Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Severoistok - Lombardija i Milano, TriVeneto i Venecija

Featured Replies

Prosecco region (Valdobbiadene, deo 1.)http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_val01.jpgMoto Guzzi ~1928, jedan od 6 antickih Guzzia iz kolekcije Moretti Polegatoa (u Villa Sandi)Villa Sandi je i vinarija i vila (bukvalno) koja je sediste kompanije i datira iz 1622. Vlasnistvo je Moretti Polegato-a, koji je po profesiji enolog, ali se obogatio patentiranjem cipela Geox ("cipele koje disu"). Sada je jedan od milijardera sa Forbes liste, vlasnik je 2 Lamborghinija, Ferrari 360 Modena Spider-a, 5 arapskih pastuva (1 se zove Geox) kao i 6 antikvitetnih Moto Guzzi motorcikala (vidi sliku); ima i svoju liniju naocara. Od ranije njegova familija vodi Villa Sandi vinariju.http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_val02.jpgVinski podrumi ispod VillePosluzen nam je solidan, u svakom slucaju osvezavajuci Prosecco (ne top of the line, vidi dole). Na komentar da se u aromi oseca svezi krastavac, nasa domacica me je "ispravila" - mi to volimo da kazemo "miris greni smit jabuke" (lol, uvek spremni za marketing).http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_val03.jpgJedna od soba, Villa SandiVrt je takodje sjajno uredjen (uopste, odrzavanje objekta mora da kosta celo bogatstvo).http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_val04.jpg"Backyard" Villa SandiVino koje prave ide pod vise etiketa (ima masovna proizvodnja i ono finije - verovatno najvise za preporuku je Prosecco iz podrucja Cartizze, neka vrsta Prosecco cru). Jedan od mladjih vinara je izasao specijalno mene da pozdravi, kao "Australijanca" - momak je proveo samo 6 meseci u Australiji i totalno se "zarazio Ozi-virusom"; bio je obucen u dres australijske reprezentacije (to mu je svakodnevna "uniforma", lol). Nije uspeo da ustanovi odakle sam stvarno (i da se, pretpostavljam, razocara).http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_val05.jpgVilla Sandi Prosecco Cartizze DOC

Edited by Lo Zingaro
vratismo slike

• Replies 495
  • Views 975
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Burano Ako postoji neka mogucnost da ste se zasitili Venecije a put vas opet dovede u blizinu ne postoji bolji razlog da posetite neka od njenih obliznjih ostrva. Murano je zanimljiv zbog svojih st

• Serena
    Serena

Iako jutro nije obecavalo, na kraju nam se posrecilo da vidimo puno lepih predela 😍 Pogled iz Selva di Cadore na Colle di Santa Lucia. Odatle smo se spustili do Pescula, a onda uz recicu pa malo uzbr

• E da Burano je jos jedno mesto u kom sam se osecala kao Alisa Bili davno kad je junio imao 5 godina i nije nam dozvolio da se opustimo i uzivamo, vredelo bi ponoviti... @Lo Zingaro posle tvojih leprs

Posted Images

• Author

Prosecco region (Valdobbiadene, deo 2)_val06.jpgStrma brda Prosecco podrucja, selo RolleBisol vinarija ima vise lokacija izmedju gradova Conegliano i Valdobbiadene. Uglavnom su vinogradi strmi da se vrat slomije i uglavnom se gaji Prosecco. Vina su uglavnom u stilu spumante ili klasicno penusavo, jako osvezavajuca i bogata floralnim aromama. Bisol takodje nudi gostima da odsednu u Relais Duca di Dolle Guesthouse & B&B (odakle su ove fotke). To je svega oko 40 min. od Venecije, a sasvim drugi svet._val07.jpgPogled na RolleRegion nudi gurmanske festivale, posvecene gljivama, lisnatoj cikoriji (radicchio), kestenju, ribi i naravno Prosecco vinu. Dosta se radi na promociji ovih vina (koja nisu preterano popularna van Italije), te je osnovana Spumante academy pri forum Spumanti d'Italia u Valdobbiadene gde zainteresovani mogu cak studirati za "master Spumanti"._val08.jpgVilla dei Cedri, Valdobbiadene (Forum Spumanti d'Italia)

