Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Severoistok - Lombardija i Milano, TriVeneto i Venecija

Featured Replies

zato je slika ispred atleti azzurri d'italia mogla da zavrsi posao :) imao sam i ja skoro identicnu turu. bergamo mi se bas svideo.

inace na stadionu i oko njega nema bas nista u vezi kluba, neki fan shop ili sta vec. onaj u gradu je kao sto kazes, preskup

inace i como ima zanimljiv stadion, koji ce uskoro sam od sebe da se srusi :)

• Replies 495
  • Views 976
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Burano Ako postoji neka mogucnost da ste se zasitili Venecije a put vas opet dovede u blizinu ne postoji bolji razlog da posetite neka od njenih obliznjih ostrva. Murano je zanimljiv zbog svojih st

• Serena
    Serena

Iako jutro nije obecavalo, na kraju nam se posrecilo da vidimo puno lepih predela 😍 Pogled iz Selva di Cadore na Colle di Santa Lucia. Odatle smo se spustili do Pescula, a onda uz recicu pa malo uzbr

• E da Burano je jos jedno mesto u kom sam se osecala kao Alisa Bili davno kad je junio imao 5 godina i nije nam dozvolio da se opustimo i uzivamo, vredelo bi ponoviti... @Lo Zingaro posle tvojih leprs

Posted Images

4 hours ago, gervasius twinkleminkleson said:

Vratih se. Na kraju smo posjetili i Milano i Como i Lugano, plus Bergamo. Od svih gradova, Bergamo mi ostavio najbolji utisak. Prilično šarmantan grad, živ. città alta je super, obišao sam čitavu i prepjesacio okolo uz cestu, sjajan je pogled na grad. Usput naletio i na neki muzički festival..

Svidja mi se i sam grad, nevezano za città alta. Daleko lakše bi mogao sebe da vidim kako živim tu nego u Milanu, koji mi je vjerovatno najmanje impresivan italijanski grad koji sam do sad posjetio.

Como je lijep, ali naporan zbog broja turista. Lugano je nekako podnosljiviji u tom smislu, ostavio mi bolji utisak nego Como. Ali suviše smo kratko bili u ta dva grada, pa i u Milanu, po par sati.

Razočaran sam što u bergamu nisam uspjeo da nađem neke cheesy atalantine stvari. Zvanični butik kluba je preskup.

mislim da ti je vreme da mi se pridruzis ;)

Bergamo je 1A. Vredno posete, bez diskusije.

+1

• 3 weeks later...

64mexu.jpg

Padova, Kapela Skrovenji, od poda do plafona oslikao Đoto. Kapela Skrovenji je uz još neke lokacije u Padovi, na listi kandidata za zašitu pod okriljem UNESCO.

Veoma su se potrudili da doteraju i proceduru ulaska, uređeno okruženje, pa i unutrašnjost same kapele (kompanija iGuzzini osmislila poseban način osvetljenja). Rotarijanci su takođe dali finansijsku podršku. Ulazak je moguć samo uz prethodnu kupovinu karte, najkasnije jedan dan pred planiranu posetu. Puna cena ulaznice je 13 evra.

http://www.cappelladegliscrovegni.it/index.php/en/

Ulazi se u grupi od max 25 posetilaca, koji prethdno borave u prostoriji za aklimatizaciju 15 minuta. Naime, naučnici su zaključili da svaka promena temperature i ostalih parametara vazduha u kapeli šteti freskama, pa ako neko dolazi u posednjem momentu zadihan i oznojen, da umiri telo i pripremi dušu pre nego što uđe. U tih 15 minuta posetioci gledaju preko ekrana priču o nastanku kapele i objašnjenje fresaka po segmentima. Da nije bilo ove pripreme, ne bih znala da je Đoto u paklu nacrtao i jednog papu (morao je biti već mrtav u momentu nastanka freske, ali se ne zna na koga je mislio- vidi se samo kapa i obris lica), pakao je vrlo zanimljivo predstavio, realistično- ljudi sa rasporenom utrobom i crevima koja su izašla napolje. Nije tad bilo gilje, a moralo se nečim pretiti. 

ezrfc4.jpg

U najnižem nivou (otprilike nivo očiju) sa leve i desne strane naslikane su alegorije Mane i Vrline jedne naspram drugih- zavist napram darežljivosti, pravednost naspram nepravednosti, nada naspram malodušnosti. Mane i Vrline urađene su posebnom grizaj tehnikom koju do sada nisam videla, a vrlo je prepoznatljiva. U liku Zavisti Đoto je oslikao oca Enrika Skrovejija, po zlu poznatog zelenaša, čiji nečasni poslovi su i motivisali sina da finansira izgradnju kapele.

