švajcarskoj, pa bi trebao da si pokriven.
August 24, 2025Aug 24 Hvala...svi zivi se slazu da ce biti katastrofalna kisa sva tri dana.Meni je bitno 28 da bude bez padavina, jer idem na tu "Tajnu veceru" pa moram biti u Milanu.Za petak uvek mogu da pobegnem negde, mada nisam kolima, tu je voz kao opcija.Kakvo je misljenje i Pjacenci generalno?
August 31, 2025Aug 31 Dobro jutro, cetvrti put ove godine u Italiji... Januar rodjendan u Napulju, februar, spavali u Portorozu a 3 uzastopna dana isli u Trst, Palmanovu i okolinu, U maju jezero Garda i juce se vratih sa puta iz Bergama.Dakle, ideja je bila da par dana nakon punoletne godisnjice braka odemo u Milano i vidimo cuvenu "poslednju/tajnu veceru" Leonarda Da Vincija.Prvi dan u Milanu - potop. Kisa katastrofa, mi kao sirocici setamo kroz Milano, dodjemo do te cuvene crkve i imamo sta da vidimo.Posle je kisa stala, pa smo obisli i Duomo, malo se tu slikali, zezali, blabla. Zena nije isla u shoping, sto ne znaci da nije kupila "pola" Italije Drugi dan, kisa u Bergamu gde smo bili smesteni, kisa u Milanu. Ideja je bila da odemo do Milana da tamo izblejimo ceo dan, da uzivamo u gradu i tako to.Medjutim kisa preti da unisti taj drugi dan. Na srecu, ja sam "lud" sto se tice organizacije putovanja, pa mi pade na pamet da odemo brzim vozom do Torina (i u Pjacenci je bila jaka kisa).Odemo mi od Bergama do Milano Centrale, pa na Frecciarossa do Torina... vrhunska ideja. Tamo sunce, uzivancija, setnja... tu je kupila kozne cipele za 15e, ne pitajte kako. I prosli put kad smo bili u Torinu je u istoj radnji (shoes... no box) kupila cipele i sad smo "slucajno" isli slicnim putem po Torinu U svakom slucaju mi tu prosetamo nekih 18000 koraka, sto je smrt za moja stopala, vratimo se u vozom do Milana, imamo "laganih" 3 minuta izmedju 2 voza, ALI... kreten u brzom vozu (isao do 300km/h) je usporavao citavu vecnost. Dovoljno da mi izletimo iz jednog voza i poljubimo vrata u vozu za Bergamo. Bukvalno smo zakasnili za minut.A posto smo u Italiji, nema nerviranja... ubijemo mi sat vrremena, propustimo neku katastrofalnu kisu oko 21 i dodjemo u hotel oko 22h mrtvi.Subota, poslednji dan, avion leti tek oko ponoci... naravno setnja Bergamom. Krene lagana kisa oko 11h, ali na srecu vec oko pola 1 se razvedrilo i krenulo ful sunce.Piano na glavnom trgu u Bergamo Cita Alta vise ne postoji (2016 je postojao), duomo je i dalje impresivan. Tu je nasla neku tasnu za 30e....Krenemo mi na aerodrom, avion nam kasni najmanje pola sata, ajd nema veze.Zena kaze "ima preko puta soping centar pa tu mozemo da ubijemo vreme" KAKO DA NE? Smislila je on to pre 100 godina, samo mi nije rekla. Tu je kupila neki kupaci kostim za 7e ili tako nesto.Da skratim...stigli u bg u 2 ujutro, nedelja, a ja se kreten, probudio posle uobicajnih 5-6h i sad mi dusa spava, a ne mogu.Sutra, naravno na posao.Imam 4 meseca da odem peti put u Italiju, ako ne tu kraj januara, idem u Palermo Edited August 31, 2025Aug 31 by Milosh76
September 2, 2025Sep 2 Sinoc se vratili sa letovanja iz italije, prosavsi kroz kisu i nevreme koje sam samo jos jednom u zivotu doziveo...Krenuli smo 23-eg za lido di jesollo, a put se jako brzo pretvorio u kosmar. Na stranu granicni prelaz sid-tovarnik, gde sam i ocekivao duze cekanje, i relativno brz prolaz obilaznicom oko zagreba, horor je krenuo u sloveniji, gde smo nekih 20-25 km prelazili dobrih 1.45 h jer su slovenci skidali neke trake sa auto puta, da bi nas ubrzo sacekao i udes blizu granice, gde smo izgubili jos dobriiih sat do sat i po. U italiju smo usli kod trsta a onda je krenuo pravi pakao... nepregledna kolona sve do naplatne rampe koja se pomerala metar na 5 minuta. Na kraju, posle 17 sati putovanja, bezmalo bez pauze stigli smo do jesolla.Tu smo lepo spavali, jeli, suncali se i borili sa talasima 7 dana a onda se, uz jedno nesrecno skretanje, uputili ka konacnom cilju...Nesrecno skretanje je bila venecija. Obzirom da smo se vrlo brzo pogubili u onim ulicicama i kanalima, vodeci racuna il da se ne udavimo ili udjemo nekom u kucu pogresnim korakom, poguseni memlom sa zidova i povremenim napadima klaustrofobije od uskih prolaza, trg svetog marka smo nasli slucajno, posle jedno sat i po bazanja. Ionako neimpresioniran samim trgom jos vise sam bio razocaran nekakvim radovima, tj iskopinama na sred trga i gomilom turista koji su vise licili na zombije nego na turiste. Povratak u garazu san marko je tek bila katastrofa, jer, kud god bi isli, stigli bi do san marca, ali trga... u tom momentu sam dozivotno zamrzeo smrdljivi, memljivi lavirint zvani venecia.Na kraju smo platili 70€ da nas vodeni taxi odveze do garaze.Naravno, 3 puta sam promasio izlaz iz venecije...A lepo sam rekao zeni, posle prvih 4-5 ulicica u lavirintu da je moj osecaj za orijentaciju brskonacno priblizan nuli i da bi bilo pametnije da se vratimo u kola i idemo tamo gde smo zapravo i krenuli...
September 3, 2025Sep 3 Zbog tih gužvi oko Kopra i Trsta, ja kad god idem u Italiju preko Slovenije, uvek idem na Novu Goricu i Sežane, pa na Udine. U Sloveniji se taj deo odvaja negde kod Postojne čini mi se, a tamo dolazim taman na Palmanovu. Dosta manje saobraćaja tu ima, pre svega kamiona. Bar je tako bilo pre par godina kad sam prolazio poslednji put.
October 10, 2025Oct 10 Opet sam u Italiji 😍Peti put ove godine.UdineLago di Fusile Edited October 10, 2025Oct 10 by Milosh76
October 10, 2025Oct 10 8 minutes ago, Milosh76 said:Opet sam u Italiji 😍Peti put ove godine.UdineLago di FusileLago di Fusine?