Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kuba - ¡Hasta la victoria siempre! ili posle smrti Kastra i ne baš?

Featured Replies

1 hour ago, milfisland said:

Kina je komunistička ekonomija?

Kina je liberalni kapitalizam na steroidima.

a norveska je komunisticki raj.

mislim... kad se vec gadjamo.

Edited by adam

• Replies 290
  • Views 18.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Strašno je šta im rade već decenijama i onda se to tako upakuje u "eto vidite koliko su nesposobni". Ne postoji nijedna zemlja na svetu ili bilo koji sistem koji bi bio funkcionalan u takvim uslovima.

• kako smo krenuli, doci cemo dotle da kuba ima srece s tim sankcijama. ko zna u kojoj banani bi bili da ih nema.

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Ti si druze bas jadan i zao.

Posted Images

Pa teza je da se komunisticke ekonomije urusavaju, ako se najveca komunisticka drzava ne urusava, onda nije komunisticka.

U realnosti, bilo koji ekon model gde te niko ne ugnjetava previse i gde ima neka kolicina zdrave i sposobne radne snage se ne urusava.

9 hours ago, banecare1 said:

koliko se secam restrikcije su bile pred olimpijadu u sarajevu

Moguće, ne sećam se baš dobro. Ali tokom ZOI je sve bilo savršeno. Zbog slike u svet.

On 17. 12. 2025. at 12:03, dunja said:

Kubanci ne udaraju pečate direktno u pasoš?

Nekada (bar 2009. kad sam ja bio) jesu.

32 minutes ago, jms_uk said:

Nekada (bar 2009. kad sam ja bio) jesu.

ja sam bio 2005, jesu i tada. al koliko znam kubanci nisu lupali pecate u us pasose da ljudima ne bi pravili probleme. za ostale pasose to nije vazilo, osim ako ne planiras put u us pa ih zamolis da te preskoce. bar to je bila aktuelna prica kad sam ja isao.

ne mogu da verujem da je proslo dvadeset godina od tad.

1 hour ago, adam said:

aha... a koju to sisu sisaju kinezi? nesto ne vidim da propadaju.

moras biti prilicno ideoloski zaslepljen da bi konstatovao da je rezim unutar kube glavni krivac za bedu i nestasice a ne decenije sankcija. sve je to ipak malo komplikovanije od kapitalizam raj, komunizam pakao.

A ne znam baš đe je to komunizam u krajnjem donio blagostanje.

A za kinesku ekonomiju, ekonomija SAD i prava radnika&potrosaca etc su nekadašnja švedska socijaldemokratija.

A na komunističkm berzama u Śangaju, Šenženu i HK vrte se 12 cifara dnevno.

Nije nikakva zaslijepljenost, no eto, ne vidju da igdje planska ekonomija gdje je sve državno opstaje.

Jesu li sankcije pogurale, jesu.

Mada nisu žuljale dok su Ruje sipale.

Pa se imalo i za višegodišnje ratovanje u Angoli.

Svakako ostajem pri stavu “da je kukalim Ukrajincima da su SAMO popili ruske sankcije”.

Mada, vele ljudi, to je isto.

Edit: Kina nije ni prva ni poslednja nedemokratska zemlja koja je ekonomski uspješna.

A oće li se zvat komunisti, budisti, maoisti, konfučijanci, imaju nedemokratski sistem i turbo liberalnu ekonomiju.

Edit, edit: Kinu vodi komunistička partija, pa nije komunistička. Srbiju vodi napredna stranka pa nije baš napredna.

Kako se samonaziva menadžmebt države niđe veze sa realnošću.

Kakve su veze imali Milo i Slobo sa socijalizmom, a sve neke socijalisticke partije.

Edited by milfisland

8 hours ago, Tsai said:

Nisam bas shvatio. Jesi na kraju jeo sa narodom ili sa mrskim burzujima? fantom

I sa jednima i sa drugima, naravno. Sve vredi probati po jednom.

1 hour ago, adam said:

aha... a koju to sisu sisaju kinezi? nesto ne vidim da propadaju.

moras biti prilicno ideoloski zaslepljen da bi konstatovao da je rezim unutar kube glavni krivac za bedu i nestasice a ne decenije sankcija. sve je to ipak malo komplikovanije od kapitalizam raj, komunizam pakao.

Kuba i USA vode svoju politiku jedni prema drugima i tako je kako je. Dok ne odluče da odustanu, jedni ili drugi, biće ovako.

Problem je treća strana. Pošto više nema ideologije koja će da nas vodi, kapitalizam je pobedio (što su shvatili i pomenute Kina i Vijetnam), nova blokovska podela, tj. multipolarni svet se deli na američki i anti-američki. Gde se ovaj prvi naziva još i zapadni, imperijalni, dekadentni ili šta god kome treba po potrebi, a ovaj drugi anti-imperijalni ili pravedni. Ali suština je USA vs anti-USA, i to je sve.