34fd7yu.jpg

Univerzalnost Đotovog rada vidi se u tome što su  način na koji je prikazao scene iz života Marijinog i Isusovog, te pomenute alegorije razumljivi i čoveku koji nije ekspert za umetnost. S obzirom da je Skrovenji nastala 200 godina pre Sikstinske kapele, reklo bi se da je Đotov rad bio inspiracija za Mikelanđelovu Sikstinsku kapelu. Moje fotografije nisu visokog kvaliteta, služe samo kao orijentir i sugestija.

Edited by halloween

Волим Падову и радо је се сећам.:D

• 3 months later...

Ima li neko neki savet kako da najracionalnije iskoristim tri dana u Veneciji? Vremena je malo, a sadržaja toliko puno, da moram napraviti neku listu prioriteta i dobar plan.

Venecija je relativno mala, obilazi se pešice. Može da prođe i bez kupovine karata za prevoz za sva tri dana, ako hoćeš da uštediš. Ali obavezno kupi makar za 24 sata i taj period iskoristi da obiđeš Murano i Burano (a može i Torčelo- na njemu doduše nisam bila pa ne znam vredi li otići zbog jedne crkve i mozaika) i obavezno vaporeto br.1 kroz Kanal Grande tokom dana i uveče (pošto je utisak sasvim drugačiji noću). Obavezno sa početne stanice ( već na drugoj stanici će biti gužva i dobra mesta na brodiću zauzeta), zauzmete pozicije na pramcu ili na kraju, van kabine i uživajte u pogledu. Koliko vidim, cene nisu menjane za  prevoz

ACTV- vodeni linijski prevoz (vaporeto) 24 h 20 evra. 48h 30 evra, 72 h 40 evra.

ATVO- kopneni prevoz, imaju svoju tarifu nezavisnu od ACTV.

Nisam sigurna, ali moguće je da je postojala i integrisana karta  za 24 sata od 25 evra, što je dobra solucija ako je hotel u Lido di Jesolu. 

Za Murano i Burano odvoj pola dana, vredi ih posetititi. Veneciju ćeš posle lako. 

Edited by halloween

20 hours ago, halloween said:

Venecija je relativno mala, obilazi se pešice. Može da prođe i bez kupovine karata za prevoz za sva tri dana, ako hoćeš da uštediš. Ali obavezno kupi makar za 24 sata i taj period iskoristi da obiđeš Murano i Burano (a može i Torčelo- na njemu doduše nisam bila pa ne znam vredi li otići zbog jedne crkve i mozaika) i obavezno vaporeto br.1 kroz Kanal Grande tokom dana i uveče (pošto je utisak sasvim drugačiji noću). Obavezno sa početne stanice ( već na drugoj stanici će biti gužva i dobra mesta na brodiću zauzeta), zauzmete pozicije na pramcu ili na kraju, van kabine i uživajte u pogledu. Koliko vidim, cene nisu menjane za  prevoz

ACTV- vodeni linijski prevoz (vaporeto) 24 h 20 evra. 48h 30 evra, 72 h 40 evra.

ATVO- kopneni prevoz, imaju svoju tarifu nezavisnu od ACTV.

Nisam sigurna, ali moguće je da je postojala i integrisana karta  za 24 sata od 25 evra, što je dobra solucija ako je hotel u Lido di Jesolu. 

Za Murano i Burano odvoj pola dana, vredi ih posetititi. Veneciju ćeš posle lako. 

Hvala na savetima :thumbsup: Nadam se samo da će nas vreme poslužiti (idemo sledeće nedelje, valjda će okotbar izdržati do tada).

Btw, ima li smisla kupovati unapred ulaznice za muzeje i ostale zanimljive lokacije (vidim da ima neka kartica koja obuhvata i ulaznice i prevoz, u raznim nivoima od srebrnog do platinastog), ili to možemo i na licu mesta?

Ima i na licu mesta kupovina, ne mora online.

Kaže Meteo.it da neće biti kiše, makar ne do 26.10. Prognoziraju vrlo pouzdano, prati ih, što bliže datumu putovanja to je preciznije, naravno.

https://www.meteo.it/meteo/venezia-prossimi-giorni-27042

Edited by halloween

• 3 weeks later...