Edited by Larko
i ovde vratismo sličke

Ocuuuu jaaaaaaaaaa :(

:heart: za topicDa sam ga ja otvorila, verovatno bih ga krstila "Italia, mia seconda patria"elem, u petak se vratih iz Venecije, cim se malo ofrkestim sledi detaljan izvestaj (tokom dana)Fotografija0145.jpg
  • Author
Da sam ga ja otvorila, verovatno bih ga krstila "Italia, mia seconda patria"
Nisam mogao, a rado bih (seconda mi je Nuova Zelanda, terza Australia... ima ih...;)) Javljajte se sa vasim putopisima, a mogli bi da se jave i ovi sto imaju srecu tamo da zive.

indy, topić je jednostavno morao da se dogodi, nisam očekivao da će biti tako bajan.pokušaću da i ja kasnije ubacim neku svoju bedu...slika sinjore na bajsu je odličan 10.

.....Milano je, pretpostavljam, vec mnogo bolje poznat forumasima
jeste :rolleyes:
U samom centru, tamo kod katedrale Duomo, pripremite se za brijanje na suvo sto se cena po restoranima tice. Malo pivo (koje, iz nepoznatih razloga, zovu "srednjim") kosta na jednom mestu celih 10, uobicajeno 9 evra. Ono sto kosta 6 (i sto zovu "malo") sluzi se iz naprstka (otprilike).
ne samo kod katedrale, cene pica su standard 8-10eu po lokalima, pabovima i sl. sem u onim happy hour-ima kad mozes da prodjes za 5-6-7, zavisi od lokala. pa onda gledas na sat da do 9 narucis sto vise mozes :) a sto se restorana tice, ti kod Duoma su bas turisticki, pa tu deru maximalno...eehh, ali ima i tu jedan slatki mali restoran/picerija, u jednoj maloj ulici, valjda se zove via st. radegogna (tik uz trg gde je Duomo) gde su cene vise nego pristupacne a hrana odlicna. ima jos jedan ustvari, ne znam ime ulice, ulica pre ove gorenavedene gde su cene normalne. ali restoran je vise neka imitacija Pariza (neuspela) te mi zato ne prija, hrana je ok i tamo.ali zivahan je grad, a? meni se svidja sto je tako sav nervozan, isfrustriran, stalno svi negde jure. i prljav je. onako, jedan normalan grad. inace, najmanje "italijanski" od svih italijanskih gradova. tako kazu italijani. a i vidi se razlika u odnosu na ostale gradove. i samo jos da dodam da od svih gradova u Italiji je jedini u kome bih mogla da zivim. ili drugim recima, ako celog zivota budem ostala da zivim u Italiji (sto najverovatnije nije slucaj), iz Milana se ne bih mrdala.

eh, šta su ti ukusi, meni je milano apsolutno najgore što sam za sada video od italije. lucca, siena - tu bih mogao da živim, najbliže što bih prišao milanu to je do aerodroma.šta ću kad sam paor. :s_d:

eh, šta su ti ukusi, meni je milano apsolutno najgore što sam za sada video od italije. lucca, siena - tu bih mogao da živim, najbliže što bih prišao milanu to je do aerodroma.šta ću kad sam paor. :s_d:
jes, niko ga ne voli :( ali meni je simpa (sem kad krene da mi ide na nerve sve zivo) bas zato sto je tako nekako ruznjikav, sto rece jedna moja ortakinja "ruzan k'o beograd" :). e valjda je bas u tome stos, podseca me donekle na rodni mi grad...sad ozbiljno, ubedljivo je najruzniji od svih italijanskih gradova: sivilo, smog, kise, nema boja, ima tri lepe zgrade, tri i po drveta ukupno...ali jedno je kroz italiju proci, a drugo u njoj ziveti.nego ajd nek zazivi malo tema, da se javi jos neko od italijana (jedino znam za Treska), pa da krenemo u razbijanje predrasuda o 'dolce vita italiana' wink.gif pratim vas..