I sasvim je u redu biti anti-USA, jer poslednjih godina, pa i decenija, odatle se širi više štete nego koristi i opravdano je, pa i poželjno tražiti nešto bolje. Ali problem je što tog boljeg nema, niti iko nudi rešenje. U ovom konkretnom slučaju - šta sprečava Rusiju i Kinu da od Kube naprave dobar primer kako anti-američka, socijalistička politika može da izgleda. Kako što (pro)Rusi kukaju kako je USA pomogla samo Poljskoj, zbog čega je Poljska danas jedno od boljih mesta za život i posao. Toliko da se Poljaci vraćaju iz UK nazad. A nije bila pre 40 godina. Zašto oni isto tako ne pomognu Kubi toliko, da postane bolje meesto za život, pa da se nemali broj vrati iz USA na ostrvo? Ili "Put your money where your mouth is". Šta ih sprečava osim činjenice da ih zapravo zabole za svet bolji od "američkog", a u šta i dalje veruje bar pola planete. Da neće možda da im uvedu sankcije? Da neće možda da im obaraju i potapaju avione i brodove kad priđu Kubi?

Zar to ne bi najbolji pokazatelj se isplati biti protiv Amerike, a uz Kinu i Rusiju, ili bar da ima smisla razmislti o tome? Zar to ne bi bio efikasniji, a pritom daleko humaniiji i jeftiniji odgovor na američko mešanje u Ukrajinu i Tajvan? Pri tom ne govorim ni o kakvom naoružavanju i tajnim bazama (mada je to izgleda prioritet), već da obezbede struju, kuće, računare, i ekonomsku razmenu između sebe dovoljnu da se ne živi u bedi. Ne mora da bude kao u Švajcarskoj, pa ni kao u Sloveniji, ali bar da bude bolje od Bugarske.

3 hours ago, adam said:

a norveska je komunisticki raj.

mislim... kad se vec gadjamo.

Ne razumeš, da ti pojednostavim uz 1 flowchart. To što kineska ekonomija funkcioniše i po principu Centralni Komitet je doneo odluku da uloži u taj i taj sektor se ne računa kao komunizam, jer

afjefl.jpg

33 minutes ago, Venom said:

Ne razumeš, da ti pojednostavim uz 1 flowchart. To što kineska ekonomija funkcioniše i po principu Centralni Komitet je doneo odluku da uloži u taj i taj sektor se ne računa kao komunizam, jer

afjefl.jpg

Svi se sjećamo sovjetskih firmi koje su se kotirale na američkoj berzi kao što se danas kotiraju komunistički Baidu, Tencent, Xiaomi, Ali baba

200 milijardera u tri grada komunističke Kine.

Odličan ovaj komunizam i jednakost.

Forbes
No image preview

Nova rang lista gradova s najviše milijardera: Evo ko je...

Nova rang lista gradova s najviše milijardera: Evo ko je na vrhu

Edited by milfisland

19 minutes ago, Engineer said:

Kuba i USA vode svoju politiku jedni prema drugima i tako je kako je. Dok ne odluče da odustanu, jedni ili drugi, biće ovako.

Problem je treća strana. Pošto više nema ideologije koja će da nas vodi, kapitalizam je pobedio (što su shvatili i pomenute Kina i Vijetnam), nova blokovska podela, tj. multipolarni svet se deli na američki i anti-američki. Gde se ovaj prvi naziva još i zapadni, imperijalni, dekadentni ili šta god kome treba po potrebi, a ovaj drugi anti-imperijalni ili pravedni. Ali suština je USA vs anti-USA, i to je sve.

I sasvim je u redu biti anti-USA, jer poslednjih godina, pa i decenija, odatle se širi više štete nego koristi i opravdano je, pa i poželjno tražiti nešto bolje. Ali problem je što tog boljeg nema, niti iko nudi rešenje. U ovom konkretnom slučaju - šta sprečava Rusiju i Kinu da od Kube naprave dobar primer kako anti-američka, socijalistička politika može da izgleda. Kako što (pro)Rusi kukaju kako je USA pomogla samo Poljskoj, zbog čega je Poljska danas jedno od boljih mesta za život i posao. Toliko da se Poljaci vraćaju iz UK nazad. A nije bila pre 40 godina. Zašto oni isto tako ne pomognu Kubi toliko, da postane bolje meesto za život, pa da se nemali broj vrati iz USA na ostrvo? Ili "Put your money where your mouth is". Šta ih sprečava osim činjenice da ih zapravo zabole za svet bolji od "američkog", a u šta i dalje veruje bar pola planete. Da neće možda da im uvedu sankcije? Da neće možda da im obaraju i potapaju avione i brodove kad priđu Kubi?