Ne znam kako je bilo Ajatolahu, ali evo vikend sličica  u Ve:

Ulazak kruzera Costa Luminosa u venecijansko pristanište, pored onih obaveznih i svi okolni brodovi su se približili i pratili ga pri ulasku u luku. Slučajna svečanost.

2r2yk42.jpg

Devojčice uživaju u vizantijskom mermernom tronu u bašti Pegi Gugenhajm.

dnbmgo.jpg

Stepenište u Palazzo Cini, autor arhitekta Tomaso Buci.

10qzabp.jpg

Aqua alta ispred i u Bazilici sv. Marka.

2418n6t.jpg

Dve neobične slike u Palazzo Cini:

Nicolo Giolfino- I ludi lupercali a Roma

2ely0kw.jpg

Pietro Vecchia- Sansone

2gtc1sp.jpg

• 1 year later...

Treba putovati lokalnim putevima, lokalnim busevima i reggio vozovima.  Intercity voz oduva sa perona.:)

Mantovljani kao da se ne uzdaju previse u prihod od turizma, niti zele rusvaj kao u Veneciji, mada je sve uređeno, ocuvano i lepo. Mozda poneka veca crkva zatvorena, sto je cudno, izgleda da i nisu neki vernici. Njihova glavna preokupacija je poljoprivreda, vazno je da su uzorali i zasejali, sve je pocelo i da nice, ljudi se voze ili ogromnim traktorima ili porseima. Ne videh nijednog loseg automobila. Gonzage su bile lude za konjima, a danas su automobili kao nekad konji, te se nista znacajno nije promenilo, kao ni sam grad koji je vrlo malo asfaltiran i betoniran. Puno zelenila, vode, a ulice i trgovi kaldrmisani uglavnom kamenom i granitom, ponegde kockom. Zar to nije fantasticno? Ko planira da dođe, samo udobna obuća.

Karneval  Nabuzardan u Mantovi, nije primarno turisticka vec lokalna atrakcija, a glavni ucesnici su deca,  dok odrasli nose ekoloske poruke, parada biciklima koji su okiceni sarenim kartonskim konjskim glavama i repovima, i plastevima od plastike. Povorka krece od Piazza delle Erbe od Palazzo Ducale, pa putem vojvode od Mantove do Palazzo Te. YUqdzjx.jpg

4bGTgs0.jpg

FfS0bRZ.jpg

Putanja povezuje i dve najlepse sobe u Mantovi- Camera degli Sposi

AwvTCB4.jpg

i Sala dei Giganti.

mu2i77V.jpg

Ne znam kako izgledaju fotografije na desktopu, na telefonu su OK.

Segue la continuazione.

Edited by halloween

Kad stignete na Orio al Serio aerodrom, ako želite da posetite Bergamo  u toku dana, a potom nastavite dalje po Lombardiji, razmotrite da li vam se isplati da uzmete IVOL kartu koja važo ceo dan do ponoći na dan validacije, a ima i onih koje važe 3 dana.

https://www.regione.lombardia.it/wps/wcm/connect/9a235aac-3cf5-470c-93d8-b056c43bcff0/IO+VIAGGIO+INGLESE.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-9a235aac-3cf5-470c-93d8-b056c43bcff0-mUSXwsK

Ta karta, koja se prodaje na železničkoj stanici (u biletarnicama- kioscima pre ulaza u samu žs), na njoj upišete olovkom datum i mesto početka korišćenja i važi za sve, baš sve vrste prevoza na teritoriji svih gradova Lombardije- gradski, uspinjače npr. onu u Bergamu, međugradski autobusi, vozovi (osim freccia). 16,5 evra za 1 dan do ponoći. Ne može se naći na aerodromu, Latini su stare varalice, pa do grada morate kupiti kartu za 3 zone (2,7 evra), na automatu na samom stajalištu, autobus br.1 koji ide do Ctta' Alta.

https://www.atb.bergamo.it/en/atb-network/routes-and-timetables

Preko puta železničke stanice na parkingu nalazi se luggage deposit 24h otvoren, 4 evra manje torbe a veće 5. Najluđi i najkrivlji ključ od pregratka koji sam do sada videla.

Bergamo je kandidat za listu za UNESCO zaštitu, pre svega zbog Citta' Alta, čije su zidine izgrađene za vreme Venecijanske republike i svugde je primetan uticaj Mlečana, sa karakterističnim lavom na fasadi građevina. Vožnja uspinjačom do Citta' Alta se podrazumeva.