Edited by sta dalje

• Author
ali zivahan je grad, a? meni se svidja sto je tako sav nervozan, isfrustriran, stalno svi negde jure. i prljav je. onako, jedan normalan grad
Bilo malo isuvise zivahno! Nisam nesto strasljiv, ali nisam smeo da izadjem iz hotela (odmah pored zeleznicke stanice) nocu. ;) Toliko su se drali nenormalno na nekom svahiliju, neki pijani/nadrogirani, bog ce ga znati. Nije moglo da se spava na I spratu, ni pored zatvorenog prozora... Ujutro, vidim, samo ih razvoze, krvavi, prebijeni, ama k'o Bagdad. Italijanski je bilo tesko cuti na ulici u tom delu grada, sta da kazem. Mozda sam samo naleteo u pogresnom trenutku. ;)
Bilo malo isuvise zivahno! Nisam nesto strasljiv, ali nisam smeo da izadjem iz hotela (odmah pored zeleznicke stanice) nocu. ;) Toliko su se drali nenormalno na nekom svahiliju, neki pijani/nadrogirani, bog ce ga znati. Nije moglo da se spava na I spratu, ni pored zatvorenog prozora... Ujutro, vidim, samo ih razvoze, krvavi, prebijeni, ama k'o Bagdad. Italijanski je bilo tesko cuti na ulici u tom delu grada, sta da kazem. Mozda sam samo naleteo u pogresnom trenutku. ;)
nije bio pogresan trenutak, samo pogresno mesto. wink.gif tako je uvek kod glavne zel stanice. steciste beskucnika, pa uz to ide i narkomana, alkosa i ostalog. uglavnom nisu italijini sto ti negde dodje kao po definiciji. nisu oni opasni, to se tako medjusobno "druze", jedino sto moze da te slucajno zakaci neka flasa u glavu namenjena nekom drugom (jednom davno meni zamalo dok sam cekala tramvaj, budala!!, tu kod stanice). a u samoj stanici postoji samoposluga koja je pogodna za kad se vratis jako kasno vozom u milano (pa ako je voz jos i kasnio) a nemas nista kod kuce, pa da kupis nesto na brzaka- tu verovatno nisi ulazio, ali na izlazu iz samoposluge su postrojeni murkani sa kucama ciji je posao da onjuse sta vec treba :)no dobro, sve je to zivot...

kad sam vec tu da "zaokruzim" Milano sa jos par slicica:windows_milano.jpgbalkoncicduomo.jpg ili duomo1.jpgMilanski Duomo je zaista jako lep (restaurisanje je trajalo ravno 4 godine)peck_milano.jpgPeck- sa druge strane bara je i prodavnica kolaca, torti, sireva, sunki i drugih ukusnih stvarcica... Peck je znametinost Milana prevashodno po svojim uzas (ali uzaaaas) visokim cenama.

Val Pusteria i Brunico,snmek065om6.jpgi Marmolada, kraljica Dolomita, snmek066wq3.jpgpogled na sever i na jug sa Plan de CoronesKupiću ovde negde sebi gajbu za peMziju.. :)

Ja idem u Italiju bar dva puta godišnje na skijanje po nedelju dana i jednom ili dva puta leto/jesen, na produženi vikend, 4-5 dana. Uglavnom je to sever, pre svega Dolomiti. Preko zime se nigde osim na sneg ne ide, ali preko leta, pošto volim planine, mi je sasvim OK da imam bazu negde na planinama, a da se prebacim autom negde dalje na dan ili dva na izlet. U planinama, zato što na turu mora da se ide rano ujutru, znači treba da si blizu početnog boda ture. Više puta smo bili u Brunicu i okolini, odatle je Venecija manje od 3 sata autom, preko Cortine, i to je odličan celodnevni izlet. Letos smo bili u Lagundu pored Merana, a to je prelepo mesto. Planine na pragu hotela, Verona 2h autom, Bolzano 30min. U samom centru Merana je banja sa termalnim bazenima, delo arh. Mattea Thuna (radio i Interior Design sobe u hotelu Maratscher gde smo spavali), to je nešto izuzetno. Bazeni u zelenilu sa toplom ili hladnom termalnom vodom, a na sve strane oko Merana alpski vrhovi +2500mnm, čak i sa novim snegom u avgustu. O hrani i piću ne treba trošiti reči.

Zavidim vam, ali najiskrenije.