Zar to ne bi najbolji pokazatelj se isplati biti protiv Amerike, a uz Kinu i Rusiju, ili bar da ima smisla razmislti o tome? Zar to ne bi bio efikasniji, a pritom daleko humaniiji i jeftiniji odgovor na američko mešanje u Ukrajinu i Tajvan? Pri tom ne govorim ni o kakvom naoružavanju i tajnim bazama (mada je to izgleda prioritet), već da obezbede struju, kuće, računare, i ekonomsku razmenu između sebe dovoljnu da se ne živi u bedi. Ne mora da bude kao u Švajcarskoj, pa ni kao u Sloveniji, ali bar da bude bolje od Bugarske.

ne pricamo mi o novom svetskom poretku (bar ne ja) nego o sankcijama koje traju vise od pola veka i koje su glavni krivac za urnisanje kubanske privrede, industrije, zdravstva i svega ostalog. to je nesto sto nema veze s novim svetskim poretkom osim u smislu da je kuba padom ussr-a izgubila jedinu pomoc na koju je mogla racunati. i bezveze je tvrditi da je kubansko rukovodstvo glavni krivac za sve to sto im se desava jer diktatura a i imali su godine da nauce kako da zive pod sankcijama.

pri tom, ja nisam siguran da bi ameri mirno posmatrali sipanje ozbiljnije pomoci kubi od strane bilo koga. idu na drugi kraj planete da ratom brane svoje interese, tesko da ih ne bi branili na kucnom pragu. mnoge zemlje bi mozda pomogle kubi da nema te pretnje.

sto se tice izbora zemalja koje si naveo kao moguce ulagace... kina vec ulaze u kubu, zasad malo i oprezno zbog us pretnje al to ce se sigurno povecavati kako kineska moc bude rasla u odnosu na americku. a sto se tice rusije, rekao bih da rusija nema vise nikakve veze s kubom. em su se ideoloski razisli kad se rusija okrenula kapitalizmu, em je rusija izgubila hladni rat pa tim i mogucnost da shiri apetite i interesnu zonu do americkog praga. vidis da se pate i sa sovjetskim nasledjem koje zele silom da prisvoje.

da ne bude zabune, ja sam milionima milja daleko od navijanja za putina i rusiju. tek tu bih imao sta reci al nije tema.

A je l' zna neko ovako napamet šta tačno Kuba treba da uradi da bi Ameri skinuli sankcije i koje bi to negativne efekte imalo po Kubu? Postoji li negde spisak zahteva? Da kažemo da je revolucija tada bila opravdana, koje je danas opravdanje za to što taj režim već 65 godina ne može da obezbedi normalan život? Ako oni (režim) radije biraju sankcije i misle da je to manje zlo i da pored toga mogu da naprave dobar sistem, rezultati i nisu baš vidljivi. Socijalizam, tj. idealni komunizam, nije jednakost u bedi, nego jednakost u blagostanju. Ja bih se iskreno zapitao da ne grešim ja negde, kad više od pola veka nisam u stanju da napravim nešto od zemlje. Šta konkretno Dominikanska Republika, kao kapitalistička država sa jakim USA uticajem, gubi zbog svoje politike u odnosu na Kubu. Odnosno još bitnije, stanovnici ove dve države. To što mogu sebe da nazovu slobodnima? Pa nisam baš ubeđen u to.

Čak je i CIA počela da toleriše levičarske predsednike i ne organizuje fašističke pučeve tako lako kao nekada, jer se danas sa svakim možeš lako dogovoriti na obostranu korist. A i današnjim levičarima su sopstveni položaj i bogatstvo bitniji od socijalne pravde, ako već nisu totalno pogubljeni i nedorasli situaciji.

4 hours ago, Engineer said:

A je l' zna neko ovako napamet šta tačno Kuba treba da uradi da bi Ameri skinuli sankcije i koje bi to negativne efekte imalo po Kubu?

(napametD)

Ispunjeni zahtevi:

• da se ne gradi nuklearna elektrana

• da umre kastro (brat je u penziji ali se nedavno pojavio u zelenoj uniformi sa epoletama)

• da umre Tupac Shakurova kuma na kubi zbog terorizma

Neispunjeni zahtevi:

• navodno desetine US ubica, terorista i ostalih portorikanskih boraca za slobodu koji zive na kubi

• oslobadjanje politickih zatvorenika, uopste prestanak hapsenja, zatvaranja

• sloboda medija

• visepartijski sistem, slobodni izbori

• jacanje trzisne economije, privatnog sektora (vrv "zabrana" vojnog kompleksa kao igraca u ekonomiji)

• reparacija za maznutu US svojinu kompanija i pojedinaca, navodno desetine milijardi danas; uz napomenu da se navodno radi samo o big assets (konfiskovalo stan, auto etc. se ne racuna obzirom na malu stetu a velike troskove sudjenja)

• (nova) vlast mora da dozvoli reparacije odnosno tuzakanje po sudovima

12 minutes ago, Bud Stonebraker said:

reparacija za maznutu US svojinu kompanija i pojedinaca, navodno desetine milijardi danas; uz napomenu da se navodno radi samo o big assets

Ovo je jedino klizav teren jer mogu da nagrabuse kao Haiti i nikad se ne izvuku. Ali verujem da je dogovor moguć.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.