U gradu ima starih vila koje su još uvek u vlasništvu porodica koje su ih i izgradile pre više stotina godina, npr. Palazzo Terzi, kojom je bio oduševljen Herman Hese. Obilazak palate je moguć uz prethodnu najavu i u grupama od min 15 posetilaca.

WQyrs3q.jpg

Iznenađujuće veliki broj srednjoškolaca i studenata, ili sam pogodila vreme kad im počinju časovi ujutru. Manastir sv. Avgustina iz 13. veka pretvoren je u univerzitetsku aulu. I sami Avgustinci su dosta polagali na obrazovanje i biblioteke. Ovaj manastir su zatvorili Francuzi 1797. godine, ali je kasnije ponovo otvoren.

cWJDrcd.jpg

Šta je poseta Bergamu bez Akademije Carrara?

LDfKLJG.jpg

Ovog puta bila je ispecijalna izložba Karavađo i Ticijan u Petercanu.

Za ovu priliku pozjmljeni su Bolesni Bahus iz Galerije Borgeze i Koncert iz Metropoliten muzeja.

I u stalnoj postavci i u specijalnoj izložbi, uočava se na slikama renesansni humor, koji su Italijani zadržali do današnjih dana.

Izdvajam Tintoretovu sliku Venera, Vulkan i Mars, koja je pozajmljena iz Stare pinakoteke u Minhenu.

Jacopo_Tintoretto_-_Venus,_Mars,_and_Vul

Stari, kvrgavi i hromi Vulkan dobio je od Apolona dojavu da ga njegova supruga Venera vara sa bogom Marsom. U dogovoru sa ostalim bogovima napravio je plan da ih uhvati na delu uz iznenadni i neočekivani dolazak kući i zatekao ovaj prizor(ishod je po priči bio drugačiji, tj. uhvatio ih je na delu uz pomoć nevidljive Vulkanove mreže- zar to nije dobar naziv za policijsku operaciju?). Mlada i lepa Venera se opružila na krevetu, raširenih nogu, sve pred malenim sinom Amorom koji, nesvestan svega šta se dešavalo u sobi, mirno spava, Mars se sakrio ispod kreveta, groteskno kao ljubavnik u ormaru, a pas, simbol bračne vernosti laje, hoće da pokida i pokazuje gde se skrio ljubavnik. Matori Vulkan to ne čuje, jer je tražeći ljubavnika pod pokrivačem (gle nema ga, sve je u redu), ostao hipnotisan Venerinim brežuljkom.

1236_58ac00369.jpg

Antonio Balestra, David sa glavom Golijata. Nakon obavljenog posla, seo pa prekrstio noge.

Portret Lučine Brembati, Lorenco Loto

800px-Lotto,_ritratto_di_lucina_brembati

Posebno navodim zbog interesantnih detalja – rog privezak oko vrata osim estetske uloge služio je kao čačkalica, a oblik frizure zove se kapiljara (capigliara), koju je u modu uvela Izabela d' Este, najpoznatija dama renesanse, capofila della moda. Kosa upletena sa maramom i umecima od kupljene kose i ukrašena (polu) dragim kamenjem.

Neizostavno posetiti Crkvu Santa Maria Maggiore iz XII veka, u kojoj se nalaze fantastične tapiserije.

Polenta e ossei dolce,

c84u49q.jpg

Desert karakterističan za Bergamo, podseća izgledom na slanu varijantu jela palenta sa koščicama, karakterističnog za Veneto i Furlaniju, palenta sa divljim ptičicama, koje se jedu cele, sa kostima. To je verovatno i razlog krijumčarenja velikog broja ptica pevačica u Italiju (iako i italijanski zakoni zabranjuju uvoz pvih ptica iz non- EU zemalja, a zabranjeno je i služenje po kafanama, može samo po kućama). Kolač je spolja prekriven kristal šećerom, nisam bila radoznala da probam.

Edited by halloween

Da li si svirala na klaviru koji se nalazi u centru starog grada? :D

Na aerodromu Orio al Serio u turist info centru moze se za 5e kupiti dnevna karta koja obuhvata javni prevoz, kao i uspinjace. Postoje i visednevne karte ovog tipa. Odlicna mogucnost da se poseti grad ukoliko imate vremena izmedju letova. 

Na aerodromu, prekoputa autobuskog stajalista mozete ostaviti prtljag.