February 14, 20233 yr 5 hours ago, Ros said: i jedno i drugo plan je: Verona 2 noci Simioni/Garda - izlet Mantova - usput Ferrara 2 noci Ravena - izlet Padova 3 noci Vicenza izlet Venecija izlet Kad bi mogao nekako da uklopis i dvorce Rome i Julije koji se namaze u Montecchio Maggiori izmedju Verone i Vicenze. Na mene su ostavili veci utisak od Julijine kuce u Veroni (Romeovu nisam videla). Ali do tamo se stize samo kolima. Bila sam u Sirmione jako davno i secam se ooooogromnih sladoleda koje su oooogromni Amerikanci nosili u rukama i bili srecni kao deca Sto se jezera Garda tice umesto Sirmione radije bih otisla u Bardolino ili Gardu (grad), a najradije u Malcesine 😍 ona je gore severnije i tamo su obale strmije (meni lepse), Sirmione je skroz na jugu u ravnici i tu je jezero plice, ne vidi se ona lepa plava boja kao na severu. Iz Malcesine ima funivia koja vozi na Monte Baldo, a odatle pogled za nezaborav! Skoro celo jezero kao na dlanu! Od Padove na sever, regionalnim vozom za sat vremena stizes u Bassano del Grappa simpatican mali gradic kroz koji protice reka Brenta, a na reci stari drveni most Ponte Vecchio, koji je projektovao Paladio. U gradu je muzej destilerije Poli gde se mogu i degustirati njihove cuvene rakije (grappa). Gradic je leti veoma ziv, prepun barova i restorana. Tamo sam pojela najbolju brusketu do sad. Dal je bilo do bruskete ili sto sam bila gladna, nisam sugurna bas
February 14, 20233 yr 33 minutes ago, aram said: @Serena A kako bi se stari most zvao nego Ponte Vecchio Ovaj se zove jos i Ponte degli Alpini.
August 7, 20232 yr Ima divan stari film, sniman negde na jezeru https://www.imdb.com/title/tt0113849/
January 14, 20242 yr Krecemo polako u organizaciju porodicnog puta kolima po severu Italije u onom periodu oko 1. maja sto ce biti zgodan za spajanje, i s obzirom da idemo sa podmlatkom (8 i 6 godina u tom trenutku) naravno primarni cilj je Gardalend. Kako smo njih dve navikli vec na obilaske gradova i drugih kultura, mislili smo da usput da napravimo i turu koja bi obuhvatila neke od njih. Ranije iskustvo nam je pokazalo da ako imamo fokalne tacke interesantne deci (jednu vecu ili 2-3 manje po danu po gradu sa pauzama izmedju) sasvim lepo moze da se prodje. Stoga molim lokalne PPP Italijane (i ostale koji su isli u slicnu avanturu) da daju predloge za bilo sta sto misle da bi bilo lepo (mesto, lokalitet, park, jezerce, crkva/bazilika, muzej interesantan i deci, ne mora nuzno deciji...) kao i da li neka od mesta mozda treba zaobici komplet. Ovo nam je za sad neformirani kostur plana, svakako podlozan promenama: U odlasku u Italiju bi pravili malu pauzu da se proseta par h po Trstu (sad dal bas u samom Trstu ili Miramare, nemam pojma), a onda bi produzili do Verone koja bi nam sluzila kao baza za tri nocenja - popodne/predvece bi iskoristili za samu Veronu, a naredna dva dana jedan za Gardalend, a drugi za obilazak jezera (gde bi isli od mesta do mesta, recimo video sam da je neko na ranijim stranama pisao o gondoli iz Malcesine koja vodi na Monte Baldo, to mi se bas svidelo kao ideja). Od Verone bi presli onda u Feraru (jel vredi stati sa decom u Mantovi?) na dva nocenja. U samoj Ferari smo mislili zamak Este definitivno, a onda na jednodnevni izlet do Ravene (videh da imaju lepe mozaike). Poslednja etapa bi bila 3 nocenja u Padovi kao bazi i za obilazak ali i za dva jednodnevna izleta, do Vicence (ni u jednom ni u drugom mestu nemam pojma jos uvek sta da obilazimo) i Venecije kao no brainer. Ni supruga ni ja nismo obilazili do sad ovaj deo Italije (sem Venecije a i to bas davno) tako da su i sve ostale preporuke u vidu restorana, djelaterija i sl. za sva ova mesta takodje vise nego dobrodosle. Unapred se zahvaljujem!
January 15, 20242 yr Onako brzinski pogledano mislim da ste si zadali mozda previse stvari za taj period ali mozda je i do mene jer volim sve natenane i detaljno. Ne znam koji su vam tacno termini ali racunajte da je u Italiji drzavni praznik (neradni dan) i 25 april, tako da ce od tog cetvrtka pa do sledece srede kad je 1. maj biti i milijardu domacih turista u cirkulaciji. Doduse, neki ce spojiti 1 maj sa sledecim vikendom (4 i 5 maj) ali ce ipak biti manjina u odnosu na prethodnu sedmicu jer je ovde 2 maj radni dan. Niposto ne idite u Gardaland vikndom ili 25 aprila ili 1 maja jer cete naici na nenormalnu invaziju ljudi i dece.
January 29, 20242 yr Jel ima smisla za Milano uzimati ovu neku "Milano card" za javni prevoz itd. Boravak je 4 dana... www.milanocard.it
January 29, 20242 yr 1 hour ago, Frank Pembleton said: Jel ima smisla za Milano uzimati ovu neku "Milano card" za javni prevoz itd. Boravak je 4 dana... www.milanocard.it Gde ste uopste smesteni i sta planirate da radite tamo? Mi smo bile u nekom sirem centru, mislim da nista od tih turistickih karata nismo uzimale, ali smo i setale bas mnogo. Edited January 29, 20242 yr by I*m with the pilots